Warzywa Europejskie
Pomidor – die Tomate OPIS: Pomidor jest jednoroczną rośliną warzywną, należącą do rodziny psiankowatych. Owocami są duże, soczyste czerwone jagody. Kształt zależy od gatunku, ale najczęściej jest kulisty lub lekko spłaszczony. Średnica przeciętnie wynosi ok. 5 cm, choć zdarzają się okazy znacznie większe. Znane są także odmiany o żółtym, pomarańczowym, zielonym a nawet czarnym zabarwieniu.
Marchewka – die Karotte OPIS: Marchew należy do rodziny selerowatych. Jest rośliną dwuletnią, osiąga wysokość maksymalnie 1 m. Uprawiana jest na całym świecie jako roślina roczna. Długość korzenia zazwyczaj sięga 7 cm. Marchew zaliczana jest do roślin korzeniowych, ponieważ jej jadalną częścią jest korzeń. Najwięcej witamin znajduje się wewnątrz korzenia, wzdłuż którego biegnie charakterystyczny rdzeń.
Ogórek – die Gurke OPIS Ogórki należą do roślin dyniowatych. Pochodzą z Indii, ale obecnie uprawiane Są w wielu odmianach w całej Europie. Są bardzo wrażliwe na chłody I najlepiej rosną w temperaturze od 18oC do 25oC. Warzywa te spożywa się całkiem dojrzałe (nadają się do ciepłych potraw). Warto także wiedzieć, że ogórki pochodzące z biologicznych upraw Spożywamy razem ze skórką, ponieważ zawiera ona najważniejsze substancje odżywcze. Świeżego ogórka można przechowywać z lodówce do 4 dni.
Cebula – die Zwiebel OPIS Cebula zwyczajna (Allium cepa). Roślina cebuli składa się z korzeni, cebuli właściwej, tzw. szyjki, oraz z liści, które nazywamy szczypiorem. Z kiełkującego nasienia wyrasta najpierw tzw. korzeń zarodkowy, a gdy ukaże się pierwszy liść właściwy, ze skróconej łodygi (piętki) zaczynają wyrastać wiązkowe korzenie przybyszowe, których ilość wyrośniętej rośliny wynosi 20—25. Korzenie te są białe, cienkie, jednakowej grubości i równomiernie pokryte nitkowatymi korzonkami bocznymi.
Kalafior – der Blumenkohl OPIS Warzywo pochodzące ze Środkowego Wschodu, do Europy kalafior dotarł w XIII wieku. Jest warzywem lekko strawnym, bogatym w witaminy i składniki mineralne. Z całej główki spożywamy nie liście, lecz duży, zamknięty do wewnątrz kwiat. Można go jeść na surowo w sałatkach lub jako ugotowaną jarzynę w najróżniejszych potrawach. Polecamy zwłaszcza ugotowany kalafior polany Jasnym sosem lub rozpuszczonym masłem.
Ziemniak- der KARTOFFEL (-n) Gatunek byliny należący do rodziny psiankowatych. Nazwa ”ziemniak” odnosi się zarówno do całej rośliny, jak i do jej jadalnych, bogatych w skrobię bulw, z powodu których gatunek jest uprawiany na masową skalę. Roślina wywodzi się z Andów, gdzie udomowiono ją ok. 8 tysięcy lat temu. Ziemniak został przywieziony do Europy w końcu XVI wieku, w ciągu następnych stuleci stał się integralną częścią wielu kuchni z całego świata. Obecnie jest czwartą pod względem produkcji rośliną uprawną (po pszenicy, ryżu i kukurydzy). Dziś dieta przeciętnego mieszkańca Ziemi zawiera ok. 33 kilogramów ziemniaków rocznie. Lokalne znaczenie ziemniaka jest znacznie zróżnicowane: w Europie bulwy są jednym z podstawowych składników codziennej diety i to tu występuje największa ich produkcja per capita.
