Wykład 1 Wprowadzenie Procesy transportowe w organizmach żywych.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Advertisements

Składniki odżywcze.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Blok I: PODSTAWY TECHNIKI Lekcja 7: Charakterystyka pojęć: energia, praca, moc, sprawność, wydajność maszyn (1 godz.) 1. Energia mechaniczna 2. Praca 3.
Równowaga chemiczna - odwracalność reakcji chemicznych
Plan Czym się zajmiemy: 1.Bilans przepływów międzygałęziowych 2.Model Leontiefa.
Szulbe ®. 1.Rys historyczny a)1806 r. - J. Berzelius wprowadził nazwę „związki organiczne” dla wszystkich substancji występujących w organizmach roślinnych.
Tworzenie odwołania zewnętrznego (łącza) do zakresu komórek w innym skoroszycie Możliwości efektywnego stosowania odwołań zewnętrznych Odwołania zewnętrzne.
Zajęcia 1-3 Układ okresowy pierwiastków. Co to i po co? Pojęcie masy atomowej, masy cząsteczkowej, masy molowej Proste obliczenia stechiometryczne. Wydajność.
Stężenia Określają wzajemne ilości substancji wymieszanych ze sobą. Gdy substancje tworzą jednolite fazy to nazywa się je roztworami (np. roztwór cukru.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Mechanika płynów. Prawo Pascala (dla cieczy nieściśliwej) ( ) Blaise Pascal Ciśnienie wywierane na ciecz rozchodzi się jednakowo we wszystkich.
Rozliczanie kosztów działalności pomocniczej
Cel analizy statystycznej. „Człowiek –najlepsza inwestycja”
Przemiany energii w ruchu harmonicznym. Rezonans mechaniczny Wyk. Agata Niezgoda Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
 Czasem pracy jest czas, w którym pracownik pozostaje w dyspozycji pracodawcy w zakładzie pracy lub w innym miejscu wyznaczonym do wykonywania pracy.
Przemiana chemiczna to taka przemiana, w wyniku której z kilku (najczęściej dwóch) substancji powstaje jedna nowa lub dwie nowe substancje o odmiennych.
Scenariusz lekcji chemii: „Od czego zależy szybkość rozpuszczania substancji w wodzie?” opracowanie: Zbigniew Rzemieniuk.
Podstawowe pojęcia termodynamiki chemicznej -Układ i otoczenie, składniki otoczenia -Podział układów, fazy układu, parametry stanu układu, funkcja stanu,
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
MOŻLIWOŚCI EKSPERYMENTALNO- TEORETYCZNEGO MODELOWANIA PROCESU SPALANIA ODPADÓW W WARSTWIE RUCHOMEJ ORAZ OPTYMALIZACJI PRACY SPALARNI ODPADÓW Realizowane.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Woda Cud natury.
Jak sobie z nim radzić ?.
ENERGIA to podstawowa wielkość fizyczna, opisująca zdolność danego ciała do wykonania jakiejś pracy, ruchu.fizyczna Energię w równaniach fizycznych zapisuje.
Równowaga rynkowa w doskonałej konkurencji w krótkim okresie czasu Równowaga rynkowa to jest stan, kiedy przy danej cenie podaż jest równa popytowi. p.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Radosław Stefańczyk 3 FA. Fotony mogą oddziaływać z atomami na drodze czterech różnych procesów. Są to: zjawisko fotoelektryczne, efekt tworzenie par,
Fizyczne metody określania ilości pierwiastków i związków chemicznych. Łukasz Ważny.
Opodatkowanie spółek Podziały Spółek. Podziały spółek Rodzaje podziałów wg KSH Przewidziane są cztery sposoby podziału: 1) podział przez przejęcie, który.
Zjawisko fotoelektryczne zewnętrzne i wewnętrzne
- nie ma własnego kształtu, wlana do naczynia przybiera jego kształt, - ma swoją objętość, którą trudno jest zmienić tzn. są mało ściśliwe (zamarzając.
Analiza spektralna. Laser i jego zastosowanie.
Magdalena Ocińska Jessica Nowicki Otalora IIA
Własności elektryczne materii
Bezpieczeństwo przy pracy z ciekłym azotem
Optymalna wielkość produkcji przedsiębiorstwa działającego w doskonałej konkurencji (analiza krótkookresowa) Przypomnijmy założenia modelu doskonałej.
Metody sztucznej inteligencji - Technologie rozmyte i neuronowe 2015/2016 Perceptrony proste nieliniowe i wielowarstwowe © Kazimierz Duzinkiewicz, dr hab.
Budowa chemiczna organizmów
M ETODY POMIARU TEMPERATURY Karolina Ragaman grupa 2 Zarządzanie i Inżynieria Produkcji.
Izolatory i metale – teoria pasmowa ciał stałych
Promieniowanie jonizujące. Co to jest promieniotwórczość?
Budżetowanie kapitałowe cz. III. NIEPEWNOŚĆ senesu lago NIEPEWNOŚĆ NIEMIERZALNA senesu strice RYZYKO (niepewność mierzalna)
MIESZANINY SUBSTANCJI
Do chwilowej prędkości bezładnego ruch cząsteczki znajdującej
WYNIKI ZMIANY TWARDOŚCI ZIARNA PSZENICY W TRAKCIE PROCESU NAWILŻANIA
Wykład IV Zakłócenia i szumy.
Okrąg i koło Rafał Świdziński.
terminologia, skale pomiarowe, przykłady
Roztwory buforowe / mieszaniny buforowe / bufory
RUCH KULISTY I RUCH OGÓLNY BRYŁY
MATEMATYCZNE MODELOWANIE PROCESÓW BIOTECHNOLOGICZNYCH
Metody teledetekcyjne w badaniach atmosfery
Biomechanika przepływów
Wykład 8 – Ruch masy w układach ożywionych. Dyfuzja. C.D.
PROCESY SZLIFOWANIA POWIERZCHNI ŚRUBOWYCH
Przychody i koszty działalności
Przepływ płynów jednorodnych
Adsorpcja faza stała/ gazowa lub ciekła faza ciekła/ gazowa lub ciekła
Tensor naprężeń Cauchyego
Ruch masy w układach ożywionych. Dyfuzyjny transport masy
Prawa ruchu ośrodków ciągłych c. d.
Mechanika płynów Podstawy dynamiki płynów rzeczywistych
Teoria procesów wymiany masy
TERMODYNAMIKA – PODSUMOWANIE WIADOMOŚCI Magdalena Staszel
Zapis prezentacji:

