Metabolizm i produkty przemiany materii

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZJAWISKO FIZYCZNE A REAKCJA CHEMICZNA
Advertisements

Łazienka widziana okiem chemika
Sole Np.: siarczany (VI) , chlorki , siarczki, azotany (V), węglany, fosforany (V), siarczany (IV).
Zdrowo się odżywiamy Opracowała: Klasa 0.
Krew Funkcje i skład.
Funkcjonowanie układu oddechowego w procesie pracy
Przygotował Wiktor Staszewski
Mangan (Mn).
Tkanki zwierzęce.
Poznajemy składniki żywności !
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Fotosynteza Fotosynteza to złożony proces biochemiczny zachodzący głównie w liściach, a dokładniej w chloroplastach. Przeprowadzany jest jedynie przez.
Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.
Doświadczenia chemiczne
PREZENTACJA PROGRAMU COMENIUS- UCZENIE PRZEZ CAŁE ŻYCIE
Właściwości soli mineralnych, wody oraz ich rola w organizmie.
Biologia jako nauka eksperymentalna
Biologia jako nauka eksperymentalna
Witaminy - czy są ważne dla naszego organizmu?
Biologia to opowieść o fenomenie i cechach życia.
Transport przez błony komórki.
Podstawowe składniki odżywcze w organizmie
TKANKI Tkanka-zespół komórek o podobnej funkcji wraz z wytworzoną przez nie substancją międzykomórkową.
Woda darem życia.
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
1.
Jak oddychamy?.
Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK
Badanie odczynu produktów użytku domowego za pomocą wskaźników.
KOMÓRKA – podstawowa jednostka budulcowa i czynnościowa organizmu
DZIAŁANIE ALKOHOLU NA NASZ ORGANIZM Autorzy: kl. 2H.
przewodnictwo elektryczne roztworów,
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
Budowa chemiczna kości
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Witaminy ZNACZENIE WITAMIN DLA CZŁOWIEKA
Woda mineralna.
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
ZMYSŁY CZŁOWIEKA.
Przejawy życia organizmów heterotroficznych
Cukier - wróg czy przyjaciel?
Poznajemy składniki żywności.
Fenole.
Polisacharydy.
Badania biochemiczne.
Układ wydalniczy Układ moczowy
Witaminy Jakub Dorobisz.
Woda i składniki mineralne
Eko badacze Projekt - Badacz wody.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Berylowce - Ogólna charakterystyka berylowców Właściwości berylowców
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Węglan wapnia CaCO 3. Otrzymywanie Reakcja metalu i kwasu węglowego. Ca + H 2 CO 3  CaCO 3 + H 2 Reakcja wodorotlenku wapnia i kwasu węglowego. Ca(OH)
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
BIAŁKA – właściwości i znaczenie w organizmie człowieka.
1.37. Rola układu wydalniczego
Dlaczego bez tlenu nie byłoby życia na Ziemi?
Czy substancje można przetwarzać?
(Mg, łac. magnesium) po raz pierwszy został uznany za pierwiastek przez Josepha Blacka, zaś wyodrębniony w formie czystej w 1808 roku przez Humphry’a.
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
„Rola wody w ciele człowieka, zwierząt i roślin”
ALKOHOLIZM
Źródłem siły – WODA! Tytuł.
Doświadczenie o cukrze
WYCHŁODZENIE - HIPOTERMIA, ODMROŻENIA
MNIEJ STRESU, WIĘCEJ ENERGII!
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Chemia w organizmie człowieka
1 Sole Mineralne  P.
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Zapis prezentacji:

Metabolizm i produkty przemiany materii Autor: Sylwia Abramska Kl. I C

Metabolizm – to całość reakcji biochemicznych zachodzących w komórkach organizmu. Metabolizm związany jest z przepływem materii, energii i informacji. Jest jedną z najbardziej zauważalnych cech istot żywych. Zapewnia wzrost, ruch, oraz pobudliwość nerwową. Ustanie metabolizmu jest sygnałem śmierci.

Procesy biochemiczne przebiegające w komórkach zawsze wiążą się z przemianami energetycznymi. Procesy zużywania energii są sprzężone z procesami jej uzyskiwania. Są one zawsze zależne od dopływu zasobnego w energię pokarmu.

