- Czyli drinki bezalkoholowe …

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Raffaello. Składniki: budyń śmietankowy kostka masła 250g wiórki kokosowe 100g herbatniki ok. 50 szt.
Advertisements

Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
Prezentacja multimedialna dla młodszych dzieci
Natalia – MAZUREK WIELKANOCNY NATALIA ADAMCZAK Mazurek wielkanocny wg przepisu Babci Zosi Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki wrocławskiej, 1 całe.
Projekt.  W projekcie uczestniczyli uczniowie klasy V.  Przygotowali przepisy na potrawy wigilijne przygotowywane w ich domach.  Ustalili listę zakupów.
Tworzenie odwołania zewnętrznego (łącza) do zakresu komórek w innym skoroszycie Możliwości efektywnego stosowania odwołań zewnętrznych Odwołania zewnętrzne.
Rodzaje upraw pomidorów: Hodowanie pomidorów w szklarniach Hodowanie pomidorów w gruncie Hodowanie pomidorów w doniczkach Hodowanie pomidorów,,do góry.
„Zdrowe odżywianie na Lubelszczyźnie – czytanie ze zrozumieniem”
Chemia nieorganiczna Sole Nazwy i wzory soli. Kwasy przeciw zasadom.
Waga pokazuje ile waży Chen. Ile waży Chen? Alfie zebrał informacje o zwierzętach domowych które mają dzieci w jego klasie. Oto jego wyniki. Zwierzę.
Zdrowe odżywianie to codzienność. Osoby z nadwagą mogą schudnąć, Osoby, które mają złe oceny na lekcji WF, mogą podnieść się, gdy tylko będą regularnie.
Znakowanie butli Kod barwny (PN-EN ) Cechowanie (PN-EN )
KUCHNIA NIEMIECKA SZNYCEL WIEDE Ń SKI Składniki (4 porcje): 4 kotlety cielęce sól mąka 1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody sucha bułka.
 Czasem pracy jest czas, w którym pracownik pozostaje w dyspozycji pracodawcy w zakładzie pracy lub w innym miejscu wyznaczonym do wykonywania pracy.
 Przygotowanie zakwasu Składniki :  400 g mąki żytniej (razowej lub zwykłej)  400 g letniej wody Przygotowanie : W słoiku wymieszać ze sobą 100 g maki.
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
II Liceum Ogólnokształcące im. Stefana Żeromskiego MINIPRZEDSIĘBIORSTWO „HandY” Healthy and Yummy Tomaszów Mazowiecki.
Chleb orkiszowy to bardzo zdrowy chleb. Należy kilka dni wcześniej przygotować zakwas. Wykonałam go z przepisu umieszczonego w naszym podręczniku. Parę.
Ӧsterreich Kϋche Ӧsterreich Kϋche. Kiedy 16-letni uczeń szefa kuchni Franz Sacher stworzył ten tort na dworze księcia Metternicha w 1832 roku, niewiele.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
MOTYWACJA. Słowo motywacja składa się z dwóch części: Motyw i Akcja. Aby podjąć działanie (akcję), trzeba mieć do tego odpowiednie motywy. Łaciński źródłosłów.
Wojtas i Hi r a s po prostu pichcą. KORBOL ZEZ KULANKAMI Składniki: - 2 litry wody -2 kilo pyrów -1 i pół kilo korbola - pół litra mleka, sól, cukier.
Hartowanie ciała Wykonała Maria Szelągowska. Co to jest hartowanie? Hartowanie Hartowanie – proces adaptowania ciała do niekorzystnych warunków zewnętrznych.
Izolacja DNA z cebuli. MATERIAŁY: CEBULA SÓL KUCHENNA SPIRYTUS PŁYN DO MYCIA NACZYŃ MOŹDZIERZ LEJEK FILTR DO KAWY WODA NACZYNIA: SZKLANKA, PROBÓWKA LÓD.
KSIĄŻKA KUCHARSKA Szkoła Podstawowa nr 29 w projekcie ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” przepisy różne - wersja w j. polskim.
Szkoła Podstawowa nr 29 ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” Sałatki - wersja w j.polskim.
Małopolska – kraina historyczna Polski, obejmująca obecnie południowo- wschodnią część kraju, w górnym i częściowo środkowym dorzeczu Wisły oraz w dorzeczu.
Dzieci i szkolnictwo w Mali. Warunki życia dzieci Jednym z największych problemów w kraju jest bardzo wysoki współczynnik umieralności dzieci do 5. roku.
- nie ma własnego kształtu, wlana do naczynia przybiera jego kształt, - ma swoją objętość, którą trudno jest zmienić tzn. są mało ściśliwe (zamarzając.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
W kalendarzu chrze ś cija ń skim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany tak ż e jako zapusty. W Polsce, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest.
Czy wiesz, co jesz?. Cel projektu Projekt miał na celu badanie żywności, którą młodzież na co dzień spożywa. Do przygotowania projektu posłużyliśmy się.
Czas na zdrowie Szkoła Podstawowa Nr 4 w Łukowie.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
Napoje mające na celu uzupełnienie poziomu wody i elektrolitów wydzielanych z organizmu w procesie wydzielania potu, a także uzupełnienie witamin i soli.
Prezentacje uczniów klasy IIa Prezentacja uczniów klasy IIa,, W Krainie Zdrowia”
Od ż ywiamy si ę zdrowo. Piramida ż ywienia PIRAMIDA ŻYWIENIA.
Wielka księga potraw z miodem
Warsztaty kulinarne w grupie „Sówki”
BĄDŹ ODPORNY BĄDŹ ZDROWY
PROJEKT PROCZYTELNICZY CAŁA SZÓSTA CZYTA TRZECIOKLASISTOM MITY…
Jakie czynniki wpływają na szybkość rozpuszczania się cukru w wodzie?
Mazurek Wielkanocny.
Znaczenie wody w organizmie człowieka
Menu weekend ski Kanapki: Tartiflette,
Ile waży piórko? Doświadczenie.
Aperol Aperol to znany na całym świecie aperitif o unikalnym słodko – gorzkim smaku Jest połączeniem wyciągu z kilkunastu ziół, gorzkiej pomarańczy i.
Zasady zdrowego odżywiania
Kali Orexi ~~ Smacznego :)
VI LO im. Juliusza Słowackiego w kielcach
SZKOLNY KONKURS KULINARNY SMAKI KUCHNI GÓRALSKIEJ
Książka Kucharska pt: Szlakiem kuchni polskiej
Składniki odżywcze w organiźmie człowieka
Drinki bezalkoholowe (mocktaile)
Drink Bar By $zyna.
MasterChef w gimnazjum czyli jak prowadzić zdrowy tryb życia.
ALEKSANDER BALCERZAK IV C
Ciasto Drożdżowe.
VI LO im. Juliusza Słowackiego w kielcach
Implementacja rekurencji w języku Haskell
Gastronomia i turystyka na Malcie
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
Książka kucharska Przygotowane posiłki zawierają
Zadania POP i SIR.
Temat: Sporządzanie potraw z ryb duszonych i smażonych
PUDEŁKO - SCRAPBOOKING
Zapis prezentacji:

- Czyli drinki bezalkoholowe … Mocktaile - - Czyli drinki bezalkoholowe …

Czym są Mocktaile? Mocktaile to nic innego jak koktaile, czy też napoje, drinki bezalkoholowe (non-alcoholic drink, virgin drink, soft drink). Przygotowywane są na bazie soków bez dodatku alkoholu. Składnikami dodatkowymi są np. syropy barmańskie, przyprawy, produkty mleczne.

Aby mocktaile ładnie wyglądały: Składniki dekoracyjne mają za zadanie udekorowanie drinka. Do ich dekoracji stosujemy więc między innymi: - Świeże owoce - Skórka pomarańczy lub cytryny - Maraska – wisienka - Crastę. Itp..

Skłądniki komplementarne czyli dodatkowe: Prawie żaden drink bez tych elementów nie był by zapewne drinkiem i nie wyglądał by efektywnie. A więc nie możemy zapomnieć o: - Rurka, - Mieszadełko – stirrer, - Wykałaczki, - Parasolki, itp..

Przepisy … Warto zaskoczyć gości orzeźwiającym drinkiem...

Błękitna laguna… Składniki: -  80 ml soku grejpfrutowego - 60 ml soku ananasowego - 40 ml bezalkoholowego blue curacao - miód, wiórki kokosowe i plasterki limonki do dekoracji Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wymieszaj w shakerze. Brzegi kieliszka zanurz w miodzie, po czym przyłóż go dnem do góry do rozsypanych na talerzyku wiórków kokosowych i przyozdób limonką. Do przygotowanego kieliszka przelej ostrożnie drink z shakera.

