Rolniczy handel detaliczny

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
AKTUALIZACJA STANU PRAWNEGO W ZAKRESIE KONTROLI WYMOGÓW I KONTROLI IDENTYFIKACJI I REJESTRACJI ZWIERZĄT Puławy, ; r.;
Advertisements

Kontrolę przeprowadzono w II kwartale 2006 roku
Mazowieckie rolnictwo eksportem stoi - nadzór służb wojewody.
Wymagania weterynaryjne dla wybranych form przetwórstwa i sprzedaży produktów rybołówstwa lek. wet. Andrzej Szpulak.
" Zrównoważony rozwój sektora rybołówstwa i nadbrzeżnych obszarów rybackich 2007 – 2013 OŚ priorytetowa IV Zrównoważony rozwój obszarów zależnych od rybactwa.
Grupy producentów rolnych
PRG Państwowy Rejestr Granic
Odstępstwa od wymogu uzyskania zatwierdzenia Patricia Lallement DGAL/SDSSA/ Komórka ds. działań horyzontalnych Ministerstwo Rolnictwa i Rybołówstwa.
Instrukcje Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie sporządzania raportu/protokołu z kontroli wymogów Wzajemnej Zgodności przez powiatowych lekarzy weterynarii.
Wymogi Wzajemnej Zgodności Obszar Identyfikacja i Rejestracja Zwierząt
Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych
Podstawowe dokumenty żywnościowe.
Wielkopolski Urząd Wojewódzki w Poznaniu
Sposób prowadzenia nadzoru nad podmiotami prowadzącymi produkcję na niewielką skalę (MOL- działalność marginalna, lokalna i ograniczona, SB- sprzedaż bezpośrednia.
WSPÓŁPRACA W ZAKRESIE NADZORU NAD WYROBAMI MEDYCZNYMI WPROWADZANYMI DO OBROTU I DO UŻYWANIA NA TERYTORIUM POLSKI Zgodnie z art ustawy z dnia 20 kwietnia.
Co się zmieniło? O raz dodatkowo: 10% dla średnich 20% dla mikro i małych przedsiębiorców ( z wyłączeniem sektora transportu drogowego)
Lek. wet. Andrzej Szpulak Wymagania weterynaryjne dla wybranych form przetwórstwa i sprzedaży produktów rybołówstwa cz.2 lek. wet. Andrzej Szpulak specjalista.
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
Uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego po uboju w gospodarstwie
- ZASADY REJESTRACJI, DZIAŁALNOŚCI - PODOBIEŃSTWA I RÓŻNICE.
1 Szamotuły, 21 listopada 2013 r. Szkolenie dotyczące rejestracji i zatwierdzania podmiotów działalności rolniczej.
Nowelizacja ustawy o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie Gliwice, 9 listopada 2011.
Warszawa, Przegląd sytuacji sektora rolnego ocena zagrożeń w sferze instytucjonalnej obsługi rolnictwa Z uwagi na zapóźnienia: wprowadzenie.
Wykorzystanie dróg w sposób szczególny:
Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Katowicach Bezpieczeństwo produktów pochodzenia zwierzęcego - -wymagania weterynaryjne dotyczące sprzedaży bezpośredniej.
Prawdy oczywiste czyli… z czym mamy najwięcej kłopotu rozpoczynając działalność? - Księgowość bez tajemnic! INFOLINIA:
Konferencja Sprzedaż bezpośrednia produktów rolnych
Stowarzyszenie Lokalna Grupa Rybacka Dorzecze Soły i Wieprzówki 29 listopada 2013 roku Operacja współfinansowana przez Unię Europejską ze środków finansowych.
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
Podatki Vat.
Nowe, unijne przepisy dotyczące najwyższych dopuszczalnych poziomów
1 Program Zero tolerancji. 2 Mając na względzie pojawienie się przypadków przestępczej działalności niektórych podmiotów, w celu wyeliminowania podmiotów.
OPODATKOWANIE SPRZEDAŻY BEZPOŚREDNIEJ ORAZ DZIAŁALNOŚCI MARGINALNEJ, OGRANICZONEJ, LOKALNEJ Bielsko Biała,
