Patryk Kowalski & Sylwester Grymulski Temat Projektu: Otyłość Czy To Jest Bomba Zegarowa ?

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jak przygotować dietetyczne spaghetti ?
Advertisements

Roladki z piersi z żurawiną, bazylią i orzechami
Krewetki po tajsku.
Książeczka Kulinarna dla Nastolatka
Zapiekanka z pstrąga na szpinaku
PIERŚ W SOSIE TYMIANKOWO- POMIDOROWYM. pierś z kurczaka 150g masło 10g oliwa 10 ml wino białe wytrawne 40 ml bulion 70ml śmietanka 30% 50 ml koncentrat.
Słynne włoskie przysmaki na jednym półmisku – to musi smakować fantastycznie ! Sałatka caprese.
1 l mleka,sól,gałka muszkatołowa, biały pieprz
Dopraw do smaku i przechowuj w zimnym miejscu. Zastosowanie:
SKŁADNIKI: 1 l ciemnego bulionu 75 g mąki 80 g masła
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
POTRAWY Z GRZYBÓW.
Groch z kapustą i grzybami
Karp w galarecie. Składniki 1 wypatroszony i sprawiony karp siatka włoszczyzny 1-2 łyżeczki cukru sól i pieprz 3 posiekane cebule 2 garście rodzynek i.
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
Posiłki, w zależności od hotelu, mogą być serwowane do stolika lub być oferowane w formie bufetu, tzw. szwedzkiego stołu. Napoje serwowane do.
Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B.
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Gotowanie.
„Na imieniny męża mego, upiekłabym coś dobrego, a że męża mam Marcina najlepsza byłaby gęsina.” - Taki wierszyk napisałam i GĘŚ wygrałam!
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Meksyk Kraj znajduje się w Ameryce Północnej. Zajmuje powierzchnię ok. 2 mln km², co daje mu pod tym względem XIV miejsce na świecie. Z prawie 117 mln.
Ryby i owoce morza.
Zdrowy przepis na : Świeży twarożek ze szczypiorkiem i warzywa.
GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA WYKONAŁA ALINA TOMASZEWSKA.
PROJEKT: SAŁATKA JARZYNOWA
Przetwarzanie mięsa na elementy kulinarne w Irlandii.
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
Potrawy i przepisy Meksyku
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Sałatka Grecka..
Wyroby kulinarne w masarniach włoskich
Apetyt na zdrowie Multimedialna książka kulinarna
WIEM,CO JEM !.
Zdrowa dieta Europejczyków
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
Uzdrawianie menu :-) Przysmak mięsny z warzywami i sosem węgierskim Autorki: Roksana Rosiak Ewelina Zajączkowska kl. I c.
Nasze praktyki odbywały się Nasze praktyki odbywały się : W zakładzie mięsnym : Macelleria Walter e Angelo w Rimini Macelleria Walter e Angelo w Rimini.
Gołąbki z ryżem i warzywami w sosie śródziemnomorskim
Skład ( 10 porcji): Łosoś bez skóry 1,400 kg Olej 0,040 l Delikatna przyprawa do ryb KNORR 0,020 kg Masło 0,020 kg Tymianek 0,002 kg Czosnek świeży 0,010.
Kuchnia francuska krowa.
Kuchnia Wietnamska.
Klopsiki mięsno-warzywne z sosem brokułowym
Zupa grzybowa zabielana
Krem warzywny z lanymi kluskami
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Pol ę dwiczka wieprzowa z sosem grzybowym Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Marynata Premium KNORR do wieprzowiny 0.025kg Marynata.
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Boże Narodzenie. Autor : Julia Waś V B.
Święta Bożego Narodzenia
NOWOŚĆ NA RYNKU POLSKIM
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Autorzy : Agnieszka Krzemień Emilia Śmieszkowicz Amelia Szromba Klasa 1a.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz. Potrawę śląską „Karminadle”wykonałam razem z kolegą Zbyszkiem.Przygotowaliśmy potrzebne surowce: mięso mielone, śledzie.
Przedszkole Nr7 w Świeciu Puchatkowa księga przepisów na pyszności dla dzieci.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Kuchnia bez tajemnic i granic
Lubelszczyzna gołąbkiem pachnąca
Legenda litwińskich potraw
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

Patryk Kowalski & Sylwester Grymulski Temat Projektu: Otyłość Czy To Jest Bomba Zegarowa ?

