ZAWÓD: CUKIERNIK Produkuje i dekoruje wyroby ciastkarskie i cukiernicze, np. ciasta, torty, lody, pieczywo cukiernicze.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
„Wizyta Studyjna – Dobre Praktyki w Niemczech”
Advertisements

Technik Żywienia i Gospodarstwa Domowego
Zasadnicza Szkoła Zawodowa
ZASADNICZA SZKOŁA ZAWODOWA Głównym celem szkoły zawodowej jest umożliwienie absolwentowi uzyskania kwalifikacji w wyuczonym zawodzie. Kształcenie trwa.
Historia szkoły sięga już przeszło 50 lat.
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE
Technikum Zawodowe ul. Zwycięstwa 28 w Białymstoku
EDUKACJA KLUCZEM DO SUKCESU Projekt współfinansowany z budżetu Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki.
KSZTAŁCENIE ZAWODOWE W POWIECIE KLUCZBORSKIM Miejsce: Aula Zespołu Szkół Ogólnokształcących im. Adama Mickiewicza w Kluczborku Termin: 28 listopada 2007.
ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 8 ZAPRASZAMY! IM. TADEUSZA KOŚCIUSZKI
TECHNIKUM Kształcąc się w technikum po czterech latach nauki będziesz mógł/mogła przystąpić do egzaminu maturalnego oraz do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje.
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych NR 2 w Brzezinach Zaprasza do zapoznania się z ofertą szkoły.
Zmiany w szkolnictwie zawodowym wprowadzane od września 2012 r.
Struktura egzaminu zawodowego
GIMNAZJALISTO, jeśli marzysz o dobrej pracy! Chcesz profesjonalnie gotować i serwować potrawy Lubisz kontakt z ludźmi i chciałbyś świadczyć im usługi.
Zespół Szkół im. Jana Kasprowicza w Jelczu-Laskowicach
Dolnośląski Zakład Doskonalenia Zawodowego Zespół Szkół al
Zsliz.olecko.pl Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku zaprasza do rozpoczęcia nauki w zawodzie TECHNIK OCHRONY ŚRODOWISKA.
SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH NR 2
TECHNIK ORGANIZACJI USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Zasadnicza Szkoła Zawodowa Nr 14 we Wrocławiu
Egzamin potwierdzaj ą cy kwalifikacje zawodowe. STRUKTURA EGZAMINU Etap pisemny Część I – zakres wiadomości i umiejętności właściwych dla kwalifikacji.
Zsliz.olecko.pl Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku zaprasza do rozpoczęcia nauki w zawodzie TECHNIK KUCHARZ ul.
ZESPÓŁ SZKÓŁ SPOŻYWCZO - GASTRONOMICZNYCH WARSZAWA, ul. KOMORSKA 17/23
ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH w SOMONINIE
ZSP NR 6 W ŁODZI Działalność „Spożywczaka”
Technik technologii żywności jest zawodem związanym z:
Rodzice pierwszymi doradcami zawodowymi swoich dzieci.
Technik żywienia i usług gastronomicznych
Zespół Szkół w Zabrodziu
OFERTA SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH
Zespół Szkół Ekonomiczno-Turystyczno-Hotelarskich im
ZAWÓD DLA MŁODZIEŻY, KTÓRA LUBI LUDZI ORAZ CHCE LEPIEJ POZNAĆ ŚWIAT
Szkoła zawodowa Rzeszów 2013.
ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH IM.ORLĄT LWOWSKICH W STOPNICY
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE
Zespół Szkół im. Jana Kasprowicza w Jelczu-Laskowicach ul. Techników 26, Jelcz-Laskowice tel ,
Nasza oferta edukacyjna obejmuje kształcenie w następujących zawodach: - KUCHARZ   - PRACOWNIK POMOCNICZY OBSŁUGI HOTELOWEJ.
Historia szkoły sięga już przeszło 50 lat.
Szkoła policealna w ZSE-E w Radomsku TECHNIK INFORMATYK
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE
Twoja przyszłość jest w twoich rękach !
Zespół Szkół im. Konstytucji 3 Maja w Iławie
Co po gimnazjum? Struktura szkolnictwa ponadgimnazjalnego.
Zespół Szkół Ekonomiczno-Turystyczno-Hotelarskich im
ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH IM.ORLĄT LWOWSKICH W STOPNICY Ul. Kazimierza Wielkiego 23A Stopnica
Gostynińskie Centrum Edukacyjne
ZESPÓŁ SZKÓŁ TECHNICZNYCH I OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH IM. STEFANA ŻEROMSKIEGO W CZĘSTOCHOWIE.
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE. Egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe jest egzaminem zewnętrznym co oznacza, że: jest przeprowadzony.
MONITOROWANIE LOSÓW ABSOLWENTÓW SZKÓŁ ZAWODOWYCH
TECHNIK ŻYWIENIA I ORGANIZACJI USŁUG GASTRONOMICZNYCH
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE w nowej formie 1 Opracował Tadeusz Gierszewski Opracował Wąbrzeźno 2014.
trzyletnia zasadnicza szkoła zawodowa SZKOŁY PONADGIMNAZJALNE DLA MŁODZIEŻY.
Rodzic jako doradca zawodowy Większość młodych ludzi pytanych o to kto jest dla nich najważniejszym doradcą przy wyborze drogi edukacji wskazuje rodziców,
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Kleczewie Dołącz do nas!!!
Radomski Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli ul. J. Słowackiego 17 ul. J. Słowackiego Radom Radom tel tel.
KLASA WIELOZAWODOWA. Wybierz zawód i kształć się zgodnie ze swoimi zainteresowaniami!
ZESPÓŁ SZKÓŁ RZEMIOSŁA IM. JANA KILIŃSKIEGO ŁÓDŹ, UL. ŻUBARDZKA 2 ZESPÓŁ SZKÓŁ RZEMIOSŁA IM. JANA KILIŃSKIEGO ŁÓDŹ, UL. ŻUBARDZKA 2 Technikum.
CO DALEJ PO SZKOLE ZAWODOWEJ? Zmiany w kształceniu zawodowym.
Tel ; tel./fax fax ; infolinia WWW: zszs2.szkolnastrona.pl „ ZAWODOWO.
ZESPÓŁ SZKÓŁ RZEMIOSŁA IM. JANA KILIŃSKIEGO ŁÓDŹ, UL. ŻUBARDZKA 2 ZESPÓŁ SZKÓŁ RZEMIOSŁA IM. JANA KILIŃSKIEGO ŁÓDŹ, UL. ŻUBARDZKA 2 Technikum.
ZESPÓŁ SZKÓŁ PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO W ŁODZI Oferta edukacyjna.
ZESPÓŁ SZKÓŁ PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO W ŁODZI Oferta edukacyjna.
ZESPÓŁ SZKÓŁ PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO W ŁODZI Oferta edukacyjna Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. Powstańców Wielkopolskich 91 – 845 Łódź, ul. Franciszkańska.
Centra Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu
Zespół szkół Rolniczych
SZKOLNICTWO PONADGIMNAZJALNE WARSZTATY DLA RODZICÓW
Historia szkoły sięga już przeszło 50 lat.
Szkoła podstawowa i co dalej?. Szkoła podstawowa i co dalej?
Reforma szkolnictwa zawodowego (szkoły dla młodzieży)
Zapis prezentacji:

ZAWÓD: CUKIERNIK Produkuje i dekoruje wyroby ciastkarskie i cukiernicze, np. ciasta, torty, lody, pieczywo cukiernicze.

ZAWÓD: CUKIERNIK Możliwość zatrudnienia: cukiernie, ciastkarnie, zakłady gastronomiczne, przemysłowe zakłady cukiernicze, restauracje, kawiarnie, hotele, działy produkcyjne w hipermarketach. Absolwenci szkoły często zakładają własne firmy. W większości cukiernie i ciastkarnie to małe, rodzinne zakłady. Wymagania: konieczność posiadania pracowniczej książeczki zdrowia, brak uczuleń na substancje spożywcze, np. mąkę, wskazane są zdolności plastyczne. Pracownik z reguły wykonuje swoje zadania w ciepłych pomieszczeniach, ma do czynienia z maszynami w ruchu.

ZAWÓD: CUKIERNIK Nauka w Zasadniczej Szkole Zawodowej trwa 3 lata. Pod koniec klasy trzeciej uczniowie przystępują do egzaminu potwierdzającego kwalifikację „Produkcja wyrobów cukierniczych”. Po zdaniu egzaminu i ukończeniu szkoły otrzymują tytuł zawodowy cukiernika. Absolwenci mogą kontynuować naukę na kwalifikacyjnym kursie zawodowym: „Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych”. Po potwierdzeniu II kwalifikacji i ukończeniu Liceum Ogólnokształcącego dla Dorosłych otrzymują tytuł technika.

ZAWÓD: PIEKARZ Produkuje pieczywo pszenne, żytnie i mieszane oraz wyroby okolicznościowe, chały, wyroby półcukiernicze.

ZAWÓD: PIEKARZ Możliwość zatrudnienia: piekarnie rzemieślnicze i przemysłowe, zakłady gastronomiczne, działy produkcyjne w hipermarketach. Absolwenci szkoły często zakładają własne firmy. W większości piekarnie i ciastkarnie to małe, rodzinne zakłady. Wymagania: konieczność posiadania pracowniczej książeczki zdrowia, brak uczuleń na mąkę. Pracownik z reguły wykonuje swoje zadania w ciepłych pomieszczeniach, ma do czynienia z maszynami w ruchu.

ZAWÓD: PIEKARZ Nauka w Zasadniczej Szkole Zawodowej trwa 3 lata. Pod koniec klasy trzeciej uczniowie przystępują do egzaminu potwierdzającego kwalifikację „Produkcja wyrobów piekarskich”. Po zdaniu egzaminu i ukończeniu szkoły otrzymują tytuł zawodowy piekarz. Absolwenci mogą kontynuować naukę na kwalifikacyjnym kursie zawodowym: „Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych”. Po potwierdzeniu II kwalifikacji i ukończeniu Liceum Ogólnokształcącego dla Dorosłych otrzymują tytuł technika.

ZAWÓD: WĘDLINIARZ Produkuje wędliny i przetwory mięsne oraz tłuszcze. Produkuje wyroby garmażeryjne.

ZBYSZKO, PAMSO, JAMIR, GROT, WITMAS i inne ZAWÓD: WĘDLINIARZ Możliwość zatrudnienia: zakłady mięsne, zakłady produkujące wyroby garmażeryjne, sklepy firmowe zakładów mięsnych. Zakłady mięsne w okolicy Łodzi: ZBYSZKO, PAMSO, JAMIR, GROT, WITMAS i inne Absolwenci szkoły często zakładają własne firmy. Wymagania: konieczność posiadania pracowniczej książeczki zdrowia. Pracownik z reguły wykonuje swoje zadania w zimnych, mokrych pomieszczeniach.

ZAWÓD: WĘDLINIARZ Nauka w Zasadniczej Szkole Zawodowej trwa 3 lata. Pod koniec klasy trzeciej uczniowie przystępują do egzaminu potwierdzającego kwalifikację „Produkcja wyrobów mięsnych i tłuszczowych”. Po zdaniu egzaminu i ukończeniu szkoły otrzymują tytuł zawodowy wędliniarz. Absolwenci mogą kontynuować naukę na kwalifikacyjnym kursie zawodowym: „Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych. Po potwierdzeniu II kwalifikacji i ukończeniu Liceum Ogólnokształcącego dla Dorosłych otrzymują tytuł technika.

OPERATOR MASZYN I URZĄDZEŃ PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO Obsługuje i nadzoruje maszyny i urządzenia oraz linie produkcyjne, wykorzystywane podczas produkcji wyrobów spożywczych, np. w piekarniach i cukierniach, zakładach mięsnych.

OPERATOR MASZYN I URZĄDZEŃ PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO Możliwość zatrudnienia: przedsiębiorstwa przetwórstwa spożywczego, na stanowiskach pracy związanych z obsługą maszyn i urządzeń w kolejnych etapach procesu technologicznego. Wymagania: konieczność posiadania pracowniczej książeczki zdrowia, brak uczuleń na substancje spożywcze, np. mąkę. Pracownik z reguły wykonuje swoje zadania w zamkniętych pomieszczeniach, ma do czynienia z maszynami w ruchu.

