Orange Smak słodko-kwaśny. Nadają się do bezpośredniego spożycia na surowo. Są powszechnie stosowane w produkcji soków owocowych. Gatunki.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Owoce egzotyczne prezentacja multimedialna – grupa A
Advertisements

 Ich rodzaje i odmiany 
WARZYWA EGZOTYCZNE prezentacja multimedialna – grupa D
Rośliny oleiste, włókniste, używki
[Aleksander Dziedzic]
ROŚLINNOSĆ ŚRÓDZIEMNOMORSKA.
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
„Mało znane rośliny sadownicze w uprawie ekologicznej”
Rośliny chronione -Gatunki chronione w Polsce
GÓRSKA ŁĄKA W NASZYCH GÓRACH ZWANA JEST HALĄ.
WINO.
Jaworzyny i lasy zboczowe
Wiosna ! Klasa 3 a Wykonały : Julia Bilska , Barbara Krzywdziak i Agnieszka Chorążak .
Ola Zielińska i Julia Bilska 3a
Melon (miodowy) Melon należy zdecydowanie do roślin ciepłolubnych. Melon początkowo był uprawiany w Azji, obecnie uprawiany jest na całym świecie – głównie.
Światowy dzień żywności
Zioła i ich rodzaje.
Zdrowe Odżywianie.
Liście Piątnica, r..
ROŚLINNOŚĆ W KARKONOSZACH
„I TY MOŻESZ ZMIENIĆ ŚWIAT NA LEPSZY” – WYPRAWA MISYJNA DZIECI PO AFRYCE Algieria.
SOCOTRA Socotra Sokotra – należący do Jemenu archipelag czterech wysp i wysepek na Oceanie Indyjskim, blisko Rogu Afryki, około 350 km na południe od Półwyspu.
Coffea arabica Przygotowała: Jolanta Farfus
Poszukiwany Grejpfrut !!!
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
Autorka - Aleksandra Łoboda Kl.VI
Zaprasza na VI edycję Piramidy Żywienia Przedszkolaka Wiosna 2014
Hodowla i uprawa pomidora
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Śmierdzące Owoce Durian-najbardziej śmierdzący owoc świata. Ma gróbą zieloną skurę pokrytą kolcami, a w środku duże żółtawe ząbki, ułożone mniej więcej.
OWOCE i ich właściwości.
Janek, Julka, Szymek, Kuba, Marysia i Marcel
ZWIERZĘTA KWIATY DRZEWA.
Owoce i warzywa. Owoce i warzywa są bardzo zdrowe dla
Jabłka , pomidory , gruszki , ogórki ……
Fauna i Flora z książki pt.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
OWOCE STREFY RÓWNIKOWEJ
PRZYPRAWY STREFY RÓWNIKOWEJ
Zapraszam na prezentację pt. ,,Rośliny chronione w Polsce''
Owoce.
Historia życia jednej rośliny
WARZYWA OKOPOWE Rośliny okopowe, rośliny polowe
smiletemplates
Za i przeciw biopaliwom
9 najzdrowszych owoców.
Hubert Syperek 6a Jakub Susoł 5a Jakub Sulkowski 6a
Drzewa w parku miejskim
KAWA HERBATA KAKAO.
JABŁKO I WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE
PROJEKT JABŁKO KLASA 1 A DARIA PILICH KLASA 1 E IWONA ORLIKOWSKA.
Rodzaje drzew w Polsce Patrycja Dziendziel.
Chyba wiem, co jem?.
Zioła w kuchni Radek Kmiotek IVa SP 28 Wrocław Zioła Przypraw używa się od setek lat. Egzotyczne przyprawy przywędrowały do Europy dzięki zamorskim wyprawom.
Warzywa i owoce
Zdrowe Żywienie Człowieka
Przepis na migdały. Udomowienie roślin Proces, w którym świadomie lub nieświadomie zmienia się cechy genetyczne roślin. Proces, w którym świadomie lub.
Marcin Świerkocki. Sangría Jest to tradycyjny w Hiszpanii i Portugalii napój alkoholowy, w którego skład wchodzą pokrojone owoce.
oliwą Oliwka jest mało wymagająca, odporna na suszę: rośnie na ubogich glebach, ale jest wrażliwa na mróz. Jest długowieczna- niekiedy spotyka się drzewa.
Witaminowe opowieści.
Choroba prostaty a dieta
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
autor: Izabela Sawicka
ROŚLINNOSĆ ŚRÓDZIEMNOMORSKA.
Zdrowy posiłek każdego dnia
W świecie wilgotnych lasów równikowych
ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO WEDŁUG KLASY Id…
Wiktoria Rusińska Klasa 3
Rodzaje Roślin miododajnych
Zapis prezentacji:

