CHEMICZNE ZANIECZYSZCZENIA ŻYWNOŚCI

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
AKTUALIZACJA STANU PRAWNEGO W ZAKRESIE KONTROLI WYMOGÓW I KONTROLI IDENTYFIKACJI I REJESTRACJI ZWIERZĄT Puławy, ; r.;
Advertisements

INTEGROWANA PRODUKCJA A INTEGROWANA OCHRONA ROŚLIN
Przegląd wytycznych i zalecanych rozwiązań wykorzystania oceny ryzyka w ustawodawstwie Unii Europejskiej i Stanów Zjednoczonych Na podstawie informacji.
Przepisy prawa dotyczące żywności
Podstawy prawne dla monitoringu jakości wody przeznaczonej do spożycia
Biogazownie rolnicze - podstawy prawne
Odpady niebezpieczne normy prawne Unii Europejskiej
Techniki chemometryczne w ocenie próbek środowiskowych i biologicznych
Seminarium CO O RECYKLINGU POWINIEN WIEDZIEĆ PRZEDSIĘBIORCA Wprowadzenie do problematyki ustawy o zużytym sprzęcie elektrycznym i elektronicznym oraz proces.
Przestępstwa z ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii w województwie kujawsko-pomorskim problem „dopalaczy”
Ocena ryzyka zawodowego Narzędzie do poprawy warunków pracy
Wyzwania dla oceny ryzyka
WSPÓŁPRACA W ZAKRESIE NADZORU NAD WYROBAMI MEDYCZNYMI WPROWADZANYMI DO OBROTU I DO UŻYWANIA NA TERYTORIUM POLSKI Zgodnie z art ustawy z dnia 20 kwietnia.
Zanieczyszczenia chemiczne żywności
Zanieczyszczenia biologiczne
Zanieczyszczenia fizyczne
Ocena jakości powietrza w Polsce dziś i jutro Barbara Toczko Departament Monitoringu, Ocen i Prognoz Główny Inspektorat Ochrony Środowiska Kielce, 20 października.
Uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego po uboju w gospodarstwie
Prawodawstwo w zakresie gospodarki odpadami
Przepisy ustawy z dnia 14 grudnia 2012 r
Opiniowanie projektów aktów normatywnych Nasielsk listopada 2013 r. Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego.
Jakość żywności w Polsce
Transport materiałów chemicznych
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
Źródła i rodzaje zanieczyszczeń powietrza
ZANIECZYSZCZENIE ŚRODOWISKA
ZANIECZYSZCZENIE GLEBY
Nowe, unijne przepisy dotyczące najwyższych dopuszczalnych poziomów
w aspekcie nadzoru sanitarnego
Częstochowa r., Mikołów r.
Zgodne z rozporządzeniem
Jak chronić Ziemię? Projekt edukacyjny w klasie II szkoły podstawowej.
Światowy Dzień Zdrowia 2015
Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym
WODA Maja Janiszewska kl. VI c, SP-45.
Dzień Zdrowia 10 kwietnia 2015
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Poddziałanie: Wsparcie dla nowych uczestników systemów jakości. Poddziałanie: Wsparcie na przeprowadzenie.
Autorzy: Adrianna Przybylska
Jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności?
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA
OCENA RYZYKA ZAWODOWEGO
Czy mamy prawo do czystego powietrza?
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
Gdańsk, 12 lutego 2015 roku Kierunki zmian w wojewódzkim planie gospodarki odpadami.
Woda Opracowano na podstawie:
Wypadki przy pracy Akty prawne Definicje
Warszawa, Piotr Czaplicki Rynek Leków a Własność Intelektualna Udzielanie patentów na substancje lecznicze w praktyce Urzędu Patentowego RP.
Regulacje prawne w UE dotyczące promocji. źródła prawa promocja (reklama)
Ś WIATOWY D ZIEŃ Z DROWIA 2015 B EZPIECZEŃSTWO Ż YWNOŚCI „ Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym ” Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w.
Przewożenie osób w pojazdach Lublin, dnia 19 października 2015 roku.
Szkoła Letnia STC — Zakopane 2006 Wybrane akty prawne dotyczące bezpieczeństwa żywności dr inż. Krystyna Lisik, dr inż. Maciej Wojtczak.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ PRZESTAWIANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO NA METODY PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ mgr inż. Marcin Żekało.
Martyna Furtak kl. 1 TT. (Genetically Modified Organisms), to organizmy których geny zostały celowo zmienione przez człowieka. Według art. 3 ustawy z.
Nowy format karty charakterystyki Zmiana załącznika II do rozporządzenia Nowy format karty charakterystyki Zmiana załącznika II do rozporządzenia REACH.
Ekologia wokół nas..
Podkomitet Monitorujący ds. równoważnego rozwoju Maria Manelska Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego Departament Wdrażania Regionalnego.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Działanie 9.3 Rozwój przedsiębiorczości Wymagania w zakresie wskaźników.
TOWARY CITES GRUPA: Daria Chmielewska Sylwia Byczkowska Agata Bewicz Katarzyna Chamik Tomasz Butkowski.
Działanie 12.1 Edukacja przedszkolna Wymagania w zakresie wskaźników.
Departament Rozwoju Regionalnego i Funduszy Europejskich
Charakterystyka zanieczyszczeń organicznych przedostających się do wód wraz ze ściekami oczyszczonymi Marta Próba(1), Elżbieta Włodarczyk(1) (1) Instytut.
Wymagania prawne dotyczące ochrony środowiska pracy
Konkurencja a polityka konkurencji
TRANSPORTOWY DOZÓR TECHNICZNY
Posiedzenie Komitetu Monitorującego RPO WK-P r.
Znaczenie wody w przyrodzie i gospodarce
Prawo gospodarcze UE – Prawo celne
AKTUALNY STAN REORGANIZACJI SYSTEMU KONTROLI ŻYWNOŚCI W POLSCE
Zmiany związane z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych (RODO) stosowane od dnia r.
Zapis prezentacji:

