Nadzór nad dezynfekcją- Nadzór mikrobiologiczny

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
PODSTAWA SYSTEMU HACCP przykładowy fragment prezentacji
Advertisements

Bakterie typu Legionella w instalacjach domowych Dr Katrin Luden
Zakłócenie w systemie zaopatrzenia w wodę
ROMAN QUALITY SUPPORT - - cell:
Wdrożenie Dyrektywy 98/83/EC
Zastosowanie programu EPANET 2PL do symulacji zmian rozkładu chloru w sieci wodociągowej Danuta Lis Dorota Lis.
Dr Hartmut Bartel Federalna Agencja Środowiska
Oczyszczanie wody w zamkniętych obiegach
Podstawy prawne dla monitoringu jakości wody przeznaczonej do spożycia
Małe przedsiębiorstwa wodociągowe w Polsce.
KONTRAKTOWANIE ŚWIADCZEŃ MEDYCZNYCH NA ROK 2011
Nowa dyrektywa maszynowa 2006/42/WE zmiany
C 2009 Tuschewitzki Hygiene-Institut des Ruhrgebiets Institut für Umwelthygiene und Umweltmedizin 1 Dr Christiane Schell Tworzenie się osadu.
Dezynfekcja z użyciem chloru i dwutlenku chloru
Warszawa, 19 wrzesień 2008 r. Transition Facility Szkolenia z zakresu monitoringu jakości wody dla przedstawicieli Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Dezynfekcja wody do spożycia i instalacji wody do spożycia w Niemczech
Pobieranie prób podczas i po zakończeniu dezynfekcji wody do spożycia oraz materiałów budowlanych użytych do jej rozprowadzania Dr Dietmar Petersohn Laboratorium.
Laboratorium Berliner Wasserbetriebe
Krajowy system raportowania n/t jakości wody w Holandii Warsztaty w Warszawie, 2-5 czerwca 2009.
de la jeunesse, des sports et de la vie associative
Skażenie mikrobiologiczne w sieci dystrybucyjnej
Twinning Poland Hygienic Standards and Guidelines / Wprowadzenie: Normy techniczne i wytyczne w zakresie higieny Thomas Rapp Sekcja.
Dezynfekcja a Woda Przeznaczona do Spożycia: Materiały, Metody, Postępowanie Dr Hartmut Bartel Federalna Agencja Środowiska (Umweltbundesamt, UBA), Berlin.
Urzędowy monitoring jakości wody do spożycia na obszarze Meklemburgii - Pomorza Przedniego Wilfried Puchert.
Zjawisko rdzawej wody i możliwe środki zaradcze
Projekt współpracy bliźniaczej Polska / Niemcy
Small water supplies Workshop under Component 2, Activity Warsaw June 17 – 19, 2009 Monitoring i zarządzanie małymi zakładami wodociągowymi na poziomie.
Środki i metody dezynfekcji– mechanizmy działania
Wymogi techniczne i prawne dla ruchomych instalacji zaopatrzenia w wodę do spożycia - nowa norma DIN Część 2 - Dr Hartmut Bartel, UBA, Berlin Współpraca.
Zalecenia w sprawie nadzoru nad małymi zakładami wodociągowymi w systemie zaopatrzenia w wodę do spożycia - Kompendium dla urzędów zdrowia - Uwagi.
Ewaluacja różnych organizmów wskaźnikowych
Projekt współpracy bliźniaczej Polska / Niemcy Niemieckie Federalne Ministerstwo Zdrowia Wydział 324 Woda do spożycia.