Wykład 1 Wprowadzenie Procesy transportowe w organizmach żywych

Wykład 1 - Wprowadzenie Dlaczego zajmujemy się procesami transportowymi w organizmach żywych? Definicja życia: 1) stan organizmu, w którym zachodzą ciągłe biochemiczne procesy przemiany materii i energii, połączone z jej wymianą z otoczeniem. Cechami życia są: rozmnażanie, wzrost, pobudliwość, dziedziczność. 2) zespół procesów życiowych – swoistych, wysoko zorganizowanych funkcjonalnie (w cykle i sieci), przemian fizycznych i reakcji chemicznych, zachodzących w otwartych termodynamicznie, wyodrębnionych z otoczenia układach fizycznych (zawierających zawsze kwasy nukleinowe i białka, według stanu współczesnej wiedzy), zbudowanych morfologicznie (o hierarchicznej strukturze), składających się z jednej lub wielu komórek (organizmach, osobnikach) oraz swoistych zjawisk biologicznych, zachodzących z udziałem tych organizmów – istniejący na Ziemi, a być może też na innych planetach. Przemiana materii i energii związana jest z procesem transportu . Procesy transportowe w organizmach żywych

Wykład 1 - Wprowadzenie Najmniejszą jednostką życia jest organizm. Organizmy mogą składać się z jednej lub więcej komórek. Nas będzie głównie interesował organizm człowieka Organizm ludzki składa się z komórek, tkanek i organów, które do prawidłowego funkcjonowania potrzebują ciągłego dostarczania substancji odżywczych, regulujących oraz odprowadzania produktów przemiany materii. Ciało człowieka jest swoistym automatem regulującym stężenia odpowiednich substancji w tkankach i organach. Związane jest to z istnieniem wyspecjalizowanych mechanizmów pozwalających na zmianę stężenia substancji poprzez ich transport do komórek i z nich. Procesy transportowe w organizmach żywych

