Aminokwasy amfoteryczny charakter aminokwasów,

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
metody otrzymywania soli
Advertisements

SOLE JAKO PRODUKT REAKCJI WODNYCH ROZTWORÓW KWASÓW I ZASAD
Sole Np.: siarczany (VI) , chlorki , siarczki, azotany (V), węglany, fosforany (V), siarczany (IV).
Prezentacja na lekcję chemii
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu Wszelkie treści i zasoby edukacyjne publikowane na łamach Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu Wszelkie treści i zasoby edukacyjne publikowane na łamach Portalu
Białka - struktura i funkcje
WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNO-CHEMICZNE SOLI
DYSOCJACJA JONOWA KWASÓW I ZASAD
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza
Doświadczenie: Wpływ kreta , sody oczyszczonej , octu , wody i soli kuchennej na proces utleniania żelaza Żelazo jest bardzo rozpowszechnionym pierwiastkiem.
Skąd wziąć rozwiązanie?
Różnobarwny świat chemii
Badanie odczynu produktów użytku domowego za pomocą wskaźników.
Hydroliza soli oraz jej przykłady
Hydroliza Hydrolizie ulegają sole:
KWASY NIEORGANICZNE POZIOM PONADPODSTAWOWY Opracowanie
Reakcje w roztworach wodnych – indykatory kwasowo-zasadowe, Reakcje zobojętniania, Reakcje strącania osadów soli.
DLACZEGO MYDŁA MYJĄ A PROSZKI PIORĄ?
Wykrywanie białek Wykrywanie skrobi Wykrywanie glukozy
Agnieszka Jędrzejowska
Autorzy: Beata i Jacek Świerkoccy
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
WĘGLOWODORY.
Autorzy: Beata i Jacek Świerkoccy
Powtórki chemiczne chemia organiczna
Fenole.
Kwasy karboksylowe.
Peptydy i białka Reakcja kondensacji α-aminokwasów Peptydy
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Środki czystości i kosmetyki
Hydroksykwasy -budowa hydroksykwasów i ich nazewnictwo,
Typy reakcji w chemii organicznej
Wyższe kwasy karboksylowe i mydła
Reakcje charakterystyczne w chemii organicznej – identyfikacja związków i grup funkcyjnych -Grupy hydroksylowe, -Grupa aldehydowa, -Grupa ketonowa -Grupa.
ALDEHYDY I KETONY Błażej Włodarczyk kl. IIIc. CZYM SI Ę DZISIAJ ZAJMIEMY? -Czym są Aldehydy i Ketony? -Otrzymywanie -Właściwości -Charakterystyczne reakcje.
Tłuszcze (glicerydy) - Budowa i podział tłuszczów,
Reakcje utlenienia i redukcji
W WYNIKU REAKCJI KWASU Z ZASADĄ POWSTAJE OBOJĘTNA CZĄSTECZKA WODY.
Wodorotlenki i zasady -budowa i nazewnictwo,
Chrom i jego związki Występowanie chromu i jego otrzymywanie,
Zestawienie wiadomości o solach - podział soli - otrzymywanie soli - wybrane właściwości soli.
Otrzymywanie kwasu asparaginowego jako surowca dla przemysłu farmaceutycznego w skali t/rok. Tomasz Jaskulski, Wiktor Kosiński, Mariusz Krajewski.
Dysocjacja jonowa, moc elektrolitu -Kwasy, zasady i sole wg Arrheniusa, -Kwasy i zasady wg teorii protonowej Br ӧ nsteda i Lowry`ego -Kwasy i zasady wg.
Aminokwasy Budowa aminokwasów, Aminokwasy endo- i egzogenne,
Kwasy i zasady - Kwasy i zasady wg Arrheniusa
Zestawienie wiadomości wodorotlenkach
Powtórka chemia.
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza soli
Reakcje związków organicznych
związki wodoru z metalami - wodorki, związki wodoru z niemetalami
Analiza jakościowa – chemia organiczna
Zasadowe wodorki metali Obojętne związki wodoru z niemetalami
Analiza jakościowa w chemii nieorganicznej – kationy
Mechanizm reakcji estryfikacji
Wydajność reakcji chemicznych
Halogenki kwasowe – pochodne kwasów karboksylowych
Fenole Budowa fenoli Homologi fenolu Otrzymywanie fenolu
Reakcje związków organicznych wielofunkcyjnych
Elektrolity i nieelektrolity
Wskaźniki kwasowo - zasadowe i pozostałe wskaźniki
Jednofunkcyjne pochodne węglowodorów i alkohole monohydroksylowe
Metody otrzymywania soli
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Poliamidy syntetyczne
Podstawowe typy reakcji organicznych Kwasy i zasady Lewisa
Aminokwasy budowa aminokwasów, aminokwasy endo- i egzogenne,
Metody otrzymywania wybranych związków organicznych (cz. III)
Fenole (cz. I) Struktura i nazewnictwo fenoli Właściwości fizyczne
Aminy aromatyczne (cz. II)
Zapis prezentacji:

Aminokwasy amfoteryczny charakter aminokwasów, jon obojnaczy (bipolarny – sól wewnętrzna) - punkt pI (punkt izoelektryczny) wiązanie peptydowe (amidowe)

Amfoteryczny charakter aminokwasów Aminokwasy: R – CH – COOH | NH2 zawierają dwie grupy funkcyjne: aminową ( - NH2) o charakterze zasadowym, w związku z tym reagują kwasami reakcja z kwasem chlorowodorowym: C CH3 CH NH2 O OH + C CH3 CH NH2 O OH H H+ Cl- Cl- alanina kwas chlorowodorowy chlorowodorek alaniny

Amfoteryczny charakter aminokwasów cd Grupa karboksylowa ma charakter kwasowy, w związku z tym aminokwasy reagują z zasadami reakcja z zasadą sodową C CH3 CH NH2 O Na C CH3 CH NH2 O H2O Na+ OH - - H alaninian sodu woda alanina zasada sodowa

Jon obojnaczy (bipolarny – sól wewnętrzna) Jon obojnaczy – bipolarny zawiera w swojej strukturze jednocześnie fragment kationowy i fragment anionowy (dwie grupy o odmiennym charakterze chemicznym: zasadowo-kwasowych) Proces ten zachodzi w środowisku wodnym – kation z kwasowej grupy – COOH jest przenoszony na zasadową grupę – NH2 : proces wewnątrzcząsteczkowy C CH3 CH NH2 O C CH3 CH NH3 O - + - + H Jon obojnaczy – sół wewnętrzna

Punkt pI (punkt izoelektryczny) Wartość pH, w której aminokwas istnieje w roztworze głównie w formie jonu obojnaczego, a stężenia formy anionowej i kationowej są sobie równe określa się jako punkt izoelektryczny – pI C CH3 CH NH3+ O O- OH- OH- H+ H+ C CH3 CH NH3+ O OH C CH3 CH NH2 O O- Jon obojnaczy – sół wewnętrzna Forma kationowa Forma anionowa

Punkt pI (punkt izoelektryczny) Dla aminokwasów obojętnych (zwierających jedną grupę aminową i jedną grupę karboksylową) pI wynosi 5 – 6 Dla aminokwasów zasadowych (zwierających więcej grup zasadowych niż kwasowych) pI wynosi ok. 10 Dla aminokwasów kwasowych (zawierających więcej grup kwasowych niż zasadowych) pI wynosi ok. 3

Wiązanie peptydowe (amidowe) Wiązanie powstające między grupą karboksylową jednego aminokwasu a grupą aminową drugiego aminokwasu jest wiązaniem peptydowym (amidowym) C CH2 N O OH H C CH3 CH NH2 O H2O OH H CH3 CH NH2 O C C CH2 N O OH H Wiązanie peptydowe