Orange Smak słodko-kwaśny. Nadają się do bezpośredniego spożycia na surowo. Są powszechnie stosowane w produkcji soków owocowych. Gatunki te są uprawiane w krajach o klimacie tropikalnym i subtropikalnym. W pełni dojrzałe drzewo pomarańczowe może dawać do tysiąca owoców rocznie i zapewnić dobre zbiory przez następne 50-80 lat. Drzewka pomarańczowe rzadko przekraczają 9 m wysokości. Najwięcej zbiorów pomarańczy przypada na Brazylię. Na drugim miejscu są Stany Zjednoczone szczególnie Kalifornia i Floryda oraz Chiny. Pomarańcza-nazwa jaką określa się niektóre gatunki roślin należące do rodzaju cytrus, zwykle o pomarańczowej skórce i włóknistym miąższu.
Kiwi Owoc kiwi, nazywany też chińskim agrestem rośnie na drzewiastym pnączu nazwanym Aktinidia, występującym w klimacie umiarkowanym. Istnieje około 60 gatunków tego pnącza, z czego tylko niektóre rodzą jadalne owoce. Kiwi pochodzi z Chin, było uprawiane już 1000 lat temu w dolinie Jangcy. W końcu XIX wieku kiwi rozpowszechniło się też w innych krajach, ale jako roślina ozdobna. Nazwę "kiwi" roślina otrzymała od Nowozelandczyków na początku XX wieku - puszek skórki owocu bowiem przypominał im ptaka kiwi. Wówczas to kiwi stało się przedmiotem handlu. Obecnie roślinę uprawia się w Nowej Zelandii, ale też w Australii, Kalifornii, Chile, Południowej Afryce i nad Morzem Śródziemnym. Kiwi jest dostępne na rynku światowym przez cały rok, gdyż bardzo dobrze się przechowuje . Owoce te zawierają m.in. witaminę C, kwasy organiczne, cukry, sole mineralne.
Plum Poliploidalny gatunek roślin wieloletnich należący do rodziny różowatych, nie występujący w stanie dzikim. Ojczyznę śliwy domowej sytuuje się zwykle w rejonie Kaukazu, czasem też Azji Mniejszej i Zakaukazia. Dalsze różnicowanie śliw domowych wiązało się z częstym krzyżowaniem wstecznym i selekcją odmian hodowlanych. Prawdopodobnie odmiany o pestkach łatwo odchodzących od miąższu owocu powstały ze skrzyżowania ałyczy z bałkańskim gatunkiem śliwy do uprawy wprowadzili Persowie, a w Europie Grecy i Rzymianie. Hodowla ich i selekcja trwa do dziś. Obecnie w uprawie jest około 2 tysięcy odmian uprawnych, choć znaczenie ekonomiczne ma około 100.
Pear Gruszki znane są także ze swoich właściwości przeciwgorączkowych, dlatego warto sięgać po sok lub napar z tych owoców w długie zimowe wieczory. Sprawdziły się także w kosmetologii – pielęgnacyjne maseczki czy kremy sporządzane na bazie gruszek sprawiają, że nasza cera staje się jedwabiście gładka i gruntownie nawilżona. Wartości odżywcze w 100 g Białko 0,6 g Wartość energetyczna 54 kc Tłuszcz 0,2 g Węglowodany 14,4 g Błonnik 2,1 g