Kuchnia na wsi.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
KUCHNIA POLSKA (STAROPOLSKA) I REGIONALNA
Advertisements

Kuchnia średniowieczna Kroniki opisują kuchnię polską jako obfitą, ciężką, korzenną z dużą ilością mięsa i kasz. Dawna kuchnia polska opierała się na.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
KUCHNIA BAWARSKA Jarosław Szawala.
Domowy tradycyjny naturalny bez konserwantów bez barwników bez sztucznych słodzików wolny od GMO kontrola Inspekcji Handlowej.
Odwieczne miejsce pożywienia, miejsca na pikniki – cudowne, miejsca na spędzanie wolnego czasu, miejsca od smogu czyste, to są właśnie lasy rybnickie.
Projekt.  W projekcie uczestniczyli uczniowie klasy V.  Przygotowali przepisy na potrawy wigilijne przygotowywane w ich domach.  Ustalili listę zakupów.
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Nieodwracalny proces powodujący zmiany właściwości białek, polega na zniszczeniu wewnętrznej struktury białek. Denaturację białka spowodować mogą: podwyższona.
By M. Matyasik WNoŻi Ż Żywienie niemowląt i dzieci Magdalena Człapka-Matyasik, dr inż Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu,
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Cukrzyca diabetes melitus (łac.). Powszechnie znane typy cukrzycy Typ I Cukrzyca typu 1 występuje wtedy, gdy własny układ odpornościowy organizmu niszczy.
Julia Jaworska 6c 2016r.. Stroje Dawne stroje angielskie wyglądały tak. Natomiast w dzisiejszych czasach ludzie ubierają się w bluzki, spodnie itp.
Żywność ekologiczna określenie żywności produkowanej metodami rolnictwa ekologicznego z dbałością o wyeliminowanie używania nawozów sztucznych i pestycydów.
Zdrowe odżywianie to codzienność. Osoby z nadwagą mogą schudnąć, Osoby, które mają złe oceny na lekcji WF, mogą podnieść się, gdy tylko będą regularnie.
KUCHNIA NIEMIECKA SZNYCEL WIEDE Ń SKI Składniki (4 porcje): 4 kotlety cielęce sól mąka 1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody sucha bułka.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Jak zachęcić uczniów do ćwiczenia na w-fie? Oliwia Kułaga Kl. IIe.
ING BANK Faktoring –Jednostkom organizacyjnym Lasów Państwowych oferujemy faktoring krajowy z przejęciem ryzyka wypłacalności odbiorcy (bez regresu, pełny).
Wesołe Święta Bożego Narodzenia Opracowała: Marta Krawczyk klasa VI Rok szkolny 2010/2011.
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
CZAS NA ZDROWIE.
WSPÓŁRZĘDNE GEOGRAFICZNE.  Aby określić położenie punktu na globusie stworzono siatkę geograficzną, która składa się z południków i równoleżników. Południk.
Kuchnia Wielkiej Brytanii Natalia Majda. Kuchnia brytyjska nie ma najlepszej opinii w świecie. Nie można jej zaliczyć do szczególnie wykwintnych czy zdrowych.
Domy wczoraj i dziś Wojciech Janus Klasa 1c.
Wojtas i Hi r a s po prostu pichcą. KORBOL ZEZ KULANKAMI Składniki: - 2 litry wody -2 kilo pyrów -1 i pół kilo korbola - pół litra mleka, sól, cukier.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
To trzynastoosobowa grupa uczniów z Liceum Ogólnokształcącego im. Bolesława Chrobrego w Gryficach.
DO CZEGO SŁUŻĄ NARZĄDY ZMYSŁÓW?
Autor: Martyna Snowarska 6c HOLANDIA. STROJE NARODOWE: Chodaki.
Szkoła Podstawowa nr 29 ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” Sałatki - wersja w j.polskim.
Małopolska – kraina historyczna Polski, obejmująca obecnie południowo- wschodnią część kraju, w górnym i częściowo środkowym dorzeczu Wisły oraz w dorzeczu.
Ankieta na temat odżywiania się i uprawianej aktywności fizycznej uczniów naszej szkoły.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy VI c Marzec 2016.
W kalendarzu chrze ś cija ń skim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany tak ż e jako zapusty. W Polsce, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, nasze jedzenie powinno być różnorodne i urozmaicone. Niektóre pokarmy powinniśmy.
KORZYSTANIE PRZEZ UCZNIÓW Z POSIŁKU W STOŁÓWCE SZKOLNEJ NA PODSTAWIE ANALIZY ANKIET PRZEPROWADZONYCH P RZEZ K OMISJĘ R EWIZYJNĄ R ADY M IEJSKIEJ W O LECKU.
Autor: Julia Prochowska
Ankieta dotycząca sposobu żywienia i aktywności fizycznej – raport.
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA
Warsztaty kulinarne w grupie „Sówki”
BĄDŹ ODPORNY BĄDŹ ZDROWY
Kalendarz Chiński.
Jak żyli ludzie 1000 lat temu?
Śniadanie daje Moc.
Tradycyjne potrawy Chorwackie 
z Oddziałami Integracyjnymi w Ełku
Dlaczego śniadania są takie ważne?
TALENT DO NIEMARNOWANIA ŻYWNOŚCI
Nasza firma składa się z młodego, kreatywnego zespołu
Zasady zdrowego odżywiania
Kali Orexi ~~ Smacznego :)
SZKOLNY KONKURS KULINARNY SMAKI KUCHNI GÓRALSKIEJ
Wykonanie: Gabriela Pawluczyk i Krzysztof Świsłocki
Dodawanie liczb całkowitych
Książka Kucharska pt: Szlakiem kuchni polskiej
LITURGIA SAKRAMENTU BIERZMOWANIA
ZDROWY STYL ŻYCIA Zespół „Razem dla Zdrowia”
Wykonała Milena Fiedorowicz
Książka kucharska Przygotowane posiłki zawierają
Temat: Sporządzanie potraw z ryb duszonych i smażonych
Zapis prezentacji:

Kuchnia na wsi

Dawna kuchnia polska opierała się na prostych potrawach z płodów rolnych (proso, żyto, pszenica) mięsa zwierząt dzikich i hodowlanych oraz owoców, ziół i przypraw. Znana była przede wszystkim z obfitego wykorzystania soli jak i stałej obecności kasz. Cechowała ją wysoka kaloryczność dań i spożycie piwa i miodu pitnego.

Na co dzień jadano jednostajnie i ubogo Na co dzień jadano jednostajnie i ubogo. Pożywienie składało się z ziemniaków, czasem pomieszanych z kaszą, okraszonych słoniną lub olejem. Jako omasty używano maślanki lub serwatki, a stare sadło służyło nie tylko za omastę, ale też za mięso. Powszechna była kapusta kiszona. Mleko słodkie, sery, masło i jajka były na sprzedaż.

ZIEMNIAKI Z KASZĄ GRYCZANĄ Ziemniaki obrać ze skórki pokroić w grube plastry ugotować w osolonej wodzie. Na patelnię wlać oliwę cebulę pokrojoną w kostkę zalać wodą do ½ wysokości cebuli dusić pod przykryciem aż wyparuje woda dodać ugotowane ziemniaki i ugotowana kasza gryczana wymieszać chwilę dusić pod przykryciem podawać z dodatkiem witaminowym.

Kapusta u zamożniejszych obywateli była okraszana słoniną. W rodzinach chłopskich, siedzących na swoim, zimą jadano: na śniadanie polewkę i ziemniaki, na obiad dwa wybrane dania  najczęściej z kapusty, ziemniaków, kaszy lub grochu ugotowane na gęsto. Na podwieczorek (5-6 po południu) chleb z serem, na kolację (8-9 wieczorem)  żur z ziemniakami.   Kapusta u zamożniejszych obywateli była okraszana słoniną.

Na koniec posiłku obiad popijano wodą Na koniec posiłku obiad popijano wodą. W każdym domu w wiadrze znajdowała się woda ze studni. Obok niego na podstawku stał kubek, a nad wiadrem wisiała chochelka. Każdy posiłek popijano wodą która dostarczała cenne mikroelementy.

POLEWKA-W dawnej kuchni polskiej, określenie polewka oznaczało wszystkie zupy. Dziś są to przede wszystkim zupy lekkie, szybkie w wykonaniu lub dietetyczne. Polewka to świetna propozycja na pierwsze danie obiadowe, ale odpowiednio przygotowana. Podawano polewkę z maślanki zaprawionej mąką i chlebem.

Pieczywem podobnym do współczesnego były kiedyś placki Pieczywem podobnym do współczesnego były kiedyś placki. Prawdopodobnie powstały przez przypadek po wylaniu się na gorącą płytę paleniska zgęstniałej i lekko sfermentowanej bryi z ziaren zbóż. Najwcześniej wytwarzano placki ze słabo potłuczonych ziaren, głównie z prosa zmieszanego z innymi ziarnami nieoczyszczonymi z łusek. W późniejszych czasach był to chleb podobny do współczesnego. Przy pieczeniu chleba każdy bochenek musiał mieć znak krzyża. Przeważnie dzieci od 10 - 15 lat wykonywały tę ciężką pracę wieczorami.

MIĘSO- było produktem droższy i mający bardziej prestiżowy status, obecne było przede wszystkim na stołach warstw wyższych. Jadano głównie drób i wieprzowinę, której głównym źródłem były żyjące na wpół żywo dzikie świnie. W niektórych rejonach południowej polski baraninę. Popularne, szczególnie w okresie postów, były ryby morskie.

 Dietę dopełniały nabiały: najpopularniejsze były sery twarogowe do który dodawano szczypiorek, cebulę i świeże zioła. Taką potrawę spożywano najczęściej jako dodatek do chleba, a czasem jako danie główne. Popularne było słodkie i kwaśne mleko. Ponadto spożywano jajka.

Urozmaicano stół produktami, pochodzącymi ze zbieractwa: grzyby, które suszono lub kiszono, jagody, maliny, orzechy leszczyny. W kuchni staropolskiej nie brakowało również jarzyn choć ich asortyment był znacznie skromniejszy od dzisiejszego. Były to główniej ogórki, marchew i kapusta, rzepa, czosnek, cebula.