w aspekcie nadzoru sanitarnego
Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii
dr hab. inż. Józef Kania, prof. UR Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
Sposób prowadzenia nadzoru nad podmiotami prowadzącymi produkcję na niewielką skalę (MOL- działalność marginalna, lokalna i ograniczona, SB- sprzedaż bezpośrednia.
Bariery rozwoju sprzedaży bezpośredniej.
Targowisko Miejskie w Bobolicach
„Sprzedaż bezpośrednia i działalność marginalna, lokalna i ograniczona
Ustrój samorządu terytorialnego
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Poddziałanie: Wsparcie dla nowych uczestników systemów jakości. Poddziałanie: Wsparcie na przeprowadzenie.
Dostawy bezpośrednie środków spożywczych pochodzenia roślinnego
Formalno prawne wymogi sprzedaży bezpośredniej
Akty prawne Ustawa z dnia 26 stycznia 1982 r.
MINISTRY OF AGRICULTURE AND RURAL DEVELOPMENT Warszawa, 4 listopada 2015 r. Podatek dochodowy od sprzedaży bezpośredniej przetworzonych produktów rolnych.
Reglamentacja procesu budowy
„Produkcja żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych”
SPRZEDAŻ BEZPOŚREDNIA wymagania obowiązujące od 1 stycznia 2016 r.
FUNDUSZ AZYLU, MIGRACJI I INTEGRACJI SZKOLENIE DLA BENEFICJENTÓW Warszawa, 26 października 2015 r.
„ Sprzedaż bezpośrednia – nowe przepisy weterynaryjne”
„ Sprzedaż bezpośrednia produktów z gospodarstw rolnych” Aneta Klusek główny specjalista Departament Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii MINSTERSTWO.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ PRZESTAWIANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO NA METODY PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ mgr inż. Marcin Żekało.
ZAMYKANIE SKŁADOWISK ODPADÓW NIESPEŁNIAJĄCYCH WYMAGAŃ.
STUACJA EPIDEMIOLOGICZNA NA TERENIE POWIATU BIALOSTOCKIEGO Jan Matczuk Jan Matczuk Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Białymstoku.
UBOJE GOSPODARCZE Inspekcja Weterynaryjna Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Sławnie.
SPRZEDAŻ BEZPOŚREDNIA Z GOSPODARSTW ROLNYCH PIW Racibórz, r. lek. wet. Katarzyna Mura.
„ Sprzedaż bezpośrednia żywności pochodzenia zwierzęcego, działalność marginalna, lokalna i ograniczona, rolniczy handel detaliczny – przepisy weterynaryjne”
Biogazownie w świetle nowelizacji ustawy o OZE czy jest dla nich przyszłość? TYMOTEUSZ MĄDRY.
Podatek dochodowy od osób fizycznych – działalność gospodarcza
Rolniczy handel detaliczny
Tomasz Górniak Ubój, oznakowanie oraz umieszczanie na rynku zwierząt oraz mięsa i jego przetworów ze zwierząt ze stref w związku z ASF Warszawa 19 grudnia.
Rolniczy Handel Detaliczny
EFEKTYWNA SPRZEDAŻ W RAMACH ROLNICZEGO HANDLU DETALICZNEGO
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Instytucja Zarządzająca PROW na lata 2014–2020 – Minister.
Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Zielonej Górze
Procedury związane z zatrudnianiem cudzoziemców
Operacje typu „Inwestycje w targowiska lub obiekty budowlane przeznaczone na cele promocji lokalnych produktów” w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji.
Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale
Materiał opracowany przez dr. inż. Mirosława Sienkiewicza
Zapis prezentacji:

Rolniczy handel detaliczny produktów pochodzenia zwierzęcego oraz żywności złożonej Lek. wet. Karolina Oblizajek Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Poznaniu

Rolniczy handel detaliczny Ustawa z dnia 16 listopada 2016 r. o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników (Dz. U. poz. 1961) Termin wejścia w życie: 1 stycznia 2017 r. Podstawowy cel: stworzenie polskim rolnikom lepszych możliwości rozwoju produkcji i sprzedaży konsumentom finalnym żywności wyprodukowanej w całości lub w części z własnej uprawy, chowu lub hodowli poprzez uregulowanie kwestii prowadzenia rolniczego handlu detalicznego z punktu widzenia bezpieczeństwa żywności i spraw podatkowych.

Ustawa z dnia 16 listopada 2016 r Ustawa z dnia 16 listopada 2016 r. o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników Ustawa o Inspekcji Weterynaryjnej Ustawa o produktach pochodzenia zwierzęcego Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia Ustawa o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych Ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych Ustawa o działach administracji rządowej Ustawa o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne

Rolniczy handel detaliczny rolniczy handel detaliczny w rozumieniu art. 3 ust. 7 rozporządzenia (WE) nr 178/2002, polegający na zbywaniu konsumentowi finalnemu, o którym mowa w art. 3 ust. 18 ww. rozporządzenia nr 178/2002, żywności pochodzącej w całości lub części z własnej uprawy, hodowli lub chowu podmiotu działającego na rynku spożywczych konsument finalny zgodnie z art. 3 pkt. 7 ww. rozporządzenia (WE) nr 178/2002 oznacza ostatecznego konsumenta środka spożywczego, który nie wykorzystuje żywności w ramach działalności przedsiębiorstwa spożywczego; organy właściwych do sprawowania nadzoru nad bezpieczeństwem żywności produkowanej w ramach rolniczego handlu detalicznego: nadzór nad bezpieczeństwem produktów pochodzenia zwierzęcego i żywności zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego (żywności złożonej) – powierzony został Inspekcji Weterynaryjnej, nadzór nad bezpieczeństwem żywności pochodzenia niezwierzęcego – pozostał w kompetencjach organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, powierzenie organom Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych kompetencji do sprawowania nadzoru nad jakością handlową

Kryteria uznania działalności za rolniczy handel detaliczny obsługa lub przetwarzanie żywności (np. surowce, produkty mięsne, produkty mleczne, produkty złożone, przetwory z owoców i warzyw, pieczywo) i jej przechowywanie w punkcie sprzedaży lub dostaw do konsumenta finalnego; zbywanie żywności na rzecz konsumenta finalnego; zbywana żywność musi pochodzić w całości lub części z własnej uprawy, hodowli lub chowu; zbywanie żywności odbywa się w ramach określonych limitów; ograniczony udział pośredników w zbywaniu żywności.

Wymagania produkcja i zbywanie żywności nie może stanowić zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności i wpływać niekorzystnie na zdrowie publiczne; określone w rozporządzeniu (WE) nr 178/2002 i rozporządzeniu (WE) nr 852/2004 oraz w przepisach wydanych w trybie tego rozporządzenia; obowiązek dokumentowania ilości zbywanej żywności; nakaz oznakowania miejsca sprzedaży; zakaz wykorzystywania do produkcji mięsa zwierząt kopytnych pozyskanego z uboju dokonanego poza rzeźnią zatwierdzoną przez powiatowego lekarza weterynarii (np. z uboju w celu produkcji mięsa na użytek własny);

Rejestracja działalności rejestracja u PLW – należy złożyć pisemny wniosek o wpis do rejestru zakładów co najmniej na 30 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności i uzyskać decyzję administracyjną o nadaniu WNI (nie jest wymagane sporządzanie projektu technologicznego ani kontrola na miejscu przed rejestracją zakładu); elementy, które powinien zawierać wniosek oraz ewentualne dodatkowe dokumenty, które należy dołączyć wniosku określa art. 21 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego, działalność można rozpocząć po uzyskaniu decyzji administracyjnej o wpisie do rejestru właściwego PLW i nadaniu zakładowi weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego

Rejestracja działalności Dokumenty dołączone do wniosku: oświadczenie podmiotu potwierdzające utrzymywanie pszczół – w przypadku sprzedaży produktów pszczelich kopia zezwolenia na pobyt rezydenta długoterminowego WE udzielonego przez inne państwo członkowskie UE (dotyczy cudzoziemca) przykładowy wzór wniosku został udostępniony na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Weterynarii pod adresem www.wetgiw.gov.pl w zakładce „Higiena prod. poch. zw.” Działalność można rozpocząć po uzyskaniu decyzji

Przepisy podatkowe Kryteria zwolnienia od podatku dochodowego: zwolnieniu podlegają przychody ze sprzedaży przetworzonych w sposób inny niż przemysłowy produktów roślinnych i zwierzęcych do kwoty 20 000 zł rocznie, w ilościach nieprzekraczających maksymalnych limitów określonych w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2016 r. w sprawie maksymalnej ilości żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz zakresu i sposobu jej dokumentowania (Dz. U. poz. 2159); przerabianie produktów roślinnych i zwierzęcych i ich sprzedaż nie może się odbywać przy zatrudnieniu osób na podstawie umów o pracę, umów zlecenia, umów o dzieło oraz innych umów o podobnym charakterze (Wyjątki - ubój zwierząt rzeźnych i obróbka poubojowa tych zwierząt, w tym również rozbiór, podział i klasyfikacja mięsa, przemiał zbóż, wytłoczenie oleju lub soku oraz sprzedaż podczas wystaw, festynów, targów);

Przepisy podatkowe sprzedaż może następować wyłącznie w miejscach: w których produkty zostały wytworzone (np. w gospodarstwie) lub przeznaczonych do prowadzenia handlu (np. targowisko); ilość produktów roślinnych lub zwierzęcych pochodzących z własnej uprawy, hodowli lub chowu, użytych do produkcji danego produktu stanowi co najmniej 50% tego produktu, z wyłączeniem wody;

Przepisy podatkowe prowadzona jest ewidencja sprzedaży żywności odrębnie za każdy rok podatkowy. Dzienne przychody muszą być ewidencjonowane w dniu sprzedaży; uzyskany w roku podatkowym przychód powyżej limitu przewidzianego dla rolniczego handlu detalicznego, podatnik może opodatkować ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych; zwolnienie przewidziane dla rolniczego handlu detalicznego ma charakter pomocy de minimis.