CHEMICZNE ZANIECZYSZCZENIA ŻYWNOŚCI

Definicje W rozumieniu art. 3 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia zanieczyszczenia - substancje zanieczyszczające, zanieczyszczenia biologiczne oraz ciała obce, szkodniki lub ich części substancja zanieczyszczająca - substancję zanieczyszczającą w rozumieniu art. 1 rozporządzenia Rady (EWG) nr 315/93 z dnia 8 lutego 1993 r. W rozumieniu art. 1 rozporządzenia Rady (EWG) nr 315/93 "Substancja zanieczyszczająca" oznacza każdą substancję nieumyślnie dodaną do żywności, która jest obecna w takiej żywności jako rezultat produkcji (w tym działalność prowadzana w związku z gospodarką roślinną i zwierzęcą, a także weterynarią), wytwarzania, przetwarzania, przygotowywania, obróbki, pakowania, opakowywania, transportu lub przechowywania takiej żywności lub jako rezultat skażenia środowiska.

związki powstające w procesach: spalania materiałów organicznych np. paliw WWA wysokotemperaturowych spalania substancji organicznych z udziałem chloru skutkujących powstawaniem dioksyn i dibenzofuranów oraz polichlorowanych bifenyli o działaniu podobnym i niepodobnym do dioksyn główne znaczenie mają pierwiastki szkodliwe dla zdrowia: ołów, kadm, rtęć, cyna, arsen, nikiel, mangan, miedź, chrom, cynk, kobalt, wanad

