Projekt edukacyjny dla uczniów ZDRÓWKO Projekt edukacyjny dla uczniów klasy III gimnazjum mgr Danuta Mizińska mgr Teresa Kaczor
CEL GŁÓWNY: Kształtowanie nawyków prozdrowotnych wśród dzieci i młodzieży.
Cele szczegółowe: Projekt umożliwi: wyposażenie uczniów w wiedzę na temat ,,zdrowiej’’ żywności; kształtowanie nawyków właściwego odżywiania i samodzielnego przygotowania posiłków; popularyzację zasad zdrowego stylu życia i zbilansowaniej diety: rozbudzenie potrzeby aktywności fizycznej; propagowanie ruchu jako formy spędzania czasu wolnego: wyrabianie nawyku dbałości o własne zdrowie.
Projekt rozwinie umiejętności uniwersalne i ponadprzedmiotowe: sprawności umysłowe i zainteresowania; planowanie i organizację własnej pracy; poszukiwanie, porzaądkowanie i wykorzystanie informacji z różnych źródeł; aktywne uczestnictwo w prezentacji projektu: efektywne współdziałanie w zespole: budowanie obszernej, poprawnej wypowiedzi; wyrażenie własnej opinii i słuchanie opinii innych; gromadzenie i przetwarzanie informacji z użyciem różnych form wypowiedzi i prezentacji (plakat, inscenizacja, śpiew, prezentacja multimedialna, itp.); opracowanie materiałów na komputerze.
Uczniowie klasy III gimnazjum Uczestnicy projektu Uczniowie klasy III gimnazjum
Data prezentacji 30 marca 2012r
Koordynator i opiekunowie projektu Wychowawca klasy III gimnzajum - mgr Katarzyna Tabaka J.polski – mgr Danuta Mizińska Chemia - mgr Olga Dziamba Informatyka - mgr inż Daniel Dylewicz Wychowanie fizyczne - mgr Wojciech Olejarz Edukacja zdrowotna - mgr Wioletta Szypowska, mgr Danuta Jewłoszewicz Zajęcia artystyczne - mgr Anna Szczepaniak Zajęcia techniczne - mgr Andrzej Mroczkowski WOS - mgr Beata Miciura
METODY PRACY: metoda projektu jako wiodąca; praca ze źródłami (zasoby biblioteczne, czasopisma, internet); praca pod kierunkiem w zespołach; wywiad; metoda zajęć praktycznych; inscenizacja.
Moduły realizowane w ramach projektu
Język Polski Ścieżka ortograficzno – literacka. Sporządzenie zbioru ortogramów związanych z żywnością i odżywianiem oraz listy utworów literackich o tej tematyce. Wykonanie: Marzena Wrona, Kasia Lange.
Chemia Jakie pierwiastki i związki chemiczne jemy na codzień, czyli chemia w naszej kuchni. Wykonanie: Mateusz Kosmowski, Łukasz Celanowski
Informatyka Co to jest dietetyka i w czym pomaga-prezentacja multimedialna. Wykonanie: Jakub Szymański
Wychowanie Fizyczne Opracowanie zestawu ćwiczeń ruchowych ,,Fitnes dla każdego’’. Wykonawca: Krystian Jankowski
Edukacja Zdrowotna Jak zdrowo się odżywiać? Opracowanie zbilansowanego jadłospisu na tydzień. Wykonawca: Patrycja Wójtowicz.
Zajęcia Artystyczne Patrz i ucz się! – prezentacja plakatów promujących zdrowe odżywianie i aktywne spędzanie czasu wolnego. Wykonawcy: Justyna Blachowska, Kamila Ponichtera, Sylwia Zagumna.
Zajęcia Techniczne Smacznego! Przygotowanie kilku dietetycznych potraw do degustacji w czasie prezentacji efektów realizacyjnych projektu. Wykonawcy: Klasa III Gimnazjum
Jaki procent domowego budżetu pochłaniają artykuły żywnościowe? WOS Rodzinka na zakupach. Sformułowanie odpowiedzi na pytanie: Jaki procent domowego budżetu pochłaniają artykuły żywnościowe? Wykonawcy: Bartosz Bogatyrow.