Światowy Dzień Zdrowia 2015

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wszystko jest trucizną i nic nią nie jest
Advertisements

Czym są Mikroby?.
„ Za co czujesz się odpowiedzialny” Rzeka Stoła
KLESZCZOWE ZAPALENIE OPON MÓZGOWYCH I MÓZGU
WIRUSOWE ZAPALENIE WĄTROBY TYPU C
Zanieczyszczenie środowiska, a zdrowie człowieka
Co to są drobnoustroje?.
JERSINIOZA.
./.
Zanieczyszczenia biologiczne
Zanieczyszczenia fizyczne
OBJAWY U DOROSŁYCH I STARSZYCH DZIECI Wymioty, gorączka, bóle głowy, sztywność karku, światłowstręt, senność, bóle stawów, drgawki.  Zimne.
Grypa.
Kampania społeczna przeciw paleniu śmieci
„NIE! Dla Meningokoków”
Anna Gadomska Szkoła Podstawowa Nr 79 Łódź
Negatywny wpływ smogu na zdrowie publiczne
Zatrzymaj grypę – zacznij od siebie
Przyczyny chorób zakaźnych i ich skutki
Alkohol i jego działanie !!!
BioPatrol Opiekun: Barbara Grzywińska
Zagrożenia cywilizacyjne: dziura ozonowa, efekt cieplarniany, zanieczyszczenie powietrza, wody i gleby, kwaśne deszcze. Grzegorz Wach kl. IV TAK.
Skutki głodu i niedożywienia
1.
Co zrobić z niepotrzebnym sprzętem elektrycznym i elektronicznym?
AIDS.
Odporność organizmu.
ZATRUCIA.
= Koło Naukowe Medycyny Podróży MONSUN Opiekun: Prof. dr hab. med. Piotr Zaborowski Aleksandra Chylak.
CZYNNIKI SZKODLIWE I UCIĄŻLIWE W ŚRODOWISKU PRACY
ZANIECZYSZCZENIE ŚRODOWISKA
ZANIECZYSZCZENIE GLEBY
Bez wody jednak nie ma życia…
Choroby przenoszone przez wektory
GRZYBY PLEŚNIOWE W NOWOCZESNYM BUDOWNICTWIE
Substancje antyodżywcze - czego nie jeść?
Wpływ zanieczyszczeń wody na środowisko
Wyk. Monika Markuntowicz IIIB
BĄDŹ ODPOWIEDZIALNYM EKOOBYWATELEM!!!
Trucizna jest substancją, która wprowadzona w niewielkiej dawce do organizmu człowieka może wywoływać zakłócenia jego normalnych funkcji życiowych lub.
Światowy dzień zdrowia 2015
ZATRUCIA.
Jak chronić Ziemię? Projekt edukacyjny w klasie II szkoły podstawowej.
Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym
WODA Maja Janiszewska kl. VI c, SP-45.
Żywienie w zatruciach.
Dzień Zdrowia 10 kwietnia 2015
Światowy Dzień Zdrowia r. Bezpieczeństwo żywności
ALKOHOL JAKO SUBSTANCJA PSYCHOAKTYWNA
„ Bezpieczeństwo żywności ”
Autorzy: Adrianna Przybylska
DOPALCZE GROŹNE DLA ZDROWIA
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA
Światowy Dzień Zdrowia jest obchodzony co roku 7 kwietnia, w rocznicę powstania Światowej Organizacji Zdrowia.
WPŁYW CZŁOWIEKA NA KLIMAT
ŚWIATOWY DZIEŃ MYCIA RĄK.
1.Konserwanty w pożywieniu
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA 2015 Opracowanie prezentacji: st. asystent Aleksandra Wasilewska Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji.
Choroby układu pokarmowego
Światowy Dzień Zdrowia 2015 BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Zielonej Górze Promocja Zdrowia i Oświata Zdrowotna.
Rodzaje substancji leczniczych
Ekologia wokół nas..
„ Świat bez dopalaczy, narkotyków i… ”
Tegoroczny Światowy Dzień Zdrowia (7 kwietnia 2015) został ogłoszony przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) hasłem: „Z POLA NA STÓŁ – UCZYŃ JEDZENIE.
DOPALACZE KRADNĄ ŻYCIE
PRZYCZYNY I SKUTKI DEGRADACJI GLEB
Detoxic ™ – na pasożyty i oczyszczanie organizmu
Światowy dzień zdrowia 2018
Wpływ zanieczyszczeń na stan zdrowia
Mikroorganizmy chorobotwórcze w żywności
Zapis prezentacji:

Światowy Dzień Zdrowia 2015 Bezpieczeństwo żywności

Ważne fakty Wystarczająca ilości bezpiecznej i odpowiedniej żywności ma znaczenie dla naszego życia i zdrowia. Niebezpieczny pokarm, zawierający szkodliwe bakterie, wirusy, pasożyty lub substancje chemiczne jest przyczyną ponad 200 chorób – począwszy od biegunki aż po nowotwory. Każdego roku około 2 mln osób, w tym wiele dzieci, umiera z powodu biegunek wywoływanych przez bakterie obecne w żywności i w wodzie.

Główne choroby przenoszone drogą pokarmową i ich przyczyny Przenoszone drogą pokarmową schorzenia są zwykle zakaźne. Zazwyczaj powodowane są przez bakterie, wirusy, pasożyty lub substancje chemiczne, które dostają się do organizmu wraz ze skażonym pokarmem lub wodą.

Główne choroby to: silne biegunki wyniszczające infekcje, takie jak zapalenie opon mózgowych ostre zatrucia długotrwałe choroby, takie jak nowotwory długotrwała niesprawność, a nawet śmierci

Bakterie Bakterie to mikroskopijne organizmy, które żyją na powierzchni skóry, wewnątrz organizmu i w ludzkim otoczeniu. Są niezwykle powszechne i znaleźć je można niemal w każdym środowisku na Ziemi, np. w morzu, w powietrzu i w naszych ciałach.

Salmonella, Campylobacter i enterokrwotoczny szczep Escherichia coli Występujące objawy to gorączka, ból głowy, nudności, wymioty, bóle brzucha i biegunka. Zakażenie bakteriami Listeria Bakterie Vibrio cholerae

Wirusy Wirusy to czynniki zakaźne, niemające budowy komórkowej, wywołujące choroby różnych organizmów

Skutki zakażenia: nudności, wymioty, biegunka i bóle brzucha, długotrwała choroba wątroby. Zakażenie poprzez surowe Skazić produkty może również zainfekowany personel (pracownicy) pracujący przy tej żywności.

Pasożyty Pasożyt to organizm cudzożywny, który wykorzystuje stale lub okresowo organizm żywiciela jako źródło pożywienia i środowisko życia. Pasożyt może doprowadzić do wyniszczenia organizmu, a nawet do śmierci.

Pasożyty trafiają do organizmu człowieka : po spożyciu skażonej żywności w wyniku kontaktu ze skażonymi zwierzętami za pośrednictwem wody, która może powodować skażenie świeżych produktów

Priony Priony, to czynniki zakaźne zbudowane z białka. Drogą dostawania się prionów do organizmu człowieka jest spożycie produktów ze skażonej wołowiny.

Substancje chemiczne Największe zagrożenie dla zdrowia stanowią naturalnie występujące toksyny i zanieczyszczenia obecne w środowisku. Do naturalnie występujących toksyn należą mikotoksyny, biotoksyny morskie, glikozydy cyjanogenne i toksyny w trujących grzybach.

Trwałe zanieczyszczenia organiczne (TZO) to związki, które gromadzą się w środowisku i organizmie człowieka. Często są to niepożądane produkty uboczne procesów przemysłowych i spalania odpadów. Dioksyny to związki bardzo toksyczne. Mogą mieć szkodliwe działanie na układ rozrodczy, powodować zaburzenia rozwoju, uszkadzać układ odpornościowy, zakłócać pracę hormonów i powodować nowotwory.

Metale ciężkie Takie jak ołów, kadm i rtęć. Powodują zaburzenia neurologiczne i uszkodzenia nerek. Do żywności dostają się z powietrza, wody i gleby.  

Źródło: http://www.who.un.org.pl http://www.google.pl(grafika)