Wykład 1 - Wprowadzenie Inżynieria chemiczna zajmuje się opisem procesów transportu : pędu , masy i energii jak również termodynamiką i kinetyką reakcji chemicznych. Posiada więc narzędzia które można wykorzystać do opisu procesów zachodzących w organizmach żywych. W przyrodzie wyróżnić można dwa podstawowe mechanizmy odpowiedzialne za transport molekuł w zdefiniowanym układzie, są to: dyfuzja i konwekcja. W układzie znajdującym się w spoczynku, w którym w różnych punktach występują różne wartości stężenia składników, zachodzi samoistny proces ruchu poszczególnych cząstek z miejsc o wyższym stężeniu do miejsc o mniejszym stężeniu. Proces ten nazywany jest dyfuzją. Procesy transportowe w organizmach żywych

Wykład 1 - Wprowadzenie Szybkość, z jaką dane cząstki dyfundują w układzie zależy od ich rozmiarów, kształtu, temperatury układu i lepkości płynu. Transport netto cząstek przez jednostkę powierzchni na jednostkę czasu, mierzony gęstością strumienia transportowanej masy, jest proporcjonalny do istniejącego w układzie gradientu stężenia. Relację łączącą gęstość strumienia dyfundującego składnika z gradientem jego stężenia, dla układów dwuskładnikowych, podał w 1855 r. Adolf Fick Pierwsze prawo Ficka gdzie: jAx to gęstość strumienia składnika A dyfundującego w kierunku x, CA to stężenie składnika A, DAB to współczynnik dyfuzji składnika A względem składnika B. Kluczowym zagadnieniem w określeniu szybkości transportu dyfuzyjnego jest wyznaczenie wartości współczynnika dyfuzji Dij. Dla układów dwuskładnikowych indeks i odnosi się do substancji transportowanej, a indeks j do rozpuszczalnika. Procesy transportowe w organizmach żywych

Wykład 1 - Wprowadzenie Wartość współczynnika dyfuzji zależy od dyfundującej substancji, jak również od własności układu, w którym proces zachodzi (gaz, ciecz, tkanka). Największą wartość współczynnik dyfuzji osiąga dla gazów, transport dyfuzyjny w cieczach jest od 10 000 do 100 000 razy wolniejszy. Najwolniej dyfuzja zachodzi w tkankach i błonach komórkowych: Procesy transportowe w organizmach żywych

Wykład 1 - Wprowadzenie równanie Ficka zapisane dla przestrzeni trójwymiarowej:   W przypadku cząstek stałych zawieszonych w płynach do wyznaczenia współczynnika dyfuzji wykorzystuje się równanie Stokesa–Einsteina w postaci: kB to stała Boltzmanna, T temperatura układu, f współczynnik tarcia Dla cząstek o kształcie sferycznym, dużo większych od drogi swobodnej molekuł płynu, dla przepływów laminarnych współczynnik tarcia może być wyznaczony z zależności: Procesy transportowe w organizmach żywych

Wykład 1 - Wprowadzenie W przypadku cząstek stałych zawieszonych w płynach do wyznaczenia współczynnika dyfuzji wykorzystuje się równanie Stokesa–Einsteina w postaci: Dla białek trudności z wyznaczeniem f Procesy transportowe w organizmach żywych