OPERATOR MASZYN I URZĄDZEŃ PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO Nauka w Zasadniczej Szkole Zawodowej trwa 3 lata. Pod koniec klasy trzeciej uczniowie przystępują do egzaminu potwierdzającego kwalifikację „Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń”. Po zdaniu egzaminu i ukończeniu szkoły otrzymują tytuł zawodowy operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego. Absolwenci mogą kontynuować naukę na kwalifikacyjnym kursie zawodowym: „Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych”. Po potwierdzeniu II kwalifikacji i ukończeniu Liceum Ogólnokształcącego dla Dorosłych otrzymują tytuł technika.

TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI Produkcja wyrobów piekarskich i ciastkarskich: pieczywo, ciasta, torty Produkcja wyrobów cukierniczych: cukierki, czekolada, chałwa Produkcja przetworów owocowo-warzywnych: soki, dżemy, mrożonki Produkcja wyrobów fermentacyjnych: piwa, wina, wódki Produkcja wyrobów mięsnych i tłuszczowych: wędliny, podroby, garmaż Przetwórstwo drobiu i ryb: wędliny drobiowe, konserwy Produkcja wyrobów olejarskich: oleje, margaryny Produkcja przetworów mleczarskich: mleko, masło, śmietana, sery Produkcja koncentratów: zupy, przyprawy, przetwory w proszku

TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI Możliwość zatrudnienia: zakłady przemysłu spożywczego na stanowisku kierownika produkcji, technika, laboranta; zakłady prowadzące handel artykułami spożywczymi, przechowywanie i dystrybucję żywności; absolwenci szkoły często zakładają własne firmy. Wymagania: konieczność posiadania pracowniczej książeczki zdrowia, brak uczuleń na substancje spożywcze, np. mąkę, wskazane są zdolności plastyczne. Środowisko pracy: Pracownik z reguły wykonuje swoje zadania w zamkniętych pomieszczeniach, ma do czynienia z maszynami w ruchu.

TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI Nauka w technikum trwa 4 lata. Kształcenie zawodowe odbywa się systemem modułowym – połączenie teorii z praktyką, zajęcia odbywają się w grupach najwyżej 15-osobowych. W klasie III uczniowie odbywają praktyki zawodowe w wymiarze 280 godzin. Uczniowie w klasie III przystępują do potwierdzenia jednej z kwalifikacji: Produkcja wyrobów cukierniczych Produkcja wyrobów piekarskich Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń Uczniowie w I semestrze klasy IV przystępują do potwierdzenia drugiej kwalifikacji: Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych

ZESPÓŁ SZKÓŁ PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO Kształcimy w zawodach: Technikum Technik technologii żywności Zasadnicza Szkoła Zawodowa Cukiernik Piekarz Wędliniarz Operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego

OFERTA ZAJĘĆ POZALEKCYJNYCH: zajęcia fakultatywne przygotowujące do egzaminu maturalnego z języka polskiego, matematyki, języka niemieckiego, języka angielskiego; zajęcia fakultatywne przygotowujące do egzaminu zawodowego dla klas kończących technikum i zasadniczej szkoły zawodowej; zajęcia w ramach projektów unijnych z zakresu umiejętności cukierniczych i piekarskich; zajęcia Szkolnego Koła Piekarzy i Cukierników; zajęcia w ramach działalności Szkolnego Ośrodka Kariery i inne w zależności od potrzeb i zainteresowań uczniów.

Współpraca z zakładami Współpracujemy z Izbą Rzemieślniczą Cukierniami rzemieślniczymi Piekarniami rzemieślniczymi Zakładami Mięsnymi ZBYSZKO, PAMSO, JAMIR, WITMAS Hipermarketami Carrefour, Eleclerc Vandermootele

Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. Powstańców Wielkopolskich „S p o ż y w c z a k” 91 – 845 Łódź, ul. Franciszkańska 137 tel. 655 – 10 – 40, fax 655 – 10 – 40 w. 34 www.spozywcza.lodz.pl (e-mail) sekretariat@spozywcza.lodz.pl

pewnej i atrakcyjnej pracy! Wybór „Spożywczaka” to gwarancja pewnej i atrakcyjnej pracy!