Dezynfekcja wody do spożycia i instalacji wody do spożycia w Niemczech

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
GHP- mycie i dezynfekcja
Advertisements

„ Za co czujesz się odpowiedzialny” Rzeka Stoła
Pobieranie próbek wody do spożycia w budynkach
Zakłócenie w systemie zaopatrzenia w wodę
Wdrożenie Dyrektywy 98/83/EC
Zastosowanie programu EPANET 2PL do symulacji zmian rozkładu chloru w sieci wodociągowej Danuta Lis Dorota Lis.
Dr Hartmut Bartel Federalna Agencja Środowiska
Oczyszczanie wody w zamkniętych obiegach
Podstawy prawne dla monitoringu jakości wody przeznaczonej do spożycia
Małe przedsiębiorstwa wodociągowe w Polsce.
Środowiskiem jest ogół elementów przyrodniczych : powierzchnia ziemi, kopaliny, wody, powietrze, świat roślinny i zwierzęcy, krajobraz a także klimat.
Wykonane z różnych materiałów rury, kształtki, zawory ręczne i automatyczne oraz urządzenia kontrolno-pomiarowe od wielu lat służą do budowy instalacji.
Oś 3 Podstawowe usługi dla gospodarki i ludności wiejskiej 2 listopad 2009 r.
Nowa dyrektywa maszynowa 2006/42/WE zmiany
Biogazownie rolnicze - podstawy prawne
ŚRODOWISKO A ZDROWIE Program Wieloletni.
Dezynfekcja z użyciem chloru i dwutlenku chloru
Pobieranie prób podczas i po zakończeniu dezynfekcji wody do spożycia oraz materiałów budowlanych użytych do jej rozprowadzania Dr Dietmar Petersohn Laboratorium.
Niemieckie wytyczne w sprawie §9 dotyczącego odstępstw Dr Katrin Luden
Skażenie mikrobiologiczne w sieci dystrybucyjnej
Nadzór nad dezynfekcją- Nadzór mikrobiologiczny
Twinning Poland Hygienic Standards and Guidelines / Wprowadzenie: Normy techniczne i wytyczne w zakresie higieny Thomas Rapp Sekcja.
Dezynfekcja a Woda Przeznaczona do Spożycia: Materiały, Metody, Postępowanie Dr Hartmut Bartel Federalna Agencja Środowiska (Umweltbundesamt, UBA), Berlin.
Urzędowy monitoring jakości wody do spożycia na obszarze Meklemburgii - Pomorza Przedniego Wilfried Puchert.
Zjawisko rdzawej wody i możliwe środki zaradcze
Projekt współpracy bliźniaczej Polska / Niemcy
Small water supplies Workshop under Component 2, Activity Warsaw June 17 – 19, 2009 Monitoring i zarządzanie małymi zakładami wodociągowymi na poziomie.
Środki i metody dezynfekcji– mechanizmy działania
Wymogi techniczne i prawne dla ruchomych instalacji zaopatrzenia w wodę do spożycia - nowa norma DIN Część 2 - Dr Hartmut Bartel, UBA, Berlin Współpraca.
Zalecenia w sprawie nadzoru nad małymi zakładami wodociągowymi w systemie zaopatrzenia w wodę do spożycia - Kompendium dla urzędów zdrowia - Uwagi.
PAŃSTWOWA INSPEKCJA SANITARNA Nadzór
Zmiana dyrektywy w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia
Ocena materiałów organicznych przeznaczonych do kontaktu z wodą do spożycia z punktu widzenia higieny Część 1 Federalny Urząd ds. Ochrony Środowiska (UBA)
