Hodowla i uprawa pomidora

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Ewa Pirożnikow Uniwersytet w Białymstoku Instytut Biologii
Advertisements

PREZENTACJA MULTIMEDIALNA
Pory Roku.
Krewetki po tajsku.
Uwarunkowania rozmieszczenia upraw roślin zbożowych na świecie
PRZYPRAWY W KUCHNI POLSKIEJ
 Ich rodzaje i odmiany 
Tomasz Przybylski nr. tel
WARZYWA EGZOTYCZNE prezentacja multimedialna – grupa D
Warzywa Europejskie.
Słynne włoskie przysmaki na jednym półmisku – to musi smakować fantastycznie ! Sałatka caprese.
Rośliny oleiste, włókniste, używki
ROŚLINNOSĆ ŚRÓDZIEMNOMORSKA.
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Opady deszczu.
Badania działalności produkcji roślinnej – problemy metodyczne
Roślinność śródziemnomorska
GÓRSKA ŁĄKA W NASZYCH GÓRACH ZWANA JEST HALĄ.
Obserwacja kiełkowania nasienia fasoli
Projekt Edukacyjny uczniów klasy 2b.
Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B.
EKO OGRÓDEK czyli zielono nam…
JESIEŃ.
Ananas Ananasy uprawia się
Melon (miodowy) Melon należy zdecydowanie do roślin ciepłolubnych. Melon początkowo był uprawiany w Azji, obecnie uprawiany jest na całym świecie – głównie.
WIOSNA Dawid Gruszkowski 3a.
WPŁYW ODCZYNU GLEBY NA KIEŁKOWANIE I WZROST
Liście Piątnica, r..
Dnia r. mieliśmy okazję przeprowadzić wywiad z panią Iwoną Ziętkiewicz, która prowadzi rodzinną spółkę a mianowicie sad wiśniowy. Nasze pytania.
Kwiaty wiosny Julia Lewandowska.
DRZEWA I KRZEWY LIŚCIASTE
Pierwsze wiosenne kwiaty
CZTERY PORY ROKU.
Zaprasza na VI edycję Piramidy Żywienia Przedszkolaka Wiosna 2014
Wykorzystanie roślin przez człowieka
Nasz ogród. Owoce i warzywa
Orange Smak słodko-kwaśny. Nadają się do bezpośredniego spożycia na surowo. Są powszechnie stosowane w produkcji soków owocowych. Gatunki.
PRZYRODA BUDZI SIĘ DO ŻYCIA
KTO JEST PRZYJACIELEM LASU?
Narodowe Święto Poinsecji Kongres Stanów Zjednoczonych
Jabłka , pomidory , gruszki , ogórki ……
OWOCE STREFY RÓWNIKOWEJ
POMIDOR Jako król kuchni.
Możecie eksperymentować z różnymi gatunkami roślin...
1 Prezentacja narzędzi rolniczych Z pamiętnika chłopa Macieja…
Do wykładu odżywianie mineralne część 3 Do wykładu odżywianie mineralne część 3
Zakładamy swój ogródek ziołowy
Owoce.
Krajobraz śródziemnomorski
Historia życia jednej rośliny
TECHNOLOGIA OWOCÓW I WARZYW
WARZYWA OKOPOWE Rośliny okopowe, rośliny polowe
Doświadczenie Biologiczne
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
RACJONALNE ŻYWIENIE NASTOLATKÓW
JABŁKO I WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE
Wpływ różnych napojów na wzrost i rozwój roślin
ASPEKTY UPRAWY I WYKORZYSTANIA GRYKI- Fagopyrum esculentum
WYNIKI DOŚWIADCZEŃ DEMONSTRACYJNYCH NAD ZWALCZANIEM PATOGENÓW GLEBOWYCH W UPRAWIE WARZYW, PRZEPROWADZONYCH W RAMACH PROJEKTU LIFE W ROKU 2011 Czesław Ślusarski.
SP4 Wykorzystywanie współczesne: -lekarstwo -używki.
Przepis na migdały. Udomowienie roślin Proces, w którym świadomie lub nieświadomie zmienia się cechy genetyczne roślin. Proces, w którym świadomie lub.
oliwą Oliwka jest mało wymagająca, odporna na suszę: rośnie na ubogich glebach, ale jest wrażliwa na mróz. Jest długowieczna- niekiedy spotyka się drzewa.
Tydzień owoców i warzyw. Owocowe i warzywne figurki.
Teresa Soska tel: SERDECZNIE WITAMY.
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
ROŚLINNOSĆ ŚRÓDZIEMNOMORSKA.
Przyprawy ciasteczek korzennych
Zdrowy posiłek każdego dnia
Doświadczenie z rzeżuchą
Rodzaje Roślin miododajnych
Zapis prezentacji:

Hodowla i uprawa pomidora W Polsce

O pomidorze… Pomidor uprawny (Lycopersicon esculentum) - gatunek jednorocznej rośliny warzywnej, stara roślina uprawna, obecnie rozpowszechniona w całym świecie.. Pomidory spożywa się na surowo, w sałatkach, a także używa do zup, sosów i spaghetti, dusi, smaży i nadziewa. Wchodzą w skład pikli i czatnejów, wytwarza się z nich sok, przecier, koncentrat i keczup.

Historia pomidora Historia pomidorów ma swój początek w Ameryce Środkowej i Południowej. Dziko rosnące pomidory były niewielkie, jednak Majowie po odkryciu, że są jadalne, wyhodowali odmiany o większych owocach. Do Europy dotarły dopiero w XV wieku, po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Początkowo pomidory traktowane były jako rośliny trujące. Podejrzewano je również o wywoływanie miłosnego szału. Stąd zrodziła się ich nazwa "jabłko miłości".

Wartości odżywcze (na100g): Co nam daje pomidor? Roślina jadalna : Pomidory spożywane są pod różnymi postaciami: w stanie surowym, jako składnik zup, sosów, sałatek, kanapek, potraw z ryżu. Pomidory są też przetwarzane na soki, przeciery i koncentraty. Składniki pokarmowe Witaminy Składniki mineralne woda 94,5 g witamina A 0,38 mg magnez 10 mg energia 18 kcal witamina B1 0,06 mg fosfor 24 mg błonnik 1,4 g witamina B2 0,04 mg żelazo 0,4 mg białko 0,9 g witamina B6 0,11 mg sód 1,2 mg tłuszcze 0,2 g witamina C 15 mg wapń węglowodany 2,8 g witamina PP 0,7 mg potas 280 mg Wartości odżywcze (na100g):

Hodowla i uprawa

Wymagania klimatyczne i glebowe Pomidor jest warzywem, który lubi ciepło i słońce, nie przepada za chłodnymi i zimnymi dniami oraz opadów deszczu. Najlepsza temperatura dla rozwoju pomidorów to temperatura powyżej 23 stopni Celsjusza, jeśli temp spadnie poniżej temperatury 0 stopni Celsjusza to pomidor przemarznie i zgnije. Pomidory są warzywami , które będą rosły na każdym rodzaju gleby. Pomidor nie boi się gleb lekko-kwaśnych.

Uprawa – sadzenie Pomidory dość długo plonują aż do przymrozków. Aby dłużej plonowały siejemy wcześniej nasiona do wcześniej przygotowanych pojemników. Gdy posiejemy pomidory w pojemnikach należy dostarczyć im duża ilość światła, aby dobrze się rozwijały. Sadzonki do gruntu sadzimy dopiero w połowie maja pomidory najlepiej posadzić w dzień pochmurny gdyż jest wtedy większe prawdopodobieństwo, że się przyjmą. W okresie słonecznej pogody pomidory sadzimy rano lub wieczorem. Pomidory sadzimy w rzędach o odstępach od 40 do 60 cm w zależności od odmiany. Paliki podporowe do pomidorów wbijamy około 10 cm od łodygi pomidora.

Uprawa - hodowla Po 8-12 dniach od posadzenia rozsady należy pomidory zasilić nawozem (saletrą) drugą dawkę nawozu stosujemy w czasie plonowania pomidorów. Kolejnym ważnym zabiegiem w uprawie pomidorów jest cięcie, czyli usunięcie bocznych pędów. Cięcie jest potrzebne ze względu na szybsze dojrzewanie pomidorów. Pędy boczne, które są dłuższe niż 10 cm należy obłamywać.

Zbiór Zbiór owoców pomidorów wczesnych zaczyna się w drugiej połowie Lipca. Natomiast odmiana późna na początku sierpnia. Jeśli stosujemy osłony to pomidory są wcześniej. Zielone pomidory możemy również wykorzystać do przetworów, marynat czy innych celów kuchennych.

Prezentacje przygotowały: Ewelina Rzepecka Natalia Sudzik Korzystałyśmy ze stron: -wikipedia.pl -uprawy.rolnicy.com -pomidor.pl -bryk.pl 22, 48, 52, 21, 47, 4, 16.