Projekt twinningowy - marzec 2009

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
„ Za co czujesz się odpowiedzialny” Rzeka Stoła
Advertisements

Reforma Wspólnej Polityki Rolnej (WPR)
Zakłócenie w systemie zaopatrzenia w wodę
Wdrożenie Dyrektywy 98/83/EC
Podstawy prawne dla monitoringu jakości wody przeznaczonej do spożycia
Małe przedsiębiorstwa wodociągowe w Polsce.
RURAL DEVELOPMENT IN THE EUROPEAN UNION 15 CZERWCA 2011 DG ENV: water directives, agri-environmental programmes Dr inż. Agnieszka Romanowicz European Commission.
Unia Europejska Oparta na trzech filarach I filar-gospodarczy
DZIAŁANIA PRZECIWPOWODZIOWE ORAZ RATOWNICTWA NA WODACH
JERSINIOZA.
Pryszczyca (aphthae epizooticae, foot and mouth disease)
Projekt współpracy bliźniaczej Szkolenia z zakresu monitoringu jakości wody dla przedstawicieli Państwowej Inspekcji SanitarnejSzkolenia z zakresu monitoringu.
Warszawa, 19 wrzesień 2008 r. Transition Facility Szkolenia z zakresu monitoringu jakości wody dla przedstawicieli Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Dezynfekcja wody do spożycia i instalacji wody do spożycia w Niemczech
Niemieckie wytyczne w sprawie §9 dotyczącego odstępstw Dr Katrin Luden
Skażenie mikrobiologiczne w sieci dystrybucyjnej
Dr.rer.nat.et med.habil. Hans-Christoph Selinka,
Small water supplies Workshop under Component 2, Activity Warsaw June 17 – 19, 2009 Monitoring i zarządzanie małymi zakładami wodociągowymi na poziomie.
Zalecenia w sprawie nadzoru nad małymi zakładami wodociągowymi w systemie zaopatrzenia w wodę do spożycia - Kompendium dla urzędów zdrowia - Uwagi.
Ewaluacja różnych organizmów wskaźnikowych
Mikrobiologiczne badania wody do spożycia w małych zakładach wodociągowych Warsztaty – w Warszawie Peter R.G. Schindler LGL – Dienststelle.
PAŃSTWOWA INSPEKCJA SANITARNA Nadzór
29/10/ Fulda Dezynfekcja Wody Przeznaczonej do Spożycia i Urządzeń do jej Uzdatniania Przegląd i pojęcia Dr inż. Burkhard.
Projekt twinningowy – mar 2009
Dr.rer.nat.et med.habil. Hans-Christoph Selinka,
Bayerisches Landesamt für Gesundheit und Lebensmittelsicherheit Peter R.G. Schindler LGL – Dienststelle Oberschleißheim – Veterinärstraße Oberschleißheim.
./.
Skażenie wód metalami ciężkimi (ołowiem, rtęcią, kadmem) stosowanymi w przemyśle i substancjami wypłukiwanymi z hałd odpadowych.
Kampylobakterioza owiec i kóz
W biosferze wyróżnia się środowisko:
Człowiek zmienia środowisko swojego życia.
Projekty zgłoszone do Funduszu Spójności z Dolnego Śląska – ich rola w kształtowaniu polityki regionalnej Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki.
Dostępność czystej wody na świecie
Instytut Zaopatrzenia w Wodę i Ochrony Środowiska
Planowanie i programowanie działań do planów wodno-środowiskowych
Zagrożenia cywilizacyjne: dziura ozonowa, efekt cieplarniany, zanieczyszczenie powietrza, wody i gleby, kwaśne deszcze. Grzegorz Wach kl. IV TAK.
ZBIOROWE ZATRUCIA POKARMOWE W WOJEWÓDZTWIE MAŁOPOLSKIM W 2004 ROKU.
Informacja na temat realizacji projektu i udział w nim podmiotów zewnętrznych KONFERENCJA NAUKOWO-TECHNICZNA pt. Bezpieczeństwo i zagrożenia zbiorowego.
Projekt Edukacyjny Gimnazjalny
Higiena produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego
= Koło Naukowe Medycyny Podróży MONSUN Opiekun: Prof. dr hab. med. Piotr Zaborowski Aleksandra Chylak.
CZYNNIKI SZKODLIWE I UCIĄŻLIWE W ŚRODOWISKU PRACY
ZANIECZYSZCZENIE ŚRODOWISKA
GRUPA ROBOCZA 5 ZAPOBIEGANIE POWAŻNYM AWARIOM W PRZEMYŚLE
Choroby przenoszone przez wektory
„Kleszcz mały czy duży – nic dobrego nie wróży”
Czym jest zdrowie?.
Wpływ zanieczyszczeń wody na środowisko
Choroby wywoływane przez kleszcze
Światowy dzień zdrowia 2015
Grupa Chemiczna.
Jak chronić Ziemię? Projekt edukacyjny w klasie II szkoły podstawowej.
Czynnik Chorobotwórczy
Światowy Dzień Zdrowia 2015
Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym
Dzień Zdrowia 10 kwietnia 2015
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Cieszynie
Autorzy: Adrianna Przybylska
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA
Zanieczyszczenia wody
ODNAWIALNE ŹRÓDŁA ENERGII
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA 2015 Opracowanie prezentacji: st. asystent Aleksandra Wasilewska Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji.
Prezentacje multimedialne pt. „Cztery ż ywio ł y Ziemi” przygotowali uczniowie klas IV-VI Szko ł y Filialnej w Zambskach Ko ś cielnych.
Światowy Dzień Zdrowia 2015 BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Zielonej Górze Promocja Zdrowia i Oświata Zdrowotna.
Gospodarowanie wodami podziemnymi na obszarach dolinnych Małgorzata Woźnicka Państwowy Instytut Geologiczny- Państwowy Instytut Badawczy.
- życiodajna Substancja
Co by było gdyby wody nie było ?. Woda jest źródłem życia wszystkich organizmów żywych. Ludzie i powierzchnia Ziemi mają jedną wspólną cechę – mianowicie.
Znaczenie wody w przyrodzie i gospodarce
Światowy dzień zdrowia 2018
Mikroorganizmy chorobotwórcze w żywności
Zapis prezentacji:

Projekt twinningowy - marzec 2009 Wodopochodne choroby zakaźne Centrum kontroli chorób zakaźnych

Wody powierzchniowe i gruntowe Różne zastosowania akwenów wodnych Woda do celów rekreacyjnych Woda do spożycia Transport Rolnictwo Źródło pożywienia Źródła skażenia kałowego Rozlewy ścieków Odprowadzanie oczyszczonych ścieków Bezpośrednie skażenie kałowe Wypłukanie gnojowicy z gruntu Odprowadzanie wody z polderów ana.maria.de.roda.husman@rivm.nl I TW mar 2009

Patogeny przenoszone przez wodę Liczne, różniące się rodzajem replikacji, strukturą, rozmiarem, inaktywacją/ przetrwaniem w wodzie Bakterie, np. Salmonella, Campylobacter, E. coli O157, Vibrio, Pseudomonas, Legionella Wirusy, np. norowirus, enterowirus, wirusy zapalenia wątroby typu A i E, rotawirus, adenowirus, astrowirus Pasożyty, np. Cryptosporidium, Giardia, Toxoplasma, Trichobilharzia Cyjanobakterie, ameba, Neigleria ana.maria.de.roda.husman@rivm.nl I TW mar 2009

Zanieczyszczenie kałowe Pochodzenia zarówno ludzkiego jak i zwierzęcego Zagrożenie zdrowia ludzi i zwierząt Przenoszone przez jednostki zakażone objawowo i bezobjawowo Zwiększenie liczby (ponownie) pojawiających się patogenów Ogniska występowania czynników zoonotycznych ana.maria.de.roda.husman@rivm.nl I TW mar 2009

Zwierzęta żyjące dziko Mięso z dzikich zwierząt Kontakt ze zwierzętami Wypłukiwanie gnojowicy Rekreacja nad wodą Nawadniane uprawy Skorupiaki Studnia wody gruntowej Kontakt ze zwierzętami Cieknący zbiornik na ścieki/ rura Biofilmy Przenoszenie przez wodę ana.maria.de.roda.husman@rivm.nl I TW mar 2009 Źródła Narażenie

