Scenariusz lekcji. Zajęcia praktyczne.
Temat: Obsługa gości na przyjęciach typu angielskiego.
Cele lekcji. Uczeń umie: Obsłużyć bankiet angielski Organizować pracę kelnerów 2. Uczeń potrafi: -wykonać prace związane z obsługą klientów z zastosowaniem różnych technik obsługi Ustalić kolejność oraz sposoby podawania potraw i napojów zaproponowanych w menu Ustalić wzorcowe nakrycie stołu na podstawie karty menu 3. Uczeń pamięta: - Jakie informacje powinna zawierać umowa między zleceniodawcą a kierownikiem zakładu
Metody pracy: Pogadanka, ćwiczenia Środki dydaktyczne: Stoły bankietowe Obrusy Naczynia Gotowe potrawy
Przebieg lekcji. Wprowadzenie 1. Przedstawienie uczniom tematu i celów lekcji, oraz metod pracy. 2. Krótkie wprowadzenie przez nauczyciela w problematykę omawianego zagadnienia.
Rozwinięcie 1. Analiza ćwiczeń: - uczniowie planują sprzęt według ustalonego menu - gromadzą bieliznę stołową oraz elementy dekoracyjne stołu, dobierając kolorystykę do wystroju sali
Następnym elementem nakrycia stołu są obrusy białe i kolorowe zwisy dostosowane do wnętrza. Upinanie można stosować w różne falbany i inne formy dekoracji.
Ustawiając stół bankietowy należy zwrócić uwagę na łatwość dojścia z obu stron, wygodę uczestników podczas konsumpcji, możliwość prawidłowej obsługi.
Kolejnym elementem nakrycia stołu jest porcelana, szkło, sztućce oraz serwetki dobrane kolorystycznie do obrusów lub zwisów.
Na stole ustawia się potrawy i napoje przewidziane w karcie menu. Dekoracja stołu są kwiaty ustawione w wazonach w centralnym punkcie stołu.
Po wykonaniu wszystkich czynności związanych z nakryciem stołu kelnerzy oczekują na przybycie gości.
Podsumowanie. Uczeń bezbłędnie i precyzyjnie wykonuje ćwiczenia przy nakrywaniu i dekorowaniu stołu na przyjęciach typu angielskiego Finalną częścią bankietu jest prawidłowa obsługa gości. Opracowała Joanna Broź.