Określanie mechanizmów reakcji enzymatycznych

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
SOLE JAKO PRODUKT REAKCJI WODNYCH ROZTWORÓW KWASÓW I ZASAD
Advertisements

Biologiczne układy redoks
UNIWERSYTET JAGIELLOŃSKI ZAKŁAD FARMAKOKINETYKI I FARMACJI FIZYCZNEJ
Kinetyka reakcji enzymatycznych Enzymologia-9. Metody pomiaru szybkości reakcji enzymatycznych: reakcje sprzężone D -Glc + ATP D -Glc-6-P + ADP D-Glc-6-P.
Regulacja aktywności enzymów
Sterowanie metabolizmem
Enzymologia-11 Inhibitory enzymów.
Określanie mechanizmów reakcji enzymatycznych
Sole Np.: siarczany (VI) , chlorki , siarczki, azotany (V), węglany, fosforany (V), siarczany (IV).
SOLE to związki chemiczne o wzorze ogólnym: MR
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu Wszelkie treści i zasoby edukacyjne publikowane na łamach Portalu
Środki o działaniu przeciwdrobnoustrojowym
Metody określania struktury enzymów
Mechanizmy reakcji enzymatycznych (II)
Metody określania struktury enzymów (część II)
Kinetyka reakcji enzymatycznych
Aktywność katalityczna enzymów
Określanie mechanizmów reakcji enzymatycznych
Medyczne aspekty enzymologii
Enzymologia-11 Inhibitory enzymów.
Aktywność katalityczna enzymów
Określanie mechanizmów reakcji enzymatycznych
Monika Woźniak Zastosowanie grupy ochronnej homoargininy w syntezie peptydów Praca magisterska wykonana w Pracowni Peptydów Promotor: prof.
Chemia Ogólna Wykład I.
Wpływ per[2,3,6-tri-O-(2’-metoksy)etylo]-α-cyklodekstryny na katalityczną aktywność L-tryptofan indol liazy Praca magisterska wykonana w Pracowni Węglowodanów,
Praca magisterska wykonana w Pracowni Peptydów
Enzymatyczne utlenianie alkoholi pierwszorzędowych
Oddziaływanie pomiędzy modyfikowanymi cyklodekstrynami a L-tryptofan indol liazą. Praca magisterska wykonana w Pracowni Węglowodanów,
Pracownia Peptydów Wydziału Chemii UW Jarosław Stańczewski
Próba syntezy multimerycznej formy aktywnego analogu lamininy YIGSR
Polimer fullerenowy z centrami metalicznymi jako matryca biosensorowa
Elektrochemiczne właściwości metalicznego renu
DYSOCJACJA JONOWA KWASÓW I ZASAD
Obraz tworzenia się asocjatów pomiędzy konkanawaliną A i porfirynami w roztworach i w materiałach zol-żelowych Katarzyna Polska, Stanisław Radzki Wydział.
Kalkulator Biochemiczny
Halogenki alkilowe Halogenki alkilów-są to połączenia powstające w wyniku zamiany jednego lub kilku atomów wodoru odpowiednią liczbą atomu fluorowca.
Chemia Stosowana w Drzewnictwie III 2006/07
ANALIZA OBJĘTOŚCIOWA (= analiza miareczkowa), dział analizy chemicznej którego podstawą jest miareczkowanie.
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza
Białka – budowa, rodzaje i właściwości
POWTÓRZENIE WIADOMOŚCI
Różnobarwny świat chemii
KWASY NIEORGANICZNE POZIOM PONADPODSTAWOWY Opracowanie
CHEMIA ORGANICZNA WYKŁAD 7.
ENZYMY.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Autorzy: Beata i Jacek Świerkoccy
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
CHEMIA ORGANICZNA WYKŁAD 5.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Skala ph.
Autorzy: Beata i Jacek Świerkoccy
Fenole.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Peptydy i białka Reakcja kondensacji α-aminokwasów Peptydy
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Typy reakcji w chemii organicznej
Szybkość i rząd reakcji chemicznej
Otrzymywanie kwasu asparaginowego jako surowca dla przemysłu farmaceutycznego w skali t/rok. Tomasz Jaskulski, Wiktor Kosiński, Mariusz Krajewski.
Dysocjacja jonowa, moc elektrolitu -Kwasy, zasady i sole wg Arrheniusa, -Kwasy i zasady wg teorii protonowej Br ӧ nsteda i Lowry`ego -Kwasy i zasady wg.
Zestawienie wiadomości wodorotlenkach
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza soli
Analiza jakościowa w chemii nieorganicznej – kationy
Halogenki kwasowe – pochodne kwasów karboksylowych
WYKŁAD
WYKŁAD
Kreacja aromatów Techniki przygotowania próbek
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Aminokwasy amfoteryczny charakter aminokwasów,
Aminokwasy budowa aminokwasów, aminokwasy endo- i egzogenne,
Zapis prezentacji:

Określanie mechanizmów reakcji enzymatycznych Enzymologia-5 Określanie mechanizmów reakcji enzymatycznych

