Wyzwania dla oceny ryzyka

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wszystko jest trucizną i nic nią nie jest
Advertisements

Przegląd wytycznych i zalecanych rozwiązań wykorzystania oceny ryzyka w ustawodawstwie Unii Europejskiej i Stanów Zjednoczonych Na podstawie informacji.
S. Potempski, Instytut Energii Atomowej, MANHAZ
Analiza ryzyka projektu
Przestrzeń zamknięta wymagająca i nie wymagająca pozwolenia na wejście
Dr n. med. Lucyna Kapka Fakty wg WHO Źródło: dr n. med. Lucyna Kapka
Co powinniśmy wiedzieć o promieniowaniu jonizującym? Paula Roszczenko
Ocena ryzyka zawodowego Narzędzie do poprawy warunków pracy
ZATRUCIA GRZYBAMI (1) NIEPRAWDZIWE I NIEBEZPIECZNE OPINIE: GRZYB NIE JEST TRUJĄCY, SKORO ZWIERZĘTA JE JEDZĄ (WIELOKROTNE) GOTOWANIE GRZYBÓW, SMAŻENIE,
Zanieczyszczenia biologiczne
Zanieczyszczenia fizyczne
Okręgowy Inspektorat Pracy
ŚWIATOWY TYDZIEŃ WODY 2011.
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
Zanim zjem pomyślę....
Przed wyborem stacji uzdatniania wody
oraz ocena ryzyka Piotr Czerwczak
Marek Biesiada Zakład Oceny Ryzyka, IMPiZŚ, Sosnowiec
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
EUROPEJSKI KODEKS WALKI Z RAKIEM
Jakość żywności w Polsce
Transport materiałów chemicznych
Narażenie zawodowe pracowników zatrudnionych przy zbieraniu i składowaniu odpadów komunalnych na negatywne skutki zdrowotne – studium przypadku choroby.
RYZYKO ZWIĄZANE Z WYPADKAMI PRZY PRACY
DLACZEGO SUPLEMENTY DIETY są nam potrzebne ?
1.
POLITYKA EKOLOGICZNA POLSKI NA RZECZ ZDROWIA ŚRODOWISKOWEGO
Absencja i zabezpieczenie na wypadek choroby w ujęciu porównawczym
CZYNNIKI SZKODLIWE I UCIĄŻLIWE W ŚRODOWISKU PRACY
CZYNNIKI SZKODLIWE I UCIĄŻLIWE W ŚRODOWISKU PRACY
ZANIECZYSZCZENIE GLEBY
GRUPA ROBOCZA 5 ZAPOBIEGANIE POWAŻNYM AWARIOM W PRZEMYŚLE
Jak powinniśmy się odżywiać?
STRATEGICZNY PROGRAM BADAWCZY PPT – BPP
Czym jest zdrowie?.
Wykład 7 Bezpieczeństwo i ryzyko - pojęcia podstawowe -
Podstawy analizy ryzyka
Ocena ryzyka zawodowego w małych przedsiębiorstwach
Częstochowa r., Mikołów r.
Integrowana produkcja roślin w aspekcie środków ochrony roślin i ich pozostałości BOGUSŁAW GNUSOWSKI INSTYTUT OCHRONY ROŚLIN – PAŃSTWOWY INSTYTUT BADAWCZY.
ZATRUCIA.
Jak chronić Ziemię? Projekt edukacyjny w klasie II szkoły podstawowej.
Światowy Dzień Zdrowia 2015
Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym
ALKOHOL JAKO SUBSTANCJA PSYCHOAKTYWNA
DOPALCZE GROŹNE DLA ZDROWIA
Jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności?
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA
Podstawy fizjologii i ergonomii pracy
OCENA RYZYKA ZAWODOWEGO
Profilaktyka chorób nowotworowych
Czynniki ryzyka związane ze zdrowiem i chorobami
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA 2015 Opracowanie prezentacji: st. asystent Aleksandra Wasilewska Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji.
STRES ZAWODOWY W SĄDACH POWSZECHNYCH I JEGO SKUTKI ZDROWOTNE.
Ś WIATOWY D ZIEŃ Z DROWIA 2015 B EZPIECZEŃSTWO Ż YWNOŚCI „ Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym ” Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w.
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny.
Światowy Dzień Zdrowia 2015 BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Zielonej Górze Promocja Zdrowia i Oświata Zdrowotna.
Zarządzanie ryzykiem w projektach Poznań, r.
Czym jest uzależnienie? Uzależnienie to silna potrzeba psychiczna bądź przymus fizyczyny ciągłego zażywania danej substancji.
STATYSTYKA – kurs podstawowy wykład 13 dr Dorota Węziak-Białowolska Instytut Statystyki i Demografii.
Tegoroczny Światowy Dzień Zdrowia (7 kwietnia 2015) został ogłoszony przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) hasłem: „Z POLA NA STÓŁ – UCZYŃ JEDZENIE.
PRZYCZYNY I SKUTKI DEGRADACJI GLEB
ALKOHOLIZM
Charakterystyka zanieczyszczeń organicznych przedostających się do wód wraz ze ściekami oczyszczonymi Marta Próba(1), Elżbieta Włodarczyk(1) (1) Instytut.
RLKS na obszarach rybackich .
Kawa i jej wpływ na organizm człowieka
Ochrona radiologiczna w muzealnictwie
Ochrona radiologiczna w muzealnictwie
Zapis prezentacji:

Wyzwania dla oceny ryzyka Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny Jan K. Ludwicki Wyzwania dla oceny ryzyka Ocena ryzyka w bezpieczeństwie żywności cele, zadania, narzędzia Spotkanie PPK z ekspertami EFSA, Warszawa 24 kwiecień 2009

Wszystko może być niebezpieczne Wszystko może być bezpieczne Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny Wszystko może być niebezpieczne OKOLICZNOŚCI Wszystko może być bezpieczne Fakty Plotki Mity Sensacje Informowanie Spotkanie PPK z ekspertami EFSA, Warszawa 24 kwiecień 2009

• polichlorowane bifenyle Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny Informacja o ryzyku Mleko kobiet: • pestycydy • polichlorowane bifenyle Zalecać karmienie naturalne akceptując narażenie dziecka? Odradzać karmienia piersią, chroniąc dziecko przed zanieczyszczeniami chemicznymi? Spotkanie PPK z ekspertami EFSA, Warszawa 24 kwiecień 2009

Zagrożenie versus Ryzyko Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny Zagrożenie versus Ryzyko Czym jest zagrożenie ? Czym jest narażenie ? Czym jest ryzyko? DEFINICJE Spotkanie PPK z ekspertami EFSA, Warszawa 24 kwiecień 2009

Definicje Zagrożenie: Narażenie: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny Definicje Zagrożenie: Źródło potencjalnego szkodliwego skutku wynikającego z narażenia na szkodliwy czynnik Zdolność (potencjalna) substancji chemicznej do wywołania określonego efektu toksycznego w warunkach narażenia na tę substancję Narażenie: Kontakt żywego organizmu z czynnikiem chemicznym, fizycznym lub biologicznym wyrażony stężeniem (ilością), czasem trwania i częstotliwością. Spotkanie PPK z ekspertami EFSA, Warszawa 24 kwiecień 2009

W jakim celu dokonuje się oceny ryzyka? Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny Ryzyko Jest prawdopodobieństwem (możliwością), że określony czynnik spowoduje szkodliwe skutki Tylko możliwością ?? Od czego zależy ?? Właściwości biologiczne czynnika (identyfikacja zagrożenia) Wielkość narażenia Droga narażenia Czas trwania narażenia Częstotliwość narażenia Narażone lub/i wrażliwe populacje W jakim celu dokonuje się oceny ryzyka? Spotkanie PPK z ekspertami EFSA, Warszawa 24 kwiecień 2009

Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny Ryzyko Co wpływa na prawdopodobieństwo, że dany czynnik wywoła szkodliwe skutki ?? w laboratorium (akredytowany system jakości) w laboratorium szkolnym Okoliczności towarzyszące narażeniu mają więc fundamentalne znaczenie dla oceny ryzyka Cyjanek potasu znaleziony przez przypadkową osobę w rękach terrorysty Okoliczności towarzyszące narażeniu mają fundamentalne znaczenie Spotkanie PPK z ekspertami EFSA, Warszawa 24 kwiecień 2009

PARADYGMAT OCENY RYZYKA Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny PARADYGMAT OCENY RYZYKA 1. Identyfikacja zagrożenia: co stanowi zagrożenie? 2. Charakterystyka zagrożenia: dawka / odpowiedź, bezpieczna dawka dla człowieka 3. Ocena narażenia: na jaką dawkę jest narażony człowiek? 4. Charakterystyka ryzyka: jakie skutki zdrowotne są związane z konkretnym narażeniem? Spotkanie PPK z ekspertami EFSA, Warszawa 24 kwiecień 2009