Zanieczyszczenia rolnicze to przede wszystkim: substancje toksyczne powstające w wyniku aktywności grzybów – Mikotoksyny mogą zanieczyszczać materiał roślinny (np. zboża) w okresie wegetacji oraz podczas przechowywania surowca roślinnego obecne przepisy odnoszą się do aflatoksyn, ochratoksyny A, patuliny, deoksyniwalenolu, zearalenonu, fumonizyn oraz toksyn T-2 i HT-2 zalecane jest monitorowanie poziomów alkaloidów sporyszu. działanie toksyczne poszczególnych mikotoksyn jest zróżnicowane i związane z ich budową chemiczną, w przypadku wielu związków potwierdzono działanie kancerogenne, mutagenne i teratogenne (szczególnie w przypadku aflatoksyn) mogą powodować zatrucia ostre i podostre, wykazują również toksyczność wielonarządową oraz immunosupresyjność. Pestycydy poziom występowania w produktach rolnych związany jest z gatunkiem, nasłonecznieniem, ilością opadów oraz stosowaniem środków ochrony roślin Nie ma nieszkodliwych pestycydów -są to najgroźniejsze substancje, z jakimi człowiek ma do czynienia na skalę masową. Pestycydy zbudowane są z dwóch składowych: substancji aktywnej, która odpowiada za toksyczne działanie pestycydu i substancji docelowej, która łączy się z substancją docelową ułatwiając aplikacje i działanie Pestycydy stanowią także bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia, a niekiedy i życia człowieka. Wywołują: · upośledzenie centralnego układu nerwowego · dermatozy, oparzenia i inne choroby skórne · choroby żołądka i zatrucia · zmiany hormonalne · osłabienie, zawroty głowy, paraliż stóp · upośledzenie układu oddechowego · zmiany operacyjne wątroby i nerek · nagromadzenie się metabolitów toksyn · działanie mutagenne i nowotworowe · nowotwory (prostaty, żołądka, przełyku, płuc, ust, skóry, układu oddechowego i limfy -białaczka) · zahamowanie wielu działań biologicznych ciała,

Wiele zanieczyszczeń wykazuje poważne szkodliwe skutki dla organizmu człowieka odległe w czasie (np. działanie kancerogenne, teratogenne), część z nich ma także zdolność do akumulacji w organizmie człowieka. Dlatego przy ocenie zagrożenia dla konsumenta wskazane jest postępowanie zgodnie z zasadą ostrożności, mając na uwadze zarówno: poważne skutki zdrowotne długi czas działania możliwość występowania wielu środków spożywczych warunki życia stanowiące źródło narażenia konsumenta na dany czynnik niebezpieczny lub inne czynniki o podobnym sposobie oddziaływania na organizm człowieka.

W przypadku większości substancji obowiązuje również zasada ALARA (as low as reasonable achievable) określająca, że niezależnie od obowiązujących limitów należy dążyć do sytuacji, w której pobranie z żywnością wymienionych zanieczyszczeń jest możliwie niskie przy zachowaniu racjonalnych zasad odżywiania, obróbki żywności oraz mając na uwadze poziom zanieczyszczenia środowiska.

Przepisy prawne Unii Europejskiej W zakresie zanieczyszczeń chemicznych przepisy prawne Unii Europejskiej można podzielić na: szczegółowe przepisy prawne metody pobierania próbek i analizy przepisy prawne wydawane w związku z zaistniałymi sytuacjami nadzwyczajnymi.

Szczegółowe przepisy prawne: poziom skażenia radioaktywnego środków spożywczych oraz pasz po wypadku jądrowym lub w każdym innym przypadku zdarzenia radiacyjnego poziomy skażenia radioaktywnego w środkach spożywczych o mniejszym znaczeniu w następstwie wypadku jądrowego lub w każdym innym przypadku pogotowia radiologicznego poziomy pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni poziomy dla niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych (np. azotany, metale szkodliwe dla zdrowia, mikotoksyny, WWA, melamina) substancje farmakologicznie czynne i ich pozostałości w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego

Przepisy prawne z zakresu metod poboru próbek i analizy poziomów mikotoksyn w środkach spożywczych poziomu azotanów w niektórych środkach spożywczych poziomów ołowiu, kadmu, rtęci, cyny nieorganicznej, 3-MCPD i benzo[a]pirenu w środkach spożywczych  poziomów dioksyn, dioksynopodobnych polichlorowanych bifenyli i niedioksynopodobnych polichlorowanych bifenyli w niektórych środkach spożywczych

