Warzywa Europejskie.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
PREZENTACJA MULTIMEDIALNA
Advertisements

Krewetki po tajsku.
 Ich rodzaje i odmiany 
Lebensmittelwaren. Rodzaj klusek ziemniaczanych, przygotowanych z ugotowanych ziemniaków połączonych z mąką ziemniaczaną, formowane w kulki z wgłębieniem.
WARZYWA EGZOTYCZNE prezentacja multimedialna – grupa D
Słynne włoskie przysmaki na jednym półmisku – to musi smakować fantastycznie ! Sałatka caprese.
ROŚLINNOSĆ ŚRÓDZIEMNOMORSKA.
XVI SEJMIK EKOLOGICZNY Smacznie, zdrowo, kolorowo… czyli jak się odżywiać Gimnazjum nr 49.
Rośliny uprawne i chwasty
Rośliny chronione -Gatunki chronione w Polsce
GÓRSKA ŁĄKA W NASZYCH GÓRACH ZWANA JEST HALĄ.
Projekt Edukacyjny uczniów klasy 2b.
Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B.
Składniki diety zbilansowanej
Oliwia Mazur & Angelika Wojciechowska KL.VI’’b’’
Wiosna ! Klasa 3 a Wykonały : Julia Bilska , Barbara Krzywdziak i Agnieszka Chorążak .
Ola Zielińska i Julia Bilska 3a
JESIEŃ.
Ananas Ananasy uprawia się
Melon (miodowy) Melon należy zdecydowanie do roślin ciepłolubnych. Melon początkowo był uprawiany w Azji, obecnie uprawiany jest na całym świecie – głównie.
Liście Piątnica, r..
ROŚLINNOŚĆ W KARKONOSZACH
wykonała: A. Kosicka-Golis Pole
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Różne gatunki poplonów i ich atuty agronomiczne
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Warzywa wiosenne ^^.
Poszukiwany Grejpfrut !!!
Jedz żółte owoce i warzywa
Pierwsze wiosenne kwiaty
Autorka - Aleksandra Łoboda Kl.VI
Witam Państwa bardzo serdecznie.
Hodowla i uprawa pomidora
Orange Smak słodko-kwaśny. Nadają się do bezpośredniego spożycia na surowo. Są powszechnie stosowane w produkcji soków owocowych. Gatunki.
Jedz owoce i warzywa. Owoce Warzywa.
ROŚLINY NA TERENIE SP4 W OZORKOWIE
Owoce i warzywa oraz ich rola w naszym życiu.
OWOCE i ich właściwości.
Janek, Julka, Szymek, Kuba, Marysia i Marcel
ZASTOSOWANIE ORGANIZMÓW
Owoce i warzywa. Owoce i warzywa są bardzo zdrowe dla
Jabłka , pomidory , gruszki , ogórki ……
Rośliny.
OWOCE STREFY RÓWNIKOWEJ
PRZYPRAWY STREFY RÓWNIKOWEJ
Kwiat- definicja kwiat - organ rozmnażania płciowego u roślin nasiennych, przekształcony skrócony pęd; u okrytonasiennych typowy kwiat składa się ze słupka,
WARZYWA – ICH PODZIAŁ I CHARAKTERYSTYKA
Historia życia jednej rośliny
WARZYWA OKOPOWE Rośliny okopowe, rośliny polowe
Zatrzymać lato w kuchni
Drzewa w parku miejskim
KAWA HERBATA KAKAO.
Owoce i warzywa.
Nowalijki – czym są? Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Makieta: PROSPECTUS Krzysztof Przybyła
Zioła w kuchni Radek Kmiotek IVa SP 28 Wrocław Zioła Przypraw używa się od setek lat. Egzotyczne przyprawy przywędrowały do Europy dzięki zamorskim wyprawom.
Robinia akacjowa Robinia akacjowa Robinia pseudoacacia R obinia zwana grochodrzewem należy do rodziny bobowatych. Pochodzi z Ameryki Północnej. Występuje.
Przepis na migdały. Udomowienie roślin Proces, w którym świadomie lub nieświadomie zmienia się cechy genetyczne roślin. Proces, w którym świadomie lub.
oliwą Oliwka jest mało wymagająca, odporna na suszę: rośnie na ubogich glebach, ale jest wrażliwa na mróz. Jest długowieczna- niekiedy spotyka się drzewa.
Skrobia – w ę glowodan ro ś linny, wielocukier sk ł adaj ą cy si ę wy łą cznie z merów glukozy, pe ł ni ą cy w ro ś linach rol ę magazynu energii. Skrobia.
JEDZ WARZYWA I OWOCE! A ONE DADZĄ CI ZDROWIA MOCE
Choroba prostaty a dieta
Sawanna Informacje.
ROŚLINNOSĆ ŚRÓDZIEMNOMORSKA.
Przyprawy ciasteczek korzennych
Kuchnia meksykańska Kuchnia meksykańska – sztuka kulinarna Meksyku i okolic, łącząca tradycje tubylczych Indian i wpływów konkwistadorów. Opiera się głównie.
Zdrowy posiłek każdego dnia
Warzywa Magdalena Regulska Kamil Zawadzki Łukasz Kędziński.
Wiktoria Rusińska Klasa 3
Rodzaje Roślin miododajnych
Zapis prezentacji:

Warzywa Europejskie

Pomidor – die Tomate OPIS: Pomidor jest jednoroczną rośliną warzywną, należącą do rodziny psiankowatych. Owocami są duże, soczyste czerwone jagody. Kształt zależy od gatunku, ale najczęściej jest kulisty lub lekko spłaszczony. Średnica przeciętnie wynosi ok. 5 cm, choć zdarzają się okazy znacznie większe. Znane są także odmiany o żółtym, pomarańczowym, zielonym a nawet czarnym zabarwieniu.

Marchewka – die Karotte OPIS: Marchew należy do rodziny selerowatych. Jest rośliną dwuletnią, osiąga wysokość maksymalnie 1 m. Uprawiana jest na całym świecie jako roślina roczna. Długość korzenia zazwyczaj sięga 7 cm. Marchew zaliczana jest do roślin korzeniowych, ponieważ jej jadalną częścią jest korzeń. Najwięcej witamin znajduje się wewnątrz korzenia, wzdłuż którego biegnie charakterystyczny rdzeń.

Ogórek – die Gurke OPIS Ogórki należą do roślin dyniowatych. Pochodzą z Indii, ale obecnie uprawiane Są w wielu odmianach w całej Europie. Są bardzo wrażliwe na chłody I najlepiej rosną w temperaturze od 18oC do 25oC. Warzywa te spożywa się całkiem dojrzałe (nadają się do ciepłych potraw). Warto także wiedzieć, że ogórki pochodzące z biologicznych upraw Spożywamy razem ze skórką, ponieważ zawiera ona najważniejsze substancje odżywcze. Świeżego ogórka można przechowywać z lodówce do 4 dni.

Cebula – die Zwiebel OPIS Cebula zwyczajna (Allium cepa). Roślina cebuli składa się z korzeni, cebuli właściwej, tzw. szyjki, oraz z liści, które nazywamy szczypiorem. Z kiełkującego nasienia wyrasta najpierw tzw. korzeń zarodkowy, a gdy ukaże się pierwszy liść właściwy, ze skróconej ło­dygi (piętki) zaczynają wyrastać wiązkowe korzenie przybyszowe, których ilość wy­rośniętej rośliny wynosi 20—25. Korzenie te są białe, cienkie, jednakowej grubości i rów­nomiernie pokryte nitkowatymi korzonkami bocznymi.

Kalafior – der Blumenkohl OPIS Warzywo pochodzące ze Środkowego Wschodu, do Europy kalafior dotarł w XIII wieku. Jest warzywem lekko strawnym, bogatym w witaminy i składniki mineralne. Z całej główki spożywamy nie liście, lecz duży, zamknięty do wewnątrz kwiat. Można go jeść na surowo w sałatkach lub jako ugotowaną jarzynę w najróżniejszych potrawach. Polecamy zwłaszcza ugotowany kalafior polany Jasnym sosem lub rozpuszczonym masłem.

Ziemniak- der KARTOFFEL (-n) Gatunek byliny należący do rodziny psiankowatych. Nazwa ”ziemniak” odnosi się zarówno do całej rośliny, jak i do jej jadalnych, bogatych w skrobię bulw, z powodu których gatunek jest uprawiany na masową skalę. Roślina wywodzi się z Andów, gdzie udomowiono ją ok. 8 tysięcy lat temu. Ziemniak został przywieziony do Europy w końcu XVI wieku, w ciągu następnych stuleci stał się integralną częścią wielu kuchni z całego świata. Obecnie jest czwartą pod względem produkcji rośliną uprawną (po pszenicy, ryżu i kukurydzy). Dziś dieta przeciętnego mieszkańca Ziemi zawiera ok. 33 kilogramów ziemniaków rocznie. Lokalne znaczenie ziemniaka jest znacznie zróżnicowane: w Europie bulwy są jednym z podstawowych składników codziennej diety i to tu występuje największa ich produkcja per capita.

