Źródłem energii oraz składników odżywczych dla ustroju człowieka jest żywność. To, co spożywamy ma znaczenie dla naszego zdrowia i życia: to wiedzą.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
VII edycja programu edukacyjnego pt. „Trzymaj Formę!”
Advertisements

Norbert Konieczkowicz
Zdrowo się odżywiamy Opracowała: Klasa 0.
Czy piramida swoim kształtem wciąż odzwierciedla zasady racjonalnego żywienia?
Młodszy asystent Sekcji Promocji Zdrowia
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
Realizacja programu edukacyjnego „ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO”
O zdrowym odżywianiu i piramidzie żywienia
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
PROGRAM EDUKACYJNY „TRZYMAJ FORMĘ” ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 1
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
1.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Prezentacja pt.” Zdrowy posiłek aktywny wypoczynek”
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
ZDROWY STYL ŻYCIA.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Czy nastolatki odżywiają się prawidłowo?
Projekt edukacyjny „ Żyj zdrowo”.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zdrowe Odżywianie.
Jak powinniśmy się odżywiać?
W trosce o zdrowie.
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Zdrowe odżywianie.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
Magdalena Krzysztofik Katarzyna Krawiec Angelika Dorosz Matthew Witek
WYNIKI ANKIET I TESTÓW WYNIKI ANKIET I TESTÓW KLAUDIA KRZYŻAŃSKA, KL.IIIF GIMNAZJUM NR14 BYTOM.
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Zdrowe odżywianie.
PROGRAM EDUKACYJNY „ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO”
Przewodnik po porcjach czyli co, jak i ile jeść?
Piję dużo napojów. Co najmniej 2 litry dziennie.
Planowanie jadłospisów
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Gimnazjum im. Mikołaja Kopernika w Kątach Wrocławskich 2010/2011 koordynator projektu: Agnieszka Lewandowska.
Jem zdrowo.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Żyj zdrowo, będzie kolorowo!
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
1a Aleksandra Natanek Natalia Rymarz 2a Karolina Święs Emila Witek Martyna Bińkowska 2b Arek Głowacki Natalia Dębska Artur Szewczyk Nauczyciel prowadzący.
Dobre i złe nawyki żywieniowe
Znaczenie wody w życiu człowieka
Dekalog zdrowego żywienia
WYNIKI ANKIETY ZDROWE ODŻYWIANIE. W ankiecie wzięło udział 97 uczniów klas IV-VI SP NR 3 WE WŁODAWIE (38% uczniów szkoły kl. IV-VI)
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
PROGRAM EDUKACYJNY. Program edukacyjny „ Ż yj smacznie i zdrowo” skierowany jest do uczniów i nauczycieli gimnazjów w całej Polsce. Jego celem jest przekazanie.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Analiza ankiety przeprowadzonej w klasach IV – VI Szkoły Podstawowej na temat zdrowego żywienia -Ankieta przeprowadzona we wrześni 2015r -Badanie miało.
Smacznie, zdrowo i kolorowo - twój przepis na zdrowie Prezentacja wykonana przez uczniów Publicznego Gimnazjum w Woli Dębińskiej.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Żyj smacznie i zdrowo.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Zmień złe nawyki na lepsze zamienniki.
Śniadanie daje moc.
Uczniowie klasy I Zespołu Szkolno Przedszkolnego w Rożnowicach realizują program edukacyjny „Żyj smacznie i zdrowo” pod kątem zasad prawidłowego i smacznego.
ABC – zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego żywienia
Zapis prezentacji:

Źródłem energii oraz składników odżywczych dla ustroju człowieka jest żywność. To, co spożywamy ma znaczenie dla naszego zdrowia i życia: to wiedzą wszyscy. Ale jak dokładnie przebiegają procesy przemiany materii i na co mają wpływ? Dowiesz się z naszego artykułu.

 Gotowanie, Lepsze przyswajanie  Duszenie, białka, tłuszczów i  Pieczenie, węglowodanów.  Smażenie,  Grillowanie. Zmniejszanie liczby bakterii.

Wyniki ankiety żywieniowej, programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo” W ankiecie wzięło udział 67 uczniów gimnazjum.

2. Czy uprawiasz sport minimum 3 razy w tygodniu?

3. Ile wody pijesz dziennie ?

4. Czy masz nadwagę lub otyłość? Prawidłowe BMI uczniów szkół gimnazjalnych nie powinno przekraczać 23,3.

5. Ile porcji warzyw i owoców spożywasz dziennie?

6. Czy podjadasz między posiłkami?

7. Czy spożywasz regularnie 5 posiłków w ciągu dnia?

8. Czy jesz 2 lub więcej porcji ryb tygodniowo?

4 4

ZAPRASZAMY NA POCZĘSTUNEK