Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Wydział Nauk o Żywności

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
jako czynnik rozwoju regionalnego i lokalnego
Advertisements

innowacyjna wielkopolska
Aktualizacja Regionalnej Strategii Innowacji dla Mazowsza i określenie inteligentnej specjalizacji regionu – stan prac Małgorzata Rudnicka Wydział Innowacyjności.
JERZY BUZEK POSEŁ PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO
Wiedza i innowacje w rozwoju gospodarki -
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi PROW 2014 – 2020 Sierpień 2013
CARS 2020: Plan działania na rzecz konkurencyjnego i zrównoważonego przemysłu motoryzacyjnego w Europie Konferencja prasowa 8 listopada 2012.
1. 2 Możliwości finansowania rozwoju nowoczesnych technologii edukacyjnych ze środków UE w latach 2007 – 2013 Marek Szczepański Zastępca Prezesa PSDB.
Polityka regionalna Unii Europejskiej szansa i wyzwanie dla Polski
NARODOWA STRATEGIA SPÓJNOŚCI dla rozwoju Polski. 02Ministerstwo Rozwoju RegionalnegoWarszawa, Program Operacyjny Innowacyjna Gospodarka, 2007.
Priorytety polskiej polityki innowacyjności
Strategia Rozwoju Województwa Lubuskiego 2020.
Ministerstwo Polityki Społecznej DEPARTAMENT POŻYTKU PUBLICZNEGO październik – listopad 2005 r.
Dokumenty wprowadzające politykę wspólnotową. Zasada programowania oznacza, że instytucje Unii Europejskiej kontrolują i monitorują wykorzystanie środków.
WYZWANIA STRATEGICZNE REGIONALNEGO SYSTEMU INNOWACJI Śląskie Forum Innowacji 2011 Innowacyjny Śląsk.
Katedra Ekonomii i Badań Regionalnych Politechniki Opolskiej
Innowacyjność w programach Unii Europejskiej i Polski
Krzysztof B. Matusiak PRZEDSIĘBIORCZA UCZELNIA, PRZEDSIĘBIORCZY PROFESOR, PRZEDSIĘBIORCZY STUDENT - wyzwania współczesności - Opole, 28 stycznia 2010.
Slajd początkowy z animacją, animacja uruchamia się automatycznie po włączeniu tryby prezentacji 1 1.
1 PRZYGOTOWANIA DO 7. PROGRAMU RAMOWEGO UE REGIONY WIEDZY I INNOWACJI RESEARCH POTENTIAL = CENTERS OF EXCELLENCE ANDRZEJ SIEMASZKO KRAJOWY PUNKT KONTAKTOWY.
Konferencja „Innowacyjna Wielkopolska”
INNOWACYJNA WIELKOPOLSKA
Program Operacyjny Innowacyjna Gospodarka
Polska Izba Gospodarcza Importerów, Eksporterów i Kooperacji KOORDYNATOR: Maria Szwarc.
Projekt Wortal Transferu Wiedzy jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego (85%) oraz ze środków budżetu.
Rozwój, koordynacja, monitoring i ewaluacja dolnośląskiego systemu innowacji współfinansowany z EFS w ramach poddziałania POKL Rozwój, koordynacja,
Ogólnopolski Klaster e-Zdrowie wizytówką Wrocławia
SPOTKANIE WARSZTATOWE
Doświadczenie Politechniki Rzeszowskiej w zakresie współpracy z przemysłem Konferencja inaugurująca działalność Preinkubatora Akademickiego Podkarpackiego.
„Polskie klastry i polityka klastrowa” Klaster NUTRIBIOMED Warszawa dnia 14 kwietnia 2011 r. Przedsięwzięcie realizowane przez PARP jest współfinansowane.
Społeczne partnerstwo na rzecz zdrowia środowiskowego
Rola inteligentnych specjalizacji (IS) w kształtowaniu konkurencyjności regionów Joanna Oberbek spotkanie PGKK, Gdańsk 21 października.
Prezentacja inicjatyw Śląskiego Klastra ICT
Spotkania konsultacyjne
Polska w Programach Ramowych UE
Szkolenie przygotowujące pracowników PIS do wprowadzenia programu edukacyjnego pt. Trzymaj Formę! listopada 2006 roku. Wprowadzenie programu edukacyjnego.
1 Wsparcie przedsiębiorczości z funduszy strukturalnych w latach 2007 – 2013 Tomasz Nowakowski Ministerstwo Rozwoju Regionalnego.
