ZUPY 1. Zupa z wołowiny i makaron sojowy – beef soup with soy noodles

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
W restauracji.
Advertisements

Wprowadzenie. W Korei trzeba liczyć się z ograniczeniami w dostępie do produktów żywnościowych i potraw spoza tego kraju. Dotyczy to w szczególności mniejszych.
Sałatka z kurczaka i Fettuccine po Tajlandzku połówki kurzych piersi bez kości i skóry (około 440 g) g makaronu Fettuccine 3. 2 łyżeczki.
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Kuchnia średniowieczna Kroniki opisują kuchnię polską jako obfitą, ciężką, korzenną z dużą ilością mięsa i kasz. Dawna kuchnia polska opierała się na.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
KUCHNIA BAWARSKA Jarosław Szawala.
PRZYKŁADY WEBQUESTÓW DLA KLAS I – III SZKOŁY PODSTAWOWEJ „Cztery pory roku” Projekt „Razem i osobno” Stowarzyszenie Nauczycieli Edukacji Początkowej Projekt.
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
Natalia – MAZUREK WIELKANOCNY NATALIA ADAMCZAK Mazurek wielkanocny wg przepisu Babci Zosi Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki wrocławskiej, 1 całe.
Rozszerzenie UE na Wschód – Szanse i ryzyka dla rynków rolnych.
Projekt.  W projekcie uczestniczyli uczniowie klasy V.  Przygotowali przepisy na potrawy wigilijne przygotowywane w ich domach.  Ustalili listę zakupów.
„Zdrowe odżywianie na Lubelszczyźnie – czytanie ze zrozumieniem”
Jak majtek Kowalski wielokąty poznawał Opracowanie: Piotr Niemczyk kl. 1e Katarzyna Romanowska 1e Gimnazjum Nr 2 w Otwocku.
Julia Jaworska 6c 2016r.. Stroje Dawne stroje angielskie wyglądały tak. Natomiast w dzisiejszych czasach ludzie ubierają się w bluzki, spodnie itp.
Tłusty Czwartek Tego dnia jak tradycja każe wybraliśmy się do piekarni po słodkie pączki z nadzieniem owocowym. Każdy z nas wrócił do przedszkola z paczkiem,
Zdrowe odżywianie to codzienność. Osoby z nadwagą mogą schudnąć, Osoby, które mają złe oceny na lekcji WF, mogą podnieść się, gdy tylko będą regularnie.
1 O ZWIERZĄTKACH….. powa ż nie i na wesoło O ZWIERZĄTKACH….. powa ż nie i na wesoło „ Jest jeden aspekt, pod którym zwierz ę ta przewy ż szaj ą cz ł owieka-
KUCHNIA NIEMIECKA SZNYCEL WIEDE Ń SKI Składniki (4 porcje): 4 kotlety cielęce sól mąka 1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody sucha bułka.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Tydzień zdrowia i bezpieczeństwa pracy pod hasłem „Dźwigaj mniej” Październik 2007.
Planety Układu Słonecznego
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
Każde powołanie, każda z dróg, na które wzywa nas Chrystus, prowadzi ostatecznie do spełnienia i do radości, ponieważ prowadzi do Boga, do uczestniczenia.
Dieta proteinowa. Czym jest dieta proteinowa? Nadwaga i otyłość stanowią problem dotyczący coraz to szerszej grupy osób na całym świecie. Jesteśmy zewsząd.
Katarzyna Brych Katarzyna Ciupa
CZAS NA ZDROWIE.
LET’S EAT! Przygotowała: Aleksandra Hoffmann i Marysia Grzeszyk.
Nadleśnictwo Tomaszów jest najbardziej wysuniętym na południowy wschód nadleśnictwem Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Lublinie. Gospodaruje na.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Kuchnia Wielkiej Brytanii Natalia Majda. Kuchnia brytyjska nie ma najlepszej opinii w świecie. Nie można jej zaliczyć do szczególnie wykwintnych czy zdrowych.
Nitrowanie glikolu dietylowego przy zwiększeniu ilości wody pozwala na oddzielenie mieszaniny poreakcyjnej od produktu, zwiększa wydajność i zmniejsza.
Mierzymy, liczymy, ważymy - w jaki sposób styl życia wpływa na nasze zdrowie. ROK SZKOLNY
KSIĄŻKA KUCHARSKA Szkoła Podstawowa nr 29 w projekcie ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” przepisy różne - wersja w j. polskim.
Małopolska – kraina historyczna Polski, obejmująca obecnie południowo- wschodnią część kraju, w górnym i częściowo środkowym dorzeczu Wisły oraz w dorzeczu.
Historia Znaleziska archeologiczne wskazują, że jedwab wytwarzano już w starożytnych Chinach od roku około 2700 lat p.n.e.Chinach Chińskie.
Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy VI c Marzec 2016.
Święta Wielkiej Nocy są najważniejsze dla naszej wiary, gdyż ją uwiarygadniają poprzez zmartwychwstanie Jezusa.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
Joanna Celuch W ż yciu codziennym cz ę sto znajdujemy si ę w sytuacji, gdy musimy jak ąś cało ść podzieli ć na cz ęś ci.
Pewna legenda hinduska opowiada o człowieku, który każdego dnia nosił wodę do swojej wioski w dwóch ogromnych dzbanach przytroczonych do drewnianego.
Mówię NIE używkom – wybieram ZDROWIE Alkohol: Nie ma żadnej korzyści z picia alkoholu w kontekście zdrowia człowieka i społeczeństwa. Każda jego ilość.
Typow ą portugalsk ą potraw ą jednogarnkow ą jest caldeirada. Jest to typowa potrawa rybna, a jej ostateczny sk ł ad zale ż y od pomys ł owo ś ci gospodyni.
Każdy człowiek ma prawo do... - problem łamania praw człowieka w Azji.
Fast Food Agata Nikonowicz i Aleksandra Bartkowiak.
Paula Florczak. English cuisine - the art of cooking derived from England, forming part of a broader British cuisine.
Jak tworzymy katalog alfabetyczny? Oprac.Regina Lewańska.
Autor: Julia Prochowska
Morze Bałtyckie.
Menu – PONIEDZIAŁEK WTOREK ŚRODA
Święta w Irlandii.
Zasady zdrowego żywienia
Kanapki w naszej szkole
Tradycyjne potrawy Chorwackie 
Kuchnia turecka.
Zasady zdrowego odżywiania
Kali Orexi ~~ Smacznego :)
Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B.
Prawdziwa Miłość Gdy wady ukochanej osoby są piękniejsze od wszystkich zalet pozostałych.
Książka Kucharska pt: Szlakiem kuchni polskiej
CATERING SZPITALNY KONTROLA INSPEKCJI HANDLOWEJ
numer umowy POWERVET PL01-KA
Opatrzność Boża.
Gastronomia i turystyka na Malcie
Książka kucharska Przygotowane posiłki zawierają
Warsztaty Żywieniowe Temat: Zasady żywienia młodzieży aktywnej
Program na dziś Wprowadzenie Logika prezentacji i artykułu
Temat: Sporządzanie potraw z ryb duszonych i smażonych
Zapis prezentacji:

ZUPY 1. Zupa z wołowiny i makaron sojowy – beef soup with soy noodles Skład: wywar wołowy, kawałki mięsa wołowego, warzywa, makaron sojowy 2. Zupa WON-TON – WON-TON soup Skład: wywar drobiowy, warzywa, pierożki z mięsem (chicken soup, vegetables, dumplings with meat) 3. Zupa z kurczaka i makaron sojowy – chicken soup with soy noodles Skład: wywar drobiowy, kawałki drobiu, warzywa, makaron sojowy 4. Zupa krabowa – crab soup 5. Zupa PHO – PHO soup Skład: wywar wołowy, kawałki mięsa wołowego, warzywa

Zupa WON - TON

ZUPA PHO

RYŻ SMAŻONY 6. Ryż smażony z kurczakiem - chicken fried rice skład: smażony ryż, kurczak, sos, surówki 7. Ryż smażony z wieprzowiną – pork fried rice skład: smażony ryż, wieprzowina, sos, surówki 8. Ryż smażony z wołowiną – beef fried rice skład: smażony ryż, wołowina, sos, surówki 9. Ryż smażony z cielęciną – veal fried rice skład: smażony ryż, cielęcina, sos, surówki 10. Ryż smażony z krewetkami – shrimp fried rice skład: smażony ryż, krewetki, sos, surówki

RYŻ SMAŻONY Z CIELĘCINĄ RYŻ SMAŻONY Z CIELĘCINĄ *** każde inne danie z pozycji „ryż smażony” wygląda tak samo, różni się jedynie rodzajem mięsa***