FASOLA- die BOHNEN Rodzaj roślin jednorocznych lub bylin należący do rodziny bobowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej i do Europy dotarła po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Do rodzaju tego, liczącego ponad 30 gatunków, należą jedne z ważniejszych roślin uprawnych. W Polsce nie rosną dziko, wyłącznie jako rośliny uprawne. Gatunkiem typowym jest Phaseolus vulgaris. Pnącza o wijących się i przeważnie cienkich łodygach. Najwyższe gatunki sięgają 5 m wysokości. Liście trójlistkowe. Kwiaty motylkowe, zebrane w grona. Owocem jest strąk zawierający duże, pożywne nasiona.

Kukurydza- der MAIS Gatunek rośliny jednorocznej z rodziny wiechlinowatych. Należy do zbóż. Przedstawiciele występują naturalnie w Meksyku, Gwatemali i Nikaragui. Liczy 5 gatunków, wśród których najważniejsza pod względem ekonomicznym jest kukurydza zwyczajna (Zea mays), która jest zarazem gatunkiem typowym rodzaju. Kukurydza zwyczajna jest zbożem uprawianym na wielką skalę w wielu rejonach świata. Większość jej zbiorów przeznacza się na produkcję paszy dla zwierząt. Kukurydza może też być spożywana przez człowieka- po ugotowaniu lub w postaci mąki lub kaszy.

PAPRYKA- der PAPRIKA Rodzaj roślin należących do rodziny psiankowatych. Przedstawiciele rodzaju pochodzą z Ameryki Południowej i Centralnej, obecnie rozpowszechnione na całym świecie. Gatunkiem typowym jest Capsicum annuum L.. Należące tu rośliny znane są z jagód, które u odmian przyprawowych (pochodzących od kilku gatunków uprawianych) mają cienkie ścianki i są niewielkie, u odmian warzywnych pieprzowca rocznego jagody są okazałe i mają ścianki zgrubiałe i mięsiste. O specyficznym, ostrym smaku owoców decyduje alkaloid kapsaicyna. Owoce są popularnie stosowane w sztuce kulinarnej. Przyrządza się z nich potrawy, a także stosuje jako przyprawę i składnik sałatek. Niektóre gatunki są uprawiane jako rośliny ozdobne.

Burak- die Rotrübe Burak – gatunek w różnych systemach klasyfikacyjnych zaliczany do rodziny komosowatych lub szarłatowatych. Wszystkie znane odmiany buraka pochodzą od buraka dzikiego. W Polsce pospolita roślina uprawna.

Pietruszka zwyczajna- die Petersilie Pietruszka zwyczajna – gatunek rośliny dwuletniej z rodziny selerowatych. Jest uprawiana jako warzywo (spożywany jest zarówno korzeń jak i części zielone), a także dla olejku używanego w lecznictwie.

Seler- die Sellerie Selery – rodzaj roślin należący do rodziny selerowatych należy do niego ponad 20 gatunków roślin Rodzaj ten znany jest jednak głównie dzięki jednemu uprawianemu gatunkowi – selerom zwyczajnym.

Cukinia (kabaczek) – die Zucchini Cukinia (kabaczek) – odmiana dyni zwyczajnej. "cukinia" pochodzi od włoskiego zucchini. Na południowym wschodzie Polski popularność zdobyła nazwa kabaczek. W Polsce roślina jest uprawiana i znana pod obiema nazwami. Ponieważ uprawiane formy mogą różnić się znacznie, więc zależnie od nazwy pod jaką je otrzymano do uprawy, traktowane są nawet jako odrębne gatunki.Ma wysoką wartość dietetyczną

Kapusta- der Kohl Kapusta – rodzaj roślin zielnych z rodziny kapustowatych. Należy do niego 38 gatunków roślin. Rośliny jednoroczne, dwuletnie

Autorzy prezentacji: Kamila Cholewa Małgorzata Nikiel Joanna Kuś Wioletta Suchy Paulina Kwarto Łukasz Kuboszek grupa B