PAŃSTWOWA INSPEKCJA SANITARNA Nadzór
Zmiana dyrektywy w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia
Wymagania higieniczne dla materiałów cementowych kontaktujących się z wodą do spożycia Dr Andreas Koch.
Ocena materiałów organicznych przeznaczonych do kontaktu z wodą do spożycia z punktu widzenia higieny Część 1 Federalny Urząd ds. Ochrony Środowiska (UBA)
29/10/ Fulda Dezynfekcja Wody Przeznaczonej do Spożycia i Urządzeń do jej Uzdatniania Przegląd i pojęcia Dr inż. Burkhard.
C 2009 Tuschewitzki Hygiene-Institut des Ruhrgebiets Institut für Umwelthygiene und Umweltmedizin 1 PD Dr. Georg-Joachim Tuschewitzki Tworzenie.
Zanieczyszczenia chemiczne, biologiczne i mechaniczne wód powierzchniowych w okolicach Błonia Piotr Bujak.
Unia Europejska Fundusz Spójności
Projekt Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko
Edukacja ekologiczna w polskich dokumentach prawnych
ŚWIATOWY TYDZIEŃ WODY 2011.
1 1.
Dyrektywa 2000/60/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 października 2000 r. ustanawiająca ramy wspólnotowego działania w dziedzinie polityki.
WODA, KTÓRĄ PIJEMY,CZYLI NA CZYM POLEGA UZDATNIANIE WODY PITNEJ?
Przed wyborem stacji uzdatniania wody
Jak wygrać z twardą wodą
oraz ocena ryzyka Piotr Czerwczak
AKREDYTACJA LABORATORIUM Czy warto
Zadania Inspekcji Ochrony Środowiska wynikające z rozporządzenia REACH
Poprawa zaopatrzenia w wodę i jej jakości dla miasta Dębicy poprzez modernizację stacji uzdatniania wody oraz rozbudowę sieci wodociągowej. WOJEWÓDZTWO.
15 kwietnia 2011 r. Alicja Kuźniar, Biuro Projektów Transferu Wiedzy
Jakość żywności w Polsce
BEZPIECZEŃSTWO I NIEZAWODNOŚĆ SIECI INFORMATYCZNYCH
GLP Dobra Praktyka Laboratoryjna
Higiena produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego
Usługi BDO - odpowiedź na realne potrzeby rynku
Wyk. Monika Markuntowicz IIIB
Tytuł projektu: Skąd się wzięła woda w moim kranie? JAN MICHNIEWICZ kl. Va.
Systemy wodociągowe - rodzaje
KOMPANIA WĘGLOWA S.A..
Eksploatacja zasobów informatycznych przedsiębiorstwa.
Hygiene-Institut des Ruhrgebiets Institut für Umwelthygiene und Umweltmedizin 1 Dr. Andreas Koch Zastosowanie materiałów związanych.
Nowe narzędzia dla badania jakości węgla i koksu
BADANIA APARATUROWE – OBIEKTYWNA METODA POTWIERDZANIA DEKLARACJI MARKETINGOWYCH Rzeszów,
Experts in Chem-Feed and Water Treatment 1 Wstęp do praktycznego uzdatniania wody w sieciach wodociągowych „Bystre”, r.
1 Szkoła Letnia STC — Łódź 2011 OBOWIAZUJĄCE AKTY PRAWNE DOTYCZĄCE JAKOŚCI PŁYNNYCH ROZTWORÓW SACHAROZY Dr inż. Krystyna Lisik.
WODOCIĄGI KRAKOWSKIE - BEZPIECZEŃSTWO SYSTEMU ZAOPATRZENIA W WODĘ.
URZĄDZENIA DO DEZYNFEKCJI WODY
Zapis prezentacji:

Nadzór nad dezynfekcją- Nadzór mikrobiologiczny 29/10/2007 - Fulda Dezynfekcja Wody Przeznaczonej do Spożycia i Urządzeń do jej Uzdatniania Nadzór nad dezynfekcją- Nadzór mikrobiologiczny Dr inż. Burkhard Wricke E-mail: wricke@tzw-dresden.de

Punkty prezentacji Zakres badań wymagany przepisami prawa Interpretacja i nadzór nad urządzeniami do dezynfekcji Nadzór nad dezynfekcją chlorem Nadzór nad dezynfekcją dwutlenkiem chloru Nadzór nad dezynfekcją promieniami UV

Zakres badań wymagany przepisami prawa Nadzór nad jakością mikrobiologiczną – badania rutynowe (Rozporządzenie ws. Wody do Spożycia) Załącznik 1 Załącznik 3 Parametr Wartość graniczna Wartość graniczna/ Wymóg E.Coli 0 / 100 ml Clostridium perfringens w tym spory 1) Enterokoki w 20°C bez anormalnych zmian Bakterie z grupy coli w 36°C 1) Wymagane jedynie w przypadku wody powierzchniowej lub przy wpływie wody powierzchniowej na wodę głębinową

Zakres badań wymagany przepisami prawa Nadzór nad powstawaniem produktów ubocznych dezynfekcji – badania okresowe (Załącznik 2, Część I i Część II) Parameter Wartość graniczna Uwagi Trihalogenmetan 0,05 mg/L Suma wykrytych i zmierzonych produktów reakcji obecnych w wodzie z kranu użytkownika, które powstają w procesie dezynfekcji lub utleniania wody: trichlorometan (chloroform), bromodichlorometan, dibromochlorometan i tribrometan (bromoform); badanie w sieci dystrybucji nie jest wymagane, jeżeli na wyjściu z wodociągu nie jest przekroczona wartość 0,01 mg/l. Bromian 0,01 mg/L Chloryn* 0,02 mg/L Po zakończeniu uzdatniania należy utrzymać najwyższą wartość chlorynu wynoszącą 0,2 mg/l ClO2. Wartość chlorynu uważa się za utrzymaną jeżeli dodane jest nie więcej niż 0,2 mg/L dwutlenku chloru. Należy mieć również na uwadze możliwość powstawania chloranów. * Lista środków dezynfekujących

Częstotliwość badań zgodnie z Rozp. ws. Wody do Spożycia z 2001r. Zakres badań wymagany przepisami prawa Częstotliwość badań zgodnie z Rozp. ws. Wody do Spożycia z 2001r. Ilość dostarczonej na obszarze zaopatrzenia (lub produkowanej) wody w m³/d Liczba pobranych prób do badań rutynowych (min. mikro-biologia) Liczba pobranych prób do badań okresowych (min. trihalogenometany ) ≤ 3 1 > 3 ≤ 1.000 4 > 1.000 ≤ 1.333 8 > 1.333 ≤ 2.667 12 . > 6.667 ≤ 10.000 36

(Federalne Pismo Zdrowotne 2001, 406 - 408 Zakres badań wymagany przepisami prawa „Zalecenia w zakresie zapobiegania skażeniu wody do spożycia organizmami pasożytniczymi“ (Federalne Pismo Zdrowotne 2001, 406 - 408 Zalecenia dotyczące przeprowadzenie badań mikrobiologicznych poprzedzających proces dezynfekcji (przy obecności Clostridium perfringens w wodzie do spożycia jak i w przypadku uzdatniania wody powierzchniowej lub przy wpływie wody powierzchniowej na wodę głębinową) przy obecności Clostridium w wodzie do spożycia lub bakterii grupy Coli/ E.Coli przed dezynfekcją – przynajmniej 20 powtórnych badań prób Podjęcie środków w celu polepszenia jakości jest niezbędne w przypadku obecności w wodzie bakterii grupy Coli/ E.Coli

Zakres badań wymagany przepisami prawa Zakres i częstotliwość badań w zakresie środków stosowanych w dezynfekcji na podstawie gemäß § 11 Rozp. ws. Wody do Spożycia z 2001r. (zgodnie z Listą środków dezynfekujących Tab. 1a) Zakres badań Częstotliwość badań Dokumentacja Uwagi Kontrola ilości (zużycia) podawanego środka dezynfekującego Raz w tygodniu Instrukcja obsługi Stały pomiar i zapis danych Kontrola stężenia substancji aktywnej w uzdatnionej wodzie Codziennie Instrukcja obsługi + wyniki badań Codzienny pomiar w ramach kontroli urządzenia prowadzony przez wykwalifikowany personel. Stały pomiar i zapis danych

Część II Listy zawiera ściśle określone normy techniczne Zakres badań wymagany przepisami prawa Lista środków uzdatniania i metod dezynfekcji § 11, s. 1090: „Stosowane metody badań powinny być zgodne z powszechnie uznanymi regułami technicznymi“ Część II Listy zawiera ściśle określone normy techniczne Normy techniczne wyznaczają kryteria nadzoru nad urządzeniami do dezynfekcji

Interpretacja i nadzór Arkusz roboczy W 290: „Urządzenia do dezynfekcji powinny być zaprojektowane i działać w taki sposób, aby gwarantowały wystarczające stężenie i czas działania środka dezynfekującego lub napromienienia przy dezynfekcji promieniami UV“

Interpretacja i nadzór Średnie stężenia i czas kontaktu/ napromienienia zgodne z Rozp. ws. Wody do Spożycia / arkuszem roboczym W 290 Chlor 0,1 mg/l chloru wolnego po 20-30 min Dwutlenek chloru 0,05 mg/l po 15 – 20 min Ozon 0,4 mg/l po ok. 10 min Promieniowanie UV napromienienie ≥ 400 J/m2  Niewystarczające przy obecności mikroorganizmów po uzdatnieniu

