Do wykładu odżywianie mineralne część 3 Do wykładu odżywianie mineralne część 3

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wszystko jest trucizną i nic nią nie jest
Advertisements

Grzyby jadalne Już od lipca na obrzeżach lasu można znaleźć czubajkę kanię, o łuskowatym kapeluszu.
Wykonanie: Justyna Sikora
Sposoby określania odczynu roztworów
LASY.
Szkolny Klub Ekologiczny – monitoring stanu wód i gleb powiatu przeworskiego W RAMACH REGIONALNEGO PROGRAMU WYRÓWNYWANIA SZANS EDUKACYJNYCH DZIECI I MŁODZIEŻY.
Witam, nazywam się Liwia Gaca.
FIZYKOCHEMICZNE WŁAŚCIWOŚCI GLEB
Degradacja gleb wywołana działalnością antropogeniczną- przekształcenia chemiczne: Obniżenie zawartości przyswajalnych dla roślin składników pokarmowych.
Wykonała: Hanna Nowakowska
POTAS Został odkryty i wyodrębniony w 1807 roku przez sir H. Davy'ego. Jako pierwszy polską nazwę „potas“ zaproponował Filip Walter. Wykonał: Paweł Piwowarski.
Grzyby jadalne Już od lipca na obrzeżach lasu można znaleźć czubajkę kanię, o łuskowatym kapeluszu.
Wstrząs- zasady postępowania przeciwwstrząsowego
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
OKRĘGOWA STACJA CHEMICZNO-ROLNICZA GLIWICE
KWAŚNE DESZCZE.
KWAŚNE DESZCZE.
ROŚLINY WSKAŹNIKOWE (BIOINDYKATORY)
NAWOZY SZTUCZNE ZALETY I WADY
GENETYCZNE MODYFIKOWANE ORGANIZMY (GMO) A ŚRODOWISKO
DREWNO.
Kasia Bayer Tomek Góral Paulina Prostojanek Michał Zabłocki
Projekt Edukacyjny uczniów klasy 2b.
Michał Topór kl. IIa Sole wokół nas.
dobre zasilanie – lepsze plonowanie
Sitem wody nie nabierzesz
Zarys klasyfikacji gleb
WPŁYW ODCZYNU GLEBY NA KIEŁKOWANIE I WZROST
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
NAWOZY Adrianna Nagraba kl. 1C.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Wpływ wybranych roślin okrywowych w uprawie na mulcz na niektóre właściwości fizyczne i chemiczne gleby, wartość produkcyjną plonu masy roślinnej oraz.
Badanie odczynu produktów użytku domowego za pomocą wskaźników.
ZANIECZYSZCZENIA WÓD Przygotowała Janina Pionk- Fularczyk
Czynniki glebotwórcze
Podstawowe pojęcia Na gruntach ornych uprawia się przede wszystkim rośliny jednoroczne - ich formy jare i ozime, rośliny dwuletnie oraz rośliny wieloletnie.
ZANIECZYSZCZENIE ŚRODOWISKA
ZANIECZYSZCZENIE GLEBY
PhotoScape jest programem do edycji grafiki PhotoScape jest programem do edycji grafiki. Podstawową koncepcją tego programu jest łatwe i przyjemne.
„Prawdziwe życie to zdrowe życie”
NEGATYWNE SKUTKI DZIAŁANIA WYBRANYCH Substancji CHEMICZNYCH NA ŚRODOWISKO PRZYRODNICZE ZWIĄZANE Z ROZWOJEM ROLNICTWA.
Hodowla i uprawa pomidora
I NAWADNIANIE TERENÓW ZIELENI
Owoce i warzywa. Owoce i warzywa są bardzo zdrowe dla
Możecie eksperymentować z różnymi gatunkami roślin...
Badanie wód jezior lobeliowych
Projekt otrzymał wsparcie finansowe Unii Europejskiej. Wyłączną odpowiedzialność za treść publikacji ponosi wydawca. Narodowa Agencja Programu Erazmus.
Eko badacze Projekt - Badacz wody.
Bonitacja Gleb Kompleksy przydatności rolniczej.
Biotechnologia w ochronie środowiska
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
Publiczne Gimnazjum Nr 1 w Kurowie
Prezentacje multimedialne pt. „Cztery ż ywio ł y Ziemi” przygotowali uczniowie klas IV-VI Szko ł y Filialnej w Zambskach Ko ś cielnych.
Wpływ światła na fotosyntezę roślin
Główne zadanie StabilurenNu zmniejszenie aktywności enzymu ureazy.
Adam Sulich Wykorzystanie zbóż do produkcji żywności biofortyfikowanej.
Wpływ składników żywności na organizm
Nawożenie wysokoprodukcyjnej plantacji rzepaku ozimego - wiosna
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
Wady i zalety stosowania środków ochrony roślin i nawozów sztucznych w rolnictwie. Wiktoria Malinowska kl. II e.
Właściwości wybranych soli i ich zastosowanie
Dlaczego bez tlenu nie byłoby życia na Ziemi?
Klaudia Dropińska Anna Morawska kl.IIF
PRZYCZYNY I SKUTKI DEGRADACJI GLEB
Zanieczyszczenia powietrza atmosferycznego a astma i alergia
Stymulator rozwoju owoców
Elektrolity i nieelektrolity
WITAMINA C Julia Terlecka 1a.
Zapis prezentacji:

Do wykładu odżywianie mineralne część 3 Do wykładu odżywianie mineralne część 3 7cb9bad82_grande.jpg&imgrefurl

Zastanów się Zastanów się, jakie są przyczyny zasolenia gleby, szczególnie te związane z uprawą roślin. Zastanów się, jakie rośliny uprawne wymagają bardzo dobrego zaopatrzenia w K w związku z tym, że niedobór potasu wpływa na zaburzenie gospodarki węglowodanowej i zmniejszenie gromadzenia sacharozy i/lub skrobi w organach spichrzowych. Zastanów się jakie są sposoby zmniejszenia toksycznego działania NH 4 + na rośliny. Zastanów się, jak mikoryza może poprawić wzrost roślin w warunkach niekorzystnego odczynu gleby.

Przypomnij sobie Przypomnij sobie w jakim miejscu komórki przebiega i jaki jest mechanizm procesu biosyntezy białek. Przypomnij sobie, w jaki sposób można poprawić właściwości gleby kwaśnej. Przypomnij sobie informacje dotyczące warunków optymalnych do oprysku nawozem dolistnym.

Wyszukaj informacje Wyszukaj informacje o wskaźnikowych gatunkach roślin dla gleb kwaśnych i zasadowych. Wyszukaj informacje o tym, jakie gatunki warzyw gromadzą niewielkie a jakie duże stężenia azotanów w częściach jadalnych oraz o tym, jakie są objawy zatrucia pokarmowego ludzi azotanami. Wyszukaj informacje dotyczące uwalniania chloru z roślin w formie lotnej.