MAKARON skład: makaron, kaczka, surówki 11. Makaron smażony z kurczakiem – fried chicken with noodles skład: makaron, kurczak, surówki 12. Makaron smażony z wieprzowiną – fried pork with noodles skład: makaron, wieprzowina, surówki 13. Makaron smażony z wołowiną – fried beef with noodles skład: makaron, wołowina, surówki 14. Makaron smażony z cielęciną – fried veal with noodles skład: makaron, cielęcina, surówki 15. Makaron smażony z krewetkami – fried shrimps with noodles, skład: makaron, krewetki, surówki 16. Makaron po Chińsku – chinese style noodles skład: makaron, 3 rodzaje mięs (wieprzowina, kaczka, kurczak)*, surówki 17. Makaron smażony z kaczką – fried duck with noodles skład: makaron, kaczka, surówki *rodzaje mięsa mogą ulec zmianie

MAKARON PO CHIŃSKU

KACZKA SHANGHAI 18. Kaczka Shanghai – „Shanghai” duck skład: mięso kaczki w czerwonej panierce, smażone warzywa, sos, ryż, surówki

KURCZAK 19. Kurczak po Tajlandzku – Thai style chicken skład: kawałki kurczaka, warzywa, ostry sos, ryż, surówki 20. Kurczak Azja Express – Azja Express chicken skład: kawałki kurczaka, sos (słodki), warzywa, ryż 21. Kurczak Special – Chicken Special skład: kawałki kurczaka, warzywa, sos, ryż, surówki 22. Kurczak Seczuański – Sechuan style chicken skład: kawałki kurczaka, ryż, surówki, sos słodko-ostry (przewaga ostrości)

KURCZAK PO TAJLANDZKU

KURCZAK SECZUAŃSKI

KURCZAK SPECIAL

23. Wieprzowina po Tajlandzku (ostra) – thai style potk chop(spicy) skład: mięso wieprzowe w ostrym sosie, warzywa, ryż, surówki 24. Schab na ostro – spicy pork chop skład: mięso schabowe w panierce, ryż, surówki 25. Polędwica wołowa na ostro – spicy sirloin skład: mięso wołowe w ostrym sosie, warzywa, ryż, surówki 26. Polędwica wołowa po Pekińsku – Peking style sirloin skład: mięso wołowe w słodkim sosie, warzywa, ryż surówki 27. Polędwica cielęca na ostro – savory veal sirloin skład: mięso cielęce w ostrym sosie, warzywa, ryż, surówki 28. Polędwica cielęca po Pekińsku – Peking style tenderloin veal skład: mięso cielęce w słodkim sosie, warzywa, ryż, surówki

POLĘDWICA CIELĘCA NA OSTRO

KREWETKI 29. Krewetki smażone z warzywami – fried shrimp with vegetables Skład: krewetki, warzywa, ryż, surówki 30. Krewetki na ostro – spicy shrimps Skład: krewetki, ostry sos, ryż, surówki 31. Królewskie krewetki smażone na maśle- King prawns fried with butter Skład: krewetki, ryż, surówki 32. Królewskie krewetki w cieście – pan fried King prawns Skład: krewetki w kruchym cieście, ryż, surówki

KREWETKI NA OSTRO

KRÓLEWSKIE KREWETKI W CIEŚCIE

OWOCE MORZA 33. Kalmary na ostro – spicy squid Skład: kalmary w ostrym sosie, ryż, surówki 34. Rozmaitości morza – assorted seafood Skład: owoce morza (kalmary, kraby, krewetki) podane na słodko, ryż, surówki 35. Ryba po tajlandzku – thai style fish Skład: ryba w panierce, ryż, surówki

ROZMAITOŚCI MORZA

RYBA PO TAJLANDZKU

MIX CHIŃSKI Z RYŻEM 36. Mix Chiński (3 rodzaje mięs) z ryżem – chinese mix (3 types of meat) with rice Skład: ryż, 3 rodzaje mięs, surówki (podawane na słodko)

Dania podawane na kamieniu Kaczka „Shanghai” Kurczak po Tajlandzku Kurczak Azja Express Kurczak Special Wieprzowina po Tajlandzku Polędwica wołowa na ostro i Pekińsku Polędwica cielęca na ostro i Pekińsku Królewskie krewetki smażone na maśle Rozmaitości morza *** na życzenie klienta większość dań możemy podać na kamieniu *** *** to od klienta zależy czy danie ma być ostrzejsze, czy delikatniejsze***

SMACZNEGO 