Orange Smak słodko-kwaśny. Nadają się do bezpośredniego spożycia na surowo. Są powszechnie stosowane w produkcji soków owocowych. Gatunki te są uprawiane w krajach o klimacie tropikalnym i subtropikalnym. W pełni dojrzałe drzewo pomarańczowe może dawać do tysiąca owoców rocznie i zapewnić dobre zbiory przez następne 50-80 lat. Drzewka pomarańczowe rzadko przekraczają 9 m wysokości. Najwięcej zbiorów pomarańczy przypada na Brazylię. Na drugim miejscu są Stany Zjednoczone szczególnie Kalifornia i Floryda oraz Chiny. Pomarańcza-nazwa jaką określa się niektóre gatunki roślin należące do rodzaju cytrus, zwykle o pomarańczowej skórce i włóknistym miąższu.

Kiwi Owoc kiwi, nazywany też chińskim agrestem rośnie na drzewiastym pnączu nazwanym Aktinidia, występującym w klimacie umiarkowanym. Istnieje około 60 gatunków tego pnącza, z czego tylko niektóre rodzą jadalne owoce. Kiwi pochodzi z Chin, było uprawiane już 1000 lat temu w dolinie Jangcy. W końcu XIX wieku kiwi rozpowszechniło się też w innych krajach, ale jako roślina ozdobna. Nazwę "kiwi" roślina otrzymała od Nowozelandczyków na początku XX wieku - puszek skórki owocu bowiem przypominał im ptaka kiwi. Wówczas to kiwi stało się przedmiotem handlu. Obecnie roślinę uprawia się w Nowej Zelandii, ale też w Australii, Kalifornii, Chile, Południowej Afryce i nad Morzem Śródziemnym. Kiwi jest dostępne na rynku światowym przez cały rok, gdyż bardzo dobrze się przechowuje . Owoce te zawierają m.in. witaminę C, kwasy organiczne, cukry, sole mineralne.

Plum Poliploidalny gatunek roślin wieloletnich należący do rodziny różowatych, nie występujący w stanie dzikim. Ojczyznę śliwy domowej sytuuje się zwykle w rejonie Kaukazu, czasem też Azji Mniejszej i Zakaukazia. Dalsze różnicowanie śliw domowych wiązało się z częstym krzyżowaniem wstecznym i selekcją odmian hodowlanych. Prawdopodobnie odmiany o pestkach łatwo odchodzących od miąższu owocu powstały ze skrzyżowania ałyczy z bałkańskim gatunkiem śliwy do uprawy wprowadzili Persowie, a w Europie Grecy i Rzymianie. Hodowla ich i selekcja trwa do dziś. Obecnie w uprawie jest około 2 tysięcy odmian uprawnych, choć znaczenie ekonomiczne ma około 100.

Pear Gruszki znane są także ze swoich właściwości przeciwgorączkowych, dlatego warto sięgać po sok lub napar z tych owoców w długie zimowe wieczory. Sprawdziły się także w kosmetologii – pielęgnacyjne maseczki czy kremy sporządzane na bazie gruszek sprawiają, że nasza cera staje się jedwabiście gładka i gruntownie nawilżona. Wartości odżywcze w 100 g Białko 0,6 g Wartość energetyczna 54 kc Tłuszcz 0,2 g Węglowodany 14,4 g Błonnik 2,1 g