Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza soli

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
metody otrzymywania soli
Advertisements

SOLE JAKO PRODUKT REAKCJI WODNYCH ROZTWORÓW KWASÓW I ZASAD
Sole Np.: siarczany (VI) , chlorki , siarczki, azotany (V), węglany, fosforany (V), siarczany (IV).
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu Wszelkie treści i zasoby edukacyjne publikowane na łamach Portalu
WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNO-CHEMICZNE SOLI
DYSOCJACJA JONOWA KWASÓW I ZASAD
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza
Różnobarwny świat chemii
Hydroliza soli oraz jej przykłady
Hydroliza Hydrolizie ulegają sole:
Reakcje w roztworach wodnych – indykatory kwasowo-zasadowe, Reakcje zobojętniania, Reakcje strącania osadów soli.
Wędrówka jonów w roztworach wodnych
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Wykrywanie białek Wykrywanie skrobi Wykrywanie glukozy
Autorzy: Beata i Jacek Świerkoccy
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
WĘGLOWODORY.
Autorzy: Beata i Jacek Świerkoccy
Fenole.
Disacharydy.
Kwasy karboksylowe.
WYBRANE ZAGADNIENIA Z CHEMII ORGANICZNEJ
Berylowce - Ogólna charakterystyka berylowców Właściwości berylowców
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Środki czystości i kosmetyki
Alkohole monohydroksylowe
Wpływ składników żywności na organizm
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
występowanie, właściwości krzemu ważniejsze związki krzemu
Reakcje charakterystyczne w chemii organicznej – identyfikacja związków i grup funkcyjnych -Grupy hydroksylowe, -Grupa aldehydowa, -Grupa ketonowa -Grupa.
Tłuszcze (glicerydy) - Budowa i podział tłuszczów,
Alkohole polihydroksylowe
W WYNIKU REAKCJI KWASU Z ZASADĄ POWSTAJE OBOJĘTNA CZĄSTECZKA WODY.
Wodorotlenki i zasady -budowa i nazewnictwo,
Żelazo i jego związki.
Chrom i jego związki Występowanie chromu i jego otrzymywanie,
Fenole Budowa fenoli Homologi fenolu Nazewnictwo fenoli Właściwości chemiczne i fizyczne Zastosowanie.
Zestawienie wiadomości o solach - podział soli - otrzymywanie soli - wybrane właściwości soli.
Dysocjacja jonowa, moc elektrolitu -Kwasy, zasady i sole wg Arrheniusa, -Kwasy i zasady wg teorii protonowej Br ӧ nsteda i Lowry`ego -Kwasy i zasady wg.
Aminokwasy Budowa aminokwasów, Aminokwasy endo- i egzogenne,
Kwasy dikarboksylowe i aromatyczne -Kwasy dikarboksylowe -Kwas szczawiowy - etanodiowy -Kwasy aromatyczne -Kwas benzoesowy -benzenokarboksylowy.
Kliknij, aby dodać tekst Aminy. Aminy - pochodne amoniaku, w którego cząsteczce atomu wodoru zostały zastąpione grupami alkilowymi lub arylowymi. amoniakwzór.
Podział kwasów Rozkład mocy kwasów Otrzymywanie kwasów
Reakcje związków organicznych – jednofunkcyjne pochodne węglowodorów
Zestawienie wiadomości wodorotlenkach
Biochemia.
Który gaz ma najmniejszą gęstość?
Powtórka chemia.
Reakcje związków organicznych
związki wodoru z metalami - wodorki, związki wodoru z niemetalami
Reakcje związków organicznych – sacharydy (cukry - węglowodany)
Zasadowe wodorki metali Obojętne związki wodoru z niemetalami
Tłuszcze – glicerydy -Wiązania estrowe
Procesy wieloetapowe – chemia nieorganiczna / cz. I
Analiza jakościowa w chemii nieorganicznej – kationy
Halogenki kwasowe – pochodne kwasów karboksylowych
Reakcje w roztworach wodnych – indykatory kwasowo-zasadowe, Reakcje zobojętniania, Reakcje strącania osadów soli.
Alkohole polihydroksylowe
Reakcje związków organicznych wielofunkcyjnych
Elektrolity i nieelektrolity
Wskaźniki kwasowo - zasadowe i pozostałe wskaźniki
Metody otrzymywania soli
POWTÓRZENIE CHEMIA.
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Aminokwasy amfoteryczny charakter aminokwasów,
Aminokwasy budowa aminokwasów, aminokwasy endo- i egzogenne,
Metody otrzymywania wybranych związków organicznych (cz. III)
Estry kwasów nieorganicznych
Fenole (cz. I) Struktura i nazewnictwo fenoli Właściwości fizyczne
Zapis prezentacji:

Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza soli

Hydroliza Pojęcia i rodzaje hydrolizy. Hydroliza – reakcja określonej substancji z wodą, w wyniku której ulega ona rozkładowi. Hydrolizie ulegają w szczególności sole i związki organiczne: estry, cukry, białka, tłuszcze. Hydroliza soli – jest to reakcja niektórych jonów soli z wodą:

Hydroliza anionowa Hydroliza anionowa – ulegają sole słabych kwasów i mocnych zasad, odczyn wodnego roztworu takiej soli jest zasadowy, produktami tej reakcji jest zdysocjowana mocna zasada i niezdysocjowany słaby kwas (słabo zdysocjowany) Przykład: zapis cząsteczkowy: Na2CO3 + 2H2O → 2NaOH + H2CO3; zapis jonowy: 2Na+ + CO32- + 2H2O → 2Na+ + 2OH- + H2CO3; - zapis jonowy skrócony: CO32- + 2H2O → H2CO3 + 2OH-.

Hydroliza kationowa Hydroliza kationowa – ulegają sole mocnych kwasów i słabych zasad, odczyn wodnego roztworu takiej soli jest kwasowy, ponieważ produktami tej reakcji jest zdysocjowany mocny kwas i niezdysocjowana słaba zasada (słabo zdysocjowana): Przykład: - zapis cząsteczkowy: NH4NO3 + H2O → NH3.H2O + HNO3; - zapis jonowy: NH4+ +NO3- + H2O → NH3.H2O + H+ + NO3- - zapis jonowy skrócony: NH4+ + H2O → NH3.H2O + H+ (w zapisie skróconym zapisuje się ten jon, który bierze udział w reakcji z wodą)

Hydroliza anionowa - kationowa hydroliza anionowo-kationowa – ulegają sole słabych kwasów i słabych zasad (rozpuszczalne w wodzie), odczyn wodnego roztworu takiej soli jest zbliżony do obojętnego, produktami takiej hydrolizy jest niezdysocjowany słaby kwas i niezdysocjowana słaba zasada (lub słabo zdysocjowane). Przykład: zapis cząsteczkowy:(NH4)2CO3+2H2O →2NH3.H2O + H2CO3; zapis jonowy: 2NH4+ + CO32- + 2H2O → 2NH3.H2O + H2CO3 Uwaga - hydrolizie nie ulegają sole pochodzące od mocnych kwasów i mocnych zasad.

Hydroliza związków organicznych - ester + woda → alkohol + kwas karboksylowy, - sacharoza + woda → glikoza + fruktoza, - tłuszcz + 3 cz. wody → glicerol (propano-1,2,3-triol) + 3 cz. kwasów karboksylowych, - n-peptyd + n cz. wody → n aminokwasów, - skrobia (C6H11O5)n + nH2O → n cz. glukozy. (hydroliza zw. organicznych z reguły zachodzi w środowisku kwasowym tj. w obecności H+)

Inne typy hydrolizy hydroliza węglików: CaC2 + 2H2O → C2H2 + Ca(OH)2, Al4C3 + 12H2O → 3CH4 + 4Al(OH)3  Al4C3 + 12HCl→ 3CH4 + 4AlCl3 Powyższe reakcje hydrolizy stosuje się do otrzymywania węglowodorów metodami laboratoryjnymi.