PROGRAM EDUKACYJNY „Trzymaj formę!”

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
PROGRAM EDUKACYJNY „Trzymaj formę!”
Advertisements

VII edycja programu edukacyjnego pt. „Trzymaj Formę!”
Konkursu wiedzy o zdrowym stylu życia „Trzymaj Formę!”
Profilaktyka otyłości w działaniach Ministra Zdrowia
Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Radomiu
Trzymaj Formę! - wprowadzenie
Młodszy asystent Sekcji Promocji Zdrowia
JEM ZDROWO PROJEKT EDUKACYJNY W RAMACH PROGRAMU SZKOŁA Z KLASĄ 2.0
podsumowanie etapu powiatowego konkursu plastycznego Olkusz, 2008 r.
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
Ramowe założenia realizacji programu pt.
„Doskonalenie strategii zarządzania oświatą
PROGRAM PROFILAKTYKI PALENIA TYTONIU DLA UCZNIÓW STARSZYCH KLAS SZKÓŁ PODSTAWOWYCH I GIMNAZJÓW ZNAJDŹ WŁAŚCIWE ROZWIĄZANIE.
Opracował J. Stryjkowski
Opracowała Renata Kulik. Organizatorzy akcji: Gazeta Wyborcza wraz z portalem gazeta.pl oraz Centrum Edukacji Obywatelskiej.
OGÓLNOPOLSKA KAMPANIA SPOŁECZNA Z OKAZJI ŚWIATOWEGO DNIA BEZ TYTONIU
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO
Ośrodek Działań Ekologicznych Źródła
PROJEKT TRZYMAJ FORMĘ realizowany w roku szkolnym 2006/2007 w Zespole Szkół Ogólnokształcących Nr 4 im. C. K. Norwida w Olsztynie Gimnazjum Nr 8 w Olsztynie.
Założenia programu edukacyjnego
„Czyste Powietrze Wokół Nas”
Prezentacja działań z zakresu promocji zdrowia w Szkole Podstawowej nr 88 w Poznaniu w roku 2008 Poznań, styczeń 2009 r.
Szkolenie przygotowujące pracowników PIS do wprowadzenia programu edukacyjnego pt. Trzymaj Formę! listopada 2006 roku. Wprowadzenie programu edukacyjnego.
Opracowała Agnieszka Balcerak
„Trzymaj Formę!” To program edukacyjny promujący zdrowy styl życia oparty na prawidłowym odżywianiu i aktywności fizycznej. Odżywianie jest jednym z istotniejszych.
WYTYCZNE DO REALZACJI VIII edycji
Rok szkolny 2011/2012.
ZESPÓŁ SZKÓŁ GIMNAZJUM IM. JANA PAWŁA II W WIELBARKU UL.MIKOŁAJA KOPERNIKA 10.
GIMNAZJUM IM. JANA PAWŁA II W WIELBARKU
„Trzymaj Formę!” 2007/2008 Jolanta Popiołek Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Elblągu.
Młodszy asystent PSSE Ostróda PZiOZ mgr Anna Skiba
Realizacja II edycji programu „Trzymaj Formę” w powiecie gołdapskim.
PROGRAM EDUKACYJNY „Trzymaj formę!”
„Kleszcz mały czy duży – nic dobrego nie wróży”
PODSUMOWANIE II EDYCJI PROGRAMU „TRZYMAJ FORMĘ” w powiecie giżyckim
Podsumowanie realizacji programu „Trzymaj formę” w powiecie braniewskim roku szkolnym 2007/2008.
PROGRAM EDUKACYJNY „Trzymaj formę!”
Podsumowanie II edycji programu „Trzymaj form ę !” (r. szk. 2007/2008) w powiecie oleckim Opracowanie: mgr Emilia Naruszewicz Promocja Zdrowia i Oświata.
„Trzymaj Formę!” - dofinansowanie projektów -