Wykład 1 - Wprowadzenie Procesy transportowe w organizmach żywych

Wykład 1 - Wprowadzenie Konwekcja jest mechanizmem transportowym związanym z makroskopowym ruchem płynu. Płyn pod wpływem działania sił zewnętrznych (np. grawitacji, różnicy ciśnienia, siły ścinającej) zaczyna poruszać się z określoną prędkością. Ruch ten jednocześnie powoduje transport substancji rozpuszczonych w płynie. Na makroskopowy przepływ substancji rozpuszczonej nakładać się będzie równoczesny transport tej substancji na drodze dyfuzji. Jeżeli przepływ płynu będzie dużo szybszy od dyfuzji wtedy, dyfuzja może nie być brana pod uwagę w opisie procesu transportu. Właściwości fizykochemiczne płynu takie jak, lepkość i gęstość, mają duży wpływ na intensywność transportu. Dla czystych płynów, lepkość i gęstość, są termodynamicznymi funkcjami temperatury i ciśnienia układu. Stosunek lepkości dynamicznej do gęstości płynu zwany jest lepkością kinematyczną:   Jednostką lepkości kinematycznej jest (m2/s). Lepkość kinematyczna jest miarą szybkości transportu pędu w płynie. Mechanizm transport pędu jest analogiczny do procesu dyfuzji. Pomimo że gazy posiadają mniejszą lepkość od cieczy, posiadają również dużo mniejszą gęstość, zatem lepkość kinematyczna gazów jest większa od lepkości kinematycznej wielu cieczy Procesy transportowe w organizmach żywych

Wykład 1 - Wprowadzenie Lepkość kinematyczna może być traktowana analogicznie do współczynnika dyfuzji, jako miara „rozprzestrzeniania” się pędu w płynie. Większa wartość lepkości kinematycznej gazów oznacza, że w porównaniu z cieczami ta sama wartość pędu może być transportowana na większą odległość. Procesy transportowe w organizmach żywych

Wykład 1 - Wprowadzenie Miarą charakteryzującą intensywność makroskopowego transportu płynu jest bezwymiarowa wielkość zwana liczbą Reynoldsa definiowana następująco: gdzie: L to charakterystyczny wymiar liniowy w układzie, v to charakterystyczna prędkość w układzie. Wartość liczby Re jest miarą stosunku szybkości transportu pędu na drodze konwekcji do transportu pędu na drodze „dyfuzji lepkościowej”. Dla ustalonych wartości charakterystycznej prędkości w układzie miara stosunku sił bezwładnościowych do sił lepkościowych zależeć będzie od skali układu. Procesy transportowe w organizmach żywych

Wykład 1 - Wprowadzenie Im bardziej szczegółowo rozpatrujemy budowę tym mniejsza skala wielkości 0,1 1 Procesy transportowe w organizmach żywych

Wykład 1 - Wprowadzenie W obrębie obszarów submikrometrycznych efektywnym procesem transportowym pozostaje dyfuzja, która w miarę zwiększania się odległości, na której następuje transport substancji ustępuje miejsca konwekcji. Związane jest to ze wzrostem czasu potrzebnego do przetransportowania substancji na daną odległość z wykorzystaniem mechanizmu dyfuzyjnego, który rośnie wraz z kwadratem odległości. Dla wymiarów związanych z organami czy całym organizmem dyfuzja jest procesem bardzo powolnym i musi być zastąpiona transportem konwekcyjnym. Intensywność dyfuzji względem konwekcji zależy zatem od lokalnych parametrów układu i może być określona poprzez wyznaczenie wartości bezwymiarowego parametru zwanego liczbą Peclet’a (Pe) określonego, jako: gdzie: v jest charakterystyczną prędkością płynu w układzie, L oznacza charakterystyczny wymiar natomiast D to współczynnik dyfuzji. Procesy transportowe w organizmach żywych

Wykład 1 - Wprowadzenie W organizmie ludzkim można wyodrębnić szeroki zakres odległości, na których zachodzą procesy transportowe: Dla wartości liczby Pe mniejszych od jedności dominującym mechanizmem transportowym jest dyfuzja. W przypadku bardzo dużych wartości liczby Pe dominującym mechanizmem transportu w układzie jest konwekcja Definicję liczby Pe można zapisać wykorzystując pojęcia charakterystycznego czasu dyfuzji td i charakterystycznego czasu konwekcji tk: Procesy transportowe w organizmach żywych

Wykład 1 - Wprowadzenie Charakterystyczny czas dyfuzji, jak i charakterystyczny czas konwekcji zmieniają się wraz ze skalą długości w układzie. W obszarach małych skal odległości dyfuzja jest procesem szybszym od konwekcji. Dla białek dyfuzja jest procesem dominującym dla skal długości porównywalnych z wymiarem komórek i mniejszym (< 10 μm) Procesy transportowe w organizmach żywych

