ROŚLINY EGZOTYCZNE w kuchni

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Potrawy Ormiańskie Maciej Bohosiewicz.
Advertisements

die exotischen Kräuter prezentacja multimedialna – grupa A
Roladki z piersi z żurawiną, bazylią i orzechami
Krewetki po tajsku.
PRZYPRAWY W KUCHNI POLSKIEJ
Norbert Konieczkowicz
Dzień ucznia w Polsce i w Wielkiej Brytanii.
Lebensmittelwaren. Rodzaj klusek ziemniaczanych, przygotowanych z ugotowanych ziemniaków połączonych z mąką ziemniaczaną, formowane w kulki z wgłębieniem.
Odśmiecanie Grzegorz Timoszuk
PIERŚ W SOSIE TYMIANKOWO- POMIDOROWYM. pierś z kurczaka 150g masło 10g oliwa 10 ml wino białe wytrawne 40 ml bulion 70ml śmietanka 30% 50 ml koncentrat.
Słynne włoskie przysmaki na jednym półmisku – to musi smakować fantastycznie ! Sałatka caprese.
„WYKORZYSTANIE ZIÓŁ I PRZYPRAW
1 l mleka,sól,gałka muszkatołowa, biały pieprz
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Nasze kochane zwierzaki
PIERÓG BIŁGORAJSKI.
GÓRSKA ŁĄKA W NASZYCH GÓRACH ZWANA JEST HALĄ.
Prace domowe w formie prezentacji
„Ukryte” zasoby Internetu
Rośliny przyprawowe w kuchni
Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B.
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
EKO OGRÓDEK czyli zielono nam…
CO MAMY NA ZIOŁOWYM STRAGANIE?
Potrawy Irlandzkie.
Złote zasady odżywiania.
BĄDŹ TWÓRCZY Z TIK Wykorzystujemy i modyfikujemy zasoby sieciowe. Selekcjonujemy i sprawdzamy wiarygodność informacji z Internetu. Rozwijamy nasze zainteresowania.
______________________________ Kilka sygnałów z rynku pracy
ZIOŁA Zioła, rośliny zielarskie – wszystkie rośliny, które zawierają substancje wpływające na metabolizm człowieka (np. olejki eteryczne) i dostarczające.
Sałatka Grecka..
KUCHNIA Ukraińska Wykonanie: Iryna Hnap
AKCJA EDUKACYJNA ,,ŚNIADANIE DAJE MOC” W PSP 2 W GOGOLINIE
TO WOLNA ENCYKLOPEDIA. -POWSTAŁA 15 STYCZNIA AUTOR- JIMMY WALES CZERPIEMY Z NIEJ INFORMACJE, KTÓRE NIE ZAWSZE SĄ ZGODNE Z PRAWDĄ. W 2006 ZOSTAŁA.
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
Ryś Autor: Matylda Kuc VIa.
KINO Fotografie i grafiki: Fotolia.com.
Owoce i warzywa. Owoce i warzywa są bardzo zdrowe dla
Skład ( 10 porcji): Łosoś bez skóry 1,400 kg Olej 0,040 l Delikatna przyprawa do ryb KNORR 0,020 kg Masło 0,020 kg Tymianek 0,002 kg Czosnek świeży 0,010.
Klopsiki mięsno-warzywne z sosem brokułowym
NAJDŁUŻSZA RZEKA W POLSCE I NAJGŁĘBSZE JEZIORO W POLSCE
OWOCE STREFY RÓWNIKOWEJ
PRZYPRAWY STREFY RÓWNIKOWEJ
Kuchnia polska.
Zapraszam na prezentację pt. ,,Rośliny chronione w Polsce''
ZESPÓŁ SZKÓŁ TECHNICZNYCH I OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH IM. STEFANA ŻEROMSKIEGO W CZĘSTOCHOWIE.
Ciekawe miejsca w Polsce
WARZYWA OKOPOWE Rośliny okopowe, rośliny polowe
Piernikowe zapachy.
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.
PRZYPRAWY Prezentację opracował Bartosz Płonka.
ULUBIONA POTRAWA SZYMON DROGOSZ, KL. VB. FRYTKI Z KOTLETEM Z PIERSI KURCZAKA, Z KETCHUPEM.
Kulinaria.
RELIEF Z BIAŁEGO I CZARNEGO PAPIERU INSPIROWANY STRUKTURAMI POCHODZĄCYMI Z NATURY twórcza interpretacja i przeniesienia zjawisk ze świata przyrody w projektowanie.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Zioła w kuchni Radek Kmiotek IVa SP 28 Wrocław Zioła Przypraw używa się od setek lat. Egzotyczne przyprawy przywędrowały do Europy dzięki zamorskim wyprawom.
Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz. Potrawę śląską „Karminadle”wykonałam razem z kolegą Zbyszkiem.Przygotowaliśmy potrzebne surowce: mięso mielone, śledzie.
Wykonała: Martyna Wasilewska
Katarzyna Cynowska Ewelina Pachocka-Sobczak.  Uczniowie klasy V Szkoły Podstawowej oraz III Przysposabiającej do Pracy w ramach wtorkowych zajęć w kuchni.
ZIOŁA W KUCHNI Anna Chlebica kl.V B ESP nr 7 w Bielawie.
Kipfenberg-Grösdorf.. Praca na stanowisku służby pięter: Główne zajęcia to: Ścieranie kurzy Ścielenie łóżek Mycie okien Odkurzanie jednostek mieszkalnych.
Marcin Świerkocki. Sangría Jest to tradycyjny w Hiszpanii i Portugalii napój alkoholowy, w którego skład wchodzą pokrojone owoce.
oliwą Oliwka jest mało wymagająca, odporna na suszę: rośnie na ubogich glebach, ale jest wrażliwa na mróz. Jest długowieczna- niekiedy spotyka się drzewa.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
„Wiedza teoretyczna to nie wszystko
Przyprawy ciasteczek korzennych
Kuchnia meksykańska Kuchnia meksykańska – sztuka kulinarna Meksyku i okolic, łącząca tradycje tubylczych Indian i wpływów konkwistadorów. Opiera się głównie.
SZKARADNICA Szkaradnica jest najbardziej jadowitą rybą na świecie. Jej grzbiet pokryty jest trującymi kolcami, używanymi tylko w obronie. Ryba ma barwę.
SZKOLNY KONKURS KULINARNY
Galileo (220) - Internetowy program telewizyjny
Wiktoria Rusińska Klasa 3
Zapis prezentacji:

ROŚLINY EGZOTYCZNE w kuchni Pieprz czarny

Pochodzenie Pieprz czarny (Piper nigrum) – gatunek rośliny z rodziny pieprzowatych. Wywodzi się z Indii, jest uprawiany w wielu krajach strefy tropikalnej. Uprawia się go dla owoców (pestkowców), z których otrzymuje się znany nam pieprz przyprawowy. źródło grafiki: http://pu.i.wp.pl/

Część użytkowa Z owoców pieprzu czarnego sporządzana jest przyprawa zwana pieprzem. Pieprz można dodać do większości potraw. Jego możliwości zastosowania są nieograniczone. Dodawany do mięs, ryb, większości zup, a także do deserów. źródło grafiki : www.niam.pl

Zastosowanie Pieprz można dodać do większości potraw. Jego możliwości zastosowania są nieograniczone. Dodawany do mięs, ryb, większości zup, a także do deserów. źródło grafiki: wikimedia.org

Różnice pomiędzy pieprzem czarnym, białym i kolorowym Pieprz biały jest delikatny w smaku, kolorowy ma wyraźny ziołowy posmak, a czarny szczypie w język. źródło grafiki: http://ale-raj.pl

Wykonała Zuzanna Baran ZPO w Glichowie 2013/14 Pfeffer-Gewürz - Rainer Zenz - wikimedia - CC BY-SA 3.0 Peppercorn plant - Antti Kivivalli- wikimedia - CC BY-SA 2.5 Opracowanie na podstawie: Pieprz czarny - WIKIPEDIA wolna encyklopedia, dostęp:  2013-12-17 pl.wikipedia.org/wiki/Pieprz_czarny