CUKRZYCA TYPU 2
Cukrzyca Jest to przewlekłe schorzenie , którego nie można wyleczyć. Leczenie polega na „wyrównywaniu cukrzycy” to znaczy na osiągnięciu najlepszej wartości glikemii, ciśnienia tętniczego krwi, cholesterolu, wagi ciała i wielu innych parametrów.
Według Wikipedy Cukrzyca (łac Według Wikipedy Cukrzyca (łac. diabetes mellitus) to, zgodnie z definicją Światowej Organizacji Zdrowia, grupa chorób metabolicznych charakteryzująca się hiperglikemią wynikającą z defektu wydzielania lub działania insuliny. Przewlekła hiperglikemia wiąże się z uszkodzeniem, zaburzeniem czynności i niewydolnością różnych narządów, szczególnie oczu, nerek, nerwów, serca i naczyń krwionośnych.
Typy cukrzycy Cukrzyca typu 1 Cukrzyca typu 2 Cukrzyca ciężarnych Inne rodzaje cukrzyc
Cukrzyca typu 1 Nazywana jest cukrzycą ludzi młodych ponieważ najczęściej rozwija się u osób przed 20 rokiem życia wymaga przestrzegania zaleceń żywieniowych i substytucyjnego podawania insuliny do końca życia Skraca życie średnio o 15 lat Jest insulinozależna
Cukrzyca typu 2 Nazywana jest cukrzycą dorosłych Występuje w 90% przypadków wszystkich zachorowań na cukrzycę Skraca życie o średnio 4 – 6 lat Jest insulinoniezależna
Cukrzyca ciężarnych Występuje w przebiegu 3% ciąż U wielu kobiet po upływie 10 – 20 lat zamienia się ona w cukrzycę typu 2
Według Światowej Organizacji Zdrowia cukrzyca to choroba, która towarzyszy człowiekowi od tysiącleci. Jednak w ostatnim dziesięcioleciu naszego stulecia cukrzyca zaczyna przybierać wymiary epidemii, zwłaszcza w zakresie cukrzycy typu 2. Co roku o 11% zwiększa się liczba cierpiących na nią osób. Światowa Organizacja Zdrowia przewiduje, że w roku 2025 na świecie będzie ok. 300 milionów chorych na cukrzycę typu 2.
Przyczyny cukrzycy typu 2 Otyłość Niezdrowy styl życia Nadmiar jedzenia Przekarmianie się
Leczenie cukrzycy typu 2 Prawidłowe odżywianie się Odpowiednio dobrany program ćwiczeń fizycznych Leczenie farmakologiczne Prowadzenie „Dzienniczka Samokontroli” Systematyczna kontrola lekarska
Co robić by nie zachorować? Przestrzegać zachowań prozdrowotnych: sami musimy dbać o swoje zdrowie, prowadzić odpowiedni styl życia, stosować prawidłową dietę, ćwiczyć. Jeśli w rodzinie były zachorowania na cukrzycę regularnie powinno się odwiedzać lekarza i badać poziom glukozy we krwi.
W cukrzycy odpowiednia dieta połączona z dobrze dobranym programem ćwiczeń fizycznych stanowi podstawę leczenia. Rozpoczęcie leczenia lekami doustnymi i/lub insuliną w żadnym wypadku nie zwalnia pacjenta od przestrzegania dotychczasowej diety i leczenia ruchem.
Cukrzyca typu 2 jest chorobą społeczną, ma charakter przewlekły, wywołuje wiele powikłań (uszkodzenia wzroku i nerek, choroby serca, udar mózgu), jest wykrywana średnio po 8 latach od momentu zachorowania, należy do chorób kosztownych zarówno w wymiarze ludzkim, jak i ekonomicznym.
BMI – BODY MASS INDEX kg BMI = --------- m²
Oznaczanie wskaźnika masy ciała ma znaczenie w ocenie zagrożenia chorób związanych z nadwagą i otyłością np. cukrzycą, chorobą niedokrwienną serca, miażdżycą. Im mniejsza wartość BMI, tym ryzyko wystąpienia chorób jest mniejsze. BMI jest bardzo prosty w użyciu.