29/10/ Fulda Dezynfekcja Wody Przeznaczonej do Spożycia i Urządzeń do jej Uzdatniania Przegląd i pojęcia Dr inż. Burkhard.
Warschau, August 2009EU TWINNING PROJECT PL-06-IB-EN-01 1 Zdrowotne wartości podjęcia środków dla substancji w wodzie do spożycia przy tymczasowych.
Nadzór nad jakością wody do spożycia w budynkach publicznych
Podstawowe wymagania dla kiosków i sklepików szkolnych:
Podstawowe wymagania dla stołówek szkolnych:
RYZYKO OPERACYJNE Jak przeciwdziałać mu w praktyce?
POZYSKIWANIE FUNDUSZY UNIJNYCH PRZEZ MŚP
Projekt Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko
OCENA STANU GOSPODARKI WODNO-ŚCIEKOWEJ W GM. ŚWIĘTA KATARZYNA
ŚWIATOWY TYDZIEŃ WODY 2011.
Urządzenia dla osób niepełnosprawnych – nowoczesne rozwiązania konstrukcyjne, doświadczenia związane z montażem i eksploatacją SEMINARIUM - Dźwigi, podesty,
Instytut Zaopatrzenia w Wodę i Ochrony Środowiska
oraz ocena ryzyka Piotr Czerwczak
Poprawa zaopatrzenia w wodę i jej jakości dla miasta Dębicy poprzez modernizację stacji uzdatniania wody oraz rozbudowę sieci wodociągowej. WOJEWÓDZTWO.
Jakość żywności w Polsce
Higiena produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego
Energia wodna hydroelektrownie Filip Lamański Cezary Wiśniewski
Komenda Główna Państwowej Straży Pożarnej
Wyk. Monika Markuntowicz IIIB
Wydział Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego.
Systemy wodociągowe - rodzaje
Urząd Dozoru Technicznego Warszawa Szczęśliwicka 34
Światowy Dzień Zdrowia 2015
Dzień Zdrowia 10 kwietnia 2015
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Podstawowe usługi i odnowa wsi na obszarach wiejskich (M07)
Bilanse wód opadowych w jednostkach osadniczych i aglomeracjach
SILHORKO-EUROWATER A/S EUROWATER. 11 października 2015Kongres Przemysłu Kosmetycznego2  Międzynarodowa sieć.
EUROWATER Przykłady instalacji uzdatniania wody procesowej w przemyśle
PI 4a - Wspieranie wytwarzania i dystrybucji energii pochodzącej ze źródeł odnawialnych Cel szczegółowy: zwiększony udział energii ze źródeł odnawialnych.
Regionalny Program Operacyjny Województwa Pomorskiego na lata Gdańsk, 18 grudnia 2015 r. Założenia konkursu dla działania Gospodarka Wodno-Ściekowa.
Płońsk, marzec 2014r. Przedsiębiorstwo Gospodarki Komunalnej w Płońsku Sp. z o.o.
Otrzymywanie fenolu metod ą kumenow ą Literatura [1] R. Bogoczek, E. Kociołek-Balawejder, „Technologia chemiczna organiczna. Surowce i półprodukty”, wyd.
Grzegorz Strączkowski. „podstawowe urządzenia i instytucje usługowe niezbędne do funkcjonowania gospodarki i społeczeństwa’’ Źródło Encyklopedia PWN.
WODOCIĄGI KRAKOWSKIE - BEZPIECZEŃSTWO SYSTEMU ZAOPATRZENIA W WODĘ.
Nadzór nad bezpieczeństwem i warunkami pracy. Zewnętrzne i wewnętrzne organa nadzoru PAŃSTWOWA INSPEKCJA PRACY PAŃSTWOWA STRAŻ POŻARNA ZAKŁAD PRACY służba.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
URZĄDZENIA DO DEZYNFEKCJI WODY
Zapis prezentacji:

Dezynfekcja wody do spożycia i instalacji wody do spożycia w Niemczech Wymagania i zastosowanie w praktyce - Dr.-Ing. Burkhard Wricke E-Mail: wricke@tzw-dresden.de

Treść Podstawowe wymagania dotyczące zastosowania środków dezynfekcyjnych Przepisy prawne Dezynfekcja w zakładzie wodociągowym Dezynfekcja w sieci dystrybucyjnej Dezynfekcja w instalacji wody do spożycia Dezynfekcja urządzeń zaopatrzenia w wodę

Podstawy (I) Woda do spożycia nie może zawierać patogenów w stężeniach, które mogą powodować zagrożenie zdrowia ludzkiego. Zapewnienie higienicznego i mikrobiologicznego bezpieczeństwa wody do spożycia przez ochronę zbiorników wodnych, uzdatnianie wody i niezawodną obsługę sieci. Sama dezynfekcja jest z reguły niewystarczająca.

Podstawy (II) Brak zasadniczego wymogu: Dezynfekcji wody w zakładzie wodociągowym Stężenia pozostałości środków dezynfekcyjnych w sieci lub w zaworze czerpalnym Zastosowanie środków dezynfekcyjnych tylko gdy zachodzi taka konieczność: - zalecenie minimalizacji (powstawanie produktów ubocznych)

Przepisy prawne (I) Lista środków uzdatniających i metod dezynfekcji według § 11 TrinkwV 2001 Część c: Środki uzdatniające stosowane w dezynfekcji l) Odstępstwo, gdy m.in. dezynfekcja nie może zostać zapewniona lub jej skuteczność jest tymczasowo ograniczona przez wpływ amonu. 2) Wymóg z listy środków uzdatniających

Przepisy prawne (II) Lista środków uzdatniających i metod dezynfekcji według § 11 TrinkwV 2001 - Część II: Metody dezynfekcji 1) Przy zastosowaniu metody dezynfekcji dla wód powierzchniowych lub wody pod wpływem wód powierzchniowych należy zapewnić jak najdokładniejsze oddzielenie cząstek przed dezynfekcją. Podczas etapów mających na celu oddzielenie cząstek należy dążyć do osiągnięcia wartości zmętnienia w granicach 0,1 - 0,2 FNU, a w miarę możliwości jeszcze niższe. Należy zastosować się do informacji UBA z 1997 roku.

Przepisy DVGW dotyczące dezynfekcji W 224 Dwutlenek chloru w uzdatnianiu wody W 225 Ozon w uzdatnianiu wody W 229 Metody dezynfekcji wody do spożycia z użyciem chloru i podchlorynów W 290 Dezynfekcja wody do spożycia – Zastosowanie i wymagane kryteria W 291 Czyszczenie i dezynfekcja urządzeń dystrybucji wody W 294 1-4 Dezynfekcja promieniem UV W 295 Ustalenie potencjału tworzenia się trihalogenometanu W 296 Ograniczenie lub zapobieganie tworzeniu się trihalogenometanu W 551 Środki techniczne służące do ograniczenia wzrostu Legionelli W 623 Urządzenia dozujące chlor W 624 Urządzenia dozujące dwutlenek chloru W 625 Urządzenia do wytwarzania i dozowania ozonu

Dezynfekcja w zakładzie wodociągowym Dezynfekcja jest konieczna, jeżeli woda surowa jest skażona mikrobiologicznie lub są podstawy do stwierdzenia, że istnieje zagrożenie mikrobiologiczne. Warunki skutecznej dezynfekcji: - jak najdokładniejsze oczyszczenie wody z cząstek - wystarczający czas działania środka dezynfekcyjnego - zapewnienie wystarczającej dawki

Przykład wpływu osadów na działanie ozonu (Przeżywalność E Przykład wpływu osadów na działanie ozonu (Przeżywalność E.coli przy ozonowaniu 0,4 mgO3/l po 10 min)

