ROŚLINY EGZOTYCZNE w kuchni Pieprz czarny
Pochodzenie Pieprz czarny (Piper nigrum) – gatunek rośliny z rodziny pieprzowatych. Wywodzi się z Indii, jest uprawiany w wielu krajach strefy tropikalnej. Uprawia się go dla owoców (pestkowców), z których otrzymuje się znany nam pieprz przyprawowy. źródło grafiki: http://pu.i.wp.pl/
Część użytkowa Z owoców pieprzu czarnego sporządzana jest przyprawa zwana pieprzem. Pieprz można dodać do większości potraw. Jego możliwości zastosowania są nieograniczone. Dodawany do mięs, ryb, większości zup, a także do deserów. źródło grafiki : www.niam.pl
Zastosowanie Pieprz można dodać do większości potraw. Jego możliwości zastosowania są nieograniczone. Dodawany do mięs, ryb, większości zup, a także do deserów. źródło grafiki: wikimedia.org
Różnice pomiędzy pieprzem czarnym, białym i kolorowym Pieprz biały jest delikatny w smaku, kolorowy ma wyraźny ziołowy posmak, a czarny szczypie w język. źródło grafiki: http://ale-raj.pl
Wykonała Zuzanna Baran ZPO w Glichowie 2013/14 Pfeffer-Gewürz - Rainer Zenz - wikimedia - CC BY-SA 3.0 Peppercorn plant - Antti Kivivalli- wikimedia - CC BY-SA 2.5 Opracowanie na podstawie: Pieprz czarny - WIKIPEDIA wolna encyklopedia, dostęp: 2013-12-17 pl.wikipedia.org/wiki/Pieprz_czarny