Jak wprowadzić więcej lokalnych produktów w szkole? Debata z zaproszonymi gośćmi, obserwatorami są uczniowie klasy IIIc Gimnazjum im. Lotników Polskich w Mirosławcu
Cel debaty Uświadomienie, że wykorzystywanie lokalnych produktów to: mniejsza ilość pokonanych kilometrów, a tym samym mniejsza emisja i zanieczyszczenie powietrza, wspieranie swojej społeczności, a nie międzynarodowych korporacji, świeżość, bezpieczeństwo i możliwość prześledzenia pośredników.
Co to jest świadoma konsumpcja i na czym polega? Czy zastanawialiśmy się kiedyś, co kupujemy i skąd pochodzą te produkty? Poprzez świadome wybory konsumenckie można wiele zmienić. W praktyce świadoma konsumpcja oznacza zdobywanie informacji na temat produktów i usług – praktyk stojących za nimi firm, procesu produkcji, możliwości utylizacji – i dokonywanie odpowiedzialnych wyborów. Świadoma konsumpcja to potocznie nazywana „wiem, co jem”.
Rynek unijny W ciągu ostatnich dwudziestu lat wydatki na konsumpcję wzrosły w Unii Europejskiej średnio o 35%, a w 12 nowych krajach członkowskich aż o 75% i tendencja się utrzymuje. Zamieniliśmy się w społeczeństwo konsumpcyjne, gdzie „mieć” coraz częściej staję się „być”.
Ruch świadomej konsumpcji rozwija się bardzo dynamicznie Ruch świadomej konsumpcji rozwija się bardzo dynamicznie. W Polsce jest stosunkowo młody, ale już wywarł znaczący wpływ na media i biznes. Dostępność produktów sprawiedliwego handlu i oznaczonych certyfikatami ekologicznymi nie stanowi już żadnego problemu. W krajach takich jak Wielka Brytania, Francja czy Niemcy, świadoma konsumpcja przyjęła już się na dobre. Już połowa Brytyjczyków deklaruje, że dokonała wyboru konsumenckiego w oparciu o społeczną reputację firmy, a połowa, że zrezygnowała z jakiegoś zakupu ze względu na aspekt społeczny czy ekologiczny. 75% regularnie kupuje w lokalnych sklepach i od lokalnych dostawców.
Ciekawostka Motywacja bardziej ekonomiczna niż społeczna powoduje, że wiele osób zaczęło racjonalniej patrzeć na kwestię konsumpcji i szukać alternatywy dla zakupu nowych rzeczy. Wymienialnia ubrań, up-cycling (przetwarzanie odpadów w coś o jeszcze większej wartości – np. kanapa ze starej wanny), zakupy na lokalnych targach – wszystko to wróciło do mody.
Żywiec Zdrój - misja Firma chce zawsze zaspokajać pragnienia dostarczając zdrowe napoje, których sercem jest woda źródlana. Jako lider buduje odpowiedzialną, cieszącą się zaufaniem firmę.
Żywioł gazowany Żywiec Zdrój oferuje to, czego poszukujący naturalnego orzeźwienia potrzebują najbardziej – optymalne nasycenie CO 2 oraz krystaliczną wodę źródlaną, która przyjemnie ugasi każde pragnienie. Żywioł gazowany to woda, wydobywana z ujęcia św. Jana w Mirosławcu, skąd czerpie swoje wartości smakowe i orzeźwiające.
Gospodarstwo ogrodnicze – Jarosław Wilmański Wiosenne nowalijki – rzodkiewka, szczypiorek, sałata Pomidory Ogórki
Nasze lokalne produkty Miasto Mirosławiec otacza wiele malowniczych wiosek, gdzie miejscowi rolnicy produkują zdrową żywność.
Co zyskamy wspierając lokalnych producentów? Czas – produkty szybko do nas dotrą, Zdrowie – produkty lokalne nie są nawadniane w sposób sztuczny - Ograniczenie ilości zanieczyszczeń emitowanych do atmosfery
Jak nawiązać współpracę z lokalnymi producentami?