Patryk Kowalski & Sylwester Grymulski Temat Projektu: Otyłość Czy To Jest Bomba Zegarowa ?
Rolada z indyka ze szpinakiem i sosem serowym Mięso z piersi indyka (1.000 kg) 840 kcal Mięso mielone wieprzowe (0.200 kg) 534 kcal Szpinak mrożony (0.300 kg) 48 kcal Cebula (0.100 kg) 30 kcal Masło (0.030 l) 220,5 kcal Jajka (2 szt.) 139 kcal Czosnek (0.007 kg) Bazylia suszona (0.003 kg) Pieprz czarny mielony KNORR (0.002kg) Sól (0.004 kg) Sos cztery sery z brokułami KNORR (0.080 kg) 64 kcal Woda (0.500 l) Cebula (0.060 kg) 18 kcal Brokuły (0.250 kg) 67.5 kcal Śmietana 30% (0.070 l) kcal Rama culinesse profi (0.030 l) 246 kcal Papryka czerwona (0.130 kg) 364 kcal 1 porcje kcal Składniki na 10 porcji przed uzdrowieniem
Wykonanie Pierś z indyka cienko rozbij, dopraw solą. Cebule pokrój w kostkę i zasmaż razem ze szpinakiem i przyprawami na maśle. Gdy przestygnie wymieszaj z mięsem mielonym, jajkami i dopraw do smaku. Tak przygotowany farsz zawiń w piersi indyka, następnie piecz w piecu w temperaturze 100stC. Sos rozpuść w wodzie i zagotuj. Cebule i paprykę pokrój w kostkę, brokuły podziel na mniejsze różyczki. całość delikatnie przesmaż na maśle i dodaj do sosu razem ze śmietaną dopraw do smaku. Przygotowane mięso podawaj z sosem i makaronem.
Rolada z indyka ze szpinakiem i sosem serowym – „ po uzdrowieniu” Mięso z piersi indyka (1.000 kg) 840 kcal Mięso mielone wołowe (0.200 kg) 304 kcal Szpinak świeży (0.300 kg) 48 kcal Cebula (0.100 kg) 30 kcal Margaryna rama (0.030 l) 246 kcal Jajka (2 szt.) 139 kcal Bazylia świeża (0.003 kg) Mieszanka przypraw KNORR (0.010 kg) Sos cztery sery z brokułami KNORR (0.080 kg) 64 kcal Woda (0.500 l) Cebula (0.060 kg) 18 kcal Brokuły (0.250 kg) 67.5 kcal Cremefine profi Rama 15% (0.070 l) kcal Rama culinesse profi (0.030 l) 246 kcal Papryka czerwona (0.130 kg) 364 kcal 1 porcje kcal Składniki na 10 porcji po uzdrowieniu
Wykonanie Pierś z indyka cienko rozbij, dopraw mieszaniną przypraw KNORR. Cebule pokrój w kostkę i zasmaż razem ze świeżym szpinakiem i przyprawami KNORR na margarynie Rama. Gdy przestygnie wymieszaj z mięsem mielonym wołowym, jajkami i dopraw do smaku. Tak przygotowany farsz zawiń w piersi indyka, następnie piecz w piecu w temperaturze 100stC. Sos rozpuść w wodzie i zagotuj. Cebule i paprykę pokrój w kostkę, brokuły podziel na mniejsze różyczki. całość delikatnie przesmaż na margarynie Rama i dodaj do sosu razem ze Cremefine profi Rama dopraw do smaku. Przygotowane mięso podawaj z sosem i makaronem aldente.
Szczegóły zmian w przepisie Mięso mielone wieprzowe Mięso mielone wołowe Szpinak mrożony Szpinak świeży Czosnek, sól, pieprz czarny mielony KNORR Mieszanka przypraw KNORR Śmietana 30% Cremefine profi Rama 15% Bazylia suszona Bazylia świeża Masło Margaryna Rama Dzięki tym zmianom ubyło kcal na jedną porcję dania oraz wzrosła wartość odżywcza potrawy.