- Czyli drinki bezalkoholowe … Mocktaile - - Czyli drinki bezalkoholowe …
Czym są Mocktaile? Mocktaile to nic innego jak koktaile, czy też napoje, drinki bezalkoholowe (non-alcoholic drink, virgin drink, soft drink). Przygotowywane są na bazie soków bez dodatku alkoholu. Składnikami dodatkowymi są np. syropy barmańskie, przyprawy, produkty mleczne.
Aby mocktaile ładnie wyglądały: Składniki dekoracyjne mają za zadanie udekorowanie drinka. Do ich dekoracji stosujemy więc między innymi: - Świeże owoce - Skórka pomarańczy lub cytryny - Maraska – wisienka - Crastę. Itp..
Skłądniki komplementarne czyli dodatkowe: Prawie żaden drink bez tych elementów nie był by zapewne drinkiem i nie wyglądał by efektywnie. A więc nie możemy zapomnieć o: - Rurka, - Mieszadełko – stirrer, - Wykałaczki, - Parasolki, itp..
Przepisy … Warto zaskoczyć gości orzeźwiającym drinkiem...
Błękitna laguna… Składniki: - 80 ml soku grejpfrutowego - 60 ml soku ananasowego - 40 ml bezalkoholowego blue curacao - miód, wiórki kokosowe i plasterki limonki do dekoracji Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wymieszaj w shakerze. Brzegi kieliszka zanurz w miodzie, po czym przyłóż go dnem do góry do rozsypanych na talerzyku wiórków kokosowych i przyozdób limonką. Do przygotowanego kieliszka przelej ostrożnie drink z shakera.
Wybuchowy drink pomarańczowy Składniki na 2 porcje: połówka pomarańczy połówka granatu kilka listków mięty (opcjonalnie) po 10 ml syropu cukrowego do każdej szklanki 100 ml wódki (po 50 ml do każdej szklanki) – można pominąć kruszony lód gazowana woda mineralna do dopełnienia Przygotowanie: Pomarańczę przekroić na ćwiartki, a każdą ćwiartkę jeszcze na trzy części. Z granatu wyjmujemy pestki. Do każdej szklanki wkładamy ćwiartkę pomarańczy i połowę pestek granatu, wlewamy syrop cukrowy, ugniatamy muddlerem, wyciskając sok. Jeśli dodajemy miętę, wrzucamy ją do szklanki i też ugniatamy. Wsypujemy kruszony lód – prawie pełną szklankę. Jeśli dodajemy wódkę, możemy wlać ją teraz, jeśli nie – od razu uzupełniamy wodą gazowaną.
Amazonas Składniki: 100 ml soku pomarańczowego 100 ml soku ananasowego 15 ml syropu z marakui 5 ml syropu Blue Curacao kostki lodu bita śmietana Przygotowanie: Soki i syropy wlać do shakera i wstrząsnąć z kostkami lodu. Przelać do szklanki na lód, na wierzch nałożyć bitą śmietanę, ozdobić listkami mięty.
Zielona wdowa. Składniki: 40 ml Blue Curacao kostki lodu sok pomarańczowy Przygotowanie: Do szklanki włożyć lód, wlać sok pomarańczowy i delikatnie dodać Blue Curacao. Można ozdobić plasterkiem pomarańczy.
Blue Lagoon Składniki: 10 ml Blue Curacao lemoniada do uzupełnienia kostki lodu Przygotowanie: Do szklanki wrzucam lód, wlewam syrop, a na końcu uzupełniam lemoniadą. Można przystroić plasterkiem cytryny.
Wiśniowa dama Składniki: - 40 ml soku wiśniowego - 40 ml soku z marakui - 40 ml toniku Schweppes o smaku Californian Citrus Summer - kostki lodu - brązowy cukier (wg uznania) Sposób przygotowania: Zmieszaj wszystkie składniki (poza tonikiem) w shakerze i przelej do długich szklanek, następnie powoli dolej do drinka tonik i dodaj brązowy cukier.
Relaks na plaży Składniki: - 80 ml soku pomarańczowego - 50 ml syropu grenadyna - 30 ml wody gazowanej - plasterki pomarańczy do dekoracji Sposób przygotowania: Na dno szklanki nalej syrop i dolej do niego ostrożnie sok pomarańczowy wymieszany wcześniej z wodą gazowaną. Udekoruj drink kawałkami pomarańczy.
Tropikalne orzeźwienie Składniki: - 40 ml soku ananasowego - 30 ml soku grejpfrutowego - 30 ml jogurtu naturalnego - 1,5 łyżki brązowego cukru - kiwi do dekoracji Sposób przygotowania: Wymieszaj wszystkie składniki w shakerze i dekoruj tropikalne drinki bezalkoholowe plasterkiem kiwi.
Limonkowe szaleństwo Składniki: - 80 ml mrożonej herbaty (ice tea) o smaku cytrynowym - 40 ml syropu z limonki - listek mięty i cukier do dekoracji Sposób przygotowania: Brzegi szklanki zamocz w wodzie a następnie cukrze. Na dno szkanki nalej odmierzoną ilość syropu, a następnie wlewaj powoli mrożoną herbatę. Drink udekoruj miętą.
Mojito bez alkoholu Składniki na 2 porcje: 0,5 l gazowanego napoju o smaku cytrynowym 2 limonki świeża mięta 1 łyżka cukry trzcinowego duża ilość pokruszonego lodu Sposób przygotowania: Cukier utrzyj z mięta i pokrojoną w ćwiartki 1 limonką. Przełóż do dwóch szklanek. Zasyp pokruszonym lodem, dodaj napój i sok wyciśnięty z drugiej limonki. Udekoruj listkami mięty.
Woda arbuzowa Składniki na 4 szklanki: 1 kg arbuza 1 l wody mineralnej sok wyciśnięty z 1 czerwonego grejpfruta sok z 1 cytryny Sposób przygotowania: Arbuza pokrój na mniejsze części, usuń pestki, zmiksuj. Dodaj do niego sok z grejpfruta, wodę mineralną (bardzo zimną) i sok z cytryny. Przelej do szklanek.
Miętusek SKŁADNIKI: 30ml syropu miętowego 30ml syropu "limonka cytryna" lub soku z cytryny 250ml wody gazowanej lub sprite kruszony lód cytryna i mięta do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Na dno szklanki wlewamy syrop miętowy, i wsypujemy pokruszony lód. Następnie powoli wlewamy wodę gazowaną - tak by nie zmieszała się z syropem miętowym. Na koniec dodajemy syrop cytrynowy. Ozdabiamy cytryną i miętą.