Środki smakowo- zapachowe

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Sposoby określania odczynu roztworów
Advertisements

Krewetki po tajsku.
KWASY W NASZYM OTOCZENIU
Słynne włoskie przysmaki na jednym półmisku – to musi smakować fantastycznie ! Sałatka caprese.
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
CUKRY.
Dla ludzkiego organizmu niezbędny jest tlen z powietrza,
Ekstrakcja – wiadomości wstępne
1 NARZĄDY ZMYSŁÓW M.Bartosiewicz, A.Kroma, D.Wertelecka, A.Zając.
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
Chemoreceptory: węch i smak
Zanieczyszczenia powietrza – przyczyny powstawania
Czy oddychamy tym samym powietrzem co Maria Skłodowska-Curie..?
ZIOŁA.
Zastosowania chemii „Życie to tylko chemia. Tu kropla, tam strużka, a wszystko się zmienia. Niewielki łyk sfermentowanych soków i nagle człowiek zdolny.
Desery Mleczne.
Zagrożenia Planety Ziemi
ZASTOWANIE I WŁAŚCIWOŚCI
Czy wiesz co jesz i jaki to ma na ciebie wpływ???.
przewodnictwo elektryczne roztworów,
Przygotowała Iwona Krause klasa 2 d
Wykorzystanie kwasów w życiu codziennym
ZANIECZYSZCZENIE ŚRODOWISKA
Substancje dodatkowe dodawane do żywności.
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
Wyk. Monika Markuntowicz IIIB
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Chemia na co dzień.
CHEMIA PREZENATCJA FOSFORANY.
PRZYPRAWY STREFY RÓWNIKOWEJ
Fenole.
Owoce.
Sole w życiu człowieka.
Jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności?
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY DZIENNIK.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
Zielona magia? - rośliny lekarzy i zbrodniarzy.
Ocena organoleptyczna i sensoryczna potraw
 Środek zastępczy - „substancję pochodzenia naturalnego lub syntetycznego w każdym stanie fizycznym lub produkt, roślinę, grzyba lub ich część, zawierające.
Surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze
Program „Trzymaj formę!” w roku szkolnym 2015/16 st. asystent Aleksandra Wasilewska Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.
Alkohole.
Woda Opracowano na podstawie:
Tłuszcze 2. Opracowano na podstawie:
1.Konserwanty w pożywieniu
Substancje dodatkowe w żywności
Barwy i zapachy świta (cz. I - barwniki)
Dodatki do żywności i substancje konserwujące
Zioła w kuchni Radek Kmiotek IVa SP 28 Wrocław Zioła Przypraw używa się od setek lat. Egzotyczne przyprawy przywędrowały do Europy dzięki zamorskim wyprawom.
Hydroksykwasy -budowa hydroksykwasów i ich nazewnictwo,
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Warzywa i owoce
Rodzaje paliw kopalnych
Wykonała: Martyna Wasilewska
Opracowali: Aleks i Kordian. Alkohole od strony chemii:  Alkohole są pochodnymi węglowodorów, które mają w cząsteczkach grupę funkcyjną –OH, zwaną grupą.
Fenole Budowa fenoli Homologi fenolu Nazewnictwo fenoli Właściwości chemiczne i fizyczne Zastosowanie.
oliwą Oliwka jest mało wymagająca, odporna na suszę: rośnie na ubogich glebach, ale jest wrażliwa na mróz. Jest długowieczna- niekiedy spotyka się drzewa.
Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent.
Konserwacja towarów żywnościowych
Przyprawy ciasteczek korzennych
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Solenie ryb Solenie, jako metoda utrwalania, było znane już w starożytnym Egipcie. Ryby chude suszono na słońcu, natomiast tłuste poddawano moczeniu w.
WYKŁAD
Elektrolity i nieelektrolity
Kreacja aromatów Techniki przygotowania próbek
Kwas askorbinowy .
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Fenole (cz. I) Struktura i nazewnictwo fenoli Właściwości fizyczne
Zapis prezentacji:

Środki smakowo- zapachowe Julita Ludwiczak

Środki smakowo-zapachowe  Nadają aromat i smak  Wzmacniają lub modyfikują aromat już występujący  Dodatek uzupełniający lub wzmacniający  Zastępstwo droższych lub niedostępnych składników

Aromaty  Substancje aromatyczne  Aromaty przetworzone  Aromaty dymu wędzarniczego

Aromaty Substancje aromatyczne naturalne Substancje aromatyczne identyczne z naturalnymi Substancje aromatyczne syntetyczne

Wanilina Laska Wanilii -działa odprężająco -wzmaga apetyt -pobudza krążenie U osób wrażliwych może wywołac podrażnienie skóry, egzemę, zmiany pigmentacji skóry