Patogeny w wodzie gruntowej ana.maria.de.roda.husman@rivm.nl I TW mar 2009

ana.maria.de.roda.husman@rivm.nl I TW mar 2009 System dystrybucji wody do spożycia Źródło wody Uzdatnianie Filtracja i dezynfekcja Przechowywanie Materiały filtracyjne System dystrybucji Woda Woda Biofilm na materiałach Ściana rury Rura systemu dystrybucji ana.maria.de.roda.husman@rivm.nl I TW mar 2009 Biofilm na rurze

ana.maria.de.roda.husman@rivm.nl I TW mar 2009 Hechting Microkolonie vorming Rijping Onthechting Przepływ wody Interacties tussen biofilm en pathogeen Skupiska Onthechting ? Hechting Vrije deeltjes ana.maria.de.roda.husman@rivm.nl I TW mar 2009

Choroby zakaźne przenoszone przez wodę Endemiczne rozprzestrzenianie się, przenoszenie choroby Ogniska chorób, przypadki sporadyczne Grupy ryzyka Łagodne choroby, np. łagodne formy nieżytu żołądka i jelit, cerkariowe zapalenie skóry i dolegliwości uszu. Poważne choroby, np. zapalenie wątroby, zapalenie opon mózgowych, choroba Heinego-Medina, artretyzm reaktywny i ślepota lub śmierć ana.maria.de.roda.husman@rivm.nl I TW mar 2009

Nieżyt żołądka i jelit wśród ludności Holandii (1998-2000) przypadki (n=709) 54% nieznanej etiologii 18,0 16,0 14,0 12,0 10,0 Procent pozytywny 8,0 6,0 4,0 2,0 0,0 NoV SaV Yersinia Shigella Rotavirus Giardia Salmonella VTEC O157 Adenovirus Astrovirus Cyclospora Campylobacter E. histolytica Cryptosporidium C. perfringens toxins S. aureus toxin A-D De Wit et al. Am. J. Epidemiol. 2001 154 (7):666-74 ana.maria.de.roda.husman@rivm.nl I TW mar 2009

Ogniska chorób przenoszonych przez wodę Awaria mechaniczna, źródło skażenia Dowody epidemiologiczne Nieokreślone objawy Nieokreślona droga zakażenia Nieobiektywne Śledzenie cząstek Skażenie na niskim poziomie Skażona partia Hoebe et al. J Infect Dis 2004 189: 699 ana.maria.de.roda.husman@rivm.nl I TW mar 2009

Osad Zwierzęta Baseny hodowlane Import Człowiek Woda do spożycia Woda do celów rekreacyjnych Baseny Import Człowiek Woda do spożycia Dzikie zwierzęta Woda powierzchniowa Uzdatnianie Żywność Woda gruntowa Ścieki STP* Nawóz naturalny Grunt *Oczyszczalnia ścieków ana.maria.de.roda.husman@rivm.nl I TW mar 2009

Patogeny w ściekach i wodach powierzchniowych Bardzo wysokie poziomy występowania bakterii, wirusów i pierwotniaków pasożytniczych w ściekach Patogeny mogą być w skupiskach lub łączyć się z cząstkami kału lub innymi dużymi cząstkami Większość ludzkich patogenów nie będzie rosnąć w środowisku, ponieważ są zależne od żywiciela Epidemie mogą być postrzegane w kategoriach wahań krótkoterminowych Naturalna redukcja patogenów przez inaktywację przez kontakt powietrzno-wodny lub z odpadami stałymi, światło słoneczne, temperaturę Westrell et al. 2005 ana.maria.de.roda.husman@rivm.nl I TW mar 2009

Redukcja patogenów poprzez oczyszczanie ścieków Van den Berg et al. 2006 ana.maria.de.roda.husman@rivm.nl I TW mar 2009

ana.maria.de.roda.husman@rivm.nl I TW mar 2009 Dyskusja Przenoszenie chorób zakaźnych przez wodę Jak poważny problem? W porównaniu z innymi drogami zakażeń? Oczyszczanie ścieków Zawartość patogenów? Efektywność oczyszczania? Uzdatnianie wody do spożycia Efektywność uzdatniania? Narzędzia: śledzenie cząstek, epidemiologia, ilościowa ocena ryzyka mikrobiologicznego ana.maria.de.roda.husman@rivm.nl I TW mar 2009

ana.maria.de.roda.husman@rivm.nl I TW mar 2009 Ministerstwo Budownictwa, Ochrony Środowiska i Planowania Przestrzennego Inspektorat Ochrony Środowiska Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności Inspektorat Żywności RIKILT WUR Miejska służba zdrowia Prowincje RIVM-CIb LIS, EPI, LCI LZO: Mikrobiologia Środowiskowa >> Podziękowania ana.maria.de.roda.husman@rivm.nl I TW mar 2009