Przepisy prawne wydawane w związku z zaistniałymi sytuacjami nadzwyczajnymi regulujące przywóz produktów rolnych pochodzących z krajów trzecich w następstwie wybuchu w elektrowni jadowej w Czarnobylu zwiększające poziom kontroli urzędowych przywozu niektórych rodzajów pasz i żywności niepochodzących od zwierząt w odniesieniu do zwiększenia częstotliwości kontroli urzędowych orzeszkach ziemnych masła orzechowego z Ghany i Indii oraz pestek arbuza z Nigerii regulujące przywóz niektórych produktów pochodzących lub wysłanych z Chin (melamina w produktach zawierających mleko, przetwory mleczne, soję lub przetwory sojowe) nakładające specjalne warunki dotyczące przywozu niektórych środków spożywczych z niektórych państw trzecich w związku z ryzykiem zanieczyszczenia aflatoksynami

Przepisy prawne wydawane w związku z zaistniałymi sytuacjami nadzwyczajnymi wprowadzające szczególne warunki dotyczące przywozu gumy guar pochodzącej lub wysyłanej z Indii w związku z ryzykiem zanieczyszczenia pentachlorofenolem i dioksynami zatwierdzające przedwywozowe kontrole pszenicy i mąki pszennej przeprowadzane przez Kanadę w odniesieniu do obecności ochratoksyny A wprowadzające specjalne warunki regulujące przywóz paszy i żywności pochodzących lub wysyłanych z Japonii w następstwie wypadku w elektrowni jądrowej Fukushima zatwierdzająca przedwywozowe kontrole orzeszków ziemnych i produktów pochodnych przeprowadzane przez Stany Zjednoczone Ameryki w odniesieniu do obecności aflatoksyn

Przepisy prawne Unii Europejskiej – Zalecenia Zalecenie Komisji 2007/196/WE z dnia 28 marca 2007 r. w sprawie monitorowania obecności furanu w żywności Zalecenie Komisji 2011/516/UE z dnia 23 sierpnia 2011 r. w sprawie ograniczenia obecności dioksyn, furanów i bifenyli polichlorowanych (PCB) w paszy i żywności Zalecenie Komisji 2013/647/UE z dnia 8 listopada 2013 r. w sprawie dochodzeń dotyczących poziomów akryloamidu w żywności

Krajowe przepisy prawne Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 października 2007 r. w sprawie pobierania próbek żywności w celu oznaczania poziomów pozostałości pestycydów Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 31 marca 2011 r. w sprawie naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód stołowych Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2012 r. w sprawie określenia maksymalnych poziomów substancji zanieczyszczających, które mogą znajdować się w tłuszczach stosowanych do smażenia, oraz kryteriów dla metod analitycznych stosowanych do ich oznaczania

AZOTANY Rozporządzenie Komisji (WE) NR 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych, ze zmianami wprowadzonymi przez: Rozporządzenie Komisji (WE) NR 1258/2011 z dnia 2 grudnia 2011 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów azotanów w środkach spożywczych Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 31 marca 2011 r. w sprawie naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód stołowych (załącznik nr 1 - składniki potencjalnie toksyczne naturalnego pochodzenia występujące w naturalnych wodach mineralnych w opakowaniach oraz ich maksymalne poziomy, których przekroczenie może stanowić ryzyko dla zdrowia)

AZOTANY W ramach poboru próbek: Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1882/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustanawiające metody pobierania próbek i analizy do celów urzędowej kontroli poziomu azotanów w niektórych środkach spożywczych

METALE SZKODLIWE DLA ZDROWIA Rozporządzenie Komisji (WE) NR 1881/2006 ze zmianami (Pb, Cd, Hg, Sn nieorganiczna) rozporządzenie Komisji (WE) NR 669/2009 z dnia 24 lipca 2009 r. w sprawie wykonania rozporządzenia (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie zwiększonego poziomu kontroli urzędowych przywozu niektórych rodzajów pasz i żywności niepochodzących od zwierząt i zmieniające decyzję 2006/504/WE rozporządzenie (WE) NR 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego – wymagania dla żelatyny i kolagenu (Pb, Cd, As, Hg, Cr, Cu, Zn, Fe)