FASOLA- die BOHNEN Rodzaj roślin jednorocznych lub bylin należący do rodziny bobowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej i do Europy dotarła po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Do rodzaju tego, liczącego ponad 30 gatunków, należą jedne z ważniejszych roślin uprawnych. W Polsce nie rosną dziko, wyłącznie jako rośliny uprawne. Gatunkiem typowym jest Phaseolus vulgaris. Pnącza o wijących się i przeważnie cienkich łodygach. Najwyższe gatunki sięgają 5 m wysokości. Liście trójlistkowe. Kwiaty motylkowe, zebrane w grona. Owocem jest strąk zawierający duże, pożywne nasiona.
Kukurydza- der MAIS Gatunek rośliny jednorocznej z rodziny wiechlinowatych. Należy do zbóż. Przedstawiciele występują naturalnie w Meksyku, Gwatemali i Nikaragui. Liczy 5 gatunków, wśród których najważniejsza pod względem ekonomicznym jest kukurydza zwyczajna (Zea mays), która jest zarazem gatunkiem typowym rodzaju. Kukurydza zwyczajna jest zbożem uprawianym na wielką skalę w wielu rejonach świata. Większość jej zbiorów przeznacza się na produkcję paszy dla zwierząt. Kukurydza może też być spożywana przez człowieka- po ugotowaniu lub w postaci mąki lub kaszy.
PAPRYKA- der PAPRIKA Rodzaj roślin należących do rodziny psiankowatych. Przedstawiciele rodzaju pochodzą z Ameryki Południowej i Centralnej, obecnie rozpowszechnione na całym świecie. Gatunkiem typowym jest Capsicum annuum L.. Należące tu rośliny znane są z jagód, które u odmian przyprawowych (pochodzących od kilku gatunków uprawianych) mają cienkie ścianki i są niewielkie, u odmian warzywnych pieprzowca rocznego jagody są okazałe i mają ścianki zgrubiałe i mięsiste. O specyficznym, ostrym smaku owoców decyduje alkaloid kapsaicyna. Owoce są popularnie stosowane w sztuce kulinarnej. Przyrządza się z nich potrawy, a także stosuje jako przyprawę i składnik sałatek. Niektóre gatunki są uprawiane jako rośliny ozdobne.
Burak- die Rotrübe Burak – gatunek w różnych systemach klasyfikacyjnych zaliczany do rodziny komosowatych lub szarłatowatych. Wszystkie znane odmiany buraka pochodzą od buraka dzikiego. W Polsce pospolita roślina uprawna.
Pietruszka zwyczajna- die Petersilie Pietruszka zwyczajna – gatunek rośliny dwuletniej z rodziny selerowatych. Jest uprawiana jako warzywo (spożywany jest zarówno korzeń jak i części zielone), a także dla olejku używanego w lecznictwie.
Seler- die Sellerie Selery – rodzaj roślin należący do rodziny selerowatych należy do niego ponad 20 gatunków roślin Rodzaj ten znany jest jednak głównie dzięki jednemu uprawianemu gatunkowi – selerom zwyczajnym.
Cukinia (kabaczek) – die Zucchini Cukinia (kabaczek) – odmiana dyni zwyczajnej. "cukinia" pochodzi od włoskiego zucchini. Na południowym wschodzie Polski popularność zdobyła nazwa kabaczek. W Polsce roślina jest uprawiana i znana pod obiema nazwami. Ponieważ uprawiane formy mogą różnić się znacznie, więc zależnie od nazwy pod jaką je otrzymano do uprawy, traktowane są nawet jako odrębne gatunki.Ma wysoką wartość dietetyczną
Kapusta- der Kohl Kapusta – rodzaj roślin zielnych z rodziny kapustowatych. Należy do niego 38 gatunków roślin. Rośliny jednoroczne, dwuletnie
Autorzy prezentacji: Kamila Cholewa Małgorzata Nikiel Joanna Kuś Wioletta Suchy Paulina Kwarto Łukasz Kuboszek grupa B