Uniwersytet Gdański, Wydział Zarządzania

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
4.2. Struktura organizacyjna przedsiębiorstwa
Advertisements

Dr inż. Jan BERKAN pok. ST PPTOK Projektowanie Procesów Technologicznych Obróbki Skrawaniem Koszty własne wytwarzania Dr.
Materiały do zajęć: ZPiU, kierunek Logistyka 2009
Zarządzanie operacjami
Zarządzanie logistyczne
Analizy marketingowe – analizy odbiorców.
JAKOŚĆ PRODUKTU - USŁUGI
zarządzanie produkcją
PROCES - baza systemu Jacek Węglarczyk.
DOKUMENTOWANIE PROCESU ZINTEGROWANEGO
Węgiel jako wyrób Jacek Węglarczyk.
Specjalność Zarządzanie logistyczne Kierunek: L O G I S T Y K A.
Raport z audytu technologicznego dla przedsiębiorstwa Spółdzielnia Usługowo Produkcyjna Kółek Rolniczych „PROAGRO” ul. Polna Chrzypsko Wielkie.
Case – zakład (I) Polski rezydent podatkowy [P. Sp. z o.o.] świadczy usługę przerobu na powierzonych surowcach na rzecz podmiotu z siedzibą w Szwajcarii.
Informatyczne systemy zarządzania produkcją i usługami
6. Program Ramowy Implementacja priorytetu 3 Zbigniew Turek Krajowy Punkt Kontaktowy 9 czerwca 2003 – Targi Poznańskie.
Katedra Podstaw Systemów Technicznych Politechnika Śląska
Bardzo ważnym elementem metodologii projektowania systemów informatycznych jest PMBoK PMBoK (ang. Project Management Body of Knowledge) jest zbiorem standardów.
Zarządzanie 1. Zarządzanie
Zarządzanie projektami
Zarządzanie projektami
„Template” Prezentacji Inwestorskiej
Model referencyjny łańcucha dostaw
Ekologistyka autor: mgr Sylwia Konecka wersja z dnia: r.
Model referencyjny łańcucha dostaw
PREZENTACJA ŚCIĄGNIĘTA ZE STRONY www. zygmunt. legutko. edu
Oprogramowanie do zarządzania produkcją Systemy Zarządzania Produkcją - symulacje procesów wytwórczych By produkowało się lepiej. Wszystkim!
Planowanie przepływów materiałów
Architektura obiektów technicznych
Operacyjne sterowanie produkcją
„Nie ma nic łatwiejszego niż być zajętym i nic trudniejszego niż być efektywnym” R. Alec Mackenzie.
Model łańcucha wartości
Uniwersytet Gdański, Wydział Zarządzania
Technik żywienia i gospodarstwa domowego Numer z klasyfikacji zawodów:
PROCESY W SYSTEMACH SYSTEMY I PROCESY.
Recykling wybranych grup odpadów - projekt
Ocena projektów inwestycyjnych
Doskonalenie podstawą sukcesu organizacji Doskonalenie podstawą sukcesu organizacji Prof. nadzw. PG Dr hab. inż. Piotr Grudowski Politechnika Gdańska Wydział.
Pojęcie sterowania przepływem produkcji
Przykłady analiza i projektowanie
Działalność gospodarcza: przychody i koszty
KIERUNKI KSZTAŁCENIA TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH Technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do wykonywania różnych zadań.
Technologia gastronomiczna – podstawowe pojęcia
Funkcje podstawowe Produkcja Działalność przedprodukcyjna
Marek Fertsch Zarządzanie produktem - wykład 1. Wykład 1. Definicja zarządzania produktem. Kategorie produktów.
1 WADY KALKULACJI DOLICZENIOWEJ Sztuczność związku przyczynowego i przypadkowość wyboru klucza podziałowego wpływają na wzrost skali błędu i stopień zdeformowania.
LOGISTYKA PRODUKCJI 2009/2010.
Przedmiotem logistyki produkcji jest
Ekonomika małych i średnich przedsiębiorstw
Wykład 2 – Zintegrowane systemy informatyczne Michał Wilbrandt.
Technik żywienia i usług gastronomicznych Technik eksploatacji portów i terminali Technik obsługi turystycznej Technik architektury krajobrazu Technik.
Systemy logistyczne System – (gr. σύστημα systema – rzecz złożona) - obiekt fizyczny lub abstrakcyjny, w którym można wyróżnić wzajemnie powiązane dla.
Proces produkcyjny i technologiczny
INTELIGENTE SPECJALIZACJE WOJEWÓDZTWA KUJAWSKO-POMORSKIEGO – charakterystyka obszarów IS dla projektów realizowanych w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego.
SUROWCE I MATERIAŁY EWELINA CHOJNACKA. SUROWCE Za surowce uważa się te czynniki rzeczowe, które przeszły uprzednio przez jedna fazę produkcyjną polegającą.
Raport z audytu systemu logistycznego i łańcucha dostaw Firmy X Grudzień 2014 Firma X chce zwiększyć udział w rynku, a bazą konkurencji na której opiera.
ZAPASY W ZARZĄDZANIU PRODUKCJĄ - UJĘCIE LOGISTYCZNE
Obszary inteligentnych specjalizacji Wielkopolski
Zarządzanie produkcją – różne określenia
WYNIKI EGZAMINÓW POTWIERDZAJĄCYCH KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
LOGISTYKA KRAJOWA I MIĘDZYNARODOWA
Zarządzanie produkcją – różne określenia
Model „pięciu sił” M.Portera
DOFINANSOWANIE DLA FIRM W RAMACH NOWEJ PERSPEKTYWY
Krótkookresowe planowanie produkcji
LOGISTYKA Punkt rozdziału.
Zarządzanie Łańcuchem Dostaw
CIS Polska - mgr inż. Mirosław Pułyk
Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale
Zapis prezentacji:

Uniwersytet Gdański, Wydział Zarządzania Funkcje podstawowe Produkcja produkcja oraz magazynowanie podzespołów i części  montaż transport wewnętrzny pakowanie magazynowanie gotowych produktów Działalność przedprodukcyjna badania i rozwój projektowanie wyrobów zakupy surowców i materiałów transport surowców i materiałów do zakładu produkcyjnego  pozyskiwanie środków finansowych itp. Sprzedaż: dystrybucja transport do finalnych odbiorców serwis podtrzymywanie kontaktów z użytkownikami Uniwersytet Gdański, Wydział Zarządzania

Uniwersytet Gdański, Wydział Zarządzania Różne definicje I. Durlik „proces produkcji polega na przekształceniu wektora wejścia systemu produkcyjnego w wektor wyjścia” A. Starostecki „ … to zamierzone oddziaływanie człowieka na różne przedmioty za pomocą narzędzi, maszyn i urządzeń oraz różnego rodzaju energii w celu wytworzenia produktów oczekiwanych przez klientów” M. Brzeziński „… całokształt czynności, w wyniku których z materiału lub materiałów powstaje gotowy produkt o określonej wartości użytkowej” Uniwersytet Gdański, Wydział Zarządzania

Model systemu produkcyjnego

Uniwersytet Gdański, Wydział Zarządzania NAZWA SYSTEMU WEJŚCIE PROCES PRZETWARZANIA WYJŚCIE SPRZĘŻENIE ZWROTNE Zakład montażu samochodów Części samochodowe Praca ludzka Energia Roboty i urządzenia technologiczne Spawanie Montaż ręczny Lakierowanie Próby końcowe Kontrola jakości Transport Magazynowanie Samochody Koszty materiałowe Koszty pracy Jakość produktu Szpital Pacjenci Leczenie chorych : operacyjne i zachowawcze Administrowanie lekami Monitorowanie stanu zdrowia pacjentów Zdrowie indywidualnego człowieka Wyniki badań laboratoryjnych Reakcje leczonych Komplikacje chirurgiczne Restauracja Produkty żywnościowe i inne Zaopatrzenie Przygotowanie żywności Gotowanie Pieczenie Serwowanie posiłków Posiłki Zadowolony klient Komentarze klient Wielkość zysków Uniwersytet Gdański, Wydział Zarządzania