Ocena konieczności usuwania osadów i cząstek przed dezynfekcją w uzdatnianiu wody surowej skażonej mikrobiologicznie Woda powierzchniowa bez przejścia przez glebę Woda ze źródła i woda gruntowa Usuwanie osadów i cząstek zawsze wymagane Jeżeli dotrzymane są kryteria niskiego skażenia mikrobiolo-gicznego i mętności << 1 FNU : tak nie Ocena konkretnego przypadku na podstawie oceny ogólnej sytuacji na obszarze zlewni Ogólnie rzecz biorąc usuwanie osadów i cząstek nie jest konieczne

Wymagane stężenia minimalne i czasy kontaktowania na podstawie listy środków uzdatniających i metod dezynfekcji według § 11 TrinkwV i DVGW-W 290 Środek dezynfekcyjny Maksymalne stężenie po uzdatnianiu Minimalna zawartość po zakończeniu uzdatniania Wymagany czas kontaktowania według DVGW-W 290 Chlor, podchloryn sodu i wapnia 0,3 mg/L wolnego chloru 0,1 mg/L wolnego chloru 20 – 30 min Dwutlenek chloru 0,2 mg/L ClO2 0,05 mg/L ClO2 15 – 20 min

Dezynfekcja w sieci dystrybucyjnej Dezynfekcja tylko wtedy, gdy problemów nie da się usunąć przez płukanie lub dezynfekcję dotkniętej skażeniem części urządzeń Możliwe tylko zastosowanie chloru albo podchlorynów lub dwutlenku chloru „wystarczająca skuteczność dezynfekcji” jest zapewniona, jeśli w sieci lub na odcinkach sieci dotkniętych skażeniem pozostaje wolny chlor (0,1 mg/l) lub dwutlenek chloru (0,05 mg/l) (W 290)

Warunki użytkowania rurociągu bez zastosowania chemicznych środków dezynfekcyjnych Dostarczanie biologicznie stabilnej wody do spożycia obarczonej bardzo niewielkim potencjałem ponownego skażenia mikrobiologicznego, Zastosowanie wyłącznie takich materiałów, które nie podlegają biologicznej redukcji ani nie wydzielają do wody organicznych substancji odżywczych, Regularna kontrola sieci i zbiorników oraz Spełnienie wysokich wymagań higienicznych przy przeprowadzaniu prac budowlanych lub remontowych w sieci dystrybucyjnej.

Zmiana całkowitej liczby komórek (GZZ) i liczby kolonii w 20°C w rurociągu dalekosiężnym (Eksploatacja bez stężenia pozostałości środków dezynfekcyjnych)

Model zmiany jakości w sieci dystrybucyjnej

Wpływ zmniejszenia dawki chloru na stężenia trihalogenometanu w Südring oraz w południowym rurociągu FWV Elbaue-Ostharz

Wpływ zmniejszenia dawki chloru na sytuację bakteriologiczną w Südring oraz w południowym rurociągu FWV Elbaue-Ostharz

Dezynfekcja w instalacjach wody do spożycia Stałe, profilaktyczne stosowanie środków dezynfekcyjnych jest niewskazane. Zastosowanie środków dezynfekcyjnych może być wymagane jako szybki środek zaradczy, jednak ich ciągłe użycie nie jest pożądane. Istnieją poważne wątpliwości co do tego, czy w ogóle możliwa jest długotrwała skuteczna dezynfekcja instalacji wody do spożycia przy zachowaniu wymagań rozporządzenia o wodzie do spożycia zwłaszcza pod kątem dopuszczalnych pozostałości środków dezynfekcyjnych oraz dopuszczalnych zawartości produktów reakcji w zaworze czerpalnym użytkownika.

Dezynfekcja urządzeń zaopatrzenia w wodę Cel: Zapobiec wniknięciu patogenów w związku z pracami naprawczymi, konserwacyjnymi lub budowlanymi. Pierwszym krokiem jest czyszczenie; dezynfekcja jako dodatkowy środek bezpieczeństwa. Zatwierdzone środki dezynfekcyjne: nadtlenek wodoru, podchloryn sodu/wapnia, dwutlenek chloru