WIEM,CO JEM !.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Advertisements

Jak przygotować dietetyczne spaghetti ?
Krewetki po tajsku.
Książeczka Kulinarna dla Nastolatka
Zapiekanka z pstrąga na szpinaku
PIERŚ W SOSIE TYMIANKOWO- POMIDOROWYM. pierś z kurczaka 150g masło 10g oliwa 10 ml wino białe wytrawne 40 ml bulion 70ml śmietanka 30% 50 ml koncentrat.
Słynne włoskie przysmaki na jednym półmisku – to musi smakować fantastycznie ! Sałatka caprese.
Książka kucharska klasy 0
PIERÓG BIŁGORAJSKI.
Autor: Adrianna Szalonka
Posiłki, w zależności od hotelu, mogą być serwowane do stolika lub być oferowane w formie bufetu, tzw. szwedzkiego stołu. Napoje serwowane do.
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
„Na imieniny męża mego, upiekłabym coś dobrego, a że męża mam Marcina najlepsza byłaby gęsina.” - Taki wierszyk napisałam i GĘŚ wygrałam!
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Wykonały: Klaudyna Styś i Paulina Michalczyk
PROJEKT: SAŁATKA JARZYNOWA
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Nabiał autor Ola Zespół Szkół Gim nr 6 i Szkoła Podstawowa nr 13
Bez śniadania nie ma nauczania
The traditional Bulgarian Dishes. 4 tomatoes – 4 pomidory 1 large cucumber – 1 duży ogórek 4 green or red peppers – 4 zielone lub czerwone papryki 1.
Kuchnia śródziemnomorska
Sałatka Grecka..
Kuchnia Śródziemnomorska
Apetyt na zdrowie Multimedialna książka kulinarna
J ASIELSKA L IGA N AUKOWA Z LOTOSEM Jak zmienić niezdrowe nawyki żywieniowe uczniów?
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
„Śniadanie daje moc” Nasze zdrowe śniadanie I-IIIA i I-VIB Zespoły edukacyjno-terapeutyczne Szkoła Podstawowa nr 3 w Ośrodku Szkolno- Wychowawczym w Węgorzewie.
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
Uzdrawianie menu :-) Przysmak mięsny z warzywami i sosem węgierskim Autorki: Roksana Rosiak Ewelina Zajączkowska kl. I c.
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO! JESTEŚMY AKTYWNI FIZYCZNIE!
Skład ( 10 porcji): Łosoś bez skóry 1,400 kg Olej 0,040 l Delikatna przyprawa do ryb KNORR 0,020 kg Masło 0,020 kg Tymianek 0,002 kg Czosnek świeży 0,010.
Kuchnia francuska krowa.
Klasa I A Szkoła Podstawowa im. prof. Wilhelminy Iwanowskiej w Pigży
Patryk Kowalski & Sylwester Grymulski Temat Projektu: Otyłość Czy To Jest Bomba Zegarowa ?
Kuchnia Wietnamska.
DAM RADĘ!. Główne zagadnienie problemowe projektu to: samodzielność dzieci w ich codziennym funkcjonowaniu. Cele: 1. Planowanie zakupów w sklepie spożywczym,
Czekolada.
Moja ksi ąż ka kucharska. SA Ł ATKA DLA DZIECKA sk ł adniki 1 arbuz 1 pomarańcza 1 kiść winogron 10sztuk borówek.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Szkoła Podstawowa im. Stefana Żeromskiego w Działyniu, klasa I Wychowawca: Małgorzata Majewska.
KLASA II d ŚNIADANIE DAJE MOC SZKOŁA PODSTAWOWA
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Jadłospis Tygodnia Wykonane przez: Rakso9.
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
Zatrzymać lato w kuchni
zawiera witaminy B1, B2, B6 oraz sód, potas, magnez
Man na imię Nikola. Zapraszam do obejrzenia prezentacji. Nasza szkoła znajduje się w dzielnicy Jeleniej Góry, Sobieszowie u podnóża góry Chojnik, na której.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Pomysły na zdrowe śniadanie. Jeśli nie kanapki, to co? Kiedy po tygodniu śniadań składających się wyłącznie z samych kanapek twoja pociecha odmówi zjedzenia.
Zdrowe śniadanie do szkoły
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Autorzy : Agnieszka Krzemień Emilia Śmieszkowicz Amelia Szromba Klasa 1a.
Sałatka Chewbacca Ksenia Wójcik, Gosia Kulka, 3c.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Czy wiesz, co jesz?. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne naszego organizmu:
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
ZIEMNIACZANE PLACKI ŚLEDZIOWE Potrawa regionalna Śląska wykonana przez Izabelę Matyskiel uczennicę klasy I ZSZ Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz.
Kuchnia bez tajemnic i granic
JEDZ WARZYWA I OWOCE! A ONE DADZĄ CI ZDROWIA MOCE
Legenda litwińskich potraw
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
Hawajskie pieczenie polskiego chleba
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

WIEM,CO JEM !

