Źródłem energii oraz składników odżywczych dla ustroju człowieka jest żywność. To, co spożywamy ma znaczenie dla naszego zdrowia i życia: to wiedzą wszyscy. Ale jak dokładnie przebiegają procesy przemiany materii i na co mają wpływ? Dowiesz się z naszego artykułu.
Gotowanie, Lepsze przyswajanie Duszenie, białka, tłuszczów i Pieczenie, węglowodanów. Smażenie, Grillowanie. Zmniejszanie liczby bakterii.
Wyniki ankiety żywieniowej, programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo” W ankiecie wzięło udział 67 uczniów gimnazjum.
2. Czy uprawiasz sport minimum 3 razy w tygodniu?
3. Ile wody pijesz dziennie ?
4. Czy masz nadwagę lub otyłość? Prawidłowe BMI uczniów szkół gimnazjalnych nie powinno przekraczać 23,3.
5. Ile porcji warzyw i owoców spożywasz dziennie?
6. Czy podjadasz między posiłkami?
7. Czy spożywasz regularnie 5 posiłków w ciągu dnia?
8. Czy jesz 2 lub więcej porcji ryb tygodniowo?
4 4
ZAPRASZAMY NA POCZĘSTUNEK