Wybuchowy drink pomarańczowy Składniki na 2 porcje: połówka pomarańczy połówka granatu kilka listków mięty (opcjonalnie) po 10 ml syropu cukrowego do każdej szklanki 100 ml wódki (po 50 ml do każdej szklanki) – można pominąć kruszony lód gazowana woda mineralna do dopełnienia Przygotowanie: Pomarańczę przekroić na ćwiartki, a każdą ćwiartkę jeszcze na trzy części. Z granatu wyjmujemy pestki. Do każdej szklanki wkładamy ćwiartkę pomarańczy i połowę pestek granatu, wlewamy syrop cukrowy, ugniatamy muddlerem, wyciskając sok. Jeśli dodajemy miętę, wrzucamy ją do szklanki i też ugniatamy. Wsypujemy kruszony lód – prawie pełną szklankę. Jeśli dodajemy wódkę, możemy wlać ją teraz, jeśli nie – od razu uzupełniamy wodą gazowaną.

Amazonas Składniki: 100 ml soku pomarańczowego 100 ml soku ananasowego 15 ml syropu z marakui 5 ml syropu Blue Curacao kostki lodu bita śmietana Przygotowanie: Soki i syropy wlać do shakera i wstrząsnąć z kostkami lodu. Przelać do szklanki na lód, na wierzch nałożyć bitą śmietanę, ozdobić listkami mięty.

Zielona wdowa. Składniki: 40 ml Blue Curacao kostki lodu sok pomarańczowy Przygotowanie: Do szklanki włożyć lód, wlać sok pomarańczowy i delikatnie dodać Blue Curacao. Można ozdobić plasterkiem pomarańczy.

Blue Lagoon Składniki: 10 ml Blue Curacao lemoniada do uzupełnienia kostki lodu Przygotowanie: Do szklanki wrzucam lód, wlewam syrop, a na końcu uzupełniam lemoniadą. Można przystroić plasterkiem cytryny.

Wiśniowa dama Składniki: - 40 ml soku wiśniowego - 40 ml soku z marakui - 40 ml toniku Schweppes o smaku Californian Citrus Summer - kostki lodu - brązowy cukier (wg uznania) Sposób przygotowania: Zmieszaj wszystkie składniki (poza tonikiem) w shakerze i przelej do długich szklanek, następnie powoli dolej do drinka tonik i dodaj brązowy cukier.

Relaks na plaży Składniki: -  80 ml soku pomarańczowego - 50 ml syropu grenadyna - 30 ml wody gazowanej - plasterki pomarańczy do dekoracji Sposób przygotowania: Na dno szklanki nalej syrop i dolej do niego ostrożnie sok pomarańczowy wymieszany wcześniej z wodą gazowaną. Udekoruj drink kawałkami pomarańczy.

Tropikalne orzeźwienie Składniki: - 40 ml soku ananasowego - 30 ml soku grejpfrutowego - 30 ml jogurtu naturalnego - 1,5 łyżki brązowego cukru - kiwi do dekoracji Sposób przygotowania: Wymieszaj wszystkie składniki w shakerze i dekoruj tropikalne drinki bezalkoholowe plasterkiem kiwi.

Limonkowe szaleństwo Składniki: - 80 ml mrożonej herbaty (ice tea) o smaku cytrynowym - 40 ml syropu z limonki - listek mięty i cukier do dekoracji Sposób przygotowania: Brzegi szklanki zamocz w wodzie a następnie cukrze. Na dno szkanki nalej odmierzoną ilość syropu, a następnie wlewaj powoli mrożoną herbatę. Drink udekoruj miętą.

Mojito bez alkoholu Składniki na 2 porcje: 0,5 l gazowanego napoju o smaku cytrynowym 2 limonki świeża mięta 1 łyżka cukry trzcinowego duża ilość pokruszonego lodu Sposób przygotowania: Cukier utrzyj z mięta i pokrojoną w ćwiartki 1 limonką. Przełóż do dwóch szklanek. Zasyp pokruszonym lodem, dodaj napój i sok wyciśnięty z drugiej limonki. Udekoruj listkami mięty.

Woda arbuzowa Składniki na 4 szklanki: 1 kg arbuza 1 l wody mineralnej sok wyciśnięty z 1 czerwonego grejpfruta sok z 1 cytryny Sposób przygotowania: Arbuza pokrój na mniejsze części, usuń pestki, zmiksuj. Dodaj do niego sok z grejpfruta, wodę mineralną (bardzo zimną) i sok z cytryny. Przelej do szklanek.

Miętusek  SKŁADNIKI: 30ml syropu miętowego 30ml syropu "limonka cytryna"  lub soku z cytryny 250ml wody gazowanej lub sprite kruszony lód cytryna i mięta do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Na dno szklanki wlewamy syrop miętowy, i wsypujemy pokruszony lód.  Następnie powoli wlewamy wodę gazowaną - tak by nie zmieszała się z syropem miętowym.  Na koniec dodajemy syrop cytrynowy.  Ozdabiamy cytryną i miętą.