Wsparcie dla rozwoju technologii
Branżowy Punkt Kontaktowy 6.PR – Dział Współpracy Międzynarodowej i Programów UE, Politechnika Opolska Monika Świech Zagadnienia.
Kierunki i narzędzia kształtowania popytu na innowacje w perspektywie
MATERIAŁY DO STRATEGII ROZWOJU MIASTA I GMINY WRONKI na lata
Regionalna Strategia Innowacji dla Mazowsza – (Wstępne) Założenia Dokumentu Strategicznego Konferencja RIS Mazovia 26 kwietnia 2007 Wojciech Dominik Wojciech.
Klaster Wałbrzyskie Surowce – przykład budowania inteligentnej specjalizacji Mirosław Miller Polska Akademia Nauk Nowa Ruda,
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Współpraca PROW
Strefowy Klaster Edukacyjny.
Programowanie perspektywy finansowej
Walne Zgromadzenie Członków Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków JULIAN PAWLAK – Prezes KUPS 6 grudnia 2006 roku, Warszawa.
1. U SŁUGI D ORADZTWA W Z AKRESIE U SŁUG I D OTACJI I NWESTYCYJNYCH Narodowa Strategia Spójności (d. Narodowe Strategiczne Ramy Odniesienia)
Fundusze UE na badania i rozwój w latach Bartosz Kozicki Departament Rozwoju Regionalnego i Przestrzennego UMWP Konferencja końcowa projektu.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Cele, Priorytety, podstawowe informacje.
JERZY BUZEK POSEŁ DO PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO 7. Program Ramowy jako źródło finansowania rozwoju regionalnego, postępu technologicznego i innowacyjnego.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Ogólne informacje o Funduszach Europejskich na lata Marzec, 2013 r.
Z czego wynika SMART SPECIALIZATION STRATEGY? 1 Strategia inteligentnej specjalizacji to krajowa lub regionalna strategia innowacji, polegająca na określeniu.
Możliwości pozyskania dofinansowania dla przedsiębiorców z Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój.
Plan konsultacji społecznych I część – prezentacja zakresu prac nad Strategią, celów strategicznych I i II rzędu II część – pytania skierowane do uczestników.
Innowacje – możliwości ubiegania się o wsparcie z programów EWT PAWEŁ ZAWADZKI Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego Departament Rozwoju Regionalnego.
INSTRUMENTY WSPIERANIA PROJEKTÓW INNOWACYJNYCH ARP S.A.
Dr hab. inż., prof. nadzw. Witold Wiśniowski Dyrektor Instytutu Lotnictwa JAK POBUDZIĆ INNOWACYJNOŚĆ POLSKIEJ NAUKI I GOSPODARKI – DOŚWIADCZENIA INSTYTUTU.
Propozycje wyzwań, celów i programów opracowanych w ramach sekcji Gospodarka i Nauka.
KONCEPCJA ROZWOJU UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU WE WSPÓŁPRACY Z REGIONEM Z UWZGLĘDNIENIEM NAUKI, EDUKACJI I BIZNESU Prof. Tadeusz Trziszka Uniwersytet.
2014 Wzmocnienie powiązań między nauką, a biznesem poprzez realizację projektów w ramach POIR Jakub Moskal Dyrektor Departamentu Koordynacji Wdrażania.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi PROW 2014 – 2020 Grudzień 2013.
Źródła finansowania działań szkoleniowych dla przemysłu rolno - spożywczego dr inż. Anna Ogły Centrum Kształcenia Ustawicznego.
1 Wprowadzenie Dostępne środki z funduszy strukturalnych i Funduszu Spójności w latach
Agro Klaster Kujawy – regionalna organizacja przedsiębiorców sektora rolno-spożywczego.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Stanisław Tamm Urząd Miasta Poznania Wydział Działalności Gospodarczej
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Zapis prezentacji:

