DANE INFORMACYJNE Nazwa szkoły: Gimnazjum w Lidzbarku

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
VII edycja programu edukacyjnego pt. „Trzymaj Formę!”
Advertisements

Bądź świadomym konsumentem
EUROPEJSKI DZIEŃ KONSUMENTA EUROPEJSKI DZIEŃ KONSUMENTA 14 MARCA 2008 PRZEDSTAWICIELSTWO KOMISJI EUROPEJSKIEJ WARSZAWA ZANIM KLIKNIESZ – POZNAJ SWOJE PRAWA.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Grupa III – Dziennik pokładowy
Dane Informacyjne: Nazwa szkoły: ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH NR 1 „ELEKTRYK” W NOWEJ SOLI ID grupy: 97/56_MF_G1 Kompetencja: MATEMATYKA I FIZYKA Temat.
Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał
Dane INFORMACYJNE Nazwa szkoły:
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
Człowiek żyje nie po to aby jeść, tylko je po to aby żyć!
Dolnośląska Agencja Rozwoju Regionalnego S.A. ul. Wysockiego 10
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
CONRADINOWIEC ŚWIADOMYM KONSUMENTEM
ZESPÓŁ CECH UMOŻLIWIAJĄCY OSIĄGANIE ZYSKU Nie ryzykujesz zgubieniem pieniędzy Będziesz miał czas przemyśleć zakup Nie będziesz kupował pod wpływem.
Zdrowe odżywianie.
Piramida zdrowego żywienia
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Dane informacyjne Nazwa szkoły: Zespół Szkół w Olecku – Gimnazjum nr 1 z Oddziałami Integracyjnymi ID grupy: 96/46_P_G1 Opiekun: Jadwiga Zdan Kompetencja:
1.
Nazwa szkoły: Zespół Szkół Ogólnokształcących w Świebodzinie ID grupy:97/76_p_G1 Opiekun: Dariusz Wojtala Kompetencja: Przedsiębiorczość Temat projektowy:
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Dane INFORMACYJNE Nazwa szkoły:
Dane INFORMACYJNE Nazwa szkoły:
DANE INFORMACYJNE Nazwa szkoły: Gimnazjum im. ks. Jana Twardowskiego w Bożympolu Wielkim ID grupy: 96/10_P_G1 Kompetencja: PRZEDSIĘBIORCZOŚĆ Temat projektowy:
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Kleczewie ID grupy: 97_75_p_G2
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Ekologia – Hit czy kit ?. Dnia o godz w naszej szkole (sala nr 47) odbędzie się debata pt.,,Ekologia hit czy kit. Chcemy porozmawiać
TRZYMAJ FORMĘ Program edukacyjny.
„ŚMIECIOWE JEDZENIE ''. „ŚMIECIOWE JEDZENIE ''
Zdrowo się odżywiam, Dobrze wypoczywam !.
G r o w t h f r o m K n o w l e d g e GfK Custom Research
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
ABC PRAW KONSUMENTA.
Prawa konsumenta Czyli z czym to się je..
Zasady zdrowego żywienia
Nazwa szkoły: Gimnazjum Publiczne im. Janusza Korczaka w Miłoradzu
Unijna kampania na rzecz zwiększenia świadomości praw konsumenta.
Owoce i warzywa w szkole Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu UE (88%) oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (12%).
Szkolny Klub Śniadaniowy w klasie II b Szkoła Podstawowa nr 3 im. Alfreda Freyera w Tarnobrzegu.
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Jak bezpiecznie kupować przez Internet.
Konsument.
Jadłospis dzienny Posiłek Co jemy? śniadanie II śniadanie obiad
Szkolny Klub Śniadaniowy w klasie II b Szkoła Podstawowa nr 3 im. Alfreda Freyera w Tarnobrzegu.
Przewodnik po porcjach czyli co, jak i ile jeść?
Jem zdrowo.
Skrzaty” SP W KOLONI „Skrzaty -II kl. z Koloni wiedzę o odżywianiu zdobyły i długo będą żyły.
Dane INFORMACYJNE Nazwa szkoły: Gimnazjum w Lichnowach ID grupy:
„ Śniadanie daje moc” 8 listopada. Śniadanie jest uznawane za najważniejszy posiłek dnia - ma ono dostarczać energii i składników niezbędnych do całodziennego.
Zakupy przez Internet – PRAWA Konsumenta
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
Z AKUPY I ICH WPŁYW NA NAS EKOROZWÓJ PRODUKTY LOKALNE 26 marca 2013r.
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
RACJONALNE ŻYWIENIE NASTOLATKÓW
Zdrowe Żywienie Człowieka
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
Konsument jest to osoba fizyczna, która nabywa określony towar lub usługę tylko na potrzeby własne lub swojego gospodarstwa domowego. Osoba, która kupuje.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Zmień złe nawyki na lepsze zamienniki.
Zdrowy posiłek każdego dnia
15 marca ŚWIATOWY DZIEŃ PRAW KONSUMENTA
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Zapis prezentacji:

DANE INFORMACYJNE Nazwa szkoły: Gimnazjum w Lidzbarku ID grupy: 96/98_p_g1 Kompetencja: „Przedsiębiorczość” Temat projektowy: „Dlaczego po prostu stamtąd nie wyszedłem? …., czyli kupuj z głową” Semestr/rok szkolny: II/20/2011

Konsumpcja – -ostatnia faza procesu gospodarowania, polegająca na zużywaniu wszelkich dóbr i usług w celu bezpośredniego zaspokojenia potrzeb ludzkich.

Piramida Maslowa

Potrzeby fizjologiczne Każdy człowiek, aby móc normalnie żyć, potrzebuje spełnienia swoich potrzeb, które nazywamy fizjologicznymi

Prawo homeostazy mówi o dążeniu do równowagi potrzeb niższego rzędu.

Prawo wzmocnienia motywacji Zaliczamy je do potrzeb wyższego rzędu. Według tego prawa zaspokojenie wyższych potrzeb nie powoduje ich zaniku, lecz wręcz przeciwnie, człowiek odczuwa je jako przyjemne i będzie dążył do ich wzmocnienia.

Kto jest odpowiedzialny za zakup produktów spożywczych i codziennego użytku w polskich rodzinach?

Co jest ważne w wyborze sklepu w którym robi Pan (i) zakupy?

EKO ZNAKI 5. Eko znak 3. 4. 6. 1. 2. Produkt zgodny z normami Unii Europejskiej 4. 6. 5. Eko znak

7. 9. 10. 8. Błękitny anioł

Katalog praw konsumenta prawo do zaspokajania podstawowych potrzeb, prawo do bezpieczeństwa, prawo do rzetelnej informacji, prawo do wyboru, prawo do wysłuchania głosu konsumenta, prawo do pozytywnego załatwienia uzasadnionych reklamacji, prawo do edukacji konsumenckiej, prawo do życia w zdrowym środowisku;

Prawo do zaspokajania podstawowych potrzeb

Prawo do bezpieczeństwa

Prawo do rzetelnej informacji

Prawo do wyboru

Prawo do wysłuchania głosu konsumenta

Prawo do pozytywnego załatwienia uzasadnionych reklamacji

Prawo do edukacji konsumenckiej

Prawo do życia w zdrowym środowisku

Co to jest reklamacja? Reklamacja to wyrażenie niezadowolenia klienta z zakupu, oczekiwań, które nie zostały spełnione.

Aby reklamacja została przyjęta, musisz : udowodnić, że rzecz, którą chcesz reklamować zakupiłeś u danego sprzedawcy, złożyć reklamacje w terminie,

Jak złożyć reklamacje wadliwego towaru? Po pierwsze, reklamację składamy do sprzedawcy, Po drugie, reklamację powinniśmy składać na piśmie, najlepiej wysyłając ją listem poleconym do sprzedawcy (za potwierdzeniem odbioru), Po trzecie, sprzedawca ma 14 dni na ustosunkowanie się do naszej reklamacji

Instytucje wspierające konsumenta

Europejskie Centrum Konsumenckie

Federacja Konsumentów

Stowarzyszenie Konsumentów Polskich

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK)

Powiatowy (Miejski) Rzecznik Konsumentów

Praktyczne wskazania dotyczące dziennej diety konsumenta

Śniadanie: Herbata dostarcza witaminy: A, B1, B2, C, E i K

Jajko zawiera dużo witamin A, D oraz niektórych witamin z grupy B. Można je przyrządzić szybko i w różnych sposobach, także na słodko.

Musli Pyszna mieszanka płatków zbożowych, bakalii, orzechów, rodzynek i suszonych owoców.

Drugie śniadanie: Jogurt Jabłko

Obiad: Ryba - zdrowe źródło białka, które stanowi jeden z najważniejszych składników pożywienia. Ryż - długoziarnisty obniża poziom cholesterolu.

Kolacja: Sałatka warzywna z jajkiem – niskokaloryczna zdrowa przekąska przed snem Szklanka wody do popicia