METALE SZKODLIWE DLA ZDROWIA rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG – wymagania dotyczące zawartości związków rtęci (suma związków rtęci wyrażona jako rtęć) rozporządzenie Komisji NR 380/2012 z dnia 3 maja 2012 r. zmieniające załącznik nr II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 - w odniesieniu do warunków i poziomów stosowania substancji dodatkowych zawierających glin rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 31 marca 2011 r. w sprawie naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód stołowych - załącznik nr 1 -składniki potencjalnie toksyczne naturalnego pochodzenia występujące w naturalnych wodach mineralnych w opakowaniach oraz ich maksymalne poziomy, których przekroczenie może stanowić ryzyko dla zdrowia - Pb, Cd, As, Hg, Cr, Cu, Mn, Se, Ni, Ba, B)

METALE SZKODLIWE DLA ZDROWIA W zakresie wymagań dotyczących pobierania próbek: Rozporządzenie Komisji (WE) NR 333/2007 z dnia 28 marca 2007 r. ustanawiające metody pobierania próbek i metody analiz do celów urzędowej kontroli poziomów ołowiu, kadmu, rtęci, cyny nieorganicznej, 3-MCPD i wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w środkach spożywczych, ze zmianą ujętą w Rozporządzeniu Komisji (UE) NR 836/2011 z dnia 19 sierpnia 2011 r. zmieniające rozporządzenie Komisji (WE) NR 333/2007 ustanawiające metody pobierania próbek i metody analiz do celów urzędowej kontroli poziomów ołowiu, kadmu, rtęci, cyny nieorganicznej, 3-MCPD i benzo[a]pirenu w środkach spożywczych

MIKOTOKSYNY rozporządzenie (WE) NR 1881/2006 ze zmianami rozporządzenie Komisji (WE) NR 669/2009 z dnia 24 lipca 2009 r. w sprawie wykonania rozporządzenia (WE) NR 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie zwiększonego poziomu kontroli urzędowych przywozu niektórych rodzajów pasz i żywności niepochodzących od zwierząt i zmieniające decyzję 2006/504/WE, wraz ze zmianami Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 884/2014 z dnia 13 sierpnia 2014 r. nakładające specjalne warunki dotyczące przywozu niektórych rodzajów pasz i żywności z niektórych państw trzecich w związku z ryzykiem zanieczyszczenia aflatoksynami i uchylające rozporządzenie (WE) nr 1152/2009

MIKOTOKSYNY W zakresie wymagań dotyczących pobierania próbek: rozporządzenie Komisji (WE) NR 401/2006 z dnia 23 lutego 2006 r. ustanawiające metody pobierania próbek i analizy do celów urzędowej kontroli poziomów mikotoksyn w środkach spożywczych z późniejszymi zmianami

MIKOTOKSYNY W innych zakresach: Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) NR 844/2011 z dnia 23 sierpnia 2011 r. zatwierdzające przedwywozowe kontrole pszenicy i mąki pszennej przeprowadzane przez Kanadę w odniesieniu do obecności ochratoksyny A Decyzja Komisji 2008/47/WE z dnia 20 grudnia 2007 r. zatwierdzająca przedwywozowe kontrole orzeszków ziemnych i produktów pochodnych przeprowadzane przez Stany Zjednoczone Ameryki w odniesieniu do obecności aflatoksyn

3-monochloropropano-1,2-diol (3-MCPD) Rozporządzenie Komisji (WE) NR 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych - odniesieniu do hydrolizowanego białka roślinnego i sosu sojowego

DIOKSYNY, DIBENZOFURANY ORAZ POLICHLOROWANE BIFENYLE (PCB) o działaniu podobnym i niepodobnym do dioksyn Rozporządzenie (WE) NR 1881/2006 ze zmianami wprowadzonymi przez: rozporządzenie Komisji (WE) NR 565/2008 z dnia 18 czerwca 2008 r. zmieniające rozporządzenie (WE) NR 1881/2006 ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych w odniesieniu do ustanowienia najwyższego dopuszczalnego poziomu dioksyn i polichlorowanych bifenyli w wątrobie rybiej