Rolada z indyka ze szpinakiem i sosem serowym  Mięso z piersi indyka (1.000 kg) 840 kcal  Mięso mielone wieprzowe (0.200 kg) 534 kcal  Szpinak mrożony (0.300 kg) 48 kcal  Cebula (0.100 kg) 30 kcal  Masło (0.030 l) 220,5 kcal  Jajka (2 szt.) 139 kcal  Czosnek (0.007 kg)  Bazylia suszona (0.003 kg)  Pieprz czarny mielony KNORR (0.002kg)  Sól (0.004 kg)  Sos cztery sery z brokułami KNORR (0.080 kg) 64 kcal  Woda (0.500 l)  Cebula (0.060 kg) 18 kcal  Brokuły (0.250 kg) 67.5 kcal  Śmietana 30% (0.070 l) kcal  Rama culinesse profi (0.030 l) 246 kcal  Papryka czerwona (0.130 kg) 364 kcal  1 porcje kcal Składniki na 10 porcji przed uzdrowieniem

Wykonanie  Pierś z indyka cienko rozbij, dopraw solą.  Cebule pokrój w kostkę i zasmaż razem ze szpinakiem i przyprawami na maśle.  Gdy przestygnie wymieszaj z mięsem mielonym, jajkami i dopraw do smaku.  Tak przygotowany farsz zawiń w piersi indyka, następnie piecz w piecu w temperaturze 100stC.  Sos rozpuść w wodzie i zagotuj.  Cebule i paprykę pokrój w kostkę, brokuły podziel na mniejsze różyczki. całość delikatnie przesmaż na maśle i dodaj do sosu razem ze śmietaną dopraw do smaku.  Przygotowane mięso podawaj z sosem i makaronem.

Rolada z indyka ze szpinakiem i sosem serowym – „ po uzdrowieniu”  Mięso z piersi indyka (1.000 kg) 840 kcal  Mięso mielone wołowe (0.200 kg) 304 kcal  Szpinak świeży (0.300 kg) 48 kcal  Cebula (0.100 kg) 30 kcal  Margaryna rama (0.030 l) 246 kcal  Jajka (2 szt.) 139 kcal  Bazylia świeża (0.003 kg)  Mieszanka przypraw KNORR (0.010 kg)  Sos cztery sery z brokułami KNORR (0.080 kg) 64 kcal  Woda (0.500 l)  Cebula (0.060 kg) 18 kcal  Brokuły (0.250 kg) 67.5 kcal  Cremefine profi Rama 15% (0.070 l) kcal  Rama culinesse profi (0.030 l) 246 kcal  Papryka czerwona (0.130 kg) 364 kcal  1 porcje kcal Składniki na 10 porcji po uzdrowieniu

Wykonanie  Pierś z indyka cienko rozbij, dopraw mieszaniną przypraw KNORR.  Cebule pokrój w kostkę i zasmaż razem ze świeżym szpinakiem i przyprawami KNORR na margarynie Rama.  Gdy przestygnie wymieszaj z mięsem mielonym wołowym, jajkami i dopraw do smaku.  Tak przygotowany farsz zawiń w piersi indyka, następnie piecz w piecu w temperaturze 100stC.  Sos rozpuść w wodzie i zagotuj.  Cebule i paprykę pokrój w kostkę, brokuły podziel na mniejsze różyczki. całość delikatnie przesmaż na margarynie Rama i dodaj do sosu razem ze Cremefine profi Rama dopraw do smaku.  Przygotowane mięso podawaj z sosem i makaronem aldente.

Szczegóły zmian w przepisie  Mięso mielone wieprzowe  Mięso mielone wołowe  Szpinak mrożony  Szpinak świeży  Czosnek, sól, pieprz czarny mielony KNORR  Mieszanka przypraw KNORR  Śmietana 30%  Cremefine profi Rama 15%  Bazylia suszona  Bazylia świeża  Masło  Margaryna Rama  Dzięki tym zmianom ubyło kcal na jedną porcję dania oraz wzrosła wartość odżywcza potrawy.