Rozporządzenia wykonawcze rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2016 r. w sprawie maksymalnej ilości żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz zakresu i sposobu jej dokumentowania rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2016 r. w sprawie rejestru zakładów produkujących produkty pochodzenia zwierzęcego lub wprowadzających na rynek te produkty oraz wykazów takich zakładów rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 grudnia 2016 r. w sprawie sposobu ustalania weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego – dla rolniczego handlu detalicznego produktami pochodzenia zwierzęcego i żywnością złożoną przewidziano symbol 35.

Maksymalne ilości Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie maksymalnej ilości żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz zakresu i sposobu jej dokumentowania: wskazuje maksymalne roczne limity dla żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego ustala zakres i sposób prowadzenia i przechowywania dokumentacji umożliwiającej określenie ilości żywności zbywanej rocznie przez: podmiot prowadzący rolniczy handel detaliczny; pośrednika prowadzącego rolniczy handel detaliczny zbywającego żywność wyprodukowaną przez inny podmiot prowadzący taki handel podczas wystawy, festynu, targu lub kiermaszu.

Maksymalne ilości Załącznik nr 2 Maksymalna ilość żywności pochodzenia niezwierzęcego innej niż surowce oraz żywności zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego zbywana rocznie w ramach rolniczego handlu detalicznego Poz.15 Żywność, w tym gotowe posiłki (potrawy), zawierająca jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego 2400 kg/rok

Maksymalne ilości Załącznik nr 3 Maksymalna ilość surowców pochodzenia zwierzęcego zbywana rocznie w ramach rolniczego handlu detalicznego Mleko surowe albo mleko surowe i siara [litr w ciągu roku] 52 000 Surowa śmietana [litr w ciągu roku] 10 400 Jaja od drobiu [sztuka w ciągu roku] 148 200 Produkty pszczele nieprzetworzone, w tym miód, pyłek pszczeli, pierzga, mleczko pszczele [w zależności od ilości rodzin, w kg rocznie] 150 – 2400 Produkty rybołóstwa żywe lub uśmiercone i niepoddane czynnościom naruszającym ich pierwotną budowę anatomiczną lub poddane czynnościom wykrwawiania, odgławiania, usuwania płetw lub patroszenia [kg w ciągu roku] 1 800 Żywe ślimaki lądowe z gatunków Helix pomatia, Cornu aspersum aspersum, Cornu aspersum maxima, Helix lucorum oraz z rodziny Achatinidae [kg w ciągu roku] 1 000

Maksymalne ilości Załącznik nr 4 Maksymalna ilość produktów pochodzenia zwierzęcego innych niż surowce zbywana rocznie w ramach rolniczego handlu detalicznego Świeże mięso wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie, lub produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone (limit łączny dla wszystkich rodzajów mięsa kg/rok ) 2300 Świeże mięso drobiowe lub zajęczaków, lub produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone (limit łączny dla wszystkich rodzajów mięsa kg/rok ) 2100 Świeże mięso zwierząt łownych utrzymywanych na fermach lub produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone (limit łączny dla wszystkich rodzajów mięsa kg/rok ) 1100 Produkty mięsne 1400 Produkty mleczne lub produkty na bazie siary łącznie 2600 Produkty jajeczne 1300 Gotowe posiłki ( potrawy ) z produktów pochodzenia zwierzęcego