Naturalne środki Olejki eteryczne Przyprawy roślinne Substancje smakowe Ekstrakty lub wyciągi

Olejki eteryczne - lotne -z surowców roslinnych mających powyżej 3% olejków eterycznych

Działanie olejków eterycznych  Moczopędne(olejek jałowcowy- a-pinen, kadinen)  Wykrztuśne(olejek anyżowy- anetol olejek tymiankowy- tymol olejek eukaliptusowy- cyneol )

Działanie olejków eterycznych c.d.  Przeciwzapalne (olejek rumiankowy- chamazulen )  Żółciopędne, żółciotwórcze (olejek mięty pieprzowej- mentol )

 Spazmolityczne(olejek kminkowy- karwon i limonen )  Przeciwrobacze(olejek komosowy)  Uspokajające (olejek lawendowy, bazyliowy, szałwiowy, kopru włoskiego- anetol )

Przyprawy roślinne  Wysuszone części roślin  Charakterystyczny, aromatyczny zapach  Dodawane w postaci swieżej, zamrożonej lub suszonej  Polepszacze smaku i zapachu  Różna zawartość aktywnych substancji

Przyprawy roślinne

Kurkumina (diferuilometan)  Z korzenia ostryżu długiego  Wyciąg – fungicyd  Przyprawa curry  Działanie przeciwzapalne, przeciwutleniajace, odpornościowe, przeciwmutagenne, neuroochronne, przeciwpierwotniakowe, przeciwnowotworowe  Zdolność solwatowania metali

Kapsaicyna  Alkaloid  Suplementacja  Ostry smak  Produkcja gazu pieprzowego(nierozpuszczalna w wodzie)

Mechanizm dzialania Kapsaicyna bialko TRPV1 (kanał jonowy dla Ca2+) -otwarcie kanału wapniowego -napływ Ca2+ do wnętrza neuronu -uczucie gorąca

Substancje smakowe  Pozyskiwane z naturalnych źródeł lub na drodze syntezy chemicznej oraz biochemicznej kwaśnesłonegorzkie słodkieinne

Kwaśne substancje smakowe  Kwas cytrynowy  Kwas mlekowy  Kwas winowy  Kwas jablkowy Kwasy te mogą być wyodrębniane z materiału roślinnego, otrzymywane metodami fermentacyjnymi bądź w wyniku syntezy chemicznej Kwas cytrynowy zapobiega zmianie barwy warzyw i owoców

Słodkie substancje smakowe Otrzymywane z surowców roślinnych taumatyna Naturalne substancje słodzące W małych stężeniach wykazują smak słodki Sacharyna Syntetyczne Słodkość w środowisku wodnym, zapobiegają krystalizacji sacharozy ksylitol Połsyntetyczne wypełniacze

Aromaty identyczne z naturalnymi  Znając budowę chemiczną substancji zapachowej można uzyskać substancje identyczne pod względem budowy i składu chemicznego  Jeśli struktura chemiczna naturalnie występującego aromatu zostanie dokładnie odtworzona, wówczas otrzymujemy aromat "identyczny z naturalnym''. Rozróżnienie, które aromaty są "naturalne" a które "identyczne z naturalnymi" jest w zasadzie niemożliwe.

Aromaty identyczne z naturalnymi

Aromaty syntetyczne  otrzymywane są na skalę przemysłową  Stanowią dodatki do żywności, które wymagają do ich zastosowania pozytywnej decyzji Państwowego Zakładu Higieny czyli PZH.  silniejsze cechy smakowo-zapachowe od aromatów naturalnych i identycznych z naturalnymi:  Etylowanilina-3 razy silniejsza od waniliny  Maślan etylu- zapach ananasowy  Mrówczan etylu- zapach rumowy  Dwuacetyl- zapach maślany Wzmocnienie i poprawa zapachu i smaku TANIE!

Aromaty syntetyczne

Dziękuję za uwagę!

Źródła:  wiadomosci/substancje-smakowo- zapachowe-aromaty wiadomosci/substancje-smakowo- zapachowe-aromaty  Żywienie człowieka, J. Gawęcki  Chemia żywności, Z. Sikorski  o/Pienko.html o/Pienko.html  mina-i-jej-pochodne-zastosowanie-w-terapii- przeciwnowotworowej-i-chemoochr.html mina-i-jej-pochodne-zastosowanie-w-terapii- przeciwnowotworowej-i-chemoochr.html  /index.php?grupa=olejki&strona=3 /index.php?grupa=olejki&strona=3  kuly/kapsaicyna-co-o-niej-wiemy,12588