Szkoła na widelcu Działania podejmowane w naszej szkole propagujące zdrowy tryb życia oraz nawyki prawidłowego żywienia.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Prezentacja wyników ewaluacji Szkoły Promującej Zdrowie
Advertisements

VII edycja programu edukacyjnego pt. „Trzymaj Formę!”
SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE „Moja kolorowa szkoła”
Sprawozdanie z realizacji akcji prozdrowotnej
Kupuję EKO Jem EKO.
Profilaktyka otyłości w działaniach Ministra Zdrowia
Trzymaj Formę! - wprowadzenie
Młodszy asystent Sekcji Promocji Zdrowia
JEM ZDROWO PROJEKT EDUKACYJNY W RAMACH PROGRAMU SZKOŁA Z KLASĄ 2.0
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
Zdrowie: To nie tylko brak choroby, lecz pełny dobrostan społeczny, psychiczny i biologiczny Światowa Organizacja Zdrowia.
Gimnazjum nr 2 w Andrychowie
w Salezjańskim Gimnazjum Niepublicznym
"Szkoła dobrych praktyk" w Zespole Szkół Nr 1 w Puławach
PROGRAM EDUKACYJNY „TRZYMAJ FORMĘ” ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 1
PROJEKT TRZYMAJ FORMĘ realizowany w roku szkolnym 2006/2007 w Zespole Szkół Ogólnokształcących Nr 4 im. C. K. Norwida w Olsztynie Gimnazjum Nr 8 w Olsztynie.
Prezentacja działań z zakresu promocji zdrowia w Szkole Podstawowej nr 88 w Poznaniu w roku 2008 Poznań, styczeń 2009 r.
„ Sejm dzieci i młodzieży ”
Szkoła Podstawowa nr 5 im. H. Sienkiewicza w Lesznie.
KATARZYNA KONCEWICZ KRYSTYNA POKOJOWCZYK ANNA REJMAN
TYTUŁ : SZKOŁA PRZYJAZNA ŻYWIENIU I AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ
Zespół Szkół w Słupnie Szkołą Promującą Zdrowie
Przygotowujemy zdrowe kanapki na drugie śniadanie.
Sprawozdanie z realizacji programu ,,Trzymaj Formę” w Zespole Szkół im
Rok szkolny 2011/2012.
Sprawozdanie z realizacji projektu TRZYMAJ FORMĘ
PODSUMOWANIE II EDYCJI PROGRAMU „TRZYMAJ FORMĘ” w powiecie giżyckim
Podsumowanie realizacji programu „Trzymaj formę” w powiecie braniewskim roku szkolnym 2007/2008.
Gimnazjum nr 1 w Reszlu w roku szkolnym 2007/2008.
ZDROWY STYL ODŻYWIANIA W SZKOLE
 w Gimnazjum nr 2 im. Zdzisława Krzyszkowiaka w Ostródzie 2013/2014.
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
AKCJA EDUKACYJNA PROMUJĄCA ZDROWY STYL ŻYCIA I ZBILANSOWANE ODŻYWIANIE realizowana w Szkole Podstawowej nr 3 im. Stefana Czarnieckiego w Słubicach w dniu.
Szkoła Promująca Zdrowie
ZAŁOŻENIA OGÓLNE DO REALIZACJI IX edycji ogólnopolskiego programu edukacyjnego „Trzymaj Formę!” Warszawa, 27 sierpnia 2014.
Sprawozdanie z realizacji programu „Trzymaj Formę” 2013/2014
SZKOŁA PODSTAWOWA IM. K. MAKUSZYŃSKIEGO W WIECHLICACH SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE ROK SZKOLNY 2013/2014.
Gimnazjum im. Mikołaja Kopernika w Kątach Wrocławskich 2010/2011 koordynator projektu: Agnieszka Lewandowska.
Śniadanie daje moc Stowarzyszenie św. Celestyna Mikoszów,
ZINTEGROWANY PROGRAM DZIAŁAŃ Z ZAKRESU PROFILAKTYKI NADWAGI I OTYŁOŚCI ORAZ PROMOCJI ZDROWEGO ŻYWIENA DZIECI I MŁODZIEŻY.