Rolniczy handel detaliczny – sprzedaż bezpośrednia – działalność marginalna lokalna i ograniczona Kryterium RHD SB MOL Rejestracja u właściwego terytorialnie Powiatowego Lekarza Weterynarii Tak Minimalny czas przed planowanym rozpoczęciem działalności 30 dni Nadanie weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego (IW) Tak (35) Tak (59) Tak (72) Kontrola PLW przed rozpoczęciem działalności Nie Opracowanie projektu technologicznego Zasięg prowadzonej działalności Własne gospodarstwo, festyn, wystawa, kiermasz Pośrednik zarejestrowany w ramach RDH Województwo miejscowość wytworzenia (gospodarstwo, targowisko, samochód specjalistyczny) i ościenne województwa Pośrednik – wystawy, festyny, kiermasz – cała Polska Dane województwo lub powiaty sąsiadujące z tym województwem na obszarze innych województw, promocja na targach wystawach, kiermaszach Odbiorca wytwarzanych produktów Konsument końcowy Konsument końcowy i dostawy do zakładów prowadzących handel detaliczny, MOL Konsument końcowy i dostawy do zakładów prowadzących handel detaliczny

Rolniczy handel detaliczny – sprzedaż bezpośrednia – działalność marginalna lokalna i ograniczona Kryterium RHD SB MOL Mleko surowe albo mleko surowe i siara [litr w ciągu roku] 52000   Surowa śmietana [litr w ciągu roku] 10400 Jaja od drobiu [sztuka w ciągu roku] 148200 127400 Produkty pszczele nieprzetworzone, w tym miód, pyłek pszczeli, pierzga, mleczko pszczele [w zależności od ilości rodzin, w kg rocznie] 150 – 2400  - Produkty rybołóstwa żywe lub uśmiercone i niepoddane czynnościom naruszającym ich pierwotną budowę anatomiczną lub poddane czynnościom wykrwawiania, odgławiania, usuwania płetw lub patroszenia [kg w ciągu roku] 1800 Żywe ślimaki lądowe z gatunków Helix pomatia, Cornu aspersum aspersum, Cornu aspersum maxima, Helix lucorum oraz z rodziny Achatinidae [kg w ciągu roku] 1000 1000 

Rolniczy handel detaliczny – sprzedaż bezpośrednia – działalność marginalna lokalna i ograniczona Kryterium RHD SB MOL Świeże mięso wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie lub produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone [kg w ciągu roku] 2300  - Dostawy - 1000 w ciągu tygodnia Świeże mięso drobiowe lub zajęczaków lub produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone [kg w ciągu roku] 2100 indyk 2500 szt./rok drób 10000 szt./rok zajęczaki 5000 sztuk/rok Dostawy - 500 Świeże mięso zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych lub produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone [kg w ciągu roku] 1100 - Produkty mięsne [kg w ciągu roku] 1400   Dostawy - 1500 Wstępnie przetworzone lub przetworzone produkty rybołówstwa [kg w ciągu roku] Produkty mleczne lub produkty na bazie siary łącznie [kg w ciągu roku] 2600 Produkty jajeczne [kg w ciągu roku] 1300 Dostawy - 150 Gotowe posiłki (potrawy) z produktów pochodzenia zwierzęcego [kg w ciągu roku]  Dostawy - 500

RHD – dane na dzień 15 stycznia 2018 r. Na terenie całego kraju wpisano do rejestrów powiatowych lekarzy weterynarii 1280 podmiotów prowadzących rolniczy handel detaliczny W województwie wielkopolskim zarejestrowani 57 podmiotów

Rolniczy Handel Detaliczny (RHD) Wielkopolska Rolniczy Handel Detaliczny (RHD) Rodzaj działalności Liczba podmiotów województwa wielkopolskiego Mleko surowe albo mleko surowe i siara   9 Surowa śmietana 8 jaja od drobiu 21 Produkty pszczele nieprzetworzone w tym miód, pyłek pszczeli, pierzga, mleczko pszczele 20 Produkty rybołówstwa żywe lub uśmiercone i niepoddane czynnościom naruszającym ich pierwotną budowę anatomiczną lub poddane czynnościom wykrwawiania, odgławiania, usuwania płetw lub patroszenia Żywe ślimaki lądowe z gatunków Helix pomatia, Cornu aspersum aspersum, Corny aspersum maxima, Helix lucorum oraz z rodziny Achatinidae

Wielkopolska Świeże mięso wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie lub produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone   9 Świeże mięso drobiowe lub zajęczaków, lub produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone 5 Świeże mięso zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych lub produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone Produkty mięsne 11 Wstępnie przetworzone lub przetworzone produkty rybołówstwa Produkty mleczne lub produkty na bazie siary włącznie 10

Wielkopolska 3 5 4 2 Produkty jajeczne   3 Gotowe posiłki (potrawy) z produktów pochodzenia zwierzęcego 5 Jaja od ptaków bezgrzebieniowych Żywność, w tym gotowe posiłki, zawierające jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego Pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka 4 Wyroby cukiernicze Gotowe posiłki (potrawy) niemięsne 2