Program edukacyjny „Trzymaj Formę” II edycja rok szkolny 2007/2008 Bogdan Wlizło Powiatowa Stacja Sanitarno- Epidemiologiczna w Ełku.
Gimnazjum nr 1 w Reszlu w roku szkolnym 2007/2008.
Czym jest zdrowie?.
Jedz Smacznie i zdrowo.
PODSUMOWANIE PRZEBIEGU III EDYCJI Konkursu wiedzy o zdrowym stylu życia „Trzymaj Formę!” (rok szkolny 2013/2014) Warszawa, 27 sierpnia 2014.
Idea Szkół Promujących Zdrowie. Szkoła Promująca Zdrowie: tworząca warunki (fizyczne i społeczne) sprzyjające ochronie i pomnażaniu zdrowia, umożliwiająca.
Szkoła Promująca Zdrowie
ZAŁOŻENIA OGÓLNE DO REALIZACJI IX edycji ogólnopolskiego programu edukacyjnego „Trzymaj Formę!” Warszawa, 27 sierpnia 2014.
Szkolenie w zakresie wdrożenia programu edukacyjnego pt. „Trzymaj Formę!” Warszawa, 16 –17 listopada 2006 r. Wprowadzenie programu edukacyjnego dot. zdrowego.
SZKOŁA PODSTAWOWA IM. K. MAKUSZYŃSKIEGO W WIECHLICACH SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE ROK SZKOLNY 2013/2014.
Realizacja programu „Znajdź właściwe rozwiązanie” w roku szkolnym 2012/2013 na terenie powiatu krapkowickiego mgr Joanna Pawlak Sekcja Promocji Zdrowia.
Szkolenie krajowe dotyczące wprowadzenia programu edukacyjnego Warszawa, Państwowa Inspekcja Sanitarna Polska Federacja Producentów Żywności.
Programy i projekty w Szkole Promującej Zdrowie. Standardy Szkoły Promującej Zdrowie  Szkoła promująca zdrowie dąży do osiągania celów i realizuje zadania.
Świętokrzyskie Centrum Onkologii Założenia i metody wdrażania projektu „Szkoła promująca zalecenia Europejskiego kodeksu walki z rakiem” w roku szkolnym.
Szkoła Podstawowa im. Piotra Wysockiego w Dropiu.
Śląska Sieć Szkół Promujących Zdrowie. Postawa prawna edukacji prozdrowotnej i promocji zdrowia Podstawę prawną programów z zakresu edukacji prozdrowotnej.
Program edukacyjny „Trzymaj Formę!” Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Trzymaj Formę!-II edycja Zofia LIPKA – koordynator programu “Trzymaj Formę!”
1 Szkoła Promuj ą ca Zdrowie. 2 Czynniki wpływające na zdrowie.
Przedstawienie Regulaminu Konkursu na projekt edukacyjny promujący aktywne uczestnictwo rodziców w realizacji programu edukacyjnego pt.”Trzymaj Formę!”
XXIII Liceum Ogólnokształcące im. Nauczycieli Tajnego Nauczania w Lublinie SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE.
PROJEKT EDUKACYJNY „Żyj zdrowo”. ZDROWO ” „ŻYJ ZDROWO” CELE PROJEKTU Edukacja w zakresie trwałego kształtowania prozdrowotnych nawyków wśród młodzieży.
Program antytytoniowej edukacji zdrowotnej
XI edycja programu Trzymaj Formę!
ZESPÓŁ DS. PROMOCJI ZDROWIA
Podsumowanie XI edycji programu „Trzymaj Formę
Otyłość jest jednym z większych wyzwań globalnych XXI wieku
BEZPIECZNA SZKOŁA+ 20 marca 2018 r..
Magdalena Kaproń Wojewódzki Koordynator Programu
Program dla dzieci w wieku przedszkolnym
Program dla dzieci w wieku przedszkolnym
Zapis prezentacji:

PROGRAM EDUKACYJNY „Trzymaj formę!” GENEZA PROGRAMU ZAŁOŻENIA na rok szkolny 2006/2007

„Globalna Strategia Dotycząca Diety, Aktywności Fizycznej i Zdrowia” została przyjęta przez 57 Światowe Zgromadzenie Zdrowia 22 maja 2004 roku

Dotycząca Diety, Aktywności Fizycznej i Zdrowia” „Globalna Strategia Dotycząca Diety, Aktywności Fizycznej i Zdrowia” wzywa kraje członkowskie do: rozwinięcia wdrożenia ewolucji działań na rzecz poprawy zdrowia społeczeństw poprzez zdrowe żywienie żywnością bezpieczną dla zdrowia i wzrost aktywności fizycznej

„Globalna Strategia Dotycząca Diety, Aktywności Fizycznej i Zdrowia” W skali globalnej gwałtownie wzrosła uciążliwość chorób niezakaźnych. W 2001 r. odpowiadały one za blisko 60% zgonów i 47% całkowitej liczby zachorowań.

„Globalna Strategia Dotycząca Diety, Aktywności Fizycznej i Zdrowia” Najważniejsze czynniki ryzyka dla chorób niezakaźnych wysokie ciśnienie krwi wysoki poziom cholesterolu małe spożycie warzyw i owoców nadwaga brak aktywności fizycznej palenie tytoniu

„Globalna Strategia Dotycząca Diety, Aktywności Fizycznej i Zdrowia” Pięć z wymienionych czynników ryzyka jest związanych ze sposobem odżywiania i aktywnością fizyczną

Komisja Europejska - Zielona Księga „Promowanie zdrowego żywienia XII 2005 Komisja Europejska - Zielona Księga „Promowanie zdrowego żywienia i aktywności fizycznej: europejski wymiar zapobiegania nadwadze, otyłości i chorobom przewlekłym” I-II 2006 przeprowadzono konsultacje społeczne

Opinie i postulaty partnerów społecznych zostały uwzględnione w Stanowisku Rządu przyjętym na posiedzeniu Komitetu Europejskiego Rady Ministrów w marcu 2006 roku

Priorytetowe wskazania Rządu RP: - edukacja dzieci, młodzieży szkolnej oraz ich rodziców w zakresie promowania zdrowego stylu życia, a szczególnie żywienia i aktywności fizycznej - wspólna polityka edukacyjna UE w zakresie zdrowego stylu życia i żywienia dzieci i młodzieży w szkołach

The WHO European Ministerial Conference on Counteracting Obesity Istambuł 15-17.11.2006 The WHO European Ministerial Conference on Counteracting Obesity www.who.un.org.pl/aktualności (Biuro Łącznika WHO w Polsce)

Główny Inspektor Sanitarny powołał Zespół ds. Opracowania i Wdrożenia 24 kwietnia 2006 Główny Inspektor Sanitarny powołał Zespół ds. Opracowania i Wdrożenia „Krajowego Programu Zapobiegania Nadwadze, Otyłości i Chorobom Przewlekłym”

Jednym z efektów prac Zespołu była decyzja o rozpoczęciu realizacji programu edukacyjnego „Trzymaj Formę!” dotyczącego promowania zdrowego żywienia i aktywności fizycznej

„Trzymaj Formę!” www.szkolazklasa.pl Program edukacyjny zainicjowany przez Polską Federację Producentów Żywności Rok szkolny 2004/2005 – „Forma na piątkę” (25 szkół w Warszawie) Rok szkolny 2005/2006 – „Trzymaj formę” (100 szkół w Polsce) w ramach przedsięwzięcia „Szkoła z klasą” www.szkolazklasa.pl

„Trzymaj Formę!” Szkoły z woj.warmińsko-mazurskiego, które brały udział w edycji 2005/2006 VI LO w Elblągu Gimnazjum nr 1 w Elblągu Gimnazjum nr 1 w Reszlu (pow.kętrzyński) Gimnazjum w Burkacie (pow. działdowski) Gimnazjum w Sępopolu (pow.bartoszycki) Szkoła Podstawowa w Rozogach (pow.szczycieński) Szkoła Podstawowa nr 9 w Ełku

„Trzymaj Formę!” Doświadczenia zebrane w tych edycjach posłużyły do opracowania programu o zasięgu ogólnopolskim Główny Inspektorat Sanitarny i PFPŻ podpisały umowę o współpracy przy realizacji programu Ze strony PIS w realizację programu zaangażo-wane będą piony PZiOZ oraz HŻŻiPU