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Wydział Nauk o Żywności NOWA PERSPEKTYWA POLSKIEGO AGRO- I NUTRIBIZNESU WSPÓLNOTY INNOWACJI I WIEDZY (KIC) W NOWEJ PERSPEKTYWIE WSPÓPRACY NAUKI Z BIZNESEM Prof. Tadeusz Trziszka Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Wydział Nauk o Żywności

KONFERENCJA Wrocław 5.06.2014 r. KIC FOOD4FUTURE POŚWIECONA UTWORZENIU STOWARZYSZENIA „ŻYWNOŚĆ DLA PRZYSZŁOŚCI” JAKO DROGA DO EUROPEJSKIEJ KONSOLIDACJI PRZEMYSŁU ŻYWNOŚCIOWEGO, NAUKI I EDUKACJI W POSTACI WSPÓLNOTY WIEDZY [KNOWLEDGE INNOVATION COMMUNITIES] KIC FOOD4FUTURE MOŻE TO BYĆ WYDAŻENIE O DUŻYM ZNACZENIU HISTORYCZNYM

TRÓJKĄT WIEDZY Biznes i innowacje Systemy edukacyjne Szkolnictwo wyższe Biznes i innowacje Systemy edukacyjne Szkolnictwo wyższe Badania naukowe Instytuty badawcze Uniwersytety TRÓJKĄT WIEDZY

Uniwersytety partycypujące w ramach trójkąta wiedzy powinny spełniać tzw. warunek Excellence, tj. posiadać nie tylko doskonałość w zakresie nauki i edukacji, ale także tworzyć wartość nauki dla społeczeństwa i jego rozwoju.

Politycznym czynnikiem rozwijającym tę ideę jest nowy program UE pod nazwą „HORYZONT 2020”, który wspiera instytucję, jaką jest Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT). Jednym z elementów EIT są tzw. „Knowledge Innovation Communities” [KIC], tj.: „Wspólnoty Wiedzy i Innowacji [WWiI]”.

European Institute of Innovation and Technology (EIT) EIT–Europejski Instytut Innowacji i Technologii z siedzibą w Budapeszcie European Institute of Innovation and Technology (EIT) Podstawowa europejska instytucja, której celem jest pobudzenie zrównoważonego rozwoju ekonomicznego i konkurencyjności poprzez rozwój innowacyjności na poziomie światowym.

Wspólnoty Wiedzy i Innowacji (KIC)   Wspólnota Wiedzy i Innowacji (KIC) to międzynarodowe porozumienie uczelni, instytutów i firm koordynowane przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT) z siedzibą w Budapeszcie.

Partnerzy KIC programy europejskie, europejskie fundusze strukturalne, fundacje, lokalne władze, banki. uczelnie i instytuty badawcze przemysł, duże firmy oraz SME organizacje rządowe, samorządowe biznes, banki inwestycyjne

Komisja planuje łącznie utworzyć 9 KIC (2014-2020) Budżet EIT na ten cel około 3.4 mld EUR w okresie od 2014 do 2020 roku Aktualnie (do 2013 r.) istnieją KIC ds.: Klimatu - węzeł EIT+ Wrocław Energii (InnoEnergy) - Centrum kolokacji – AGH Kraków

Proces tworzenia KIC do 2018 roku nastąpi w trzech falach: dwa w 2014: 3. Innowacji dla zdrowego stylu życia i aktywnego starzenia się, 4. Surowce - trwałe poszukiwania, wydobycie, przetwarzanie, recykling i substytucja (materiały zastępcze) dwa w 2016 r.: 5. Food4Future - zrównoważony łańcuch dostaw od zasobów do konsumentów; 6. Wartość dodana w produkcji jeden w 2018 roku: 7. Mobilność w miastach Pozostają w odwodzie 8. Manufacturing – przemysł samochodowo-maszynowy 9. Inteligentne i bezpieczne społeczeństwa

