Witaminy.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Advertisements

Składniki odżywcze.
Sole w kuchni.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
WARZYWA I WITAMINY.
Równowaga chemiczna - odwracalność reakcji chemicznych
Zakaz reklamy i promocji tytoniu oraz sponsoringu przez firmy tytoniowe.
Światowy Dzień Zdrowia 2016 Pokonaj cukrzycę. Światowy Dzień Zdrowia 7 kwietnia 2016.
KWASY Justyna Loryś.
Blok I: PODSTAWY TECHNIKI Lekcja 6: Zjawisko tarcia i jego wpływ na pracę ciągników i maszyn rolniczych (1 godz.) 1. Zjawisko tarcia 2. Tarcie ślizgowe.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
Pojawiające się nowe choroby lub inne przybierające niebezpieczne formy stanowią poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Jednak postęp medycyny jest tak.
Zajęcia 1-3 Układ okresowy pierwiastków. Co to i po co? Pojęcie masy atomowej, masy cząsteczkowej, masy molowej Proste obliczenia stechiometryczne. Wydajność.
W I T A M I N Y Związki organiczne, które w małych ilościach muszą być przyjmowane wraz z pokarmem. Pomagają w utrzymaniu prawidłowego przebiegu procesów.
Nature Tan Здоровый загар NatureTan NATURALNA OPALENIZNA NATURALNA OPALENIZNA.
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Witaminy i minera ł y w ż yciu cz ł owieka. WITAMINA Funkcje witaminy A regulacja wzrostu i funkcjonowania komórek tkanki nabłonkowej, odpowiada za stan.
„zdrowe życie w szkole i w domu” Wielu z was spotyka się ze zjawiskiem palenia papierosów. Zanim ktoś będzie was namawiał do palenia musicie wiedzieć,
Rozliczanie kosztów działalności pomocniczej
Excel 2007 dla średniozaawansowanych zajęcia z dnia
VII kampania społeczna N O PROMIL – N O PROBLEM PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI.
„ Kwaśna bateria” czyli jak działają akumulatory?.
Witaminy. WITAMINY Co to jest (definicja witaminy)? Podział Formy występowania Funkcje Odkrywca.
CZAS NA ZDROWIE.
SKÓRA Budowa i Funkcje Ewa Trznadel-Budźko
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
ZDROWY STYL ŻYCIA GIMNASTYKA PROZDROWOTNA. Gimnastyka prozdrowotna - czyli kompleksowy program aktywności ruchowej mający na celu skuteczną odbudowę kondycji.
KWASY KARBOKSYLOWE ZAWIERAJĄCE DODATKOWE GRUPY FUNKCYJNE ORAZ ZWIĄZKI HETEROCYKICZNE Aneta Pieńkowska kl. 2c Roksana Hreczuch kl. 2c.
Jak sobie z nim radzić ?.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
DARY SYBERII DLA ZDROWEGO UŚMIECHU. UŚMIECH – jest najważniejszym elementem w kontaktach międzyludzkich i jest wizytówką współczesnego człowieka!
Hartowanie ciała Wykonała Maria Szelągowska. Co to jest hartowanie? Hartowanie Hartowanie – proces adaptowania ciała do niekorzystnych warunków zewnętrznych.
DO CZEGO SŁUŻĄ NARZĄDY ZMYSŁÓW?
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Dobrowolny Program Znakowania Wartością Odżywczą GDA. mgr Dorota Chabecka.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
NAJCZĘSTSZYCH CHORÓB UKŁADU KRĄŻENA 5. Nadciśnienie tętnicze.
Papierosy to zła rzecz, z nim zdrowie idzie precz!!! Autor: Weronika Pączek.
Wpływ aktywności fizycznej na zdrowie dziecka. Aktywność fizyczna wpływa na:  Sferę emocjonalną  Sferę intelektualną  Sferę społeczną.
Monika Hołowacz. Obecnie nie ma już wątpliwości, że palenie papierosów szkodliwie działa na zdrowie człowieka. Gdy pali dziecko, konsekwencje uzależnienia.
Dane o polskich palaczach: 9 milionów Polaków to nałogowi palacze. 57 proc. palaczy to mężczyźni. 54 proc. palaczy wypala papierosów dziennie.
Co wiemy o innych składnikach powietrza?
Promieniowanie jonizujące. Co to jest promieniotwórczość?
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Wody mineralne i lecznicze
14 listopada Światowy Dzień Walki z CUKRZYCĄ
Związki chemiczne w roślinach japońskich - Miłorząb japoński
Kanapki w naszej szkole
Wykonał: Kamil Olczak VID
Pharmanex® Bone Formula
ŻYWIENIE MŁODEGO SPORTOWCA
Przejście zakładu pracy na innego pracodawcę
ORGANIZACJA.
Trzymaj formę! Karolina Pająk.
DLACZEGO RUCH JEST TAK WAŻNY DLA NASZEGO ZDROWIA ?
Zasady zdrowego odżywiania
Podstawowe składniki odżywcze..
RUCH jest : potrzebą biologiczną zwierząt i ludzi,
Wartości odżywcze orzechów.
Zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna
Witaminy Jakub Ignatowicz kl.3a Daniel Dąbrowski kl.3a
Myśl ekologicznie Żyj fantastycznie.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Naturalne źródła węglowodorów
CZŁOWIEK I JEGO BUDOWA.
Nie truj sąsiada! Nie dla smogu.
Zapis prezentacji:

Witaminy

Witamina C Witamina C zwana też kwasem askorbinowym jest pochodną glukozy. To witamina rozpuszczalna w wodzie, nietrwała - wrażliwa na działanie tlenu i wysokich temperatur. Wszelkie suszenie, solenie czy stosowanie środków do konserwowania przetworów niszczą witaminę C. Odkrycie wpływu witaminy C na człowieka powiązane było z chorobą dotykającą marynarzy - szkorbutem.

Symbole do oznaczania związków kwasu askrobiowego stosowanego w przemyśle spożywczym jako przeciwutleniacza. E300 – kwas askorbinowy E301 – askorbinian sodu E302 – askorbinian wapnia E303 – askorbinian potasu E304 – estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego

FUNKCJE WITAMINY C zwiększa odporność organizmu (mniejsze ryzyko przeziębień i krótszy czas ich trwania), wpływa na wytwarzanie i zachowanie kolagenu (służy do produkcji tkanki łącznej), przyspiesza gojenie ran i zrastanie kości, odpowiada za sprawne funkcjonowanie układu krwionośnego i serca, obniża ciśnienie krwi, chroni przed miażdżycą i odkładaniem się cholesterolu, chroni organizm przed zmianami nowotworowymi.

Noblista Pauling Linus Pauling pozostaje jedynym naukowcem w historii, który otrzymał dwie indywidualne Nagrody Nobla – z chemii w 1954 r. za swój wkład w teorię wiązań atomowych oraz Nagrodę Pokojową w 1962 r. za działalność ograniczającą rozprzestrzenianie broni atomowej. O ile jego dorobek w wyżej wymienionych dziedzinach jest niezaprzeczalny, o tyle inny aspekt jego kariery naukowej, ten związany z witaminą C, budzi wątpliwości.

Cholekalcyferol -D3 Organiczny związek chemiczny z grupy witamin D. Powstaje z 7- dehydrocholesterolu w skórze zwierzą t wystawionej na działanie promieni słonecznych (fotoliza). U człowieka ulega następnie 25- hydroksylacji w wątrobie oraz 1α- hydroksylacji w nerkach dając postać aktywną witaminy D3 - Calcitriolum. Reguluje gospodarkę wapniowo- fosforową i wpływa na rozwój kośćca.

Czym jest witamina D Witamina D spełnia wyjątkową rolę wśród witamin. Ściśle biorąc, pod wieloma względami bardziej przypomina hormon niż witaminę. Organizm może ją produkować samodzielnie – warunkiem jest jednak wystarczająca ekspozycja ciała na promienie słoneczne..

9

Witamina D reguluje wchłanianie wapnia i fosforu z przewodu pokarmowego. Dzięki współdziałaniu z hormonem odpowiedzialnym za gospodarowanie wapniem witamina D zapewnia prawidłowy rozwój i mineralizację kości i zębów, a także zapobiega krzywicy. Korzystnie wpływa na układ nerwowy i kurczliwość mięśni, utrzymując stężenie wapnia umożliwiające sprawne przewodzenie impulsów nerwowych. Łagodzi stany zapalne skóry, reguluje wydzielanie insuliny. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę D to 5 µg dla osób dorosłych. Niedobory przyczyniają się do demineralizacji kości, zwiększonej podatności na urazy oraz osłabienia kurczliwości mięśni.

Kwasy omega 3   Nienasycone kwasy tłuszczowe, których ostatnie wiązanie podwójne w łańcuchu węglowym znajduje się przy trzecim od końca atomie węgla. Do tej grupy należą m.in. wielonienasycone kwasy pełniące ważną rolę w odżywianiu człowieka.

Jak działają kwasy Omega 3 ? Po pierwsze, posiadają zdolność wiązania i rozpuszczania kwasów nasyconych, dzięki czemu usprawniają oczyszczanie organizmu ze złogów. Po drugie, kwasy omega-3 wbudowane w komórki organizmu w swoim działaniu przypominają warstwy teflonu, w których cząsteczki różnych substancji swobodnie prześlizgują się, nie przyklejając się  niepotrzebnie do komórek. To w znacznym stopniu usprawnia przemianę materii.

Komu warto zalecić Omega-3? Wszystkim osobom pragnącym wspierać: prawidłowe funkcjonowanie serca, utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi, utrzymanie odpowiedniego poziomu lipidów, prawidłowy rozwój układu nerwowego, funkcjonowanie mózgu i wzroku.

Gdzie można znaleźć kwasy OMEGA-3? ŚLEDŹ TUŃCZYK JAJA KURZE SKORUPIAKI ANCHOIS SARDYNKI ORZECHY WŁOSKIE ŁOSOŚ

Koniec Prezentacje przygotowali: Oliwia Szczepaniec Natalia Ropuszyńska Igor Cichosz Klasa 3b