„Trzymaj Formę!” I. CEL GŁÓWNY Zwiększenie świadomości dotyczącej wpływu żywienia i aktywności fizycznej na zdrowie

„Trzymaj Formę!” II. CELE SZCZEGÓŁOWE Pogłębienie wiedzy na temat znaczenia zbilansowanej diety i aktywności fizycznej dla organizmu człowieka

„Trzymaj Formę!” 2. Kształtowanie zmiany postaw i zachowań związanych z: a/ prawidłowym żywieniem b/ odpowiednią jakością zdrowotną żywności, c/ aktywnością fizyczną.

„Trzymaj Formę!” 3. Dostarczenie wiedzy i umiejętności korzystania z informacji zamieszczonych na opakowaniach produktów spożywczych.

„Trzymaj Formę!” III. ADRESACI PROGRAMU uczniowie szkół gimnazjalnych (I-III) uczniowie szkół podstawowych (V-VI) rodzice uczniów

„Trzymaj Formę!” IV. UCZESTNICY PROGRAMU dyrekcje szkół, nauczyciele, społeczność szkolna pielęgniarki środowiska szkolnego władze wojewódzkie i lokalne inne osoby i instytucje - wg możliwości i potrzeb środowiskowych

„Trzymaj Formę!” V. CZAS TRWANIA PROGRAMU 2006–2009 I edycja – rok szkolny 2006/07 II edycja – rok szkolny 2007/08 III edycja – rok szkolny 2008/09

„Trzymaj Formę!” VI. ORGANIZATORZY PROGRAMU Główny Inspektorat Sanitarny Stowarzyszenie „Polska Federacja Producentów Żywności”

„Trzymaj Formę!” VII. PARTNERZY PROGRAMU Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie Instytut Matki i Dziecka w Warszawie Ministerstwo Edukacji Narodowej Ministerstwo Sportu

„Trzymaj Formę!” Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Akademia Wychowania Fizycznego w Warszawie Miesięcznik „Lider”

„Trzymaj Formę!” VIII. KOORDYNATORZY PROGRAMU poziom wojewódzki - WSSE st. asystent Aleksandra Wasilewska Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej tel. 089/524-83-82 (85) faks 089/527-99-24 a.wasilewska@wsse.olsztyn.pl

„Trzymaj Formę!” poziom powiatowy – PSSE pracownicy pionu promocji zdrowia i oświaty zdrowotnej Powiatowych Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych poziom szkolny – dyrekcje szkół zaproponowani przez dyrektorów koordynatorzy szkolni

„Trzymaj Formę!” IX. WSPÓŁREALIZATORZY PROGRAMU Z PIS poziom wojewódzki – WSSE mł. asystent Barbara Brakoniecka Oddział Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej tel. 089/524-84-40 hz607@wsse.olsztyn.pl

„Trzymaj Formę!” poziom powiatowy – PSSE Pracownicy pionu higieny żywienia, żywności i przedmiotów użytku zaproponowani przez Powiatowych Inspektorów Sanitarnych

„Trzymaj Formę!” X. TREŚCI PROGRAMOWE Żywienie młodzieży – zbilansowana dieta Wybrane elementy edukacji konsumenckiej Aktywność fizyczna

„Trzymaj Formę!” ŻYWIENIE MŁODZIEŻY Rozkład posiłków w ciągu dnia i % dobowego zapotrzebowania na energię Dzienne zalecenia żywieniowe dla młodzieży Rola podstawowych składników odżywczych Zasady zdrowego żywienia (10 zasad) Alternatywne sposoby żywienia na przykładzie diety wegetariańskiej Zaburzenia stanu zdrowia i rozwoju związane z nieprawidłowym odżywianiem

„Trzymaj Formę!” WYBRANE ELEMENTY EDUKACJI KONSUMENCKIEJ Prawa konsumenta Konstrukcja etykiet na produktach spożywczych

„Trzymaj Formę!” AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA Pożądana aktywność fizyczna dla dzieci i młodzieży Test wydolności fizycznej Test sprawności fizycznej Kształtowanie sylwetki - np.: - prawidłowa pozycja przy pracy w ławce szkolnej - propozycje zestawów ćwiczeń.

