Planowanie jadłospisów

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
B. Analiza jakościowa posiłków
Advertisements

Norbert Konieczkowicz
Wpływ odżywiania na nasze zdrowie
Zdrowo się odżywiamy Opracowała: Klasa 0.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Szkoła promująca zdrowie
Szkoła promująca zdrowie
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Człowiek żyje nie po to aby jeść, tylko je po to aby żyć!
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
Czy zdrowo odżywiamy sie?
Zdrowy styl życia.
Bez śniadania nie ma nauczania
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Porównanie wartości odżywczych o różnym stopniu przetworzenia
„ŚMIECIOWE JEDZENIE ''. „ŚMIECIOWE JEDZENIE ''
OGÓLNOPOLSKI PROGRAM PROZDROWOTNY PT. „ TRZYMAJ FORMĘ”
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Zbilansowana dieta dla młodzieży Bożena Wajszczyk Zakład Epidemiologii i Norm Żywienia Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zdrowe Odżywianie.
ZASADY PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Źródłem energii oraz składników odżywczych dla ustroju człowieka jest żywność. To, co spożywamy ma znaczenie dla naszego zdrowia i życia: to wiedzą.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Zdrowe odżywianie.
Jadłospis dzienny Posiłek Co jemy? śniadanie II śniadanie obiad
Śniadanie daje moc !!.
Żyj zdrowo!.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Metody obróbki termicznej
Jem zdrowo.
Poznajemy składniki żywności.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ŻYWIENIE DZIECI W WIEKU PRZEDSZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Prawidłowe żywienie gwarancją zdrowia.
Dekalog zdrowego żywienia.
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
RACJONALNE ŻYWIENIE NASTOLATKÓW
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dobre i złe nawyki żywieniowe
Dekalog zdrowego żywienia
PROGRAM EDUKACYJNY. Program edukacyjny „ Ż yj smacznie i zdrowo” skierowany jest do uczniów i nauczycieli gimnazjów w całej Polsce. Jego celem jest przekazanie.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
Smacznie, zdrowo i kolorowo - twój przepis na zdrowie Prezentacja wykonana przez uczniów Publicznego Gimnazjum w Woli Dębińskiej.
H. Zdrowo si ę od ż ywiam gdy… Stosuję prawidłowy jadłospis na co dzień. Jem lekkie i pożywne posiłki, według piramidy prawidłowego odżywiania. Nie spożywam.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Żyj smacznie i zdrowo.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Piramida żywieniowa przedstawia prawidłowy sposób odżywiania. Na samym dole piramidy są produkty, których należy spożywać najwięcej, a na górze –najmniej.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Jedzenie.
Zasady zdrowego odżywiania!
ABC – zdrowego odżywiania
Dlaczego śniadania są takie ważne?
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zapis prezentacji:

Planowanie jadłospisów 1

Zasady ogólne 1. Grupa docelowa 2. Koszt 3. Okresowość 4. Prawidłowy rozkład energii 5. Prawidłowa liczba posiłków 6. Różnorodność produktów 7. Strawność 8. Różne metody obróbki 9. Różnorodność konsystencji, barwy, smaku i zapachu

Grupa docelowa Ustalenie normy żywienia i wyżywienia 1. % udział poszczególnych grup do ogólnej liczby żywionych 2. średnia norma ważona na osobę

Koszt Kalkulacja kosztów

Okresowość Ustalenie jadłospisu 7 10 14 21 dni - ułatwia urozmaicenie potraw - racjonalne zakupy - dobrą organizację pracy

Prawidłowy rozkład energii Śniadanie Śniadanie II 5 - 10% 25% - 35% Obiad 30-35% Podwieczorek 5 - 10% Kolacja 15 - 20%

Śniadanie – koniecznie !!! Prawidłowa liczba posiłków 4 - 5 razy dziennie Obiad Drugie śniadanie Śniadanie – koniecznie !!! Przekąski Lekka kolacja

Różnorodność produktów Dostarczenie wszystkich niezbędnych składników odżywczych - źródło białka szczególnie zwierzęcego - warzywa do każdego posiłku - produkty nie powinny się powtarzać - zapewnienie równowagi kwasowo - zasadowej Zalecane produkty

Smażenie w głębokim tłuszczu Różne metody obróbki Gotowanie (na parze) Pieczenie Duszenie Grillowanie Smażenie Smażenie w głębokim tłuszczu

Na ciepło – smażenie, duszenie, pieczenie Umiejętnie przygotowane Użycie tłuszczy Na ciepło – smażenie, duszenie, pieczenie olej rzepakowy - masło oliwa z oliwek - olej słonecznikowy Rama culinesse - olej kukurydziany - olej sojowy Na surowo (do sałatek) olej słonecznikowy olej kukurydziany, olej sojowy oliwa z oliwek Do pieczywa miękka margaryna np. Flora, Rama - masło

Różnorodność konsystencji, barwy, smaku i zapachu Nawet najzdrowszy produkt czy posiłek bez smaku, zapachu i aromatu – nie będzie zjedzony z przyjemnością

Co to znaczy zdrowa dieta ? 1. Urozmaicenie produktów i potraw 2. Umiarkowane ilości 3. Uregulowane posiłki 4. Umiejętnie przygotowane 5. Uśmiech