DIOKSYNY, DIBENZOFURANY ORAZ POLICHLOROWANE BIFENYLE (PCB) o działaniu podobnym i niepodobnym do dioksyn Rozporządzenie (WE) NR 1881/2006 ze zmianami wprowadzonymi przez: rozporządzenie Komisji (WE) NR 1259/2011 z dnia 2 grudnia 2011 r. zmieniające rozporządzenie (WE) NR 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów dioksyn, polichlorowanych bifenyli o działaniu podobnym do dioksyn i polichlorowanych bifenyli o działaniu niepodobnym do dioksyn w środkach spożywczych rozporządzenie Komisji (UE) NR 594/2012 z dnia 5 lipca 2012 r. zmieniające rozporządzenie (WE) NR 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych zanieczyszczeń ochratoksyną A, polichlorowanymi bifenylami o działaniu niepodobnym do dioksyn i melaminą w środkach spożywczych

DIOKSYNY, DIBENZOFURANY ORAZ POLICHLOROWANE BIFENYLE (PCB) o działaniu podobnym i niepodobnym do dioksyn W innych zakresach: Rozporządzenie Komisji (WE) NR 252/2012 z dnia 21 marca 2012 r. ustanawiające metody pobierania i analizy próbek do celów urzędowej kontroli poziomów dioksyn, dioksynopodobnych polichlorowanych bifenyli i niedioksynopodobnych polichlorowanych bifenyli w niektórych środkach spożywczych oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 1883/2006 Rozporządzenie Komisji (WE) NR 258/2010 z dnia 25 marca 2010 r. w sprawie wprowadzenia szczególnych warunków dotyczących przywozu gumy guar pochodzącej lub wysyłanej z Indii w związku z ryzykiem zanieczyszczenia pentachlorofenolem i dioksynami oraz w sprawie uchylenia decyzji 2008/352/UE Zalecenie Komisji 2011/516/UE z dnia 23 sierpnia 2011 r. w sprawie ograniczenia obecności dioksyn, furanów i bifenyli polichlorowanych (PCB) w paszy i żywności

WWA- wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne Rozporządzenie (WE) NR 1881/2006 ze zmianami wprowadzonymi przez: rozporządzenie Komisji (WE) NR 835/2011 z dnia 19 sierpnia 2011 r. zmieniające rozporządzenie (WE) NR 1881/2006 odnośnie do najwyższych dopuszczalnych poziomów wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w środkach spożywczych

MELAMINA Rozporządzenie (WE) NR 1881/2006 ze zmianami wprowadzonymi przez: rozporządzenie Komisji (UE) NR 594/2012 z dnia 5 lipca 2012 r. zmieniające rozporządzenie (WE) NR 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych zanieczyszczeń ochratoksyną A, polichlorowanymi bifenylami o działaniu niepodobnym do dioksyn i melaminą w środkach spożywczych rozporządzenie Komisji (WE) NR 1135/2009 z dnia 25 listopada 2009 r. nakładające specjalne warunki przywozu niektórych produktów pochodzących lub wysyłanych z Chin i uchylające decyzję 2008/798/WE

AKRYLOAMID (wyłącznie wartości wskaźnikowe) Zalecenie Komisji 2013/647/UE z dnia 8 listopada 2013 r. w sprawie dochodzeń dotyczących poziomów akryloamidu w żywności (Dz.U.L.2013.301.15) Zastępuje Zalecenie Komisji z dnia 10 stycznia 2011 r. (przewodnik RASFF) Wskazuje aby właściwe organy państw członkowskich z aktywnym udziałem podmiotów prowadzących przedsiębiorstwo spożywcze przeprowadziły dochodzenia, badając metody produkcji i przetwórstwa stosowane przez podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze w przypadkach, gdy poziom akryloamidu w środku spożywczym, zbadany w ramach monitorowania zgodnie z zaleceniem 2010/307/UE, przekracza wartość wskaźnikową dla akryloamidu określoną dla danej kategorii żywności w załączniku do zalecenia. Dochodzenia powinny obejmować weryfikację stosowanych przez podmiot prowadzący przedsiębiorstwo spożywcze procedur opartych na Analizie Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP). Wartości wskaźnikowe określone w zaleceniu mają jedynie na celu wskazanie na potrzebę dochodzenia. Nie stanowią one progów bezpieczeństwa.

