Rtęć, olej rybi, a ryzyko zawału serca.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wszystko jest trucizną i nic nią nie jest
Advertisements

Jak zadbać o zdrowe odżywianie dziecka w wieku szkolnym
N-KOŃCOWY PEPTYD NATRIURETYCZNY I GRUBOŚĆ KOMPLEKSU BŁONY WEWNĘTRZNEJ I ŚRODKOWEJ TĘTNICY SZYJNEJ W OCENIE RYZYKA POWIKŁAŃ SERCOWO-NACZYNIOWYCH U CHORYCH.
ZACHOWANIA KTÓRE POMOGĄ
Magdalena Dryglewska, Radosław Jeleniewicz, Maria Majdan
Mózgowy peptyd natriuretyczny jako wskaźnik czynności skurczowej serca u chorych na reumatoidalne zapalenie stawów Przemysław Kotyla, Maciej Lewicki, Olga.
Poprawa opieki nad osobami starszymi przez lekarzy
Lubuski Program Prewencji Pierwotnej Nowotworów
Palić nie palić, oto jest pytanie……
ROLA WAPNIA I PRODUKTÓW MLECZNYCH W OTYŁOŚCI-WYNIKI DOŚWIADCZEŃ NA MODELU ZWIERZĘCYM, BADAŃ EPIDEMIOLOGICZNYCH I KLINICZNYCH. Nr 8/2004 Osteoforum Mgr.
Poznajemy składniki żywności !
Skutki złego odżywiania.
Co oznacza BMI ? Body Mass Index (ang. wskaźnik masy ciała, w skrócie BMI; inaczej wskaźnik Queteleta II) – współczynnik powstały przez podzielenie masy.
Palenie czy zdrowie? Wybór należy do Ciebie!.
Studenckie Koło Naukowe przy Katedrze i Klinice Chorób Wewnętrznych, Nadciśnienia Tętniczego i Angiologii Akademii Medycznej w Warszawie, ul. Banacha.
KLINIKA CHORÓB WEWNĘTRZNYCH, NADCIŚNIENIA TĘTNICZEGO
NADCIŚNIENIE TĘTNICZE U MŁODYCH DOROSŁYCH Katarzyna Fronczewska
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Przedmiot: Medycyna Rodzinna, Wydział LEkarski II UM Poznan, VI rok
Okręgowy Inspektorat Pracy
- niezbędny składnik fosfolipidów błon komórkowych,
Seminarium 2 Krzywe kalibracyjne – rodzaje, wyznaczanie, obliczanie wyników Równanie regresji liniowej Współczynnik korelacji.
Program profilaktyki i promocji zdrowia dla miasta Krosna na 2010 r.
WITAMINY.
1. Wysiłek a układ krążenia
dla chłopczyka i dziewczynki
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Otyłość, nadciśnienie i choroby serca – choroby współczesnego świata
KOMÓRKA – podstawowa jednostka budulcowa i czynnościowa organizmu
IDEALNA WAGA Ile powinien ważyć człowiek? Nie ma na to pytanie jednej, gotowej odpowiedzi. Są za to przeróżne wzorce i internetowe kalkulatory, podające.
SKUTKI PALENIA TYTONIU KLASA VI A ZAJĄCE NIEPALĄCE
niezbędny nienasycony kwas tłuszczowy
Diagnostyka laboratoryjna nowotworów
Nadwaga I Otyłość oraz różnice między nimi.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
PAPIEROSY PPa.
BMI – WSKAŹNIK MASY CIAŁA
Zdrowy styl życia.
Palenie szkodzi.
Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia. dr n. med
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Leczenie pacjenta z ryzykiem sercowo-naczyniowym.
Otyłość.
Witaminy Jakub Dorobisz.
ALKOHOL JAKO SUBSTANCJA PSYCHOAKTYWNA
Nie pal papierosów!.
Nowa perspektywa finansowa – wyzwania i szanse dla wzmocnienia ochrony zdrowia w latach Ministerstwo Zdrowia 23 września 2015 r.
Czynniki ryzyka związane ze zdrowiem i chorobami
Psychospołeczne i kardiologiczne rezultaty jogi u pacjentów z ICD. Michał Chudzik, Katarzyna Mikinka
AHA Czy terapia grupowa może pomóc w promowaniu zdrowia w chorobach układu krążenia? Michał Chudzik
Dekalog zdrowego żywienia
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny.
Czy często korzystam z konsultacji hipertensjologa w leczeniu pacjentów z OBS ? Robert Pływaczewski.
Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.
Czym są kwasy tłuszczowe? Wielonienasycone kwasy tłuszczowe - substancje, które biorą czynny udział w procesach metabolicznych, zachodzących w naszym.
Czym jest uzależnienie? Uzależnienie to silna potrzeba psychiczna bądź przymus fizyczyny ciągłego zażywania danej substancji.
Wzrastający wiek nie wpływa na czas zastosowania adekwatnej terapii w prewencji pierwotnej ICD/CRT-D: analiza ryzyk konkurencyjnych.
Regionalny Program Zdrowotny Województwa Pomorskiego
Choroba prostaty a dieta
Dieta śródziemnomorska bez elementu niskotłuszczowego zmniejsza zdarzenia sercowo-naczyniowe Michał Chudzik
Walory zdrowotne jagnięciny
Żywienie a profilaktyka choroby Alzheimera i Parkinsona
Aktywność fizyczna może zapobiegać
Dwu- vs jednojamowy kardiowerter defibrylator w prewencji pierwotnej nagłego zgonu sercowego – wyniki Rejestru Francuskiego Michał Chudzik Dual- vs. single-chamber.
Przestrzeganie zaleceń żywieniowych prowadzi do poprawy pracy serca.
Dlaczego palenie jest szkodliwe?
Wpływ zanieczyszczeń na stan zdrowia
Problem otyłości w Polsce Problem otyłości w Polsce Przygotowała Małgorzata Orłowska.
Zapis prezentacji:

Rtęć, olej rybi, a ryzyko zawału serca. Joanna Sobkowiak

Wpływ rtęci (jej par i związków) na organizm człowieka: silne trucizny, uszkodzenie tkanek ustroju, blokowanie przepuszczalności błony komórkowej, uszkodzenie nerek, nadciśnienie, deformacja kości, powodowanie zmian nowotworowych, miażdżyca naczyń, działanie na układ nerwowy (ośrodkowy), pokarmowy, sercowo-naczyniowy, oddechowy, narządy słuchu i wzroku.

Kwasy tłuszczowe n-3: Do rodziny NNKT omega-3 należą: ALA (C18:3) - kwas alfa-linolenowy, (siemię lniane, olej siemienia lnianego, zielone liściaste warzywa, orzechy włoskie brazylijskie, olej rzepakowy i sojowy), EPA –(C20:5 ) kwas eikozapentaenowy, (olej ryb morskich - morza południowe - i wodorosty morskie), DHA - (C22:6 ) kwas dokozaheksaenowy, (olej ryb morskich - morza północne - i wodorosty morskie), Ujemna korelacja miedzy ryzykiem niedokrwiennej choroby serca, a spożywaniem NNKT

Czy spożycie rtęci zwiększa ryzyko zawału serca?

„Mercury, Fish Oils, and the Risk of Myocardial Infarction.” Badania w l. 1998-1999 Publikacja- Listopad 2002(New England Journal of Medicine) Eliseo Guallar, M.D., Dr.P.H., M. Inmaculada Sanz-Gallardo, M.D., M.P.H., Pieter van't Veer, Ph.D., Peter Bode, Ph.D., Antti Aro, M.D., Ph.D., Jorge Gómez-Aracena, M.D., Ph.D., Jeremy D. Kark, M.D., Ph.D., Rudolph A. Riemersma, Ph.D., José M. Martín-Moreno, M.D., Dr.P.H., Frans J. Kok, Ph.D., for the Heavy Metals and Myocardial Infarction Study Group

Cel badania: Ocena związku stężenia rtęci w skrawkach paznokci i stężenia w tkance tłuszczowej kwasu dokosaheksanowego (C22:6n–3, DHA), biologicznego markera spożycia tłustych ryb, z ryzykiem pierwszego w życiu zawału serca u mężczyzn.

Materiał i metody: 8 krajów europejskich (Finlandia, Niemcy, Szkocja, Szwajcaria, Rosja, Hiszpania, Norwegia, Dania) i Izrael, 684 mężczyzn z rozpoznaniem zawału < 70 r.ż., biorących udział w badaniu EURAMIC, 724 mężczyzn – grupa kontrolna, zdrowi, bez zawału, rekrutacja w l. 1991-1992.