Wartość BMI wskazuje na: < 15 - wygłodzenie 15,1 - 17,4 - wychudzenie (spowodowane zwykle przez ciężką chorobę lub anoreksję) 17,5 - 18,5 - niedowagę 18,5 - 24,9 - wartość prawidłową 25,0 - 29,9 - nadwagę 30,0 - 34,9 I stopień otyłości 35,0 - 39,9 II stopień otyłości >= 40,0 III stopień otyłości (otyłość skrajna)
Należna masa ciała Posługując się tabelami u góry można ustalić zakres prawidłowej masy ciała dla kobiet i mężczyzna na podstawie wzrostu.
TYPY OTYŁOŚCI
Otyłość pośladkowo – udowa inaczej typu „gruszki” Tkanka tłuszczowa odkłada się pod skórą na udach i pośladkach Ta otyłość zwiększa ryzyko zachorowania na raka piersi, macicy, choroby układu kostnostawowego, sprzyja powstawaniu żylaków kończyn dolnych.
Otyłość brzuszna inaczej trzewna lub typu „jabłka” Tkanka tłuszczowa odkłada się w obrębie jamy brzusznej Jest bardzo niekorzystna dla zdrowia ponieważ ta otyłość sprzyja rozwojowi cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, kamicy pęcherzyka żółciowego, stłuszczeniu wątroby i innych schorzeń.
Ustalenie typu otyłości Aby ustalić typ otyłości trzeba dokonać pomiaru obwodu w talii i w biodrach. A następnie obliczyć wskaźnik WHR. obwód w talii WHR = ---------------------------------- obwód w biodrach
Jaką mam otyłość? Otyłość brzuszną inaczej typu „jabłka” rozpoznajemy u kobiet gdy : WHR > 0,85 a u mężczyzn gdy WHR > 1,0 Otyłość pośladkowo – udową inaczej typu „gruszki” rozpoznajemy gdy WHR jest obniżony.
DIETA Jeśli masz nadwagę lub jesteś otyły musisz zacząć się odchudzać. NIE JEST TO WCALE TAKIE ŁATWE !!! Pamiętaj! Jeśli chcesz od razu widzieć efekty odchudzania musisz być wytrwały i cierpliwy.
Uwaga! Unikaj cudownych diet Spadek masy ciała powinien wynosić 1 – 2 kilogramów miesięcznie, czyli 0,5 kg tygodniowo Raz w tygodniu kontroluj masę ciała, a wyniki zapisuj w „Dzienniczku samokontroli”
Leczenie dietą w cukrzycy
Dieta jest lekiem, którego nie zastąpi żaden inny, sama zaś zastępuje wiele różnych lekarstw.
Leczenie dietą chorego na cukrzycę ma na celu: Dostarczenie odpowiedniej ilości kalorii (energii) niezbędnej dla zapewnienia prawidłowego funkcjonowania narządów ludzkiego ciała. U chorych z nadwagą i otyłością redukcję, a następnie utrzymanie optymalnej masy ciała. Uzyskanie stężenia glukozy we krwi możliwie najbardziej zbliżonego do wartości prawidłowych. Osiągnięcie optymalnych wartości lipidów w surowicy krwi. Zapobieganie i leczenie ostrych oraz przewlekłych powikłań w cukrzycy. Poprawę ogólnego stanu zdrowia.
Podstawowe składniki pokarmowe Węglowodany Białka Tłuszcze Błonnik Składniki mineralne Witaminy
Zalecenia 50 – 60% kalorii powinno pochodzić z węglowodanów 30 – 35% z tłuszczów 10 – 15% z białek
SZTUCZNE ŚRODKI SŁODZĄCE W diecie cukrzycowej cukier powinien być całkiem wyeliminowany. Zamiast cukru można stosować dostępne w aptekach i sklepach „sztuczne środki słodzące”. Aspartan jest 200 razy słodszy od cukru i dostarczają minimalną ilość kalorii. Do gotowania i pieczenia należy używać preparatów o nazwie Acesulfam Ki Peptis T. Nie należy również używać fruktozy, gdyż jest to składnik wysokokaloryczny jak cukier.
PRZYPRAWY W diecie cukrzycowej stosuje się łagodne przyprawy jak: sok z cytryny, koperek, cebula, pietruszka, liść laurowy, ziele angielskie, cynamon, goździki, czosnek, majeranek. Nie zaleca się stosowanie soli. Maksymalnie 1 łyżeczkę dziennie.
Literatura: J. Radziszowski „Cukrzyca typu 2. Leczenie dietą” http://pl.wikipedia.org/wiki/Cukrzyca http://www.resmedica.pl/zdart1001.html