Sposoby przyrządzania:

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
RYBY ZASTOSOWANIE W GASTRONOMII
Advertisements

Jak przygotować dietetyczne spaghetti ?
Jedzenie w Hiszpanii.
Krewetki po tajsku.
Grzyby.
Zapiekanka z pstrąga na szpinaku
Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu
UCHO W KUCHNI.
Wykwintne potrawy z ryb i owoców morza
„Kuchnia i restauracja dla początkujących”
Leonardo Project F&B4YOU
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
WŁAŚCIWOŚCI OWOCÓW MORZA
Leonardo da Vinci Partnership: “Kitchen and Restaurant Guide for Starters” Mięso i drób.
Cholesterol i zaburzenia gospodarki lipidowej Magdalena Kajcińska Dział Programów Zdrowotnych i Promocji Zdrowia Mazowieckie Centrum Zdrowia Publicznego.
Grzyby jadalne i niejadalne
POTRAWY Z GRZYBÓW.
Groch z kapustą i grzybami
Karp w galarecie. Składniki 1 wypatroszony i sprawiony karp siatka włoszczyzny 1-2 łyżeczki cukru sól i pieprz 3 posiekane cebule 2 garście rodzynek i.
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
Zapraszamy do organizacji szkoleń, konferencji i pobytów firmowych w jesiennej ofercie promocyjnej w cenie: 160zł /osoba Cena obejmuje : Zakwaterowanie.
Potrawy Irlandzkie.
Metody gotowania Metody gotowania dzieli się na dwie kategorie:
Kuchnia skandynawska słynie ze znakomicie podawanych śledzi i ryb, często o lekko słodkawym smaku. Nigdzie kanapki nie są tak piętrowe, urozmaicone i apetyczne.
Zwyczaje jedzeniowe w średniowieczu
English breakfast.
Złote zasady odżywiania.
Materiały dla klasy III kształcenia zintegrowanego
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Jedzenie w Hiszpanii.
Zupa miso shiro Danie wegetariańskie: nie Autor: Kulinarny Atlas Świata.
W trosce o zdrowie.
Kurs-12 Metod uboju i przetwórstwa Autorzy, edytorzy i moderatorzy : Sigurður M. Einarsson and Valdimar I. Gunnarsson Institute of Freshwater Fisheries,
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
CATERING BOŻONARODZENIOWY
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
Owoce i warzywa oraz ich rola w naszym życiu.
Gołąbki z ryżem i warzywami w sosie śródziemnomorskim
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Propozycja pierwsza140zł Propozycja druga 170zł/os.
Planowanie jadłospisów
Kuchnia francuska krowa.
Kuchnia Wietnamska.
Zupa grzybowa zabielana
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Pol ę dwiczka wieprzowa z sosem grzybowym Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Marynata Premium KNORR do wieprzowiny 0.025kg Marynata.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Zwierzęta kręgowe..
Podróże po świecie Smaki Europy.
Opracowała : Krystyna Mazur
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
Dekalog zdrowego żywienia
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
 Surowcem pochodzenia roślinnego jest: a) granat b) szczupak c) ślimaki d) Łopatka wieprzowa.
Sposoby konserwacji żywności
Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz. Potrawę śląską „Karminadle”wykonałam razem z kolegą Zbyszkiem.Przygotowaliśmy potrzebne surowce: mięso mielone, śledzie.
Zdrowe i niezdrowe jedzenie
ZIEMNIACZANE PLACKI ŚLEDZIOWE Potrawa regionalna Śląska wykonana przez Izabelę Matyskiel uczennicę klasy I ZSZ Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz.
Dieta w wewnątrzwątrobowej cholestazie ciężarnych
Legenda litwińskich potraw
Rynek karpi w Polsce i Niemczech
Kuchnie w Wielkiej Brytanii.
Solenie ryb Solenie, jako metoda utrwalania, było znane już w starożytnym Egipcie. Ryby chude suszono na słońcu, natomiast tłuste poddawano moczeniu w.
Potrawy w Polsce 1.
Temat: Pies najlepszym przyjacielem człowieka.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

Sposoby przyrządzania: Dorsz Konserwacja : solenie, suszenie, mrożenie Sposoby przyrządzania: Świeży dorsz: filetowany, smażony na maśle Suszony dorsz: smażony, gotowany ,duszony lub grilowany Dorsz solony Suszony dorsz

Morszczuk Cechy: miękkie mięso Konserwacja: świeże lub mrożone Sposoby przyrządzania: z grilla, gotowane, smażone

Sposoby przyrządzania: pieczeń z grilla, smażone w folii Sparus złotogłowy Cechy: kształt owalny, spłaszczony; miękkie, sprężyste, białe mięso o delikatnym smaku Sposoby przyrządzania: pieczeń z grilla, smażone w folii

Miecznik Cechy: do 4 m długości, twarda skóra, bezłuski Sposoby przyrządzania: z grilla, smażone na patelni

Sposoby przyrządzania: pieczone, z grilla, w zupie Żabnica/Anioł morski Cechy: duży łeb, który obcina się przed gotowaniem; białe, jędrne, smaczne, lekko słodkawe mięso   Sposoby przyrządzania: pieczone, z grilla, w zupie Żabnica

Raja Cechy : płaski, romboidalny kształt ciała, gruba skóra, cienki długi ogon Sposoby przyrządzania: gotowane, duszone z majonezem; filety: smażone na patelni, z grilla, gotowane

Turbot Cechy: płaski, romboidalny kształt ciała, oboje oczu po lewej stronie; jędrne, białe, doskonałe mięso Sposoby przyrządzania: gotowane, z grilla, gotowane na parze, faszerowane, zapiekane

Sardynka Cechy: małe, tanie ryby; smaczne mięso Konserwacja: wędzone, solone lub w puszce Sposoby przyrządzania: z grilla, smażone, marynowane

Wargacz Cechy: nieprzyjemny dla oka, ale smaczne, pachnące mięso Konserwacja: konserwowane w solance   Sposoby przyrządzania: duszone na patelni, w zupie

Makrela Cechy: smaczne mięso Sposoby przyrządzania: pieczone, smażone na patelni, konserwowe w puszce Filety z makreli w oleju

Sola Cechy: płaskie, owalne ciało, biała skóra po jednej stronie, brązowa po drugiej; doskonałe białe, jędrne, smaczne mięso Sposoby przyrządzania: gotowane na parze sauté, meunière,, smażone na patelni, gotowane, pieczone

Konserwacja: w oleju roślinnym lub w solance Tuńczyk Cechy: do 3 metrów długości, sprzedawane w filetach; różowe, tłuste mięso, białe podbrzusze tuńczyka jest najlepsze Konserwacja: w oleju roślinnym lub w solance Tuńczyk Tuńczyk w Oleju

Barwena Cechy: małe, czerwonawe ryby Sposoby przyrządzania: pieczone na patelni, smażone w folii, w zupie