Poznajemy składniki żywności !

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Zdrowo się odżywiamy Opracowała: Klasa 0.
Advertisements

Podstawowe składniki odżywcze
[Aleksander Dziedzic]
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Składniki pokarmowe Spis treści: WPROWADZENIE ZADANIE
WITAMINY JAKO SKŁADNIK POŻYWIENIA
Coś o odżywianiu TRZYMAJ NORMĘ… PONAD FORMĘ.
Składniki diety zbilansowanej
Właściwości soli mineralnych, wody oraz ich rola w organizmie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Witaminy - czy są ważne dla naszego organizmu?
Podstawowe składniki odżywcze w organizmie
Woda darem życia.
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
1.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Jak odżywiać się żeby być zdrowym?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
TŁUSZCZE W DIECIE CZŁOWIEKA.
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zdrowe Odżywianie.
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Witaminy ZNACZENIE WITAMIN DLA CZŁOWIEKA
Metabolizm i produkty przemiany materii
„Prawdziwe życie to zdrowe życie”
Witam Państwa bardzo serdecznie.
„Owoce i warzywa w szkole’’
Zdrowe odżywianie.
Witamina C Co to jest?.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Jem zdrowo.
Poznajemy składniki żywności.
Składniki pokarmowe Spis treści: WPROWADZENIE ZADANIE
Bez białka nie ma ciałka!.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Witaminy Jakub Dorobisz.
Autorzy: Adrianna Przybylska
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
Kornelia Lewandowska.  Na przykład spożywanie zbyt dużej ilości pokarmów (lub nieprawidłowe proporcje składników pokarmowych w diecie) może prowadzić.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Woda i składniki mineralne
Eko badacze Projekt - Badacz wody.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
C ZYM JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ ? Aby prawidłowo rozwijać się i być zdrowym, człowiek powinien spożywać w każdym dniu odpowiednią żywność. Powinna ona dostarczyć.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Zdrowe Żywienie Człowieka
- życiodajna Substancja
Poznajemy składniki pokarmu.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Choroba prostaty a dieta
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ABC – zdrowego odżywiania
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Składniki odżywcze w organiźmie człowieka
WITAMINA C Julia Terlecka 1a.
Chemia w organizmie człowieka
Prezentację wykonał Hubert Maciakiewicz
Kwas askorbinowy .
1 Sole Mineralne  P.
Zapis prezentacji:

Poznajemy składniki żywności !

Zależność miedzy składem spożywanej żywności a zdrowiem człowieka Pierwsze wyniki analizy chemicznej żywności pochodzą z XVIII wieku. Dzięki rozwojowi nauki wiadomo , jak za pomocą diety wpływać na kondycje organizmu.

Sole mineralne Makro elementy i mikroelementy to sole mineralne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmów .mikroelementy w przeciwieństwie do mikroelementów, występują w organizmach w bardzo malej ilości. Najlepszym źródłem mikroelementów są owoce i warzywa . Składniki te człowiek przyjmuje głownie z pokarmem , to składniki żywności . Składniki żywności pełnia role w organizmie funkcje budulcowa , energetyczne i regulujące .

Źródła najważniejszych składników odżywczych – tłuszcze i białka pokarm dostarczany organizmowi powinien być urozmaicony i zawierać wszystkie składniki niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania: białka , sacharydy , tłuszcze , witaminy i sole mineralne .

Tłuszcze Dostarczają organizmom więcej energii potrzebnej do pełnienia funkcji życiowych.

białka nie można zastąpić innym składnikiem pokarmowym, ponieważ stanowią one podstawowy materiał budulcowy organizmu.

Sacharydy Są istotnym źródłem energii dla wszystkich organizmów.

Woda Jest składnikiem krwi ,płynów komórkowych i limfy .Są w niej rozpuszczone produkty przemiany materii, dzięki czemu mogą być rozprowadzane po całym organizmie. Woda chroni organizm przed przegrzaniem , parując z powierzchni skory. Prawie wszystkie spożywane produkty zawierają wodę , np. ma 70%-75% wody , a w warzywach jej zawartość osiąga nawet 95%.

witaminy Witaminy –organicznych związkach chemicznych o różnorodnej budowie, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu żywego. Mogą być pochodzenia naturalnego lub otrzymywane syntetycznie. Dla człowieka witaminy są egzogenne , w związku z czym muszą być dostarczane z pokarmem. Brak określonej witaminy w organizmie to awitaminoza, niedobór –hipowitaminoza, zaś nadmiar to hiperwitaminoza.

CIEKAWOSTKI

WITAMINA A I B1 Pierwsza odkryta witamina (B1) została wydzielona przez polskiego biochemika Kazimierza Funka w 1913roku. Wprowadził on również nazwę tej grupy związków (łac. vita - 'życie' i amina - witamina B1 Witaminę A odkryto i rozszyfrowano jej strukturę chemiczną w roku 1931. Od 1947 witaminę A wytwarza się syntetycznie

Witamina C Kobiety w ciąży i karmiące mają zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C. Palacze mają wyższe zapotrzebowanie na Witaminę C niż osoby niepalące. Zwierzęta są w stanie wytwarzać witaminę C same (w wyjątkiem małp i świnek morskich). Witamina C jest bardzo wrażliwa na działanie wysokiej temperatury, tlenu, światła, wilgoci. Dłuższe przechowywanie zabija witaminę C w żywności. Kwas askorbinowy - witamina C jest białym proszkiem bez zapachu, o lekko kwaśnym smaku. Syntetyczne preparaty zawierają ok. 99% tego kwasu. Witamina C łatwo rozpuszcza się w wodzie oraz rozcieńczonym alkoholu metylowym i etylowym. Nie rozpuszcza się natomiast w tłuszczach i ich rozpuszczalnikach. Długotrwałe przyjmowanie aspiryny trzykrotnie zwiększa wydalanie witaminy C. Witamina C znacznie zmniejsza ryzyko występowania chorób raka, serca czy zaćmy.

WITAMINA D Witamina D powstaje w skórze człowieka w wyniku działania słonecznych promieni ultrafioletowych. Z pożywieniem przyjmuje się głównie jej formę wstępną, która w kolejnym etapie przetwarzana jest w wątrobie, nerkach i skórze na właściwą witaminę D. Ludzie starsi są szczególnie narażeni są na powstanie niedoborów witaminy D.

DZJEKUJĘ ZA UWAGĘ MONIKA JARZYNA KL. 3A Inf.: www.zdrowie.biox.pl .: zdrowie.med.pl.:www.poin3.pl.: pl.wikipedia.org