„Trzymaj Formę!” XI. METODA REALIZACJI – METODA PROJEKTU Uczniowie przy wsparciu nauczycieli/rodziców, innych osób ze środowiska lokalnego opracowują i realizują projekty służące propagowaniu zasad zdrowego stylu życia w szkole i w rodzinie

„Trzymaj Formę!” Najbardziej wartościowe są projekty interdyscyplinarne, traktujące problem zdrowego trybu życia całościowo, odnoszących się zarówno do zdobywania konkretnych umiejętności, jak też kształtowania postaw i zwiększania zainteresowania problematyką prozdrowotną.

„Trzymaj Formę!” XII. MATERIAŁY (rozdzielnik centralny) poradnik dla szkolnych koordynatorów i realizatorów programu – rozszerzony o: - podstawowe wymagania higieniczno-sanitarne dla pionu żywienia w szkołach, - zalecenia dotyczące sprzedaży produktów spożywczych w obiektach szkolnych.

„Trzymaj Formę!” broszura dla uczniów plakat „Piramida zdrowego żywienia” (z uwzględnioną aktywnością fizyczną) strona internetowa www.trzymajforme.pl płyty z wersją off line strony

www.trzymajforme.pl | HOME | MATERIAŁY EDUKACYJNE | SZKOLENIE WSSE | INFORMACJE PRASOWE | MATERIAŁY EDUKACYJNE DO POBRANIA: PORADNIK DLA MŁODZIEŻY PORADNIK DLA NAUCZYCIELI PORADNIK DLA SZKÓŁ PRZYKŁADOWE SCENARIUSZE ZAJĘĆ MATERIAŁY DODATKOWE

www.trzymajforme.pl HOME | MATERIAŁY EDUKACYJNE | SZKOLENIE WSSE | INFORMACJE PRASOWE |  1.  Powitanie dr Andrzej Wojtyła - Główny Inspektor Sanitarny  2. "Demograficzne uwarunkowania nadwagi i otyłości u uczniów gimnazjów w Polsce w 2005 roku" dr Anna Oblacińska – Instytut Matki i Dziecka, Kierownik Zakładu Medycyny Szkolnej  3. "Zbilansowana dieta dla młodzieży" Bożena Wajszczyk - Instytut Żywności i Żywienia, Zakład Epidemiologii i Norm Żywienia  4. "Realizacja programu edukacyjnego metodą projektu" Grażyna Czetwiertyńska – Centrum Edukacji Obywatelskiej  5. "Zbilansowana dieta" prof. Krzysztof Krygier – Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego  6. "Założenia realizacji programu. Prezentacja i wykorzystanie materiałów i narzędzi programowych" Elżbieta Łata - Dyrektor Departamentu Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej  7. "Założenia realizacji programu. Prezentacja i wykorzystanie materiałów i narzędzi programowych" Andrzej Gantner - dyrektor generalny Stowarzyszenia Polska Federacja Producentów Żywności  8. "Przykłady realizacji programu pt. „Trzymaj Formę” w szkołach, w roku szkolnym 2005/06, w ramach akcji „Szkoła z klasą” organizowanej przez „Gazetę Wyborczą” i Centrum Edukacji Obywatelskiej" Andrzej Gantner - dyrektor generalny Stowarzyszenia Polska Federacja Producentów Żywności  9. "Wskazówki dla dyrektorów w zakresie wymogów sanitarno-higienicznych dla obiektów żywieniowych działających na terenie szkół" Maria Suchowiak – Dyrektor Departamentu Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku Głównego Inspektoratu Sanitarnego Barbara Olędzka – Departament Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku Głównego Inspektoratu Sanitarnego                                                                     

„Trzymaj Formę!” XII. MATERIAŁY (poziom wojewódzki) strona internetowa www.wsse.olsztyn.pl - baza informacji merytorycznych i metodycznych związanych z tematyką programu

