OWOCE STREFY RÓWNIKOWEJ

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Owoce egzotyczne prezentacja multimedialna – grupa A
Advertisements

SAWANNA.
 Ich rodzaje i odmiany 
LASY.
prezentacja multimedialna grupa C
Rośliny oleiste, włókniste, używki
[Aleksander Dziedzic]
ROŚLINNOSĆ ŚRÓDZIEMNOMORSKA.
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Tropikalne Lasy deszczowe
WILGOTNE LASY RÓWNIKOWE
Las równikowy.
GÓRSKA ŁĄKA W NASZYCH GÓRACH ZWANA JEST HALĄ.
Bez białka nie ma ciałka!.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Ola Zielińska i Julia Bilska 3a
Piramida zdrowego żywienia
Ananas Ananasy uprawia się
Melon (miodowy) Melon należy zdecydowanie do roślin ciepłolubnych. Melon początkowo był uprawiany w Azji, obecnie uprawiany jest na całym świecie – głównie.
Liście Piątnica, r..
ROŚLINNOŚĆ W KARKONOSZACH
WYKORZYSTYWANIE ROŚLIN PRZEZ CZŁOWIEKA
Wszelkiego rodzaju rośliny..
Organizacja Narodów Zjednoczonych
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
UKŁAD KRWIONOŚNY.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Każdy powie, że sport to zdrowie!
LASY TROPIKALNE.
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
Pierwsze wiosenne kwiaty
Autorka - Aleksandra Łoboda Kl.VI
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Orange Smak słodko-kwaśny. Nadają się do bezpośredniego spożycia na surowo. Są powszechnie stosowane w produkcji soków owocowych. Gatunki.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Fauna i flora sawanny.
Rośliny wilgotnego lasu równikowego
„Owoce i warzywa w szkole’’
Zdrowe odżywianie.
ZAGŁADA LASÓW RÓWNIKOWYCH
OWOCE i ich właściwości.
ZWIERZĘTA KWIATY DRZEWA.
Sawanny.
PRZYPRAWY STREFY RÓWNIKOWEJ
Rośliny Beskidu Niskiego
Rośliny wytwarzające kwiaty i nasiona
Owoce.
SAWANNA.
Kto handluje z kim?.
WARZYWA OKOPOWE Rośliny okopowe, rośliny polowe
smiletemplates
Energia geotermalna jako odnawialne źródło energii
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Rodzaje drzew w Polsce Patrycja Dziendziel.
Prezentacje przygotowały Rzepki - Zamiast słodyczy jedz warzywa i owoce! - Jedz mniej, ale częściej! - Ćwicz przynajmniej pół godziny dziennie! Jak zwalczyć.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Zagrożona Amazonia.
Dąb szypułkowy (Quercus robur L.)
Przepis na migdały. Udomowienie roślin Proces, w którym świadomie lub nieświadomie zmienia się cechy genetyczne roślin. Proces, w którym świadomie lub.
oliwą Oliwka jest mało wymagająca, odporna na suszę: rośnie na ubogich glebach, ale jest wrażliwa na mróz. Jest długowieczna- niekiedy spotyka się drzewa.
Zimowe witaminy.
Sebastian Gorzelok Kornel Klecha
Związki chemiczne w roślinach japońskich -Sofora japońska
ROŚLINNOSĆ ŚRÓDZIEMNOMORSKA.
W świecie wilgotnych lasów równikowych
STREFY KRAJOBRAZOWE SAWANNY. PO Ł O Ż ENIE STREFY Sawanny występują na znacznych obszarach Afryki i Ameryki Południowej na północ i południe od strefy.
Wiktoria Rusińska Klasa 3
Rodzaje Roślin miododajnych
Zapis prezentacji:

OWOCE STREFY RÓWNIKOWEJ

BANANY Rodzaj roślin z rodziny bananowatych, obejmujący około 80 gatunków. Przedstawiciele są typowymi przedstawicielami flory międzyzwrotnikowej Azji, Afryki i Australii. Część gatunków dostarcza jadalnych owoców. Niektóre gatunki, zwłaszcza banan zwyczajny są roślinami uprawianymi dla owoców. Główni producenci to: Indie, Brazylia, Ekwador, Filipiny, Chiny, Izrael. Największymi krajami eksportującymi banany są: Ekwador, Kostaryka, Filipiny i Kolumbia, ich eksport stanowi w sumie ok. 2/3 światowego eksportu tych owoców.