Najważniejsze metody badania mechanizmów reakcji Określanie struktury enzymu Modyfikacja chemiczna enzymu Ukierunkowana mutageneza genu kodującego enzym Detekcja intermediatów reakcji enzymatycznej Badanie kinetyki reakcji enzymatycznej

Zastosowanie badań strukturalnych do określania mechanizmów reakcji Metody: niskotemperaturowa rentgenografia strukturalna, NMR Szczególne znaczenie – określanie struktury kompleksu enzymu z analogiem substratu lub analogiem stanu przejściowego Struktura kompleksu hydroksymetylotransferazy serynowej z adduktem substratu z koenzymem oraz analogiem drugiego substratu

Reakcja katalizowana przez karbamoilotransferazę asparaginianową Stan przejściowy Analog stanu przejściowego

Struktura kompleksu karbamoilotransferazy asparaginianowej z PALA

MODYFIKACJE CHEMICZNE ENZYMU Działanie na enzym związkiem chemicznym powodującym inaktywację Dwa podejścia: odczynniki specyficzne wobec grup funkcyjnych określonych reszt aminokwasowych; analogi substratu lub stanu przejściowego reakcji enzymatycznej zawierające reaktywne ugrupowania chemiczne (ang. affinity labeling) Pojęcie reszty istotnej dla aktywności enzymu modyfikacja chemiczna reszty powoduje całkowitą utratę aktywności przez enzym; stechiometria inaktywacji 1 : 1; substrat lub inhibitor kompetytywny chronią enzym przed inaktywacją

Kinetyka inaktywacji enzymu

MODYFIKACJE CHEMICZNE ENZYMU  Odczynniki ukierunkowane na reszty cysteinylowe   A. -halogenooctany i -halogenoacetamidy Warunki: pH  7; labilne w roztworach wodnych; reaktywność I>Br>>Cl; dla jodopochodnych rekcję należy prowadzić w ciemności B. N-podstawione imidy kwasu maleinowego Warunki: pH  7; możliwość śledzenia zaniku absorpcji przy  = 302 nm; dla NEM  = 620 M-1cm-1

C. Kwas 2-nitro-5-tiocyjanobenzoesowy Warunki: pH = 8.0; niezbyt duże nadmiary molowe odczynnika (1,5  do 2 ); dla wytworzonej S-cyjanopochodnej max = 330 nm,  = 7500 M-1cm-1   D. Odczynnik Ellmana – kwas 5,5’-ditiobis(5-nitrobenzoesowy) Używany do ilościowego oznaczania grup tiolowych.

MODYFIKACJE CHEMICZNE ENZYMU  Odczynnik ukierunkowany na reszty reszty serylowe    Fluorek fenylometylosulfonylu (PMSF)

MODYFIKACJE CHEMICZNE ENZYMU  Odczynniki ukierunkowane na reszty lizylowe    A. Imidoestry Warunki: długie czasy reakcji  B. Kwas 2,4,6-trinitrobenzenosulfonowy Warunki: Barwny produkt podstawienia; max = 420 nm,  = 20 000 M-1cm-1

C. Fosforan pirydoksalu   Warunki: najwyższa selektywność; wytworzenie trwałego wiązania dopiero w wyniku redukcji zasady Schiffa; reakcję należy prowadzić w ciemności; cyjanoborowodorek preferowany wobec borowodorku bo można prowadzić reakcję w roztworze wodnym (uwaga: tylko w pH >7!)

MODYFIKACJE CHEMICZNE ENZYMU   Odczynniki ukierunkowane na reszty histydylowe A. Dietylopirowęglan Warunki: odczynnik specyficzny dla His w zakresie pH4,5 – 7; produkt modyfikacji absorbuje w UV - max = 240 nm,  = 3200 M-1cm-1; odczynnik nietrwały w roztworach wodnych; w pH 7 czas połowicznego rozpadu = 10 min; im niższe pH tym większa trwałość odczynnika

B. Róż Bengalski – odczynnik fotoutleniający   Warunki: ograniczona specyficzność (możliwe utlenienie Cys, Met i Trp); reakcję prowadzi się w temp 0 - 4C naświetlając promieniowaniem w zakresie VIS

MODYFIKACJE CHEMICZNE ENZYMU   Odczynniki ukierunkowane na reszty tyrozylowe A. N-acetyloimidazol Warunki: duże nadmiary odczynnika. Unikać buforu Tris. Reakcja dość wolna  B. Tetranitrometan Warunki: można śledzić postęp reakcji przy  = 350 nm,  = 14.400 M-1cm-1 (anion trinitrokarboniowy). Może zachodzić utlenienie cysteiny.

MODYFIKACJE CHEMICZNE ENZYMU  Odczynniki ukierunkowane na reszty tryptofanylowe   A. N-bromoimid kwasu bursztynowego Warunki: reakcja w buforze octanowym; gwałtowny przebieg; ograniczona specyficzność (ulegają też Tyr, Cys. Met) B. Bromek 2-hydroksy-5-nitrobenzylu (BHNB) C. Sól dimetylosulfoniowa BHNB odczynnik rozpuszczalny w wodzie Warunki: duże nadmiary odczynnika (nawet 100 ); reakcja w ciemności; odczynnik słabo rozpuszczalny w wodzie  

MODYFIKACJE CHEMICZNE ENZYMU Odczynniki ukierunkowane na reszty Glu i Asp   A. Rozpuszczalne w wodzie pochodne karbodiimidu Schemat przebiegu reakcji Warunki: reakcja specyficzna w pH 4 – 6; duże nadmiary odczynnika; jako aminę stosuje się najczęściej ester metylowy glicyny; w kwaśnym pH konkurencyjna reakcja hydrolizy jest bardzo wolna.