Materiał i metody - cd: W ciągu 8 tygodni zebrano próbki skrawków wszystkich 10 paznokci (długość średnia próbki - 53.8±39.0 mg, Próbki tkanki tłuszczowej pobrano z pośladka, Poziom rtęci w próbkach-instrumentalna analiza aktywacji neutronów (Dania), Kw.tł. w tkance tłuszczowej - DHA - chromatografia gazowa (Finlandia).

Wyniki :

Sercowo-naczyniowe czynniki ryzyka w grupie badanej i kontrolnej:

Poziom rtęci w skrawkach paznokci:

Czynniki ryzyka wg poziomu rtęci w grupie kontrolnej:

Prawdopodobieństwo I zawału serca w zależności od poziomu rtęci i DHA:

Wyniki-podsumowanie: 15% wyższe stężenia rtęci w skrawkach paznokci w grupie z zawałem niż w grupie kontrolnej (średnio wynosiło 25µg /g), Po podziale badanych na kwintale pod względem stężenia rtęci, współczynnik ryzyka wystąpienia zawału serca (skorygowany o czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego) wynosił w najwyższym kwintale - w porównaniu z najniższym - 2.16, Po skorygowaniu o stężenie rtęci, stężenie DHA w tkance tłuszczowej wykazywało odwrotną korelację z ryzykiem wystąpienia zawału serca (współczynnik ryzyka dla najwyższego w stosunku do najniższego kwintalu wynosił 0.59).

Wnioski : Stężenie rtęci w skrawkach paznokci ma związek z ryzykiem zawału serca (wprost proporcjonalna korelacja), Stężenie DHA w tkance tłuszczowej jest odwrotnie skorelowane z ryzykiem zawału serca, Wysoka zawartość rtęci może zmniejszać pozytywny, ochronny dla serca wpływ spożycia ryb.

Jak wpływa zawartość rtęci na ryzyko choroby wieńcowej?

„Mercury and the Risk of Coronary Heart Disease in Men.” Badania w l. 1987-1992 Publikacja- Listopad 2002(New England Journal of Medicine) Kazuko Yoshizawa, Sc.D., Eric B. Rimm, Sc.D., J. Steven Morris, Ph.D., Vickie L. Spate, Chung-cheng Hsieh, Sc.D., Donna Spiegelman, Sc.D., Meir J. Stampfer, M.D., and Walter C. Willett, M.D.

Cel badania: Ocena wpływu wysokiego spożycia rtęci z ryb na zwiększenie ryzyka niedokrwiennej choroby serca.

Materiał i metody: Mężczyźni, specjaliści w dziedzinie zdrowia, w wieku 40-75 lat, bez chorób sercowo-naczyniowych i nowotworów – 51 529 osób, w tym: 29 683 dentystów, 10 098 weterynarzy, 485 farmaceutów, 3745 okulistów, 2218 lekarzy osteopatów, 1600 pediatrów.

Materiał i metody – cd: Badanie zawartości rtęci w skrawkach paznokci, próbki zbierano w 1987 roku 33 737 próbek) - instrumentalna analiza aktywacji neutronów, Ankieta – na początku badania i kolejne co 2 lata, Grupa badana – mężczyźni, którzy w trakcie badań zapadli na choroby serca.

Wyniki :

Podstawowa charakterystyka grupy kontrolnej w stosunku do kwintali stężenia rtęci w próbkach paznokci.

Względne ryzyko choroby wieńcowej w odniesieniu do stężenia rtęci.

Względne ryzyko choroby wieńcowej w odniesieniu do stężenia rtęci i selenu.

Wyniki-podsumowanie: nie zaobserwowano istotnego związku pomiędzy zawartością rtęci w ustroju a ryzykiem wystąpienia choroby wieńcowej, Stężenie rtęci w tkance paznokci korelowało istotnie ze spożyciem ryb, Po skorygowaniu o podstawowe czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego, nie stwierdzono istotnej korelacji pomiędzy stężeniem rtęci a ryzykiem wystąpienia choroby wieńcowej (na podstawie przeprowadzonych badań nie można jednak wykluczyć niewielkiej zależności), Ryzyko wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej może być zmienne i zależne od stosunku pomiędzy zawartością n-3 kwasów tłuszczowych a zawartością rtęci w jedzonych rybach.

Dziękuję za uwagę.