Istnieje wiele regulacji w prawie europejskim, które bezpośrednio bądź pośrednio (poprzez powiązania turystyki z hotelarstwem) dotyczą świadczenia usług.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Technik hotelarstwa.
Advertisements

Bądź świadomym konsumentem
E UROPEJSKIE R AMY K WALIFIKACJI W O BSZARZE T URYSTYKI G RUPA 2 T URYSTYKA Toruń 12 grudnia 2011r.
System nawigacji satelitarnej
PROPOZYCJE STAWEK PODATKÓW I OPŁAT LOKALNYCH NA 2013.
elektronicznego fakturowania
Nowe linearne usługi audiowizualne a regulacja wspólnotowa
Zasady udzielania pomocy publicznej po akcesji Polski do Unii Europejskiej.
Konfederacja Krajowych Stowarzyszeń Hoteli i Restauracji we Wspólnocie Europejskiej Wyk. Artur Umer(46487)
Typologia podmiotów gospodarki turystycznej
Turystyka jako zjawisko społeczno-gospodarcze
Wyniki egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe
Seminarium CO O RECYKLINGU POWINIEN WIEDZIEĆ PRZEDSIĘBIORCA Wprowadzenie do problematyki ustawy o zużytym sprzęcie elektrycznym i elektronicznym oraz proces.
Regulacje prawne z zakresu ochrony pracy.
Publikacje zawodowe WSiP 2013
Prawodawstwo w zakresie gospodarki odpadami
Stypendium Marii Curie
Wpływ orzecznictwa ETS w sprawie Mediakabel na kwalifikację linearnych usług audiowizualnych Dr Ewa Skrzydło-Tefelska Polski członek GALA.
Zespół Szkół w Olsztynku im. K.C. Mrongowiusza
BIURA PODRÓŻY OPRACOWAŁA: D.DUNIEWICZ-KUFEL
AKREDYTACJA LABORATORIUM Czy warto
Struktura egzaminu zawodowego
Dyrektor Departamentu Turystyki
Prawne aspekty tworzenia i sprzedaży zintegrowanych produktów turystycznych „Turystyka wiejska na drodze do komercjalizacji” Kielce 9-10 kwietnia 2010.
WYDZIAŁ TURYSTYKI I NAUK O ZDROWIU Kierunek: TURYSTYKA I REKREACJA Specjalność: Zarządzanie turystyką.
Klasyfikacja usług hotelarskich
Technik technologii żywności jest zawodem związanym z:
Technik Obsługi Turystycznej
Istota umowy najmu. Prawa i obowiązki stron.
Nowe przepisy dotyczące utrzymania loch i loszek Główny Inspektorat Weterynarii 11 kwietnia 2012 r.
Dziś Zajmiemy Się Takimi Hasłami:
TECHNIK HOTELARSTWA.
Przestrzeganie przepisów bhp,
Quo Vadis ? 50 lat kodeksu cywilnego
Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004r. (Dz.U nr 22, poz. 169) w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w.
Zwolnienie z VAT na fakturze
OTOCZENIE NATURALNE PRZEDSIĘBIORSTWA TURYSTYCZNEGO I JEGO ELEMENTY
EcoCondens Kompakt BBK 7-22 E.
Produkt przedsiębiorstwa
Założenia do projektu ustawy o czasie pracy maszynistów
Twoja przyszłość jest w twoich rękach !
Centralny Elektroniczny Katalog Administracji dr Marcin Kraska Konferencja „e-Usługi. Fikcja czy rzeczywistość?” Poznań, 30 września 2014 r.
PAWEŁ SOBOTKO Ponadzakładowy układ zbiorowy pracy w szkolnictwie wyższym. Ewolucja regulacji prawnej.
Zamówienia Publiczne w kontekście realizowania projektów EFS Departament Wdrażania EFS Ministerstwo Gospodarki i Pracy.
Spółka partnerska: - wspólnicy (cechy indywidualne);
Elementy geometryczne i relacje
PRAWO ADMINISTRACYJNE
PRACOWNIK POMOCNICZY OBSŁUGI HOTELOWEJ
OCENA RYZYKA ZAWODOWEGO
Reglamentacja procesu budowy
POJĘCIE KONSUMENTA Zakres obejmujący prawo polskie oraz prawo Unii Europejskiej Barbara Denisiuk.
Projekt jest finansowany ze środków Komisji Europejskiej i Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów 1 Czy Last Minute musi oznaczać usługę gorszej jakości?
Regulacje prawne w UE dotyczące promocji. źródła prawa promocja (reklama)
Zasadnicza Szkoła Zawodowa 3-letnia Zasadnicza Szkoła Zawodowa 3-letnia zawód – kucharz zawód – kucharz.
Definicja Jednego Przedsiębiorstwa Marcin Pawlak Warszawa,
Trendy rozwoju turystyki w świetle danych statystycznych.
CENTRUM KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO I USTAWICZNEGO W SOSNOWCU ul. Gen. Grota Roweckiego 64 OFERTA EDUKACYJNA W ROKU SZKOLNYM 2016/2017.
Działaniu 321 "Podstawowe usługi dla gospodarki i ludności wiejskiej" w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskch na lata , w zakresie budowy.
KONSUMENT na aukcji internetowej Michał Herde Federacja Konsumentów.
Działanie 12.1 Edukacja przedszkolna Wymagania w zakresie wskaźników.
UMOWA KOMISU Literatura:
Departament Rozwoju Regionalnego i Funduszy Europejskich
ODPOWIEDZIALNOŚĆ UTRZYMUJĄCYCH HOTELE I PODOBNE ZAKŁADY
Technik hotelarstwa 4-letni cykl nauczania.
TRANSPORTOWY DOZÓR TECHNICZNY
Ogólne wiadomości o prawie cywilnym
ORGANIZACJA BEZPIECZNYCH WYDARZEŃ MPI Poland Autumn Meeting 2012
Polskie uwarunkowania instytucjonalno-prawne dla realizacji projektów PPP 22 czerwca 2015.
KREDYT KONSUMENCKI OCHRONA KONSUMENTA mgr Barbara Trybulińska.
Zapis prezentacji:

Uregulowania prawa europejskiego w zakresie świadczenia usług hotelarskich.

Istnieje wiele regulacji w prawie europejskim, które bezpośrednio bądź pośrednio (poprzez powiązania turystyki z hotelarstwem) dotyczą świadczenia usług hotelarskich. Wśród tych przepisów możemy wyróżnić: dyrektywy z zakresu ochrony konsumentów (dyrektywa 90/314 o podróżach, wycieczkach turystycznych i wakacyjnych, sprzedawanych w formie pakietu usług; dyrektywa 94/47 o ochronie nabywców w odniesieniu do niektórych aspektów umów o nabycie prawa do korzystania z nieruchomości na zasadzie podziału czasowego);

Dyrektywy z zakresu statystyki (dyrektywa 95/57 dotycząca zbierania danych statystycznych w obszarze turystyki); Dyrektywę dotyczącą procedur wzajemnego uznawania kwalifikacji w zakresie różnych zawodów i uprawnień do określonej działalności, obejmującą m.in. Hotelarstwo (1999/42) Zalecenie dotyczące bezpieczeństwa przeciwpożarowego w istniejących hotelach (86/666); Zalecenie dotyczące ujednolicenia systemu informacji hotelowej (86/665); Z zakresu higieny w działalności gastronomicznej (dyrektywa 93/43 o higienie żywności).

Istotne znaczenie ma Konwencja paryska o odpowiedzialności osób utrzymujących hotele za rzeczy wniesione przez gościa hotelowego z 17 grudnia 1962r. Polska ratyfikowała ją 28 grudnia 1998r. Ujednoliciła ona prawo europejskie w zakresie odpowiedzialności osób utrzymujących hotele za rzeczy wniesione przez gościa hotelowego, a także ukształtowała odpowiedzialność osób prowadzących hotele na zasadzie ryzyka. O zaistnieniu szkody konieczne jest powiadomienie „bez nieuzasadnionej zwłoki”. Podała definicję rzeczy wniesionych, wyłączającą samochody, rzeczy w nich się znajdujące oraz żywe zwierzęta.

Odpowiedzialność za rzeczy wniesione konwencja ograniczyła kwotowo do równowartości co najmniej stukrotnej ceny wynajęcia pomieszczenia hotelowego na jedną dobę, a za jedną rzecz równowartości 1500 franków w złocie lub pięćdziesięciokrotności ceny wynajmu pomieszczenia hotelowego na jedną dobę. Przepisy prawa europejskiego w znacznym stopniu zostały przystosowane do wymagań konwencji oraz innych źródeł prawa europejskiego.