MODYFIKACJE CHEMICZNE ENZYMU Izomeraza fosfotriozowa

Technologia ukierunkowanej mutagenezy metodą wydłużania primera

Zastosowanie ukierunkowanej mutagenezy do identyfikacji reszt istotnych dla aktywności enzymu Enzym syntaza GlcN-6-P Struktura przestrzenna enzymu Analiza porównawcza sekwencji syntazy GlcN-6-P z różnych źródeł podstawą selekcji reszt do ukierunkowanej mutagenezy

Zastosowanie ukierunkowanej mutagenezy do identyfikacji reszt istotnych dla aktywności enzymu Enzym syntaza GlcN-6-P Aktywność glutaminazowa: L-Gln + H2O  L-Glu + NH3 Aktywność izomerazowa: Fru-6-P  Glu-6-P Aktywność syntazowa: L-Gln + Fru-6-P  L-Glu + GlcN-6-P

Detekcja intermediatów Niektóre produkty przejściowe reakcji enzymatycznej są stosunkowo stabilne (głębokie minimum energetyczne) – istnieje możliwość detekcji metodami spektroskopowymi: spektrofluorymetria, NMR niskotemperaturowy; Początkowe etapy reakcji katalizowanej przez chymotrypsynę Wyłapywanie intermediatów za pomocą reakcji chemicznej Redukcja produktu przejściowego w postaci zasady Schiffa prowadzi do powstania stabilnego adduktu

Informacje dotyczące mechanizmu działania enzymu, które można uzyskać z pomiarów kinetycznych Eksperyment Możliwe informacje Określanie zmian szybkości reakcji w zależności od stężenia substratu Określanie zależności parametrów kinetycznych od struktury substratu Inhibicja odwracalna Określanie zależności aktywności od zmian pH Badania kinetyki stanu nieustalonego Wyznaczanie parametrów kinetycznych; rozróżnianie mechanizmów reakcji dwusubstratowych Rozpoznanie czynników strukturalnych odpowiedzialnych za wiązanie substratu Informacje pomocne dla określenia struktury centrum aktywnego Określenie pKa reszt istotnych dla katalizy Wyznaczenie stałych szybkości etapów reakcji: detekcja kompleksów enzymu z substratem i/lub produktami przejściowymi

Zależność aktywności enzymu od zmian struktury substratu Papaina – proteinaza cysteinylowa Badania specyficzności substratowej papainy wobec syntetycznych oligopeptydów wykazały istnienie w centrum wiążącym substrat obecność 7 „subcentrów” S2 – specyficzne wobec L-Phe S1’ – stereospecyficzne dla L-aminokwasów, z preferencją dla L-Leu i L-Trp Tripeptyd Ala-Phe-Arg jest inhibitorem kompetytywnym enzymu Czy tetrapeptyd Ala-Phe-Arg-Leu jest także inhibitorem?

Zależność zmian aktywności enzymu od pH Analiza kształtu zależności v = f(pH) daje możliwość wyznaczenia pKa reszt ulegających jonizacji, które są istotne dla aktywności enzymu Analiza zależności pKa reszt jonizujących od polarności rozpuszczalnika pozwala na określenie stanu jonizacji reszty -CO2H -COO- + H+ W tym przypadku obniżenie polarności rozpuszczalnika jest niekorzystne dla dysocjacji. pKa rośnie przy obniżaniu polarności. -ImH+ -Im + H+ A jak w tym przypadku?

Kinetyka stanów nieustalonych Schemat aparatury do pomiarów kinetycznych metodą stopped flow

Kinetyka stanów nieustalonych Warunki pomiaru: stężenia enzymu i substratu na porównywalnym poziomie techniki pomiarowe umożliwiające określanie niewielkich zmian stężenia w krótkim czasie (ang. stopped flow) Przykład: reakcja wiązania NADH przez dehydrogenazę mleczanową. Pomiar zmian stężenia NADH metodą spektrofluorymetryczną przez 16 ms; Stężenia początkowe enzymu i NADH identyczne – 8 M. k1 E + NADH [E:NADH] k-1 Reakcja II rzędu, ale ponieważ [E] = [S], to połowiczny czas reakcji można wyrazić wzorem:  = 1/k [S]. Z eksperymentu otrzymano  = 2 ms k = 1/ [S] = 6,7  107 M-1 s-1 Ponieważ k1 >> k-1, to k = k1

Kinetyka hydrolizy octanu p-nitrofenylu przez chymotrypsynę Faza I – tworzenie produktu przejściowego - acyloenzymu Faza II – hydroliza produktu przejściowego