Ocena ryzyka: zapobiega czy przeciwdziała ? Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny Ocena ryzyka: zapobiega czy przeciwdziała ? Ocena ryzyka a posteriori Po stwierdzeniu zagrożenia Wyobraźmy sobie sytuację, że przeznaczone do przetwórstwa grzyby zostały zebrane przez osoby niekompetentne lub zawiodła kontrola jakości Ocena ryzyka a priori Zanim wystąpi zagrożenie Ocena ryzyka a posteriori Spotkanie PPK z ekspertami EFSA, Warszawa 24 kwiecień 2009

? Identyfikacja zagrożenia Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny Identyfikacja zagrożenia ? Identyfikacja zagrożenia Amanitotoksyna Ammanita phalloides Spotkanie PPK z ekspertami EFSA, Warszawa 24 kwiecień 2009

Muchomor sromotnikowy Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny Charakterystyka zagrożenia: dawka / odpowiedź, bezpieczna dawka dla człowieka Muchomor sromotnikowy Mechanizm działania Narząd docelowy Krytyczny efekt działania (endpoint) amanitotoksyna Amanitotoksyna, α-amanityna, γ-amanityna … Wiązanie polimerazy RNA Działanie hepatotoksyczne Wątroba Śmierć LD50 = 0,1 mg/kg Ocena ryzyka Spotkanie PPK z ekspertami EFSA, Warszawa 24 kwiecień 2009

Ocena ryzyka: Zawartość toksyn w Amanita phalloides (mg/100g): Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny Ocena ryzyka: Zawartość toksyn w Amanita phalloides (mg/100g): γ-amanityna – 0,5 mg, α-amanityna – 8 mg, faloidyna – 10 mg i inne Założenie do oceny narażenia: 100 g Amanita phalloides zawiera średnio 20 mg toksyn Dawka śmiertelna dla człowieka: 0,1 mg/kg x 60 kg = 6 mg toksyny Ilość grzyba mogąca spowodować śmierć = (6mg x 100g)/20mg = 30g Źródła niepewności: Współczynnik zmienności (wahania poziomu toksyn w grzybie)? = 3x Synergizm działania miedzy toksynami (wszystkie hepatotoksyczne) = 2x Ilość grzyba mogąca spowodować śmierć po uwzględnieniu niepewności: 5 g (mały kawałek kapelusza, czyli nawet niewielkie, przypadkowe zanieczyszczenie zbioru) Spotkanie PPK z ekspertami EFSA, Warszawa 24 kwiecień 2009

Ocena ryzyka a posteriori Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny Notyfikacje z RASFF Ocena ryzyka a posteriori Zgłoszenia przekroczeń pozostałości pestycydów do RASFF w produktach roślinnych (liczby bezwzględne) Przekroczenia NDP Ryzyko nieakceptowalne NDP a priori Spotkanie PPK z ekspertami EFSA, Warszawa 24 kwiecień 2009

? Ocena ryzyka a priori Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny Ocena ryzyka a priori ? Identyfikacja zagrożenia pestycydy winklozolina Spotkanie PPK z ekspertami EFSA, Warszawa 24 kwiecień 2009

układ rozrodczy – samce Wpływ na układ wewnętrznego wydzielania – Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny Winklozolina Charakterystyka zagrożenia: dawka / odpowiedź, bezpieczna dawka dla człowieka Narząd docelowy Dawka referencyjna LD50 = 15000 mg/kg mc ARfD - brak ADI = 0,01 mg/kg mc układ rozrodczy – samce Wpływ na układ wewnętrznego wydzielania – nie wykluczony Ocena ryzyka Spotkanie PPK z ekspertami EFSA, Warszawa 24 kwiecień 2009

Narażenie ostre: skutki zdrowotne Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny Winklozolina Znikome prawdopodobieństwo wystąpienia Narażenie ostre: skutki zdrowotne Do poziomu narażenia = 0,01 mg/kg mc (~ 0,7 mg/osobę): nie należy się spodziewać Narażenie chroniczne: skutki zdrowotne Poziom pułapowy w jabłku (spożycie 0,4 kg codziennie) 0,57 mg/osobę dorosłą Zmiany w układzie rozrodczym samów nie cofają się Czy są efekty podprogowe i czy kumulują się?? Skutki narażenia chłopców ?? Niepewność Spotkanie PPK z ekspertami EFSA, Warszawa 24 kwiecień 2009

Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny Ocena ryzyka w UE w celu oceny ryzyka dla pozostałości pestycydów w żywności Co należy wiedzieć? Profil toksykologiczny pestycydu Spożycie pozostałości pestycydu z żywnością Ryzyko dla zdrowia Spotkanie PPK z ekspertami EFSA, Warszawa 24 kwiecień 2009

Właściwości toksykologiczne pestycydu Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny Właściwości toksykologiczne pestycydu ARfD – ostra dawka referencyjna Ilość substancji, jaka może być pobrana przez człowieka z żywnością i wodą do picia w czasie nie dłuższym niż 24 godziny bez znaczącego ryzyka dla zdrowia, wyrażana w mg/kg mc. ADI - akceptowane dzienne pobranie Ilość substancji, jaka może być pobrana przez człowieka z żywnością i wodą do picia codziennie przez całe życie bez znaczącego ryzyka dla zdrowia, wyrażana w mg/kg mc. niepewność Spotkanie PPK z ekspertami EFSA, Warszawa 24 kwiecień 2009

Niepewność przy ocenie ryzyka Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny Niepewność przy ocenie ryzyka Najwyższe Dopuszczalne Pozostałości Pestycydów Niepewność: - niedostateczne badania na zwierzętach - zwierzę/człowiek - człowiek / zmienność populacji X 10 X 10 NOAEL X 100 = ADI Spotkanie PPK z ekspertami EFSA, Warszawa 24 kwiecień 2009

Spożycie z żywnością Pestycydy o znacznej toksyczności ostrej: ARfD Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny Spożycie z żywnością Pestycydy o znacznej toksyczności ostrej: ARfD koncepcja „dużej porcji” Pozostałe pestycydy: ADI diety dla rożnych populacji Dane z państw członkowskich oraz FAO/WHO nt. spożycia produktów Spotkanie PPK z ekspertami EFSA, Warszawa 24 kwiecień 2009

Udostępnione dla EFSA średnie wielkości spożycia produktów Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny Udostępnione dla EFSA średnie wielkości spożycia produktów (25 diet) NL- dzieci FR- niemowlęta, dzieci, PG* IE – dorośli PT - PG* SE – PG* (90 percentyl) DK - dzieci PL – PG* DE – dzieci IT- dzieci, niemowlęta LT – dorośli FI – dorośli ES – dzieci, dorośli UK – niemowlęta, małe dzieci, wegetarianie, dorośli NL – PG* WHO – diety ‘cluster’: B, E, D, F * PG – populacja generalna Spotkanie PPK z ekspertami EFSA, Warszawa 24 kwiecień 2009

NDP - średnie spożycie - ADI Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny NDP - średnie spożycie - ADI Ustanowienie NDP na podstawie ADI nie uwzględnia ostrych skutków Ustanowienie NDP na podstawie średniego spożycia nie uwzględnia zmienności spożycia w populacji Pestycydy o znacznej toksyczności ostrej + scenariusz najgorszego przypadku: DUŻA PORCJA: w ocenie krótkoterminowego narażenia na pozostałości pestycydów w żywności: 97,5 percentyl spożycia danego produktu Spotkanie PPK z ekspertami EFSA, Warszawa 24 kwiecień 2009

Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny „Duża porcja” Rozkład prawdopodobieństwa spożycia określonej ilości produktu spożywczego 2,5% 97,5 Średnie spożycie Spożycie Spotkanie PPK z ekspertami EFSA, Warszawa 24 kwiecień 2009

Na podstawie danych z Państw członkowskich Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny NDP - średnie spożycie - ADI NESTI: Oszacowane narodowe krótkoterminowe pobranie pestycydu z ‘dużą porcją’ na podstawie danych z poszczególnych państw członkowskich Na podstawie danych z Państw członkowskich Spotkanie PPK z ekspertami EFSA, Warszawa 24 kwiecień 2009 24

Produkty przetworzone Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny Niepewność przy ocenie ryzyka Najwyższe dopuszczalne pozostałości pestycydów w żywności Diety narodowe ARfD Dzieci i niemowlęta ADI NDP wegetarianie Przemiany w roślinach Produkty przetworzone Spotkanie PPK z ekspertami EFSA, Warszawa 24 kwiecień 2009

Nawet produkty przetworzone np. wino Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny Nawet produkty przetworzone np. wino Dziękuję za uwagę Spotkanie PPK z ekspertami EFSA, Warszawa 24 kwiecień 2009