Agnieszka Jędrzejowska

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
KWASY Kwas chlorowodorowy , kwas siarkowodorowy , kwas siarkowy ( IV ), kwas siarkowy ( VI ), kwas azotowy ( V ), kwas fosforowy ( V ), kwas węglowy.
Advertisements

Fenyloalanina Fenyloalanina (nazwa skrótowa stosowana w biochemii – Phe, nazwa systematyczna: kwas 2-amino-3-fenylopropionowy ), jest jednym z 20 aminokwasów.
Prezentacja na lekcję chemii
Azot i fosfor – pierwiastki życia codziennego
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu Wszelkie treści i zasoby edukacyjne publikowane na łamach Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Białka - struktura i funkcje
CHEMIA ORGANICZNA.
SYSTEMATYKA SUBSTANCJI
Mocznik Zastosowanie Nawóz sztuczny –w skład mocznika wchodzi ok..46.6%azotu a więc jako nawóz sztuczny przewyższa on zawartością azotu takie nawozy.
Alkohole Typ wody.
Kwasy karboksylowe - nazewnictwo
Aminy – właściwości fizyczne
Aminokwasy jon obojnaczy (zwitterjon).
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza
Jakub Sikorski, Paweł Frydryk, Dawid Frej
Białka – budowa, rodzaje i właściwości
CUKRY.
Biofizyka białek Białka - liniowe kopolimery złożone z aminokwasów
Hydroliza Hydrolizie ulegają sole:
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
SUBSTANCJE O ZNACZENIU BIOLOGICZNYM
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Wykrywanie białek Wykrywanie skrobi Wykrywanie glukozy
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Autorzy: Beata i Jacek Świerkoccy
Alkohole jednowodorotlenowe
Autorzy: Beata i Jacek Świerkoccy
Fenole.
Disacharydy.
SubstanCje O znaczeNiu biologIcznym- Białka
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego  Zajęcia Pozalekcyjno – Pozaszkolne Z Chemii CZŁOWIEK.
Zajęcia pozalekcyjno – pozaszkolne z chemii
WYBRANE ZAGADNIENIA Z CHEMII ORGANICZNEJ
Berylowce - Ogólna charakterystyka berylowców Właściwości berylowców
AMINOKWASY część I.
Peptydy i białka Reakcja kondensacji α-aminokwasów Peptydy
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Alkohole monohydroksylowe
Hydroksykwasy -budowa hydroksykwasów i ich nazewnictwo,
Wpływ składników żywności na organizm
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
UNIWERSYTET OPOLSKI Wydział chemii. Czwartek r Po raz kolejny, nasze liceum otrzymało szansę na naukę w praktyce. Precyzując - kolejna szansa.
BIAŁKA – właściwości i znaczenie w organizmie człowieka.
Białka i ich znaczenie biologiczne.. REAKCJA BIURETOWA Charakterystyczna reakcja chemiczna pozwalająca na wykrywanie wiązań peptydowych w rozmaitych związkach.
Joanna Orłowska Ina Bożymowska
Z czego jest zbudowany otaczający nas świat
Magdalena Ocińska Jessica Nowicki Otalora IIA
Opracowali: Aleks i Kordian. Alkohole od strony chemii:  Alkohole są pochodnymi węglowodorów, które mają w cząsteczkach grupę funkcyjną –OH, zwaną grupą.
Opracowały: Magdalena Garbera i Żaneta Lis
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
Dysocjacja jonowa, moc elektrolitu -Kwasy, zasady i sole wg Arrheniusa, -Kwasy i zasady wg teorii protonowej Br ӧ nsteda i Lowry`ego -Kwasy i zasady wg.
Aminokwasy Budowa aminokwasów, Aminokwasy endo- i egzogenne,
Kliknij, aby dodać tekst Aminy. Aminy - pochodne amoniaku, w którego cząsteczce atomu wodoru zostały zastąpione grupami alkilowymi lub arylowymi. amoniakwzór.
Biochemia.
Powtórka chemia.
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza soli
Reakcje związków organicznych
Zasadowe wodorki metali Obojętne związki wodoru z niemetalami
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
WYKŁAD
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
WYKŁAD
Chemia w organizmie człowieka
Aminokwasy amfoteryczny charakter aminokwasów,
Poliamidy syntetyczne
Aminokwasy budowa aminokwasów, aminokwasy endo- i egzogenne,
Zapis prezentacji:

Agnieszka Jędrzejowska a.jedrzejowska@o2.pl Chemia organiczna cd. Agnieszka Jędrzejowska a.jedrzejowska@o2.pl

Czy w przypadku barwnej reakcji utleniania i redukcji zmiana barwy danego utleniacza (np. KMnO4) jest zależna czy nie zależna od zastosowanego reduktora? reduktory

Aminy Pochodne amoniaku, Wiązanie C-N

Aminy – Właściwości fizyczne Wiązania wodór azot jest spolaryzowane, Mogą tworzyć wiązania wodorowe, Posiadają silnie drażniący zapach, Rozpuszczalne w wodzie, Roztwory amin mają charakter zasadowy.

Heterocykliczne aminy

Amidy inne właściwości Pochodne kwasów karboksylowych, Szczególnym przypadkiem poliamidów są peptydy i białka, inne właściwości

Amidy – Właściwości fizyczne W temperaturze pokojowej większość amidów to krystaliczne ciała stałe. Często stosuje się pomiar temperatury topnienia amidu celem zidentyfikowania amin

zastosowanie amidów

Aminokwasy

(DL) – Seryna (DL) – α – aminomasłowy (L) – Asparagina (DL) – Walina (L) – Prolina

Aminokwasy - Budowa jon obojnaczy (proszę przejść na 3 stronę)

Aminokwasy - Nazewnictwo rodzaje aminokwasów – α,β,γ

Aminokwasy - Nazewnictwo Enancjomery D i L

Ile enancjomerów może mieć treonina ?

Ile enancjomerów może mieć seryna ?

Ile enancjomerów może mieć glicyna ?

Aminokwasy – Właściwości fizyczne Białe ciała stałe, Wysokie temperatury topnienia, Rozpuszczalne w wodzie, a także rozpuszczalnikach polarnych, Związki krystaliczne,

PUNKT IZOELEKTRYCZNY

Białka

Wiązania peptydowe WIĄZANIA PEPTYDOWE

Reakcje białek Denaturacja, Koagulacja, Peptyzacja, Reakcja ksantoproteinowa, Reakcja biuretowa Pozytywny wynik reakcji biuretowej

Reakcje Białek

Struktura białek I rzędowa II rzędowa III rzędowa IV rzędowa

Cukry

Właściwości Wysokie temperatury topnienia, krystaliczne ciała stałe, rozpuszczalne w wodzie, Niektóre posiadają słodki smak, Glukoza pod wpływem enzymów ulega fermentacji alkoholowej

KLIKNIJ NA MNIE !! PROSZĘ :) Wiązanie glikozydowe KLIKNIJ NA MNIE !! PROSZĘ :)

KLIKNIJ NA MNIE !! PROSZĘ :) Enancjomery KLIKNIJ NA MNIE !! PROSZĘ :)

Reakcje KLIKNIJ Trommer Tollens

Funkcja w życiu