Zdrowe odżywianie.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZDROWA ŻYWNOŚĆ.
Advertisements

DOBRA DIETA DLA UCZNIA.
ŻYWIENIE DZIECI - ZBILANSOWANA DIETA.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA I RODZAJE DIET
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Zdrowy tryb życia.
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
opracował: Michał Wawrzynów klasa VI a
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Czyli jak zachować zdrowie i formę?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
DANE INFORMACYJNE ID grupy: B1 Lokalizacja: Białystok
Wiem co jem! Michalina Grabowska (16lat) 1b
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Zdrowy styl życia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
„Jak żywią się Polacy?” Anna Prochera kl. IIc.
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
„ŚMIECIOWE JEDZENIE ''. „ŚMIECIOWE JEDZENIE ''
OGÓLNOPOLSKI PROGRAM PROZDROWOTNY PT. „ TRZYMAJ FORMĘ”
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
ŻYWIENIE PIŁKARZY NOŻNYCH
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Racjonalne Odżywianie
W trosce o zdrowie.
10 zasad zdrowego odżywiania
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zasady zdrowego żywienia
Zdrowy styl życia.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
PIRAMIDA ŻYWIENIA Piramida przedstawia zasady prawidłowego odżywiania. Informuje o tym, ile porcji różnych grup produktów powinno znaleźć się w posiłkach,
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Zasady Odżywiania.
Zasady zdrowego stylu życia
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Żeby być zdrowym ….
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Zasady Zdrowego Żywienia
Piramida żywieniowa czyli Jak zdrowo żyć
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
Kornelia Lewandowska.  Na przykład spożywanie zbyt dużej ilości pokarmów (lub nieprawidłowe proporcje składników pokarmowych w diecie) może prowadzić.
Jesteś tym, co jesz JEDZ MĄDRZE I PIJ WODĘ.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Mgr inż. Klaudia Kalisz ZDROWE ODŻYWIANIE.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dekalog zdrowego żywienia
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Zdrowy tryb życia... Jest bardzo ważny dla naszego organizmu. Daje nam zdrowie i lepsze samopoczucie. Zdrowy tryb życia to ewidentnie ćwiczenia, ruch,
Zdrowe Żywienie Człowieka
JEŚĆ ZDROWIEJ WIEDZIEĆ WIĘCEJJ ŻYĆ DŁUŻEJ !. Ogólnopolska Konferencja Warszawa r.
Zdrowy styl życia.
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Choroba prostaty a dieta
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
Żywienie a profilaktyka choroby Alzheimera i Parkinsona
ABC – zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego żywienia
Zapis prezentacji:

Zdrowe odżywianie

Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy zdrowia. Istotne jest zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób takich jak otyłość, nowotwory, choroby serca. Zdrowa dieta polega na przyjmowaniu odpowiednich ilości niezbędnych składników odżywczych i wody. Składniki pokarmowe mogą być dostarczane w postaci różnych produktów, dlatego wiele sposobów odżywiania i diet może być uznane za zdrowe

Ciemne pieczywo jest bogatsze w błonnik, witaminy i składniki mineralne niż pieczywo białe. Produkty zbożowe do których oprócz pieczywa zaliczamy mąki, makarony i kasze stanowią istotne źródło wielu składników odżywczych. Dostarczają one głównie skrobi, białka roślinnego, witamin z grupy B, składników mineralnych jak magnez, żelazo, miedź, cynk oraz błonnika niezbędnego w ułatwianiu trawienia

Mleko jest najważniejszym źródłem wapnia w diecie. Mleko jest dobrym źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, a także bogatym źródłem witamin głównie z grupy B, a zwłaszcza witaminy B2 oraz witamin A i D3. Jednak przede wszystkim mleko jest bardzo ważnym źródłem wapnia. Codzienne picie co najmniej dwóch szklanek mleka chudego należy do podstawowych zasad racjonalnego żywienia w każdym wieku.

Ryby zdrowszym źródłem białka niż mięso. Wszystkim, którzy chcą uchronić się od chorób na tle miażdżycy dietetycy zalecają jadanie w tygodniu2-3 posiłków z ryb, zastępując tym samym 2-3 posiłki mięsne. Stwierdzono bowiem, że spożywanie ryb nie tylko zmniejsza ryzyko występowania choroby niedokrwiennej serca, ale i ryzyko powikłań u osób po przebytym zawale.

Dużo warzyw i owoców zapewnia organizmowi wystarczającą ilość witaminy C, beta - karotenu, minerałów i błonnika pokarmowego. Zaleca się spożywać 4 porcje warzyw i 3 porcje owoców dziennie. Należy zabiegać o urozmaicenie wyboru tych produktów, aby zapewnić wystarczające spożycie zarówno witaminy C, jak i karotenu. Warzywa najlepiej spożywać na surowo lub krótko gotowane. Długie gotowanie niszczy witaminy i wypłukuje składniki mineralne.

Ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych i produktów obfitujących w cholesterol jest nieodzownym warunkiem profilaktyki zawału serca. Tradycyjna polska dieta obfituje w tłuszcze. Zaleca się obniżenie spożycia tłuszczów ogółem poniżej 30% dziennego zapotrzebowania na energię. Ograniczenie spożycia tłuszczów zwłaszcza zwierzęcych i produktów obfitujących w cholesterol jest nieodzownym warunkiem profilaktyki chorób układu krążenia. Ograniczenie spożycia tłuszczu ma również istotne znaczenie w zapobieganiu i leczeniu otyłości.

Unikanie słodyczy chroni przed próchnicą zębów i ułatwia utrzymanie wagi należnej. Cukier i jego przetwory są wrogiem uzębienia. Problem ten dotyczy ponad 90% naszego społeczeństwa.

Ograniczenie spożycia soli zmniejsza zagrożenie nadciśnieniem krwi. Sól i składniki (sód i chlor) niekorzystnie wpływają na: ciśnienie tętnicze krwi, procesy miażdżycowe (przyspieszają), chorobę niedokrwienną serca, ryzyko udarów mózgu (zwiększają), pracę nerek, zapadalności na raka żołądka (zwiększają ryzyko). Należy zrezygnować z dosalania potraw.

Piramida Żywienia

Przygotował Jakub Bułat Koniec Przygotował Jakub Bułat