Głównym materiałem wyjściowym przy uzyskiwaniu energii jest zmagazynowany w organizmie wielocukier – glikogen. Jest on rozkładany w komórkach do cukrów prostych. W procesach utleniania węglowodanów i tłuszczów, zachodzących przez wiele kolejnych etapów, regulowanych przez enzymy, powstają: woda, dwutlenek węgla i energia. Część uzyskanej w komórce energii jest bezpośrednio zużywana w procesach fizjologicznych przebiegających w organizmie. w wyniku regulacji temperatury ciała oddawana jest do otoczenia.

Wpływ wysiłku fizycznego na intensywność oddychania Doświadczenie 1 Wpływ wysiłku fizycznego na intensywność oddychania

Wykonanie

Wynik obserwacji Czas w min. Liczba oddechów a b 1 14 32 2 16 30 3 18 28 średnia

Wysiłek fizyczny powoduje przyspieszenie oddechów. Wnioski Liczba oddechów w stanie spoczynku człowieka jest mniej więcej stała i wynosi 12-16 oddechów na minutę. Wysiłek fizyczny powoduje przyspieszenie oddechów. Przyspieszenie oddechów przy większym wysiłku fizycznym zwiększa zapotrzebowanie na energię i wzrost zapotrzebowania na tlen.

Powstający jako końcowy produkt przemiany materii dwutlenek węgla i woda, wydalane są z organizmu częściowo przez oddychanie (płuca), a częściowo w pocie (skóra) i moczu (nerki).

Parowanie wody na powierzchni skóry Doświadczenie 2 Parowanie wody na powierzchni skóry

Wykonanie

Wynik obserwacji Ruch powietrza przyspiesza parowanie wody z powierzchni skóry. W czasie parowania wody z powierzchni skóry odczuwa się lekkie ochłodzenie. Wnioski Pocenie odbywa istotną rolę w regulacji temperatury ciała. Pocenie chroni organizm człowieka przed przegrzaniem. Przebywanie w wyższych temperaturach wzmaga pocenie się.

Wykrywanie CO2 podczas oddychania Doświadczenie 3 Wykrywanie CO2 podczas oddychania

Wykonanie

W zlewce B woda wapienna zmętniała. Wynik obserwacji W zlewce B woda wapienna zmętniała. Wnioski Podczas oddychania powstaje CO2. Ca(OH)2 reaguje z CO2 , tworząc nierozpuszczalny węglan wapnia, co powoduje zmętnienie roztworu. Ca(OH)2 + CO2 → CaCO3 + H2O

W wyniku rozkładu białek wytwarza się amoniak. Jest to związek trujący dla komórek. Amoniak w reakcji z CO2, w wątrobie tworzy mocznik. Mocznik jest usuwany z organizmu przez nerki.

Wykrywanie amoniaku w moczu Doświadczenie 4 Wykrywanie amoniaku w moczu

Wykonanie

Wynik obserwacji Próba Przed ogrzaniem Po ogrzaniu a) charakterystyczny intensywny zapach czerwony papierek lakmusowy zmienił zabarwienie na niebieski b) słaby zapach wystąpił silniejszy zapach c) czerwony papierek lakmusowy nie zmienił zabarwienia papierek lakmusowy zmienił zabarwienie z czerwonego na niebieski

Podczas ogrzewania moczu ulatnia się amoniak. Wnioski Podczas ogrzewania moczu ulatnia się amoniak. Amoniak jest składnikiem moczu.

Na podstawie analizy właściwości fizycznych i chemicznych moczu można dokładnie ocenić funkcjonowanie niektórych narządów wewnętrznych (np. wątroby nerek), ewentualnie wystąpienia pewnych stanów chorobowych.

Analiza wyników ogólnego badania moczu Doświadczenie 5 Analiza wyników ogólnego badania moczu

Celem badania jest określenie właściwości fizycznych, wykrycie i ilościowe oznaczenie składników chemicznych oraz elementów morfotycznych moczu. Prawidłowe cechy moczu to: barwa – słomkowa; przejrzystość – zupełna; odczyn – kwaśny; ciężar właściwy – 1,002-1,030 g/ml W moczu nie powinno być białka, cukru, bilirubiny, krwinek białych, czerwonych.

Obecność białka w moczu świadczy o schorzeniu nerek. Natomiast wzrost krwinek czerwonych występuje w kamicy nerkowej, zapaleniu pęcherza moczowego, nowotworze dróg moczowych.

Autor: Sylwia Abramska Kl. I C Prezentacja wykonana w ramach VI edycji (rok 2013/2014) projektu: „Regionalny program stypendialny dla uczniów szczególnie uzdolnionych” Autor: Sylwia Abramska Kl. I C