OTYŁOŚĆ Epidemia XXI wieku.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
psychospołeczny aspekt otyłości
Advertisements

LEPTYNA i ADIPONEKTYNA W REUMATOIDALNYM ZAPALENIU STAWÓW
dr n. med.JUSTYNA MATULEWICZ –GILEWICZ
Skutki niewłaściwego odżywiania
DIETOPROFILAKTYKA OTYŁOŚCI Centrum Rozwoju i Terapii HARMONIA Poradnia Dietetyczna BeneTe.
Lubuski Program Prewencji Pierwotnej Nowotworów
Problemem współczesnej medycyny
ROLA WAPNIA I PRODUKTÓW MLECZNYCH W OTYŁOŚCI-WYNIKI DOŚWIADCZEŃ NA MODELU ZWIERZĘCYM, BADAŃ EPIDEMIOLOGICZNYCH I KLINICZNYCH. Nr 8/2004 Osteoforum Mgr.
Skutki złego odżywiania.
Co oznacza BMI ? Body Mass Index (ang. wskaźnik masy ciała, w skrócie BMI; inaczej wskaźnik Queteleta II) – współczynnik powstały przez podzielenie masy.
Wojewódzki Szpital Dziecięcy im. J. Brudzińskiego w Bydgoszczy
CHOROBY UKŁADU KRWIONOŚNEGO CZŁOWIEKA
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Przedmiot: Medycyna Rodzinna, Wydział LEkarski II UM Poznan, VI rok
Nadwaga , niedowaga i otyłość
Cukrzyca Grupa chorób charakteryzująca się hiperglikemią (podwyższonym poziomem cukru we krwi) wynikającą z defektu produkcji lub działania insuliny wydzielanej.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
NADWAGA Anna Dziedzic.
ZAPOBIEGANIE NADWADZE
1. Wysiłek a układ krążenia
UZALEŻNIENIE OD JEDZENIA
Nie jedz za dużo ani za mało, zawsze dbaj o swoje ciało!
Otyłość u dzieci.
CUKRZYCA TYPU 2 mgr Anna Sierecka.
Skutki głodu i niedożywienia
OTYŁOŚĆ Epidemia XXI wieku.
1.
POLACY a problemy z masą ciała
Otyłość, nadciśnienie i choroby serca – choroby współczesnego świata
Otyłości, chorób serca i układu krążenia
Nadwaga Szymon Strzykała.
Trzymamy formę- zdrowy styl życia
Konsekwencje nadwagi i otyłości?
IDEALNA WAGA Ile powinien ważyć człowiek? Nie ma na to pytanie jednej, gotowej odpowiedzi. Są za to przeróżne wzorce i internetowe kalkulatory, podające.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Nadwaga I Otyłość oraz różnice między nimi.
Jak powinniśmy się odżywiać?
Otyłość-charakterystyka i profilaktyka Kamil Pełka kl 3G
Zdrowy styl życia.
Trzymaj formę!!! Projekt wykonali: Aleksandra Auguścik Marcin Grzegrzak Bartosz Koryś Weronika Kiraga.
Prezentacja wykonana przez uczniów z Zespołu Szkół nr 2 w Nidzicy
Zdrowy styl życia.
RUCH TO ZDROWIE.
KIK 34 - Szwajcarsko-Polski Program Współpracy
Cukrzyca jako choroba cywilizacyjna XXI wieku
Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia. dr n. med
Większość ludzi zapomina, że wygląd, samopoczucie i zdrowie zależy od codziennej diety. Niewłaściwa dieta jest przyczyną nadwagi i otyłości powodującej.
Otyłość.
Prawidłowa waga człowieka
Zaburzenia odżywiania otyłość i nadwaga –współczesny problem cywilizacyjny w populacji dzieci i młodzieży Dr Ewa Starostecka Klinika Endokrynologii i.
„W zdrowym ciele, zdrowy duch”
Zdrowy tryb życia.
Dr n. med. Agnieszka Ostachowska-Gąsior
Zaburzenia odżywiania
Choroby cywilizacyjne spowodowane niedostatkiem ruchu
Młodzieży zdrowie się należy!
Czynniki ryzyka związane ze zdrowiem i chorobami
Światowy Dzień Walki z Otyłością
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
Czy często korzystam z konsultacji hipertensjologa w leczeniu pacjentów z OBS ? Robert Pływaczewski.
10 FAKTÓW NA TEMAT CUKRZYCY. Ok. 347 mln ludzi na świecie ma cukrzycę. 1 Istnieje rosnąca globalna epidemia cukrzycy, u której podłoża leży szybki przyrost.
Otyłość -Jest stanem patologicznego zwiększenia ilości tkanki tłuszczowej u mężczyzn powyżej 25%, a u kobiet powyżej 30%masy ciała. -Do celów praktycznych.
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Katarzyna Podsiadło Jacek Wacławski Gr. 1b Piotr Gościniewicz
Dlaczego nie chcemy aby nasi uczniowie byli otyli?
Wzrost występowania niewydolności serca
WSKAŹNIK BMI. Wskaźnik BMI (z angielskiego Body Mass Index) To współczynnik, który pozwala obliczyć, czy proporcje naszej masy ciała w stosunku do wzrostu.
Problem otyłości w Polsce Problem otyłości w Polsce Przygotowała Małgorzata Orłowska.
Zapis prezentacji:

OTYŁOŚĆ Epidemia XXI wieku

Otyłość staje się światową epidemią Otyłość staje się światową epidemią. Z roku na rok stale wzrasta liczba osób, u których rozpoznaje się nadwagę i leczy jej następstwa. Dwóch na trzech dorosłych Polaków ma nadwagę lub jest otyłych. Najważniejszym niekorzystnym następstwem otyłości okazuje się zwiększenie umieralności, przy czym ryzyko zgonu zwiększa się ze wzrostem wskaźnika masy ciała…

EPIDEMIOLOGIA OTYŁOŚĆ JEST STALE ROSNĄCYM PROBLEMEM ZDROWOTNYM WSPÓŁCZESNEJ CYWILIZACJI, DOTYCZĄCYM GŁÓWNIE KRAJÓW ROZWINIĘTYCH I ZAMOŻNYCH W STANACH ZJEDNOCZONYCH 64,5% OSÓB CIERPI NA NADWAGĘ, 30,5% TEJ GRUPY MA OTYŁOŚĆ, A U 4,7% STWIERDZONO OTYŁOŚĆ OLBRZYMIĄ W POLSCE NIE ODNOTOWUJE SIĘ ISTOTNEJ TENDENCJI WZROSTOWEJ, ALE U 72% MĘŻCZYZN I 60% KOBIET STWIERDZONO NADMIERNĄ MASĘ CIAŁA, Z CZEGO U 28% OSÓB MOŻNA MÓWIĆ O OTYŁOŚCI PROGNOZY WHO PRZEWIDUJĄ W CIĄGU NAJBLIŻSZYCH 10 LAT STAŁY WZROST MASY CIAŁA PRZECIĘTNEGO MIESZKAŃCA ZIEMII

ETIOPATOGENEZA Podstawowym czynnikiem determinującym rozwój otyłości prostej jest zaburzony bilans energetyczny – zbyt małe wydatkowanie energii oraz spożywanie nadmiernych, w stosunku do potrzeb ilości pożywienia Na rozwój masy ciała wpływają: Ilość spożywanych pokarmów Sposób żywienia Skład diety WYDATEK ENERGII PODAŻ ENERGII

Istnieje wiele dodatkowych czynników modyfikujących kształtowanie masy ciała, m.in. wpływy genetyczne. Oddziałują one na utrzymanie należnej masy ciała bezpośrednio oraz poprzez wpływ na wydatkowanie energii spoczynkowej, spontaniczną aktywność fizyczną, odczuwanie sytości i głodu, preferencje pokarmowe, a ponadto na kształtowanie określonych reakcji na bodźce stresowe.