PESTYCYDY Rozporządzenie (WE) NR 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG z późniejszymi zmianami

PESTYCYDY W zakresie poboru próbek: Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) NR 788/2012 z dnia 31 sierpnia 2012 r. dotyczące wieloletniego skoordynowanego unijnego programu kontroli na lata 2013, 2014 i 2015, mającego na celu zapewnienie zgodności z najwyższymi dopuszczalnymi poziomami pozostałości pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na jej powierzchni, a także mającego na celu ocenę narażenia konsumenta na te pozostałości, ze zmianami wprowadzonymi przez: rozporządzenie wykonawcze komisji (UE) NR 480/2013 z dnia 24 maja 2013 r. zmieniające rozporządzenie (UE) nr 788/2012 w odniesieniu do okresu analizowania na zasadzie dobrowolności niektórych pestycydów Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 października 2007 r. w sprawie pobierania próbek żywności w celu oznaczania poziomów pozostałości pestycydów

PESTYCYDY http://ec.europa.eu/sanco_pesticides/public/index.cfm?event= substance.selection&ch=1

Products

PIERWIASTKI PROMIENIOTÓWRCZE Rozporządzenie Rady (EURATOM) NR 3954/87 z dnia 22 grudnia 1987 r. ustanawiające maksymalne dozwolone poziomy skażenia radioaktywnego środków spożywczych oraz pasz po wypadku jądrowym lub w każdym innym przypadku zdarzenia radiacyjnego Rozporządzenie Komisji (EURATOM) NR 944/89 z dnia 12 kwietnia 1989 r. ustanawiające maksymalne dozwolone poziomy skażenia radioaktywnego w środkach spożywczych o mniejszym znaczeniu w następstwie wypadku jądrowego lub w każdym innym przypadku pogotowia radiologicznego

PIERWIASTKI PROMIENIOTÓWRCZE Rozporządzenie Rady (WE) NR 733/2008 z dnia 15 lipca 2008 r. w sprawie warunków regulujących przywóz produktów rolnych pochodzących z krajów trzecich w następstwie wybuchu w elektrowni jadowej w Czarnobylu – w odniesieniu do maksymalnego poziomu radioaktywności spowodowanego obecnością izotopów - 134 i 137 pierwiastka cezu Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) NR 996/2012 z dnia 26.10.2012 r. wprowadzające specjalne warunki regulujące przywóz paszy i żywności pochodzących lub wysyłanych z Japonii w następstwie wypadku w elektrowni jądrowej Fukushima i uchylające rozporządzenie wykonawcze (UE) NR 284/2011 uwzględniając zmianę rozporządzeniem Wykonawczym Komisji (UE) NR 495/2013 z dnia 29 maja 2013 r. –wprowadza nowy wykaz pasz i żywności, w odniesieniu do których wymagane jest pobieranie i analiza próbek na obecność cezu-134 i cezu-137 przed wywozem do Unii

INNE ZANIECZYSZCZENIA Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2012 r. w sprawie określenia maksymalnych poziomów substancji zanieczyszczających, które mogą znajdować się w tłuszczach stosowanych do smażenia, oraz kryteriów dla metod analitycznych stosowanych do ich oznaczania - dotyczy zawartości wolnych kwasów tłuszczowych w tłuszczach Rozporządzenie Komisji (UE) NR 37/2010 z dnia 22 grudnia 2009 r. w sprawie substancji farmakologicznie czynnych i ich klasyfikacji w odniesieniu do maksymalnych limitów pozostałości w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego ze zmianami Zalecenie Komisji 2007/196/WE z dnia 28 marca 2007 r. w sprawie monitorowania obecności furanu w żywności