Interpretacja i nadzór Kontorla stężenia pozostałości przy użyciu chloru i/lub dwutlenku chloru Punkt poboru próbki musi zostać wybrany w taki sposób, aby czas kontaktu wynosił od 15 do 20 min., względnie od 20 do 30 min. (po uprzednim zapewnieniu kompletnego wymieszania). Potencjał redox umożliwia kontrolę nad ewentualnymi zakłóceniami. Przeliczenie na zawartość chloru/ dwutlenku chloru nie jest możliwe. Jednoczesne dozowanie chloru i dwutlenku chloru – norma DIN 38404-5 (Pośrednie oznaczanie stężenia chloru). Monitoring online nie jest możliwy. Należy kontrolować i udokumentować dodatkowe ilości podawanego środka dezynfekującego.

Kontrola zawartości chloru zgodnie z arkuszem roboczym W 229 Nadzór nad dezynfekcją chlorem Kontrola zawartości chloru zgodnie z arkuszem roboczym W 229 chlor wolny i chlor całkowity - oznaczanie miareczkowe i kolorymetryczne, DPD - oznaczanie jodometryczne na podstawie norm DIN EN ISO 7393-1, 7393-2 i 7393-3 Badanie musi zostać przeprowadzone bezpośrednio po pobraniu próbki. Do monitoringu online nadaje się metoda amperometryczna, pod warunkiem braku obecności środków redukujących i utleniających. Raz w tygodniu należy sprawdzać urządzenia pomiarowe metodą referencyjną zawartą w normie DIN EN ISO 7393, a w razie potrzeby kalibrować.

Kontrola stężenia dwutlenku chloru(1) Nadzór nad dezynfekcją dwutlenkiem chloru Kontrola stężenia dwutlenku chloru(1) - Dwutlenek chloru - metoda fotometryczna, DPD - norma DIN38408 - metoda amperometryczna do monitoringu online Chloryn - metoda chromatografii jonowej - norma DIN EN 12671 Wskazówka: Metody oznaczania dwutlenku chloru, chlorynu i chloranu w roztworach z reaktora zostały zawarte w normie DIN EN 12671

Kontrola stężenia dwutlenku chloru(2) Nadzór nad dezynfekcją dwutlenkiem chloru Kontrola stężenia dwutlenku chloru(2) Wymagana jest regularna kalibracja urządzeń pomiarowych. Zaleca się kontrolę urządzeniami kalibrowanymi w miejscu pomiaru. Należy mieć na uwadze maskowanie jonów chloru w przypadku jego obecności w wodzie. Przy poborze próbek do pomiaru chlorynu należy wyeliminować pozostały dwutlenek chloru. Jeżeli suma stężenia dwutlenku chloru i chlorynu po zakończeniu uzdatniania przekroczy 0,2 mg/L, należy zmierzyć stężenie chlorynu w sieci (Schmidt, 2005).

Nadzór nad dezynfekcją promieniami UV Kontrola urządzeń do dezynfekcji promieniami UV zgodnie z arkuszem roboczym DVGW W 294, Cz. 1 (1) Monitoring urządzenia należy przeprowadzić zgodnie z arkuszem roboczym DVGW W 294 Część 3 za pomocą kalibrowanych urządzeń- czujników UV. Dodatkowo – kontrola przepływu i promienników. Promienniki powinny generalnie wykazywać ten sam czas pracy. Dalsze wskazówki: arkusz roboczy DVGW W 294 Cz.1, Punkt 11. Regularna kontrola kalibrowanym radiometrem referencyjnym (zgodnym z normą) (miesięcznie przy > 100 m³/h, w innych wypadkach raz na pół roku). Przy odchyleniu powyżej 5 % wymagany jest kompensacja. Należy udokumentować datę i wartości pomiaru sprzed i po kompensacji.

Nadzór nad dezynfekcją promieniami UV Kontrola urządzeń do dezynfekcji promieniami UV zgodnie z arkuszem roboczym DVGW W 294, Cz. 1(2) Po 2 latach lub po sumie kompensacji wszystkich odchyleń > 20 % czujnik urządzenia należy poddać albo kalibracji, albo wymienić na nowy - wykalibrowany. Wszystkie prace przy urządzeniu, liczbę godzin jego pracy oraz siłę napromieniania (o ile nie rejestrowane automatycznie) należy udokumentować zgodnie z z arkuszem roboczym DVGW W 294, Teil 1.