CZYNNIKI SOCJOEKONOMICZNE CZYNNIKI PSYCHOSPOŁECZNE Istotną rolę odgrywają: zaburzenia kontroli odżywiania przez ośrodki zlokalizowane w podwzgórzu i realizowane przy wykorzystaniu specyficznych neuroprzekaźników i wegetatywnego układu nerwowego zaburzenia endokrynologiczne Zasadniczą rolę w patogenezie otyłości, poza czynnikami chorobowymi, odgrywa koincydencja czynników genetycznych, socjoekonomicznych i psychospołecznych. CZYNNIKI GENETYCZNE CZYNNIKI SOCJOEKONOMICZNE CZYNNIKI PSYCHOSPOŁECZNE

OTYŁOŚĆ PROSTA POWSTAJE NA SKUTEK DYSPROPORCJI POMIĘDZY WYDATKOWANIEM A DOSTARCZANIEM ENERGII WTÓRNA JEST NASTĘPSTWEM CHORÓB, KTÓRE POWODÓJĄ ZABUŻENIE RÓWNOWAGI WYDATKOWANIA I DOSTARCZANIA ENERGII OTYŁOŚĆ – stan patologicznego zwiększenia w organizmie ilości tkanki tłuszczowej.

DIAGNOSTYKA OTYŁOŚCI Najbardziej rozpowszechnioną metodą rozpoznawania otyłości i nadwagi u dorosłych jest obliczenie tzw. wskaźnika masy ciała (Body Mass Index – BMI) KLASYFIKACJA BMI RYZYKO CHORÓB DODATKOWYCH zakres normy 18,5-24,9 przeciętne nadwaga (przedotyłość) 25-29,9 podwyższone otyłość klasa I 30-34,9 umiarkowane klasa II 35-39,9 poważne klasa III ≥40 bardzo poważne

DEFINICJA OTYŁOŚCI BRZUSZNEJ: OBWÓD PASA DEFINICJA OTYŁOŚCI BRZUSZNEJ: KOBIETY MĘŻCZYŹNI WHO WHR>0,85 WHR>1 ATP III 2001 Obwód pasa>88 cm Obwód pasa>102 cm IDF 2005 Obwód pasa>80 cm Obwód pasa>94 cm Otyłość można podzielić na: Gynoidalną (pośladkowo-udową) -> nadmiar tk. tłuszczowej gromadzi się głównie w okolicy pośladkowo udowej Wisceralną (brzuszną) -> odkładanie tłuszczu w obrębie brzucha (tab.) Tk. tłuszczowa wisceralna charakteryzuje się wysoką aktywnością metaboliczną, a w jej modyfikacji istotną rolę odgrywają hormony: steroidy, katecholaminy, insulina, czynnik martwicy nowotworów, leptyna. Do oceny tkanki tłuszczowej wisceralnej wystarcza pomiar antropometryczny, jakim jest obwód pasa lub stosunek obwodu pasa do obwodu bioder (WHR)

OTYŁOŚĆ POWIKŁANIA OTYŁOŚCI UPOŚLE-DZONA TOLERANCJA GLUKOZY ZABURZENIA ODDECHO-WE CHOROBA WIEŃCOWA UDAR MÓZGU CHOROBY NOWOTWO-ROWE CHOROBA ZWYRODNIE-NIOWA STAWÓW NIEWYDOL-NOŚĆ SERCA ZABURZENIA NASTROJU KAMICA ŻÓŁCIOWA HIPERLIPI-DEMIA NADCIŚNIE-NIE TĘTNICZE CUKRZYCA TYPU 2 POWIKŁANIA OTYŁOŚCI

OTYŁOŚĆ ZWIĘKSZA RYZYKO ZGONU PROPORCJONALNIE DO WZROSTU WSKAŹNIKA BMI PODZIAŁ OTYŁOŚCI NA GYNOIDALNĄ I WISCERALNĄ MA ZNACZENIE PRZY POWIKŁANIACH OTYŁOŚCI: TYP BRZUSZNY – dochodzi do rozwoju polimetabolicznego, który wiedzie do miażdżycy i choroby wieńcowej TYP POŚLADKOWO-UDOWY – sprzyja rozwojowi niewydolności żylnej kończyn dolnych i zmianom zwyrodnieniowym układu kostno-stawowego

