Światowy Dzień Zdrowia 2015 Bezpieczeństwo żywności
Ważne fakty Wystarczająca ilości bezpiecznej i odpowiedniej żywności ma znaczenie dla naszego życia i zdrowia. Niebezpieczny pokarm, zawierający szkodliwe bakterie, wirusy, pasożyty lub substancje chemiczne jest przyczyną ponad 200 chorób – począwszy od biegunki aż po nowotwory. Każdego roku około 2 mln osób, w tym wiele dzieci, umiera z powodu biegunek wywoływanych przez bakterie obecne w żywności i w wodzie.
Główne choroby przenoszone drogą pokarmową i ich przyczyny Przenoszone drogą pokarmową schorzenia są zwykle zakaźne. Zazwyczaj powodowane są przez bakterie, wirusy, pasożyty lub substancje chemiczne, które dostają się do organizmu wraz ze skażonym pokarmem lub wodą.
Główne choroby to: silne biegunki wyniszczające infekcje, takie jak zapalenie opon mózgowych ostre zatrucia długotrwałe choroby, takie jak nowotwory długotrwała niesprawność, a nawet śmierci
Bakterie Bakterie to mikroskopijne organizmy, które żyją na powierzchni skóry, wewnątrz organizmu i w ludzkim otoczeniu. Są niezwykle powszechne i znaleźć je można niemal w każdym środowisku na Ziemi, np. w morzu, w powietrzu i w naszych ciałach.
Salmonella, Campylobacter i enterokrwotoczny szczep Escherichia coli Występujące objawy to gorączka, ból głowy, nudności, wymioty, bóle brzucha i biegunka. Zakażenie bakteriami Listeria Bakterie Vibrio cholerae
Wirusy Wirusy to czynniki zakaźne, niemające budowy komórkowej, wywołujące choroby różnych organizmów
Skutki zakażenia: nudności, wymioty, biegunka i bóle brzucha, długotrwała choroba wątroby. Zakażenie poprzez surowe Skazić produkty może również zainfekowany personel (pracownicy) pracujący przy tej żywności.
Pasożyty Pasożyt to organizm cudzożywny, który wykorzystuje stale lub okresowo organizm żywiciela jako źródło pożywienia i środowisko życia. Pasożyt może doprowadzić do wyniszczenia organizmu, a nawet do śmierci.
Pasożyty trafiają do organizmu człowieka : po spożyciu skażonej żywności w wyniku kontaktu ze skażonymi zwierzętami za pośrednictwem wody, która może powodować skażenie świeżych produktów
Priony Priony, to czynniki zakaźne zbudowane z białka. Drogą dostawania się prionów do organizmu człowieka jest spożycie produktów ze skażonej wołowiny.
Substancje chemiczne Największe zagrożenie dla zdrowia stanowią naturalnie występujące toksyny i zanieczyszczenia obecne w środowisku. Do naturalnie występujących toksyn należą mikotoksyny, biotoksyny morskie, glikozydy cyjanogenne i toksyny w trujących grzybach.
Trwałe zanieczyszczenia organiczne (TZO) to związki, które gromadzą się w środowisku i organizmie człowieka. Często są to niepożądane produkty uboczne procesów przemysłowych i spalania odpadów. Dioksyny to związki bardzo toksyczne. Mogą mieć szkodliwe działanie na układ rozrodczy, powodować zaburzenia rozwoju, uszkadzać układ odpornościowy, zakłócać pracę hormonów i powodować nowotwory.
Metale ciężkie Takie jak ołów, kadm i rtęć. Powodują zaburzenia neurologiczne i uszkodzenia nerek. Do żywności dostają się z powietrza, wody i gleby.
Źródło: http://www.who.un.org.pl http://www.google.pl(grafika)