Marika Maliczak Dietetyka Rok IV

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Skład chemiczny organizmu człowieka i ewolucja tlenu
Advertisements

Suplementy diety oparte na naturalnych składnikach
CHEMIA ORGANICZNA WYKŁAD 8.
Reakcje chemiczne Krystyna Sitko.
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
DYSOCJACJA JONOWA KWASÓW I ZASAD
Poznajemy składniki żywności !
Dla ludzkiego organizmu niezbędny jest tlen z powietrza,
Wprowadzenie-węglowodory aromatyczne
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Właściwości soli mineralnych, wody oraz ich rola w organizmie.
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
IZOMERIA ZWIĄZKÓW ORGANICZNYCH Kliknij aby przejść dalej.
Sposoby łączenia się atomów w cząsteczki
Podstawowe składniki odżywcze w organizmie
Zdrowe odżywianie.
Węglowodory nasycone Alkany
BIOLOGICZNIE AKTYWNY SUPLEMENT DIETY
KOMÓRKA – podstawowa jednostka budulcowa i czynnościowa organizmu
DZIAŁANIE ALKOHOLU NA NASZ ORGANIZM Autorzy: kl. 2H.
przewodnictwo elektryczne roztworów,
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
L-Lysine PLUS Uśmiech młodości.
Czy nastolatki odżywiają się prawidłowo?
Jedz żółte owoce i warzywa
Jak powinniśmy się odżywiać?
Kierunki przemian metabolicznych
Aldehydy.
Częstochowa r., Mikołów r.
„Owoce i warzywa w szkole’’
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Alkohole jednowodorotlenowe
Cukier - wróg czy przyjaciel?
Ulubione potrawy mieszkańców Bełchatowa. Czy wiemy, co jemy?
Disacharydy.
Substancje o znaczeniu biologicznym
Zdrowe odrzywianie. Polskie jabłka Hiszpanskie jabłka.
Zasady prawidłowego żywienia
Dekalog zdrowego żywienia.
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Kornelia Lewandowska.  Na przykład spożywanie zbyt dużej ilości pokarmów (lub nieprawidłowe proporcje składników pokarmowych w diecie) może prowadzić.
Zdrowy tryb życia.
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego CZŁOWIEK – NAJLEPSZA INWESTYCJA Projekt „Naukowy zawrót.
Woda i składniki mineralne
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Owoce i warzywa.
Alkohole.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Typy reakcji w chemii organicznej
 Czym są przeciwutleniacze?  Funkcje przeciwutleniaczy  Dozwolone przeciwutleniacze stosowane w przemyśle spożywczym  Naturalne przeciwutleniacze.
Izomeria związków organicznych
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego 1.
W jaki sposób mogą łączyć się atomy niemetali?
Dlaczego bez tlenu nie byłoby życia na Ziemi?
(I cz.) W jaki sposób można opisać budowę cząsteczki?
Opracowali: Aleks i Kordian. Alkohole od strony chemii:  Alkohole są pochodnymi węglowodorów, które mają w cząsteczkach grupę funkcyjną –OH, zwaną grupą.
Czynniki decydujące o mocy kwasów Moc kwasów beztlenowych Moc kwasów tlenowych Zasady Amfotery.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Choroba prostaty a dieta
Żywienie a profilaktyka choroby Alzheimera i Parkinsona
NINGXIA RED Odżywcza mieszanka dla całego ciała.
WITAMINA C Julia Terlecka 1a.
Chemia w organizmie człowieka
Wiązanie kowalencyjne (atomowe)
Prezentację wykonał Hubert Maciakiewicz
Kwas askorbinowy .
Zapis prezentacji:

Marika Maliczak Dietetyka Rok IV Funkcjonalne właściwości antocyjanów i betalain obecnych w naszym pożywieniu Marika Maliczak Dietetyka Rok IV

Plan prezentacji: Wprowadzenie, Budowa i struktura chemiczna antocyjanów, Budowa i struktura chemiczna betalain, Korzyści zdrowotne antocyjanów i betalain, Omówienie badania dotyczącego nerkowego wydalania antyoksydantów.

Szok tlenowy organizmy tlenowe wykorzystują ok. 98 % komórkowego tlenu pozostałe 1-2% jest redukowane do jedno lub dwuwartościowego anionorodnika ponadtlenkowego O2 lub nadtlenku wodoru reaktywne nadtlenki noszą wspólną nazwę reaktywnych form tlenu do reaktywnych nadtlenków zaliczamy również wolne rodniki powstające w trakcie detoksykacji zanieczyszczeń chemicznych, leków i innych produktów rozpadu natura wykształciła układy obronne enzymtyczne i nieenzymatyczne zachwianie równowagi pomiędzy poziomem produkowanych rodników tlenowych a aktywnością enzymów-przeciwutleniaczy prowadzi do szoku tlenowego.