Trochę witaminek na drugie śniadanie ! Sałatka owocowa Składniki: * ananas (u nas świeży bardzo dojrzały) * truskawki * morele * mięta Sposób przygotowania : Wszystko kroimy, wrzucamy do jednej miseczki mieszamy i zjadamy :)

Rozkosz w słoiczku Składniki: * otręby żytnie * siemię lniane * jogurt naturalny * jabłko * truskawki * liście świeżej mięty * miód Sposób przygotowania: Siemię lniane i otręby mieszamy, a następnie na przemian z jogurtem układamy siemię i otręby w słoiczku. Po ułożeniu kilku warstw do słoiczka wkładamy pokrojone jabłko, pokrojone liście świeżej mięty i miód. Następnie nakładamy kolejna warstwę jogurtu i mieszanki siemię-otręby, kończymy warstwą jogurtu. Na wierzchu układamy truskawki. Bardzo proste i pyszne!

Niech bakłażanik z fetą będzie waszą zaletą ! Składniki: *1-2 łyżki przecieru pomidorowego * 2 łyżki octu balsamicznego * 1 ząbek czosnku * 1/2 szklanki wody * przyprawy: oregano, bazylia, tymianek, jeśli lubimy pikantnie to dodajemy papryczki chilli Sposób przygotowania: Bakłażany w zalewie możemy przygotować przy okazji robienia innej potrawy, w której skład wchodzą, np. musaki. Wystarczy podsmażone plastry oberżyny zalać gorącą zalewą z następujących składników. Bakłażany w zalewie studzimy i wkładamy do lodówki. Stanowią doskonałą przekąskę ze świeżym pieczywem.

Gdy cię męczy pragnienie,szklanka soczku na orzeźwienie ! Składniki: * wyciśnięty sok ze świeżych pomarańczy Sposób przygotowania: Pomarańcze obieramy i wyciskamy z nich sok.Wlewamy do szklanki i pijemy . Życzę smaczengo !;)

W jajkach moc na cały poranek ! Jajecznica z 1 jajka z plastrem szynki szwardzwaldzkiej(przygotowana bez tłuszczu i soli), serek wiejski (150g.) ze szczypiorkiem, sałatka z mixu ulubionych sałat kilku pomidorków koktajlowych i połowy łyżki oliwy z oliwek, dwie małe kromki chleba razowego, kilka rzodkiewek.

Zimno ,zdrowo i dietetycznie ! Chłodnik Składniki: * 800 g. kefiru *400g. maślanki *Duży pęczek botwinki *2 duże pęczki koperku *2 pęczki rzodkiewki *3 duże ogórki szklarniowe *Ekologiczny koncentrat barszczu czerwonego *3 duże ząbki czosnku *2 jaja (ugotowane na twardo, do podania) *Świeżo mielony pieprz i sól Sposób przygotowania: Warzywa płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i oczyszczamy z korzonków. Koperek siekamy i wkładamy do garnka. Botwinkę, (a dokładnie jej łodyżki) siekamy i dodajemy do koperku. Ogórki obieramy, ścieramy razem z rzodkiewką na dużych oczkach tarki. Całość przekładamy do garnka. Czosnek obieramy i wyciskamy do całości. Wlewamy kefir i maślankę. Mieszamy. Dodajemy ok. 4 łyżki ekologicznego koncentratu barszczu czerwonego. Doprawiamy świeżo mieloną solą i pieprzem. Podajemy schłodzony wraz z ugotowanymi i pokrojonymi jajkami.

Słodko ale zdrowo ! Masz ochotę na coś słodkiego ale zdrowego ? Wstąp do naszego sklepiku szkolnego „zdrowiś” a tam znajdziesz swoje pyszne drugie śniadanie ! ;)

Dziękujemy za uwagę ! Kubacka Weronika Czerwińska Żaneta