„Trzymaj Formę!” e-mailem będą zamieszczane na stronie raz w tygodniu - poradnictwo internetowe prowadzone przez pracownika OPZiOZ oraz pracownika OHŻŻiPU Odpowiedzi na pytania nadesłane e-mailem będą zamieszczane na stronie raz w tygodniu

zdjęcia, grafika – jako pliki jpg „Trzymaj Formę!” - zamieszczanie projektów opracowanych i zrealizowanych przez szkoły biorące udział w programie tekst – jako pliki pdf zdjęcia, grafika – jako pliki jpg

„Trzymaj Formę!” Szkoła, która nadeśle najciekawszy projekt, otrzyma sprzęt sportowy o wartości 500 zł (nagroda Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego)

„Trzymaj Formę!” Projekty należy wysyłać na adres: a.wasilewska@wsse.olsztyn.pl do 15.07.2007 Przyznanie nagrody PWIS – IX 2007

„Trzymaj Formę!” XIII. REALIZACJA PROGRAMU Przedstawienie oferty programowej dyrektorom szkół (PZiOZ PSSE) Opracowanie bazy szkół, które wstępnie wyraziły zgodę na przystąpienie do programu (PZiOZ PSSE/WSSE)

„Trzymaj Formę!” 4.927 szkół, w tym: 4.354 szkoły gimnazjalne 572 szkoły podstawowe

SP – liczba szkół podstawowych 452 G+98 SP=550 G – liczba gimnazjów SP – liczba szkół podstawowych 452 G+98 SP=550

„Trzymaj Formę!” Przeprowadzenie diagnozy dotyczącej: - żywienia uczniów - warunków do aktywności fizycznej w szkołach, które przystąpiły do programu. Wykonawcy: PZiOZ PSSE, HŻŻiPU/HDM PSSE Termin: do 15.02.2007

„Trzymaj Formę!” Zorganizowanie i przeprowadzenie szkoleń dla: - szkolnych koordynatorów programu - szkolnych realizatorów programu - innych przedstawicieli środowiska szkolnego - przedstawicieli środowiska lokalnego Wykonawcy: PZiOZ i HŻŻiPU PSSE, lokalni partnerzy Termin: do 15.01.2007

„Trzymaj Formę!” Nawiązywanie współpracy na rzecz realizacji programu w środowiskach lokalnych (starostwa powiatowe, urzędy miast i gmin, organizacje pozarządowe, instytucje itp.) Wykonawcy: PZiOZ PSSE Termin: XII 2006-VI 2007

„Trzymaj Formę!” Prowadzenie poradnictwa dla realizatorów programu Wykonawcy: PZiOZ PSSE, HŻŻiPU PSSE Termin: XII 2006 – VI 2007 Prowadzenie działań informacyjno-edukacyjnych w lokalnych mediach – także na stronie internetowej PSSE - oraz podczas imprez masowych Termin: XII 2006 – VIII 2007

„Trzymaj Formę!” Dystrybucja materiałów do szkół Wykonawcy: PZiOZ PSSE Termin: XII 2006 – I 2007 Realizacja programu w szkołach metodą projektu Wykonawcy: nauczyciele/pielęgniarki/inne osoby zaangażowane w projekcie Termin: I - V 2007

„Trzymaj Formę!” Wykonawcy: PZiOZ PSSE/WSSE Monitorowanie przebiegu programu Wykonawcy: PZiOZ PSSE/WSSE Termin: XII 2006-VI 2007 Ewaluacja programu Wykonawcy: szkoły, PZiOZ PSSE/WSSE/GIS Termin: VI 2006 – VII 2007 Sporządzenie sprawozdania z realizacji programu Wykonawcy: PZiOZ PSSE Termin: do 15.07.2007

„Trzymaj Formę!” Udoskonalenie wersji programu do kolejnej edycji Wykonawcy: PIS, PFPŻ, realizatorzy i partnerzy programu Termin: VIII 2007 Krajowa konferencja podsumowująca realizację programu w I edycji Wykonawcy: GIS, PFPŻ z udziałem partnerów programu Termin: IX 2007

Dziękuję za uwagę!