Wolne rodniki i ich „zmiatacze” wolny rodnik to atom lub cząsteczka zdolne do niezależnej egzystencji, mające na swej powłoce walencyjnej jeden lub kilka niesparowanych elektronów (np. H2O2 - nadtlenek wodoru, O2- - rodnik ponadtlenkowy, OH- - rodnik hydroksylowy) Stabilny stan energetyczny osiągany jest poprzez przejęcie elektronu z otaczających cząsteczek i wytworzenie pary elektronowej. Cząsteczka pozbawiona elektronu sama staje się wolnym rodnikiem, a szereg takich przemian prowadzi do powstania łańcuchowej reakcji oksydoredukcyjnej zmiatacze wolnych rodników to grupa antyoksydantów, która reagując z wolnymi rodnikami zabezpiecza komórki i tkanki przed reakcjami wolnorodnikowymi. Oddając wolnym rodnikom elektron przechodzą w postać utlenioną, która cechuje się bardzo małą reaktywnością, co przerywa łańcuchową reakcję wolnorodnikową.

Antocyjany- budowa i struktura chemiczna Barwniki antocyjanowe są drugorzędowymi metabolitami roślin, Ich szkielet węglowy C6-C3-C6 składa się z dwóch pierścieni fenylowych, połączonych trójwęglowym łańcuchem alifatycznym. Budowę antocyjanidyny (aglikonu), tj. pozbawionej cukrów części barwnika można przedstawić ogólnym wzorem jako kation 2-fenylobenzopiryliowy (flawyliowy).

Występowanie antocyjanów W przyrodzie antocyjany występują jako aglikony-antocyjanidyny, jak i ich glikozydy (antocyjaniny) mono-, di-, lub tri. Reszty glikozydowe podstawione są najczęściej w pozycji 3, rzadziej w pozycji 5 lub 7.

Najczęściej spotykane aglikony-antocyjanidyny i ich podstawniki

Betalainy-budowa i struktura chemiczna Podstawowym elementem struktury jest układ chromoforowy trzech sprzężonych wiązań podwójnych- 1,7- dwuazaheptametinowy Betaksantyny różnią się między sobą podstawnikiem R, którym mogą być aminokwasy i aminy

Korzyści zdrowotne antocyjanów i betalain właściwości: antynowotworowe, antykancerogenne, antymiażdżycowe, przeciwwirusowe, przeciwzapalne hamują agregacje płytek krwi. obniżają kruchość naczyń włosowatych, polepszają jakość widzenia wzmagając ukrwienie oka i stymulując produkcję istotnej w procesie widzenia rodopsyny. nie wchłonięte cząsteczki ochraniają naturalną błonę żołądkową-jelitową. zmniejszają ryzyko wystąpienia raka jelita grubego i odbytnicy. betalainy zawarte w czerwonym buraku hamują utlenianie lipidów komórkowych i przeciwdziałają zjawisku stresu oksydacyjnego. spożywanie produktów bogatych w betalainy np. z soku buraka ćwikłowego dostarcza organizmowi fenoplastów (kwasy fenolowe, flawonoidy) a także kwasu foliowego.

„Renal excretion of antioxidative constituents from red beet in humans” Autorzy:M. Netzel, F.C. Stintzing, D. Quaas, G. Straß, R. Carle, R.Bitsch, I. Bitsch, T. Frank Food Research International 2005

CEL BADANIA Celem badania jest określenie tempa i zasięgu absorpcji, eliminacji i względnej dostępności biologicznej betalain zawartych w czerwonym buraku i soku z czerwonego buraka. Badanie szacowało ilość antyutleniaczy wydalanych z moczem po spożyciu czerwonego soku z buraka (RBJ).

Materiał i metodyka Badana populacja: 6 zdrowych kobiet, wiek 23-24 lata, BMI 19,1-22,6 kg/m2 Na 24h przed podaniem RBJ, kobiety stroniły od żywności bogatej w betalainy, alkoholu i lekarstw Badanie przeprowadzono w dwóch etapach. I W pierwszym etapie badano mocz po spożyciu 500ml RBJ, II po 7-dniowym oczyszczeniu podano 500ml wody destylowanej. Próbki pobierano w różnych odstępach czasowych, nawet do 24h po spożyciu. RBJ zawierał 663mg całkowitych fenoplastów, 363mg betalain, 4mg kwasu askorbinowego.

Wyniki: Indywidualne tempa wydalania betalain z moczem po spożyciu 500ml RBJ

Ilość betalain wydalanych z moczem po spożyciu 500ml RBJ mieści się w granicach 762-1426 µg, co stanowi 0,28% ogólnej zawartości betalain w 500ml RBJ. ilość fenoplastów wydalonych z moczem wynosi 51,1% ogólnej zawartości w RBJ.

Podsumowanie: Powyższe badanie dowodzi, że sok z czerwonego buraka jest dobrym źródłem łatwo przyswajalnych antyutleniaczy. Należy zaznaczyć, że przeciwutleniacze znajdujące się w sokach naturalnych są absorbowane w większym stopniu niż te znajdujące się w surowych produktach roślinnych. Warzywa i owoce zawierają szerokie spektrum substancji antyoksydacyjnych, które mogą chronić system komórkowy przed wolnymi rodnikami, zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych, takich jak: rak, niedokrwienna choroba serca, wylew, Alzheimer, zapaść, oraz efekty zmian biologicznych będących następstwem starzenia się.

Literatura: „Functional properties of anthocyanins and betalains in plants, food, and in human nutrition” Florian C. Stintzing & Reinhold Carle Trends in Food Science & Technology 2004 „Renal excretion of antioxidative constituents from red beet in humans” M. Netzel, F.C. Stintzing, D. Quaas, G. Straß, R. Carle, R. Bitsch, I. Bitsch, T. Frank Food Research International 2005

Dziękuję