Wykład 1 - Wprowadzenie Procesy transportowe w komórkach Komórki charakteryzują się skomplikowaną strukturą wynikającą ze specjalizacji wykonywanych funkcji przez poszczególne organelle komórkowe Procesy transportowe przez błonę komórkową mogą być podzielone na transport bierny i transport czynny. Transport bierny oparty jest na procesach dyfuzji i osmozy, dla których siłami napędowymi są odpowiednio gradienty stężenia i ciśnienia. Natomiast transport czynny przebiega wbrew gradientowi stężenia, co wiąże się z nakładem energetycznym. Procesy transportowe w organizmach żywych

Wykład 1 - Wprowadzenie Transport bierny przez błonę komórkową Błona komórkowa jest membraną biologiczną zbudowaną z białek i tłuszczy, oddzielającą komórkę od świata zewnętrznego. Cześć substancji przechodzi przez błonę drogą dyfuzji, której szybkość zależy od różnicy stężeń roztworów po obu stronach membrany. Na proces dyfuzji wpływ ma budowa błony komórkowej. Cząsteczki rozpuszczalne w tłuszczach (lipofilne) rozpuszczają się w dwuwarstwie lipidowej błony komórkowej i dzięki temu łatwo przenikają przez błonę komórkową: Procesy transportowe w organizmach żywych

Wykład 1 - Wprowadzenie Cząsteczka transportowanej substancji może również łączyć się w obrębie błony komórkowej z inną substancją zwaną nośnikiem, który po zakończeniu procesu pozostaje w błonie komórkowej, a cząsteczka wnika do cytoplazmy komórki. Przenikanie cząsteczek może odbywać się także przez tunele, zbudowane z białek transmembranowych (integralne białka błonowe), które zajmują całą szerokość dwuwarstwy lipidowej błony komórkowej Procesy transportowe w organizmach żywych

Wykład 1 - Wprowadzenie W przypadku, gdy membrana oddzielająca dwa roztwory jest bardziej przepuszczalna dla molekuł wody niż substancji rozpuszczonej, nastąpi transport wody przez membranę na drodze dyfuzji od roztworu bardziej rozcieńczonego (zawierającego więcej molekuł wody) do roztworu mniej rozcieńczonego Procesy transportowe w organizmach żywych

Wykład 1 - Wprowadzenie Siłą napędową tego procesu jest różnica ciśnienia osmotycznego po obu stronach membrany. Ciśnienie osmotyczne, wywołane różnicą potencjałów chemicznych między dwoma roztworami oddzielonymi membraną przepuszczalną tylko dla rozpuszczalnika, dla roztworów nieelektrolitów o dużym rozcieńczeniu można określić z równania van`t Hoffa: gdzie: π – ciśnienie osmotyczne, CM – stężenie molowe, R – stała gazowa, T –temperatura układu Na skutek pojawienia się strumienia osmotycznego w układzie wytworzy się różnica ciśnienia ΔP Procesy transportowe w organizmach żywych

Wykład 1 - Wprowadzenie Gęstość strumienia osmotycznego przez membranę może być wyznaczona z zależności:   gdzie: A o wymiarze (mol/(m2··s·Pa)) jest współczynnikiem permeacji rozpuszczalnika przez membranę.   Procesy transportowe w organizmach żywych

Wykład 1 - Wprowadzenie W zależności od rodzaju roztworu, w którym zanurzona jest komórka, transport wody może przebiegać w różnym kierunku. W roztworach hipertonicznych (mała zawartość wody, duże stężania substancji rozpuszczonych) komórki tracą wodę (plazmoliza) i kurczą się, co w skrajnym przypadku prowadzić może do śmierci (A). W roztworach hipotonicznych (duża zawartość wody, niskie stężenia substancji rozpuszczonych) komórki chłonąc wodę zwiększają swoją objętość, co doprowadzić może do rozerwania błony komórkowej (C). W roztworach izotonicznych komórki tracą tyle wody ile wchłaniają, pozostając w osmotycznej równowadze dynamicznej (B) Procesy transportowe w organizmach żywych