Sprawozdanie z realizacji programu w Publicznym Gimnazjum w Sławkowie

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Ankieta dla uczniów SP i Gimnazjum
Advertisements

Szkolny program profilaktyczny „Trzymaj formę”
Grupa III – Dziennik pokładowy
JEM ZDROWO PROJEKT EDUKACYJNY W RAMACH PROGRAMU SZKOŁA Z KLASĄ 2.0
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
"Szkoła dobrych praktyk" w Zespole Szkół Nr 1 w Puławach
PROGRAM EDUKACYJNY „TRZYMAJ FORMĘ” ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 1
Celem projektu "Trzymaj formę! jest edukacja w zakresie trwałego kształtowania prozdrowotnych nawyków wśród młodzieży szkolnej poprzez promocję zasad aktywnego.
Ko ł o j ę zyka angielskiego. Opiekun: Renata Lewandowska CELE OGÓLNE: Rozwijanie zainteresowa ń i zdolno ś ci j ę zykowych uczniów Rozszerzanie wiadomo.
Szkolne Rowerowe Ko ł o Krajoznawczo – Turystyczne PTTK KWADRANS SP – maja 2004 r. odby ł o si ę w naszej szkole uroczyste spotkanie z Prezesem Oddzia.
TRZYMAJ FORMĘ.
Zdrowa dieta.
TYTUŁ : SZKOŁA PRZYJAZNA ŻYWIENIU I AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
ZDROWIE TO NAJCENNIEJSZY DAR mgr Anna Sierecka
„Kształcenie ponadgimnazjalne”
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Jak wygląda moje gimnazjum w liczbach i procentach?
ABC – zdrowego odżywiania
„Trzymaj Formę!” To program edukacyjny promujący zdrowy styl życia oparty na prawidłowym odżywianiu i aktywności fizycznej. Odżywianie jest jednym z istotniejszych.
„Podróż do mlecznej krainy” - sprawozdanie z realizacji
Wychowanie fizyczne w ZSOiZ w Bolesławcu
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Sprawozdanie z realizacji programu ,,Trzymaj Formę” w Zespole Szkół im
Rok szkolny 2011/2012.
ZESPÓŁ SZKÓŁ GIMNAZJUM IM. JANA PAWŁA II W WIELBARKU UL.MIKOŁAJA KOPERNIKA 10.
GIMNAZJUM IM. JANA PAWŁA II W WIELBARKU
Młodszy asystent PSSE Ostróda PZiOZ mgr Anna Skiba
Podsumowanie realizacji programu „Trzymaj formę” w powiecie braniewskim roku szkolnym 2007/2008.
Podsumowanie II edycji programu „Trzymaj form ę !” (r. szk. 2007/2008) w powiecie oleckim Opracowanie: mgr Emilia Naruszewicz Promocja Zdrowia i Oświata.
„ JEDZ PYSZNIE, ZDROWO, A POCZUJESZ SI Ę CZADOWO” TYDZIE Ń ZDROWIA W SP 28 BYTOM
ZDROWY STYL ODŻYWIANIA W SZKOLE
Magdalena Krzysztofik Katarzyna Krawiec Angelika Dorosz Matthew Witek
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
„WYBIERAM ZDROWIE ! ”. „WYBIERAM ZDROWIE ! ”
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
PROGRAM EDUKACYJNY „ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO”
8 listopada 2011r. reportaż z Publicznej Szkoły Podstawowej im. św. Stanisława Kostki w Biesiadkach.
CROSS-PROMOCJA Batonik MilkyWay+Guma Orbit dla Dzieci
Trzymaj formę, a zachowasz zdrowie !!!
8 listopada- DZIE Ń ZDROWEGO Ś NIADANIA W KLASIE III C SZKOŁA PODSTAWOWA NR 28 im. KONSTANTEGO ILDEFONSA GAŁCZYŃSKIEGO Białystok ul. Warmińska 55.
Gimnazjum im. Mikołaja Kopernika w Kątach Wrocławskich 2010/2011 koordynator projektu: Agnieszka Lewandowska.
Ś NIADANIE DAJE MOC W dniu 8 listopada 2011 roku uczniowie klasy pierwszej ze Szkoły Podstawowej w Wysocinie uczestniczyli w akcji edukacyjnej pod hasłem.
Żeby być zdrowym ….
Wyniki ankiety dotyczącej zdrowego odżywiania się uczniów gimnazjum w Poroninie. Poronin, kwiecień 2014.
Szkolenie krajowe dotyczące wprowadzenia programu edukacyjnego Warszawa, Państwowa Inspekcja Sanitarna Polska Federacja Producentów Żywności.
Jesteś tym, co jesz JEDZ MĄDRZE I PIJ WODĘ.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE Diagnoza stanu wyjściowego.
Analiza ankiet „SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE” Ankieta przeprowadzona wśród uczniów.
Szkoła Podstawowa nr 48 im. Józefa Piłsudskiego w Lublinie.
Dekalog zdrowego żywienia
Szkoła Podstawowa im. Piotra Wysockiego w Dropiu.
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
PROGRAM EDUKACYJNY. Program edukacyjny „ Ż yj smacznie i zdrowo” skierowany jest do uczniów i nauczycieli gimnazjów w całej Polsce. Jego celem jest przekazanie.
Analiza ankiety przeprowadzonej w klasach IV – VI Szkoły Podstawowej na temat zdrowego żywienia -Ankieta przeprowadzona we wrześni 2015r -Badanie miało.
PROJEKT EDUKACYJNY „WIEM CO JEM” WYCHOWANIE FIZYCZNE r.
Smacznie, zdrowo i kolorowo - twój przepis na zdrowie Prezentacja wykonana przez uczniów Publicznego Gimnazjum w Woli Dębińskiej.
PROJEKT EDUKACYJNY „Żyj zdrowo”. ZDROWO ” „ŻYJ ZDROWO” CELE PROJEKTU Edukacja w zakresie trwałego kształtowania prozdrowotnych nawyków wśród młodzieży.
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
PILOTAŻ KONCEPCJI PRZEDSZKOLA PROMUJĄCEGO ZDROWIE I NARZĘDZI DO AUTOEWALUACJI DZIAŁAŃ W PRZEDSZKOLU NR 7 W ŁOWICZU Łowicz, maj 2017r.
Jak zdrowo się odżywiać?
XI EDYCJA PROGRAMU „TRZYMAJ FORMĘ
Szkoła Sportowych Talentów
ABC – zdrowego odżywiania
Podsumowanie XI edycji programu „Trzymaj Formę
Otyłość jest jednym z większych wyzwań globalnych XXI wieku
Szkoła Podstawowa im. Konstytucji 3 Maja w Jaświłach
Zapis prezentacji:

Sprawozdanie z realizacji programu w Publicznym Gimnazjum w Sławkowie Trzymaj formę!!! Sprawozdanie z realizacji programu w Publicznym Gimnazjum w Sławkowie

1. Cel programu "Trzymaj formę!" - edukacja w zakresie trwałego kształtowania prozdrowotnych nawyków wśród młodzieży szkolnej poprzez promocję zasad aktywnego stylu życia i zbilansowanej diety, w oparciu o odpowiedzialność indywidualną i wolny wybór jednostki.

2. Zadania do realizacji dla wszystkich uczniów: a) projektować i przeprowadzać akcje społeczne na rzecz swoich rówieśników i uczyć się, ucząc innych; b) opracować poradnik dotyczący żywienia, c) wypróbować i przygotować zestawy ćwiczeń poprawiających kondycję oraz nauczyć innych stosowania tych ćwiczeń, d) zorganizować wystawę na temat zbilansowanej diety połączoną z degustacją, nauką przyrządzania prostych i zdrowych potraw, e) wydawać gazetkę lub ulotkę informacyjną, f) prowadzić „prawdziwe badanie naukowe” na temat: „Czy zdrowo żyjemy?” albo „Czy jesteś aktywny”

3. Organizacja programu Każda klasa wybiera sobie spośród zaproponowanych zadań minimum trzy zadania do realizacji. Na realizację projektu klasy mają czas do 30 maja 2009 roku. Podsumowanie akcji nastąpi 1 czerwca, podczas „Pikniku rodzinnego” w Publicznym Gimnazjum w Sławkowie.