KIC Food4Future (2013 ……2016) Europejska Platforma FoodBest Food Best wskazuje na cele, jakie stawia sobie UE w nowej siedmiolatce: FoodBEST = B-Business, E- Education & Enterpreneurship, S- Science, T- Technology. KIC Food4Future (2013 ……2016) Inicjatywa polska utworzenie polskiego konsorcjum/stowarzyszenia „Polska Żywność dla Przyszłości”

KIC KONFLIKT INTERESÓW Świat akademicki, kultura, tradycje, wartości Świat globalny; rozwój przedsię-biorczości, konkurencja, procesy biznesowe Świat akademicki, kultura, tradycje, wartości Model uniwersytetu Humbold-towskiego Model uniwersytetu trzeciej generacji (3GU) KIC

Nowa konstrukcja kooperacji z udziałem uniwersytetów współpraca z administracją państwową i samorządową tworzenie powiązań kooperacyjnych z gospodarką poprzez: Struktury klastrowe Parki technologiczne Tworzenie własnych spółek celowych (Sp. z o.o.; Sp. SA) Wspieranie działań na rzecz tworzenia spółek Spin off, Spin out) Komercjalizacja wyników badań

Polska należy do: Polska posiada: liczących się producentów żywności w UE i liczących się eksporterów surowców i żywności przetworzonej. Polska posiada: rozwinięty przemysł żywnościowy z nowoczesną infrastrukturą, Wysoki potencjał intelektualny i naukowy w zakresie nauk o żywności, Dobrze wyposażone laboratoria badawcze w uniwersytetach i instytutach, Zasoby w zakresie rolnictwa ekologicznego oraz żywności regionalnej i tradycyjnej, Wykształconą kadrę w zakresie rolnictwa, zootechniki, weterynarii, technologii żywności i biotechnologii, Polska rozwija bardzo intensywnie własny biznes żywnościowy od mikrofirm do dużych koncernów Tworzony jest system kooperacji jednostek naukowych i jednostek biznesowych, np. Klaster NUTRIBIOMED

Polska jest liczącym się partnerem w Unii Europejskiej w zakresie nauki i produkcji żywności, zwłaszcza żywności nowej generacji i tworzenia „Smart specilization”. Zatem Polska i polski przemysł żywnościowy musi odgrywać kluczową rolę w Unii Europejskiej Musi uczestniczyć w tworzeniu i oddziaływać na kształt KIC Food4Future Dlatego Polska nauka o żywności, przemysł żywnościowy i cały agrobiznes muszą utworzyć wspólne struktury organizacyjne jakim jest STOWARZYSZENIE ŻdP.

??? DLACZEGO ŚRODOWISKO DOLNOŚLĄSKIE – WROCŁAWSKIE UNIWERSYTET PRZYRODNICZY Podjęło się organizacji Stowarzyszenia torując drogę do KIC Food4Future ???

Wspólne projekty Uczelnie i instytuty naukowe; TRANSFER WIEDZY Platforma współpracy (środowiska naukowego i biznesu): i miejsce Uniwersytetu Przyrodniczego Wspólne projekty Uczelnie i instytuty naukowe; TRANSFER WIEDZY WPT, Klaster NUTRIBIOMED, KNOW Wrocławskie Centrum Biotechnologii Wrocławskie Centrum Badań EIT+ Inne grupy biznesu BCC

Środowisko działań i otoczenie współpracy Klaster NUTRIBIOMED 60 jednostek, Otoczenie biznesu BCC, Inteligentne Specjalizacje (Smart Specialization), szczegółowe uzgadniania 2014 r. Krajowy Naukowy Ośrodek Wiodący [KNOW] – Wrocławskie Centrum Biotechnologii w zakresie nauk rolniczych. Konsorcjum 8 jednostek [UWr (2), PWr, UPWr (3), IITD, WSS B+R] Wrocławskie Centrum Badań EIT+ i jego rola w doskonaleniu badań naukowych WYTYCZONY KIERUNEK DZIAŁAŃ Stowarzyszenie “Żywność dla Przyszłości”, Wspólnoty Wiedzy i Technologii [KIC – Food4Future].