CZYNNIKI ŚRODOWISKOWE ROZWÓJ OTYŁOŚCI JEST UWARUNKOWANY PRZEDEWSZYSTKIM ŚRODOWIŚKOWO KLUCZOWE DLA ROZWOJU OTYŁOŚCI SĄ DWA ZJAWISKA: DOSTĘPNOŚĆ WYSOKO PRZETWORZONEJ, TANIEJ ŻYWNOŚCI O ZNACZNEJ ZAWARTOŚCI TŁUSZCZU I WĘGLOWODANÓW PROSTYCH W CIĄGU 100 LAT ZWIĘKSZENIU ULEGŁA ZAWARTOŚĆ TŁUSZCZÓW W POKARMACH, A ZMNIEJSZYŁO SIĘ SPOŻYCIE WĘGLOWODANÓW ZŁOŻONYCH, BŁONNIKA I SOLI MINERALNYCH PLANOWANIE POSIŁKÓW WYMAGA CORAZ WIĘCEJ SAMOKONTROLI ZNACZNE OGRANICZENIE CODZIENNEJ AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ OBSERWUJE SIĘ NIEMAL CAŁKOWITE ZANIECHANIE TRENINGU FIZYCZNEGO WYDATEK ENERGETYCZNY ZWIĄZANY Z CODZIENNĄ AKTYWNOŚCIĄ JEST CORAZ NIŻSZY SYSTEMATYCZNE ĆWICZENIA FIZYCZNE 2-3 RAZY W TYGODNIU WYKONUJE CO DZESIĄTY POLAK, CO PLASUJE NAS NA JEDNYM Z OSTATNICH MIEJSC W EUROPIE

CZYNNIKI WEWNĄTRZUSTROJOWE SPRZYJAJĄCE OTYŁOŚCI LUDZIE O ZBLIŻONYCH NAWYKACH ŻYWIENIOWYCH I PODOBNEJ AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ BARDZO CZĘSTO ZNACZNIE RÓŻNIĄ SIĘ PREDYSPOZYCJAMI DO ZWIĘKSZANIA MASY CIAŁA ISTNIEJĄ DODATKWE CZYNNIKI WEWNĄTRZUSTROJOWE, KTÓRE POBUDZAJĄ LUB HAMUJĄ GROMADZENIE ZAPASÓW TŁUSZCZU CZYNNIKI WEWNĄTRZUSTROJOWE REGULUJĄCE GROMADZENIE ZAPASÓW UKŁAD NERWOWY UKŁAD DOKREWNY UKŁAD POKARMOWY MIĘŚNIE SZKIELETOWE TKANKA TŁUSZCZOWA

ROLA TKANKI TŁUSZCZOWEJ W ROZWOJU OTYŁOŚCI TKANKA TŁUSZCZOWA: JEST MAGAZYNEM, KTÓRY PRZECHOWUJE ENERGIĘ W FORMIE TRIACYLOGLICEROLI I UWALNIA JĄ W POSTACI WOLNYCH KWASÓW TŁUSZCZOWYCH UCZESTNICZY W UTRZYMANIU ENERGETYCZNEJ RÓWNOWAGI USTROJU ORGAN WYDZIELANIA WEWNĘTRZNEGO ADIPOCYTOKINY – substancje o działaniu dokrewnym, wytwarzane i uwalniane przez komórki tłuszczowe, które za ich pośrednictwem wpływają na metabolizm UMOŻLIWIAJĄ TKANCE TŁUSZCZOWEJ UDZIAŁ W ZWROTNEJ REGULACJI ŁAKNIENIA, WYDATKOWANIA ENERGII I INSULINOOPORNOŚCI NIE WIADOMO CZY NIEPRAWIDŁOWE WYDZIELANIE ADIPOCYTOKIN JEST PRZYCZYNĄ, CZY NASTĘPSTWEM OTYŁOŚCI ADIPOCYTOKINY HORMONY LEPTYNA, REZYSTYNA, ANGIOTENSYNOGEN, ADIPONEKTYNA, ESTROGEN CYTOKINY INTERLEUKINY (PRZEDE WSZYSTKIM IL-6), TNF-α BIAŁKA MACIERZY POZAKOMÓRKOWEJ KOLAGEN, FIBRONEKTYNA, OSTEONEKTYNA, LAMININA, ENTAKTYNA, METALOPROTEINAZY 2 i 9 SKŁADNIKI UKŁADU DOPEŁNIACZA ADYPSYNA, C3 ENZYMY LIPAZA LIPOPROTEINOWA BIAŁAKA OSTREJ FAZY HAPTOGLOBINA, GLIKOPROTEINA KWAŚNA α1 INNE PROSTACYKLINA, INHIBITOR 1 AKTYWATORA PLAZMINOGENU, KWASY TŁUSZCZOWE

