Poznajemy składniki żywności !
Zależność miedzy składem spożywanej żywności a zdrowiem człowieka Pierwsze wyniki analizy chemicznej żywności pochodzą z XVIII wieku. Dzięki rozwojowi nauki wiadomo , jak za pomocą diety wpływać na kondycje organizmu.
Sole mineralne Makro elementy i mikroelementy to sole mineralne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmów .mikroelementy w przeciwieństwie do mikroelementów, występują w organizmach w bardzo malej ilości. Najlepszym źródłem mikroelementów są owoce i warzywa . Składniki te człowiek przyjmuje głownie z pokarmem , to składniki żywności . Składniki żywności pełnia role w organizmie funkcje budulcowa , energetyczne i regulujące .
Źródła najważniejszych składników odżywczych – tłuszcze i białka pokarm dostarczany organizmowi powinien być urozmaicony i zawierać wszystkie składniki niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania: białka , sacharydy , tłuszcze , witaminy i sole mineralne .
Tłuszcze Dostarczają organizmom więcej energii potrzebnej do pełnienia funkcji życiowych.
białka nie można zastąpić innym składnikiem pokarmowym, ponieważ stanowią one podstawowy materiał budulcowy organizmu.
Sacharydy Są istotnym źródłem energii dla wszystkich organizmów.
Woda Jest składnikiem krwi ,płynów komórkowych i limfy .Są w niej rozpuszczone produkty przemiany materii, dzięki czemu mogą być rozprowadzane po całym organizmie. Woda chroni organizm przed przegrzaniem , parując z powierzchni skory. Prawie wszystkie spożywane produkty zawierają wodę , np. ma 70%-75% wody , a w warzywach jej zawartość osiąga nawet 95%.
witaminy Witaminy –organicznych związkach chemicznych o różnorodnej budowie, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu żywego. Mogą być pochodzenia naturalnego lub otrzymywane syntetycznie. Dla człowieka witaminy są egzogenne , w związku z czym muszą być dostarczane z pokarmem. Brak określonej witaminy w organizmie to awitaminoza, niedobór –hipowitaminoza, zaś nadmiar to hiperwitaminoza.
CIEKAWOSTKI
WITAMINA A I B1 Pierwsza odkryta witamina (B1) została wydzielona przez polskiego biochemika Kazimierza Funka w 1913roku. Wprowadził on również nazwę tej grupy związków (łac. vita - 'życie' i amina - witamina B1 Witaminę A odkryto i rozszyfrowano jej strukturę chemiczną w roku 1931. Od 1947 witaminę A wytwarza się syntetycznie
Witamina C Kobiety w ciąży i karmiące mają zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C. Palacze mają wyższe zapotrzebowanie na Witaminę C niż osoby niepalące. Zwierzęta są w stanie wytwarzać witaminę C same (w wyjątkiem małp i świnek morskich). Witamina C jest bardzo wrażliwa na działanie wysokiej temperatury, tlenu, światła, wilgoci. Dłuższe przechowywanie zabija witaminę C w żywności. Kwas askorbinowy - witamina C jest białym proszkiem bez zapachu, o lekko kwaśnym smaku. Syntetyczne preparaty zawierają ok. 99% tego kwasu. Witamina C łatwo rozpuszcza się w wodzie oraz rozcieńczonym alkoholu metylowym i etylowym. Nie rozpuszcza się natomiast w tłuszczach i ich rozpuszczalnikach. Długotrwałe przyjmowanie aspiryny trzykrotnie zwiększa wydalanie witaminy C. Witamina C znacznie zmniejsza ryzyko występowania chorób raka, serca czy zaćmy.
WITAMINA D Witamina D powstaje w skórze człowieka w wyniku działania słonecznych promieni ultrafioletowych. Z pożywieniem przyjmuje się głównie jej formę wstępną, która w kolejnym etapie przetwarzana jest w wątrobie, nerkach i skórze na właściwą witaminę D. Ludzie starsi są szczególnie narażeni są na powstanie niedoborów witaminy D.
DZJEKUJĘ ZA UWAGĘ MONIKA JARZYNA KL. 3A Inf.: www.zdrowie.biox.pl .: zdrowie.med.pl.:www.poin3.pl.: pl.wikipedia.org