WSPÓŁPRACA INNOBIO PROGRAM „INNOLIFE” Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu IV Międzynarodowe Forum Suplementów Diety

Wrocław University of Environmental and Life Sciences

Wrocław University of Environmental and Life Sciences

Wrocław University of Environmental and Life Sciences

Wrocław University of Environmental and Life Sciences

Wrocław University of Environmental and Life Sciences

Inteligentne Specjalizacje (Smart Specialization) Propozycja środowiska wrocławskiego [KNOW] jest następująca: NUTRIBIZNES W DOSKONALENIU JAKOŚCI ŻYCIA: Żywność nowej generacji, nutraceutyki, produkty biomedyczne w prewencji i terapii chorób cywilizacyjnych Łańcuch produkcji żywności - monitoring Naturalne surowce Innowacyjne technologie (nano- i biotechnologie) Żywność nowej generacji Produkty; żywność funkcjonalna, suplementy diety, nutraceutyki, preparaty biomedyczne Edukacja żywieniowa System prewencji i terapii chorób cywilizacyjnych. Centra rewitalizacji i jakości życia, Sieci sanatoryjno-szpitalne

Kreowanie nowego stylu życia wśród obywateli Unii Europejskiej wynika z faktu starzenia się ludności naszego kontynentu. Zakłada się, że w 2030 roku ponad 30% ludności przekroczy wiek 60 lat, a konsekwencją tego będzie liczba osób w wieku ponad 80 lat w 2050 roku, która przekroczyć może również 30 % . Powyższy fakt zobowiązuje do szczególnych wysiłków utworzenia unijnej polityki żywieniowej, w perspektywie na dalsze lata, z myślą o ochronie zdrowia obywateli, prowadzącą do obniżenia kosztów leczenia chorób metabolicznych powodowanych nieprawidłowym odżywianiem i wynikającym z tego chorób dietozależnych.

Zagadnienie bezpieczeństwa żywności jest ściśle powiązane z naukami medycznymi. Wyniki badań epidemiologicznych, badań klinicznych oraz prac, które były wykonane na zwierzętach, jednoznacznie wskazują, że styl życia rozumiany jako suma sposobu odżywiania się i aktywności fizycznej, aż w 50% ma wpływ na stan zdrowia człowieka. Według prognoz WHO, do 2020r choroby dietozależne będą przyczyną niemal trzech czwartych zgonów na świecie. Pokazuje to ogromną siłę prewencji drzemiącą w żywności, której wpływ na zdrowie konsumenta jest wypadkową działania wszystkich jej składników.

Głównym celem takiej polityki jest promowanie zdrowia poprzez zrównoważoną dietę oraz stosowanie naturalnych biologicznie aktywnych substancji w żywieniu. Bardzo ważnym zadaniem w tej sekwencji jest ochrona konsumenta poprzez monitoring łańcucha produkcji żywności, a także stworzenie specjalnego programu edukacyjnego w trosce o zdrowie każdego obywatela. Działania te stanowią kluczową część europejskiego programu doskonalenia jakości życia, któremu służy Europejska Platforma Technologiczna „Food for Life”, a także konsorcjum FoodBest i tworzący się KIC Food4Future.

Obszary aktywności Polski w zakresie budowy KIC Food4Future NOWA STRATEGIA   Produkcja żywności w Polsce ma szanse stać się kluczową dla naszego kraju specjalizacją. Posiadamy nowoczesny przemysł przetwórstwa żywności, ale jednocześnie część producentów surowców rolnych stanowi rozdrobnioną strukturę, skupiającą się często na produkcji ekologicznej, która ostatnio zaczyna mieć coraz większy udział w rynku produktów żywnościowych. Polskie instytucje badawcze oraz przemysł żywnościowy w ostatnich latach inwestują setki milionów euro na doskonalenie bazy naukowej oraz doskonalenie technologii przetwórstwa w celu wytwarzania produktów służących poprawie jakości życia.