DLACZEGO WARTO SIĘ ODCHUDZAĆ I ODCHUDZIĆ UMIARKOWANA UTRATA MASY CIAŁA ISTOTNIE REDUKUJE RYZYKO SERCOWO-NACZYNIOWE ZWIĄZANE Z OTYŁOŚCIĄ ISTOTNA REDUKCJA MASY CIAŁA MA KORZYSTNY WPŁYW NA WARTOŚCI CIŚNIENIA TĘTNICZEGO ORAZ LIPIDÓW, A UMIARKOWANA UTRATA MASY UMOŻLIWIA ZMINIEJSZENIE LICZBY I DAWEK LEKÓW PRZECIWNADCIŚNIENIOWYCH UTRATA MASY CIAŁA MA WPŁYW NA ZAPOBIEGANIE CUKRZYCY, A W WYPADKU JEJ WYSTĘPOWANIA POZWALA NA ZMNIEJSZANIE LICZBY I DAWEK LEKÓW PRZECIWCUKRZYCOWYCH NASTĘPSTWEM UMIARKOWANEJ REDUKCJI MASY CIAŁA U OSÓB Z CUKRZYCĄ TYPU 2 JEST 25% SPADEK ŚMIERTELNOŚCI OGÓLNEJ AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA JEST INTEGRALNĄ CZĘŚCIĄ PROGRAMU ODCHUDZANIA

LECZENIE FARMAKOLOGICZNE LECZENIE FARMAKOLOGICZNE NALEŻY ROZWAŻYĆ U CHORYCH Z BMI>30 kg/m2 LUB BMI>27 kg/m2, GDY WSPÓŁISTNIEJĄ DODATKOWE CZYNNIKI RYZYKA CHORÓB UKŁADU SERCOWO-NACZYNIOWEGO, TAKIE JAK DYSLIPIDEMIA, NADCIŚNIENIE TĘTNICZE CZY CUKRZYCA DO PRZEWLEKŁEGO LECZENIA DOPUSZCZONE SĄ DWA PREPARATY: SIBUTRAMINA – ośrodkowo działający inhibitor zwrotnego wychwytu serotoniny i noradrenaliny; powoduje szybsze uczucie „pełności” ORLISTAT – substancją czynną jest lipostatyna; to silny i nieodwracalny inhibitor lipazy trzustkowej i żołądkowej, hamujący trawienie tłuszczów i upośledzający ich wchłanianie; 30% spożytego tłuszczu zostaje wydalone z kałem

PODSUMOWANIE ISTNIEJĄ LICZNE DOWODY KLINICZNE, EPIDEMIOLOGICZNE I DOŚWIADCZALNE POTWIERDZAJĄCE ŚCISŁĄ ZALEŻNOŚĆ MIĘDZY OTYŁOŚCIĄ A CHOROBAMI UKŁADU SERCOWO-NACZYNIOWEGO WŚRÓD LEKARZY, PACJENTÓW I POLITYKÓW WZRASTA ŚWIADOMOŚĆ WYSOKICH KOSZTÓW SPOLECZNYCH NOWEJ EPIDEMII XXI WIEKU JAKĄ JEST OTYŁOŚĆ OTYŁOŚĆ JEST ZŁOŻONYM PROBLEMEM ZDROWOTNYM, TO KONSEKWENCJA CZYNNIKÓW: GENETYCZNYCH ŚRODOWISKOWYCH BEHAWIORALNYCH KULTUROWYCH SOCJOEKONOMICZNYCH

Bibliografia: „Otyłość epidemią XXI wieku” Maciej Owecki, Przegląd Kardiodiabetologiczny 2009; 4, 1: 36–41 „Otyłość – choroba interdyscyplinarna” Małgorzata Buksinska-Lisik, Wojciech Lisik, Teresa Zaleska, Przewodnik Lekarza 2006, 1: 72-77 „Otyłość i nadwaga – epidemia XXI wieku” Danuta Pupek-Musialik, Magdalena Kujawska-Łuczak, Paweł Bogdański, Przewodnik Lekarza 2008; 1: 117-123

KONIEC Prezentację przygotowały: Katarzyna Anna Golicka Kamila Wenskowska kierunek lekarski, rok II WNM, UW-M.