Tego o pączku i Tłustym Czwartku nie wiedzieliście
Dziś dzień dla prawdziwych łasuchów, czyli tłusty czwartek Dziś dzień dla prawdziwych łasuchów, czyli tłusty czwartek. Święto, znane także jako zapusty, wywodzi się z tradycji chrześcijańskiej i obchodzone jest w ostatni czwartek przed wielkim postem.
W tłusty czwartek według tradycji dozwolone jest objadanie się W tłusty czwartek według tradycji dozwolone jest objadanie się. To symboliczny koniec karnawału i ostatnia okazja, żeby pofolgować łakomstwu przed 40-dniowym okresem wstrzemięźliwości poprzedzającym święta Wielkiej Nocy.
Pączki najprawdopodobniej pochodzą ze starożytnego Rzymu.
Pierwsze polskie pączki miały postać nadziewanego słoniną chlebowego ciasta, smażonego na smalcu. Do tego podawano je z tłustym mięsem i popijano alkoholem. Pączki zyskały słodkie oblicze w XVI wieku, a zaokrągliły się na przełomie XVII i XVIII. Zwano je również blinami, babałuchami lub - na Śląsku - kreplami. O kreplach wspomina już Biblia Gdańska (1632), Biblia Leopolity (XVIw.) oraz Mikołaj Rej, pisząc "Mnieysi stanowie pieką kreple, więtsi torty".
Słynne niegdyś staropolskie przysłowie brzmi: "Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła".
Pączki robi się z drożdży, mąki i jaj Pączki robi się z drożdży, mąki i jaj. Znawcy twierdzą, że najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe.
Tradycyjnie w Polsce pączki smaży się na smalcu Tradycyjnie w Polsce pączki smaży się na smalcu. Co ciekawe, to zdrowsze rozwiązanie niż smażenie ich na modyfikowanym tłuszczu roślinnym, który zawiera substancje rakotwórcze.
Statystyczny Polak zjada w Tłusty Czwartek dwa i pół pączka.
Święto pączków to jednak nie tylko domena polskiej tradycji Święto pączków to jednak nie tylko domena polskiej tradycji. Wypieki te znane są w wielu krajach, w każdym jednak różnią się od siebie, a ich święto obchodzone jest innego dnia.
Donuts Tradycyjne amerykańskie pączki nazwane zostały donuts Donuts Tradycyjne amerykańskie pączki nazwane zostały donuts. Mają kształt obręczy z dziurką w środku. Oczywiście są lukrowane, posypywane orzechami bądź kolorowymi posypkami, nie mają nadzienia.
Przeciętny pączek waży około 50 gramów i ma około 250 kalorii.
Aby go spalić, należy: 13 minut biegać bardzo szybko, 30 minut skakać na skakance, 35 minut biegać spokojnym tempem, 40 minut jeździć na nartach, 41 minut energicznie tańczyć, 45 minut pływać, 60 minut ćwiczyć aerobic, 90 minut jeździć na rowerze, 120 minut prasować, 180 minut rozmawiać na głos, 240 minut sprzątać pokój lub 600 minut czytać książkę/ oglądać telewizję.
O dobrej konsystencji pączka świadczy jego kształt O dobrej konsystencji pączka świadczy jego kształt. Podobno najlepiej, jeśli jest lekko wklęsły na środku. Jak pisał XVIII-wieczny znawca dobrej kuchni, historyk i ksiądz Jędrzej Kitowicz, "powinny mieć jasną obwódkę i być tak lekkie, że wiatr może je zdmuchnąć z talerza", zaś po naciśnięciu muszą wrócić do tego samego rozmiaru.
Polacy w Tłusty Czwartek pochłaniają nawet 100 milionów pączków.
Co roku w tłusty czwartek w wielu miastach Polski odbywają się mistrzostwa w jedzeniu pączków na czas. Rekordziści w ciągu 20 minut są w stanie zjeść nawet 30 pączków
Według tradycji, im więcej pączków zjesz, tym więcej szczęścia spotka Cię przez cały rok. Powodzenia!