Wyzwaniem dla polskiej produkcji żywności nie musi być bezwzględna konkurencja na rynku europejskim w obszarze podstawowej produkcji, ale uzupełnianie nisz rynkowych, w tym wytwarzanie produktów specjalnej wartości i wysokiej jakości. Służyć temu celowi powinno wdrażanie innowacyjnych technologii i wytwarzanie nowej generacji produktów żywnościowych oraz suplementów diety z uwzględnieniem prewencji wobec chorób cywilizacyjnych. Szczególne zainteresowanie skierowane powinno być na rozwój tzw. „Smart specializations”, tworzących nowe obszary technologii i rynku. Specyfika polskiego rynku żywnościowego ma powiązania kulturowe z państwami Europy Środkowej i Wschodniej, co daje znaczne możliwości rozszerzenia rynków i specjalności, w tym produktów regionalnych oraz tradycyjnych.

To jest Stowarzyszenie „Żywność dla przyszłości” Uwzględniając fakt istniejącego konsorcjum FoodBest i przyszłe powołanie europejskiego KIC Food4Future, a nade wszystko polskie aspiracje, koniecznością staje się utworzenie zorganizowanych struktur obejmujących kluczowych przedstawicieli całego sektora przemysłu żywnościowego i dystrybucji żywności oraz sektora naukowo-badawczego w jeden organizm, o wspólnych celach i dążeniu do integracji w europejskim systemie biznesu żywnościowego……. To jest Stowarzyszenie „Żywność dla przyszłości”

Stowarzyszenie „ Żywność dla Przyszłości” JEST wielkim i bezprecedensowym wydarzeniem dla polskiego agrobiznesu i gospodarki żywnościowej wraz z instytucjami naukowymi i jednostkami biznesowymi, torując drogę współpracy przemysłu żywnościowego z instytucjami naukowymi. Jest to droga do KIC Food4Future Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu podjął się tego przedsięwzięcia założycielskiego tylko dlatego, że otrzymał wsparcie wszystkich sił skupionych wokół nauki i biznesu żywnościowego oraz administracji państwowej (Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministerstwo Gospodarki). Wewnętrzne struktury zarządcze Uniwersytetu, w tym pion prorektora ds. nauki i innowacji z Działem innowacji wdrożeń i komercjalizacji, Działem Nauki oraz Dział projektów strategicznych i tworzące się nowe struktury sprzyjają temu przedsięwzięciu; m.in. Spółka Uninova SA, nowe Klastry.

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu na przestrzeni 16 miesięcy wniósł w rozwój przedmiotowej idei określony kapitał intelektualny i finansowy w postaci: Organizacji konferencji i spotkań na rzecz integracji środowiska rodzimego, Organizacji spotkań z przedstawicielami konsorcjum FoodBest, Aktywnego uczestnictwa na konferencji w Budapeszcie, Telekonferencji z FoodBest, Obfitej korespondencji z przedstawicielami FoodBest, Spotkań, wymiany informacji i korespondencji wewnetrznej, Przygotowania materiałów, procedur prawnych oraz pełnej organizacji formalno-prawnej do zorganizowania spotkania założycielskiego Stowarzyszenia, Przygotowania zespołu kadrowego do obsługi całego przedsięwzięcia, Przygotowanie warunków do obsługi biura Stowarzyszenia w przyszłości itd.

ZATEM JEDNOCZMY SIŁY DLA WSPÓLNEGO CELU POLSKA ŻYWNOŚĆ NAJLEPSZA I POSZUKIWANA NA RYNKACH ŚWIATOWYCH

INNOWCYJNOŚĆ Ferma niosek S. Gajewski Dziękuję za uwagę