TRANSPORT Banany wymagają dalekiego transportu z miejsca gdzie są uprawiane do miejsca sprzedaży. Aby osiągnąć jak najdłuższą trwałość skórki, której wygląd decyduje o wartości handlowej owoców, zbiór bananów następuje przed osiągnięciem dojrzałości. Owoce wymagają ostrożnego traktowania, szybkiego transportu do portów, schłodzenia i transportu w chłodniach. Takie postępowanie umożliwia przechowanie i transport przez 3-4 tygodnie w temperaturze 13 °C. Po przybyciu na miejsce przeznaczenia banany trafiają do dojrzewalni - miejsca gdzie umieszczane są w temperaturze 17 °C i traktowane etylenem o niskim stężeniu. Po kilku dniach banany zaczynają dojrzewać i rozprowadzane są do docelowej sprzedaży.

FIGI   Gatunek drzew lub krzewów należących do rodziny morwowatych. Prawdopodobnie pochodzą ze środkowo-zachodniej Azji lub Azji Mniejszej. Są uprawiane w licznych krajach obszaru tropikalnego, oprócz okazów uprawianych występują tu także formy zdziczałe. Figi zawierające błonnik wpływają na obniżenie cholesterolu we krwi oraz regulują pracę układu krwionośnego. Są bogate w potas, co jest nie bez znaczenia dla osób cierpiących na nadciśnienie. Poprzez regulację pracy naczyń krwionośnym figi mogą być pomocne w leczeniu hemoroidów.

ZASTOSOWANIE Roślina uprawna. Sztuka kulinarna. Medycyna ludowa. Drewno

ANANASY  Rodzaje roślin zielnych z rodziny bromeliowatych. W stanie naturalnym rosną w Ameryce Południowej. Ananasy to także potocznie nazwa owocostanu ananasa jadalnego. Duży, soczysty owocostan wyrasta na szczycie krótkiej łodygi wyrastającej z rozety kolczastych liści. Do głównych producentów należą Hawaje, Brazylia, Meksyk i Filipiny.

ZASTOSOWANIE Roślina uprawna. Sztuka kulinarna. Roślina lecznicza. Surowiec: owoce, liście.

ORZECHY KOKOSOWE Jedyny gatunek  kokosów, które należą do rodziny arekowatych. Palmy kokosowe pochodzą z południowo-wschodniej Azji lub z północno- zachodniej Ameryki Południowej. Owocnia  palmy składa się ze stosunkowo cienkiego egzokarpu , mezokarpu stanowiącego grubą warstwę brązowych włókien i zdrewniałego endokarpu tworzącego pestkę. U podstawy owocu znajdują się trzy otwory kiełkowe. Wewnętrzną ścianę nasienia wyścieła gruba warstwa stałego bielma. Zawiera ona do 70% tłuszczu, 14% cukrów i 7% białka. Wnętrze nasienia wypełnia płynna postać bielma – mleko kokosowe. Owoc zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych oraz cukrów, stanowi bogate źródło żelaza i witaminy C, jak i potasu.

Strony internetowe : „Wikipedia, wolna encyklopedia”. Opracowały : Gabriela Stręk, Anna Rywotycka z klasy 6 „b” Szkoły Podstawowej w Rudniku. Strony internetowe : „Wikipedia, wolna encyklopedia”.