Sprawozdanie z realizacji

Uczniowie na godzinach wychowawczych poznają zasady zdrowego stylu życia.

Na zajęciach z wychowania fizycznego opracowywane są ćwiczenia poprawiające wygląd i kondycję.

Bierzemy udział w wielu zawodach sportowych

Ulubioną dyscypliną naszych uczniów jest tenis stołowy

Mamy wielu finalistów

Zorganizowaliśmy biegi przełajowe

Przed biegami i po biegach zostało zmierzone ciśnienie tętnicze krwi

Biegom kibicowała cała szkoła

Przygotowano plakaty

Zwycięzcy biegów otrzymali nagrody

Wzięliśmy udział w rajdzie pieszym po ziemi augustowskiej

Przygotowanie wystawy: Żyj zdrowo!

Korytarz szkolny stał się miejscem wystawy: „Trzymaj formę!”

Uczniowie przygotowali pokaz sałatek

Degustacja surówek i sałatek przygotowanych przez uczniów

Prezentacja referatów na temat zdrowego stylu życia

Uczniowie przygotowywali ulotki

Grupa szkolnych ratowników przedmedycznych przygotowała pokazy resustytacji

Uczniowie po lekcjach chętnie biorą udział w zajęciach tanecznych

Wśród przedszkolaków przeprowadzono quiz na temat zdrowego stylu życia.

Klasa IIIA przeprowadziła ankietę na temat: „Jak się odżywiam” i „Czy żyję aktywnie?”

Klasa IIA przygotowała ankietę SPRAWDŹ, CZY ODŻYWIASZ SIE PRAWIDŁOWO Zastanów się nad własnym sposobem i odpowiedz na podane poniżej pytania-wstaw X w jedną kratkę przy każdym pytaniu. Arkusz ten wypełniasz tylko dla siebie. 1. Czy spożywasz posiłki regularnie, co najmniej trzy razy w ciągu dnia, o tych samych godzinach? TAK / NIE 2. Czy codziennie jadasz rano śniadanie przed wyjściem z domu? TAK / NIE 3. Czy utrzymujesz prawidłową wagę ciała? TAK / NIE 4. Czy zwracasz uwagę aby Twoje posiłki były urozmaicone tzn. zawierały wiele różnych produktów? TAK / NIE 5. Czy jadasz przynajmniej raz dziennie ciemne pieczywo lub musli? TAK / NIE 6. Czy wypijasz codziennie około 2 szklanek mleka (lub jogurtu, kefiru) i zjadasz biały ser? TAK / NIE 7.Czy przynajmniej 2 razy w tygodniu przygotowujesz posiłki z ryb zamiast mięsa? TAK / NIE 8. Czy jesz codziennie owoce i warzywa? TAK / NIE 9. Czy więcej jadasz tłuszczów roślinnych (margaryny, oleje) niż zwierzęcych (masło, smalec)? TAK / NIE 10. Czy starasz się ograniczać spożycie słodyczy i słodkich napojów? TAK / NIE 11. Czy ograniczasz spożycie soli kuchennej? TAK / NIE 12. Czy unikasz picia alkoholu? TAK / NIE   Podlicz liczbę odpowiedzi TAK - ….. punktów 12-10 punktów- Możesz sobie pogratulować: odżywiasz się prawidłowo, chroniąc w ten sposób swoje zdrowie. 9-7 punktów- świadczy o tym, że starasz się podchodzić racjonalnie do żywienia, lecz może warto zrobić pewne korekty. 6 i mniej punktów- Powinieneś uzupełnić swoją wiedzę, a co najmniej zgłosić się po poradę do dietetyka, gdyż Twój sposób odżywiania może sprzyjać chorobom

W Internecie zamieszczono Bloga: Poradnik zdrowego odżywiania: http://3maj-forme.blog.onet.pl/

Dziękujemy wszystkim, którzy zaangażowali się w realizację programu „Trzymaj formę!” w naszej szkole.