Projekt grantowy „Sklepiki szkolne – zdrowa reaktywacja”
„Śniadanie Daje Moc” uczniom klasy I w Szkole Podstawowej w Dąbrówce w roku szkolnym 2013/2014.
Szkolenie krajowe dotyczące wprowadzenia programu edukacyjnego Warszawa, Państwowa Inspekcja Sanitarna Polska Federacja Producentów Żywności.
Śniadanie „Wiemy, co jemy, bo zdrowi być chcemy” Samorządowa Szkoła Podstawowa w Gałdowie Śniadanie 8 listopad 2013 daje moc W ramach akcji w okresie poprzedzającym.
SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE Diagnoza stanu wyjściowego.
SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE Program Szkoła Promująca Zdrowie realizowany jest w Polsce od 1991r.
Szkoła Podstawowa nr 48 im. Józefa Piłsudskiego w Lublinie.
DZIAŁANIA ZREALIZOWANE W RAMACH PROGRAMU EDUKACYJNEGO „BĄDŹMY ZDROWI- WIĘMY WIĘC DZIAŁAMY ” „WIEM, CO JEM” (ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 1) Celem programu była:
1a Aleksandra Natanek Natalia Rymarz 2a Karolina Święs Emila Witek Martyna Bińkowska 2b Arek Głowacki Natalia Dębska Artur Szewczyk Nauczyciel prowadzący.
Sprawozdanie z działalności w roku szkolnym 2012/2013.
Programy i projekty w Szkole Promującej Zdrowie. Standardy Szkoły Promującej Zdrowie  Szkoła promująca zdrowie dąży do osiągania celów i realizuje zadania.
Kodeks Walki z Rakiem w Szkole Promującej Zdrowie.
Świętokrzyskie Centrum Onkologii Założenia i metody wdrażania projektu „Szkoła promująca zalecenia Europejskiego kodeksu walki z rakiem” w roku szkolnym.
 aktywność na rzecz promocji zdrowia w szkole i środowisku, otwartość na zmiany  przekonanie dyrektora oraz większości rady pedagogicznej.
Realizacja Rządowego programu na lata „Bezpieczna i przyjazna szkoła” w województwie opolskim w roku 2014 „ ŻYJĘ ZDROWO TO PROSTE” Wnioskodawca:
Szkoła Podstawowa im. Piotra Wysockiego w Dropiu.
Śląska Sieć Szkół Promujących Zdrowie. Postawa prawna edukacji prozdrowotnej i promocji zdrowia Podstawę prawną programów z zakresu edukacji prozdrowotnej.
1 Szkoła Promuj ą ca Zdrowie. 2 Czynniki wpływające na zdrowie.
„ SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE”. Nadrzędnym celem Szkoły Promującej Zdrowie jest zdrowy styl życia całej społeczności szkolnej.
Smacznie, zdrowo i kolorowo - twój przepis na zdrowie Prezentacja wykonana przez uczniów Publicznego Gimnazjum w Woli Dębińskiej.
PROJEKT EDUKACYJNY „Żyj zdrowo”. ZDROWO ” „ŻYJ ZDROWO” CELE PROJEKTU Edukacja w zakresie trwałego kształtowania prozdrowotnych nawyków wśród młodzieży.
Sieć Szkół Promujących Zdrowie. W styczniu 2015 roku przystąpiliśmy do programu Lubelskiej Sieci Szkół Promujących Zdrowie. Nasza szkoła od wielu lat.
Szkoła Promująca Zdrowie
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Szkoła Promująca Zdrowie
Prezentację przygotowała: Małgorzata Chocholska
ZESPÓŁ DS. PROMOCJI ZDROWIA
Szkoła Promująca Zdrowie
Otyłość jest jednym z większych wyzwań globalnych XXI wieku
BEZPIECZNA SZKOŁA+ 20 marca 2018 r..
Zapis prezentacji:

Szkoła na widelcu Działania podejmowane w naszej szkole propagujące zdrowy tryb życia oraz nawyki prawidłowego żywienia.

Dlaczego zdrowe odżywianie jest takie ważne i jaka jest rola szkoły w kształtowaniu nawyku prawidłowego żywienia? Nadwaga i otyłość dotyczą 22% chłopców i 18% dziewczynek w szkołach podstawowych; w szkołach gimnazjalnych odsetek ten jest nieco niższy. (na podstawie danych Instytutu Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka)

Według raportu NIK przypadków nadwagi i otyłości u dzieci i młodzieży szkolnej nie stwierdzono tylko w 2 spośród 52 skontrolowanych szkół (tj. 4%), w 16 szkołach odnotowano tendencję wzrostową w tym zakresie, 1/3 szkół nie zapewniała uczniom możliwości zjedzenia obiadu, w 87% szkół prowadzących sklepiki oraz w 75% posiadających automaty spożywcze oferowano produkty o niskiej wartości odżywczej, niezalecane przez dietetyków,

Według raportu NIK żadna ze skontrolowanych szkół nie uwzględniła w planach rozwoju zawodowego nauczycieli problematyki z zakresu walki z nadwagą i otyłością, jednocześnie większość ankietowanych przez NIK nauczycieli przyznała, że nie jest przygotowana do udzielenia pierwszej pomocy uczniom w zapobieganiu nadwadze i otyłości

Nasze działania Wiosenny Tydzień Promocji Zdrowia (UMŁ), Organizowanie spotkań rodziców oraz uczniów ze specjalistami w dziedzinie zdrowego żywienia, Udział w projektach (zarówno krajowych jak i międzynarodowych), które umożliwiają kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych oraz wyposażają uczniów w odpowiednią wiedzę na ten temat. fotoreportaż.pptx

prezentacje multimedialne „Wiem, co jem”, „Jem więc myślę, myślę więc jem zdrowo”; wystawa zdjęć uczniów naszej szkoły „Marchewka z groszkiem”; spotkanie z rodzicami oraz uczniami klas czwartych i piątych, bar sałatkowy – „Zdrowie na talerzu”, quiz ekologiczno-przyrodniczy, stół kulinarnych zagadek, domowe przetwory rozpowszechnianie filmiku nakręconego przez uczniów naszej szkoły „Tesco dla szkół” – „Kulinarni odkrywcy” Kulinarni odkrywcy

Projekty realizowane przez naszą szkołę „Tajemnice naszej kuchni” Projekt szwajcarsko – polski „Zapobieganie nadwadze i otyłości dzieci i młodzieży poprzez edukację”, Projekt „Szkoła na widelcu”, Projekt „Śniadanie daje moc”, Projekty kulinarne, Projekt Sklepiki szkolne – zdrowa reaktywacja,

Projekty realizowane przez naszą szkołę Tajemnice naszej kuchni Marchewka z groszkiem Projekty realizowane przez naszą szkołę

Kulinarni odkrywcy

Sklepiki szkolne - zdrowa reaktywacja Zbudowanie zespołu szkolnego, określenie zadań i przypisanie ich członkom zespołu,

Sklepiki szkolne - zdrowa reaktywacja Upowszechnianie informacji nt. zdrowego stylu życia i zasad zdrowego odżywiania, przedstawienie jej w postaci prezentacji PP na specjalnie z tej okazji przygotowanym apelu, jak również poinformowanie społeczności szkolnej o zespole konkursowym oraz zamiarze przebudowy sklepiku szkolnego, Sklepiki szkolne - zdrowa reaktywacja

Sklepiki szkolne - zdrowa reaktywacja Przygotowanie projektu przebudowy sklepiku w bufet z drugim śniadaniem, który po wprowadzeniu zmian będzie mógł zaspokajać we właściwy sposób potrzeby żywieniowe uczniów Przygotowanie sprawozdań z realizacji projektu (w przypadku otrzymania grantu) na stronie internetowej organizatora. Sklepiki szkolne - zdrowa reaktywacja

Sklepiki szkolne – zdrowa reaktywacja

Sklepiki szkolne – zdrowa reaktywacja

Programy realizowane przez naszą szkołę Owoce w szkole, Mleko dla szkół, Dzieci nie jedzą śmieci, 5 porcji warzyw, owoców lub soku, Szkoła promująca zdrowie.

Organizacja i planowanie Najważniejszy jest pomysł i chęć działania. Chcemy Wam dać możliwość dokonywania właściwych, świadomych wyborów. Teraz otrzymacie garść informacji, a następnie uczennice klasy VIA przedstawią prezentację dokumentującą zrealizowany przez nie, projekt kulinarny;)) Miłego oglądania;)

Źródła http://szkolanawidelcu.pl/ http://www.uml.lodz.pl/miasto/zdrowie/ii_wiosenny_tydzien_promocji_zdrowia/ http://szkolazklasa20.pl/dokument_widok?id=6613 http://www.ekoszkola.pl/pl/ http://www.sniadaniedajemoc.pl/index.dhtml „Edukacja prozdrowotna w szkole podstawowej i gimnazjum” Materiały dla nauczycieli; Oficyna Wydawnicza „Edukator”; M. Kędziera – Osuchowska, E. Kuziel http://sklepiki.fundacjabos.pl Projekt sklepiku – p. Chwalbińska Źródła